Zakaj pasja ali mačja hrana vsebuje pepel?

Nazaj na Blog

Zakaj pasja ali mačja hrana vsebuje pepel?

Drži, da pasji in mačji hrani dodajajo pepel?

Verjetno ste že opazili besedo “pepel” natisnjeno na deklaraciji pasje ali mačje hrane; Surovi pepel. Ali navajajo isto snov, ki jo najdemo v kaminu oziroma peči? Zakaj bi proizvajalec dodajal pepel v pasjo hrano?

Kaj je pepel?
Pepel v pasji hrani ima popolnoma drugačen pomen, kot se sprva zdi. V nasprotju s tem, kar ste morda slišali, pepel v hrani za pse in mačke ni polnilo, namenoma uporabljeno za redčenje recepture hrane.
Pepel je tisto, kar je ostalo po tem, ko je bilo neko živilo popolnoma sežgano. Je končni produkt zgorevanja hrane.

S sežigom hrane pri različnih temperaturah se v laboratoriju določi vsebnost  posameznih hranilnih snovi (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati). Ob sežigu vse te sestavine popolnoma zgorijo. Vse, kar ostane po sežigu hrane, so le prehranski minerali (kalcij, fosfor, cink, železo …). Ta ostanek imenujemo “surovi pepel”.

Zakaj je lahko pepel pomemben?
Surovi pepel na deklaraciji pasje hrane predstavlja kumulativni seštevek vseh mineralov, najdenih v tem živilu.
Čeprav lahko manjša količina sestavin temelji na rastlinski osnovi, večina pepela izhaja iz vsebnosti kosti in dodanih mineralov v hrani za pse ali hrani za mačke. In večina teh mineralov vsebuje kalcij in fosfor.
V vsakem primeru vsebnost pepela sama po sebi ne razkriva veliko. Veliko bolj koristno je poznavanje dejanske vsebnosti vsake mineralne snovi, vključene v skupno sliko pepela.
Kar je lahko še posebej pomembno pri hranjenju:

  • Mladičkov velikih pasem.
  • Psov in mačk, ki trpijo zaradi ledvičnih obolenj in kristalov v urinu.

Pri teh dveh skupinah je potrebno biti še posebej pozoren na preveliko vsebnost posameznih mineralov.

Kakšna je “normalna” vsebnost pepela v hrani za pse?
Količina pepela se spreminja od proizvoda do proizvoda.
Na splošno kaže, da povprečna vsebnost pepela v večini komercialnih suhih hranah za pse variira nekje med 5 – 8 procenti, pri mokri hrani za psa ali konzervah za mačko pa je ta odstotek nižji in se giblje okoli 2 %.

Deli objavo

Nazaj na Blog