Kaj pove BIOLOŠKA RAZPOLOŽLJIVOST hrane za pse in mačke

Nazaj na Blog

Kaj pove BIOLOŠKA RAZPOLOŽLJIVOST hrane za pse in mačke

V hrani za pse niso pomembni le skupni odstotki beljakovin, ki bi vas morali skrbeti. Odstotek beljakovin v pasji hrani pove, koliko surovih beljakovin ta vsebuje. NE POVE pa, koliko navedenih odstotkov beljakovin je pes sposoben predelati in porabiti (absorbirati). Čeprav vsebuje hrana, s katero hranite svojega psa, 25 % surovih beljakovin, vseh pes ne bo mogel porabiti. To beljakovinsko prebavljivost imenujemo biološka razpoložljivost ali biološka vrednost pasje hrane. Nekatere vrste hrane so za pse imajo visoko biološko razpoložljivost. Sem uvrščamo npr. živalske beljakovine. A razpoložljivost se spreminja skladno z načini priprave hrane. Kuhanje hrane na visokih temperaturah namreč močno zmanjšuje količino beljakovin, ki jo lahko porabi pes.

Najvišjo biološko razpoložljivost ohranjajo surova, liofilizirana, dehidrirana ali zamrznjena živila (ZiwiPeak in Orijen), sledijo pa jim počasi pečena živila. Večina suhih hran za pse in mačke vsebuje sestavine, ki so procesirane pri izjemno visokih temperaturah z ekstrudiranjem. Proces iztiskanja vpliva na strukturo aminokislin. Povzroča preoblikovanje toplotno občutljivih aminokislinskih verig; vezi z ogljikovimi hidrati. S tem izgubijo na svoji uporabnosti oziroma postanejo popolnoma neuporabne za podporo nekaterim pomembnim telesnim funkcijam. Zmanjšanje sposobnost tkiva za učinkovito uporabo aminokislin imenujemo MAILLARDOVA reakcija. Čeprav imamo po procesu ekstrudiranja opravka z istim virom beljakovin, ima ta nižjo biološko vrednost oziroma slabšo biološko razpoložljivost.

Veš, s čim hraniš svojega psa?

Nazaj na Blog