Fotografija za blog – pes, ki gloda veliko kost

Kaj pove BIOLOŠKA RAZPOLOŽLJIVOST hrane za pse in mačke

Posodobljeno: 12/05/2024

V hrani za pse in mačke niso pomembni le skupni odstotki beljakovin, ki bi vas morali skrbeti. Odstotek beljakovin v pasji in mačji hrani pove, koliko surovih beljakovin ta vsebuje. NE POVE pa, koliko navedenih odstotkov beljakovin sta pes ali mačka sposobna predelati in porabiti (absorbirati). Čeprav vsebuje hrana za pse in hrana za mačke, s katero hranite svojega psa ali mačko, 25 % surovih beljakovin, vseh pes ali mačka ne bo mogel porabiti. To beljakovinsko prebavljivost imenujemo biološka razpoložljivost ali biološka vrednost pasje ali mačje hrane. Nekatere vrste hrane za pse ali mačke imajo visoko biološko razpoložljivost. Sem uvrščamo npr. živalske beljakovine. A razpoložljivost se spreminja skladno z načini priprave hrane. Kuhanje hrane na visokih temperaturah namreč močno zmanjšuje količino beljakovin, ki jo lahko porabi pes oziroma mačka.

Najvišjo biološko razpoložljivost ohranjajo surova, liofilizirana, dehidrirana ali zamrznjena živila (Ziwi Peak hrana za pse, Ziwi Peak hrana za mačke, Orijen hrana za pse, Orijen hrana za mačke, Acana hrana za pse, Acana hrana za mačke), sledijo pa jim počasi pečena živila. Večina suhih hran za pse in mačke vsebuje sestavine, ki so procesirane pri izjemno visokih temperaturah z ekstrudiranjem. Proces iztiskanja vpliva na strukturo aminokislin. Povzroča preoblikovanje toplotno občutljivih aminokislinskih verig; vezi z ogljikovimi hidrati. S tem izgubijo na svoji uporabnosti oziroma postanejo popolnoma neuporabne za podporo nekaterim pomembnim telesnim funkcijam. Zmanjšanje sposobnost tkiva za učinkovito uporabo aminokislin imenujemo MAILLARDOVA reakcija. Čeprav imamo po procesu ekstrudiranja opravka z istim virom beljakovin, ima ta nižjo biološko vrednost oziroma slabšo biološko razpoložljivost.

Veš, s čim hraniš svojega psa?

Deli objavo

Podobne vsebine