Psi z epilepsijo in njihova prehrana

Nazaj na Blog

Psi z epilepsijo in njihova prehrana

Psi z epilepsijo trpijo za najpogostejšo pasjo nevrološko boleznijo. Ta se kaže s ponavljajočimi napadi – konvulzijami. Napadi so posledica nenormalne aktivnosti v možganih. Živčne celice v možganih so pretirano vzdražene. Vzdraženost povzroči neke vrste nevrološko nevihto, ki vodi v nastanek konvulzij. Kadar s preiskavami ne ugotovijo nobenega organskega vzroka za pojav napadov, govorimo o idiopatski ali primarni epilepsiji, ki je pogosto dedna.

Kaj se dogaja med epileptičnimi napadi

Epileptični napadi pri psih so lahko zelo nepredvidljivi. Včasih se pojavljajo redno, včasih z daljšimi ali krajšimi razmaki. Nekateri psi začutijo, kdaj se bo napad pojavil. Takrat pogosto poiščejo bližino lastnika. Med trajanjem napada so brez zavesti, nas ne slišijo in se ne odzivajo. Večina psov leži na boku, vesla z nogami, ima izbuljene oči, včasih stoka, nekontrolirano urinira. Napadi trajajo v povprečju 1 – 3 minute. Odziv živali po napadu je različen. Nekateri psi enostavno vstanejo in ne kažejo sprememb v obnašanju, drugi pa so še več ur zmedeni.
Večina napadov se zgodi med počitkom žival, ko je ta sproščena. Pogostejši so zvečer in ponoči in manj pogosti v fazi aktivnosti in vznemirjenja tekom dneva.

Kako ukrepati ob epileptičnem napadu

Ostanite mirni. Vaša žival je brez zavesti, vas ne sliši in ne čuti bolečin. Dosti bolj od živali so v stiski lastniki. Bodite že vnaprej pripravljeni na napad. Poskrbite, da se med napadom žival dodatno ne poškoduje (da ne pade po stopnicah, se udari v pohištvo …). Nikoli psu med napadom ne poskušajte odpirati gobca ali ga prestavljati!
Kratkotrajni napadi so nevarni zaradi morebitnih udarcev in poškodb jezika. Če napad traja dlje časa, tudi do 10 minut, lahko zaradi pomanjkanja kisika povzroči okvaro možganov.
Zaželeno je, da si lastniki psov z epilepsijo zapišejo (še bolje je, da kar posnamejo s kamero ali telefonom) dolžino trajanja, obliko in pogostost napadov. Po posameznem epileptičnem napadu počakajte, da si pes nekoliko opomore. Za tem ga odpeljite k veterinarju. Pri močnejših in dlje trajajočih napadih (več kot 10 min) nemudoma obiščite veterinarja.

Vzroki za nastanek napadov

Poleg epilepsije lahko konvulzije povzročajo tudi nekatere druge bolezni. Najpomembnejši korak v diagnostiki pasje epilepsije je izčrpna anamneza: čas pojavljanja napadov, trajanje, oblika, periodičnost napadov, predhodne druge bolezni in spremljajoči simptomi … Primarna epilepsija se največkrat pojavlja pri starosti 1-5 let. Ob sumu epilepsije v veterinarski ambulanti naredijo osnovne diagnostične preiskave (preiskavo krvi, urina, ultrazvok, RTG). Občasno povzročajo epileptične napade tudi možganski tumorji. Tumorje izključujejo s specialistično magnetno-resonančno ali CT-preiskavo.

Terapija psov epileptikov

Če je imel kuža le en blag napad, se veterinar praviloma ne odloči za terapijo. Ob ponavljajočih se napadih dobijo psi z epilepsijo antiepileptična zdravila, ki jih preprečujejo. Terapija je v večini primerov doživljenjska.

Psi z epilepsijo in njihova prehrana

Profesor na missuriški Univerzi za veterino Dr. Dennis O’Brien v svojem članku Understanding Your Pet’s Epilepsy opozarja, da potrebuje pes z epilepsijo zdravo in uravnoteženo pasjo hrano. Psi, ki so bili do diagnoze hranjeni z manj kakovostno, ceneno hrano ali z ostanki človeške hrane, morajo nujno preiti na visoko kakovostno, zdravo pasjo hrano. Če to ni mogoče, naj svoji prehrani vsaj dodajo določene prehranske dodatke, ki jih predpiše veterinar. Obstajajo povezave med epileptičnimi napadi in preobčutljivostjo na določene sestavine v hrani ali okolici (alergijo). V primeru, da visoko kakovostna hrana po par mesecih ne bi izboljšala zdravstvenega stanja psa, dr. Susan Wynn toplo priporoča prehod na hipoalergeno dieto za pse. Odlične pasje hrane v tem segmentu so Ziwi Peak, Orijen in Acana singles. Ta omeji prehrano psov na točno določeno sestavino, s katero se psi z epilepsijo do sedaj niso srečevali in nanjo ne bi smeli biti občutljivi. V Hov-Hovovi ponudbi je kar nekaj hran, ki so več kot primerne za pse, ki trpijo za alergijami. Izvrstna pasja hrana, ki je rešila življenja mnogih psov in mačk z alergijskimi težavami po svetu, je na zraku sušena hrana za pse ZiwiPeakHrana za pse Ziwi je po sestavi najbližja surovi prehrani, brez možnosti okužbe z bakterijami, kot so salmonela, e.coli, listerija … Toplo priporočamo vse recepture. Med monobeljakovinske (še posebej hipoalergene) hrane za pse se uvrščajo Ziwi recepture z mesom, organi in hrustancem govedina in jagnjetina. Ta dieta se še posebej priporoča psom, ki imajo poleg epilepsije težave s kožo (vnetja, srbečica). Če pasja hrana z določeno mesno beljakovino v 3 – 4 tednih ne pokaže rezultatov, veterinar običajno priporoči novo z drugo sestavino, kateri pes do sedaj še ni bil izpostavljen (proces izločanja alergenih sestavin v hrani).

Stranski učinek zdravil lahko psu epileptiku poveča apetit, kar vodi v zvišanje telesne teže. Pomembno je, da se kuža dodatno ne poredi. Zvišana telesna teža obremenjuje srce in povzroča dodaten stres pasjemu organizmu.

Bodite pozorni na prekomerno vsebnost soli v hrani za pse! Preveč soli zavira zdravljenje z določenimi vrstami zdravil.

Priporočeno je, da pes uživa hrano bogato z omega 3 maščobami in z malo ogljikovimi hidrati. Sem uvrščamo pasjo hrano iz naše ponudbe, bogato z mesnimi beljakovinami kontrolirane proizvodnje, kot jih vsebuje hrana za pse ZiwiPeak, Orijen, Acana singles  …

Je pasja epilepsija ozdravljiva?

Epilepsija pri psih redko mine sama po sebi. Zdravila kontrolirajo pojavnost epileptičnih napadov, saj ti zmanjšujejo kakovost življenja ljubljenčka. Redni pregledi pri veterinarju preprečujejo nastanek neželenih stranskih učinkov terapije.

POMEMBNO! Nikar ne obupajte! Veliko psov z epilepsijo živi polno in lepo življenje.

Povzeto po:

  • zvc.si, Epilepsija,
  • dogcare.dailypuppy.com, Food Recommendations for Epileptic Dogs

Deli objavo

Nazaj na Blog
0