Starejši psi in spremenjene prehranske potrebe

Nazaj na Blog

Starejši psi in spremenjene prehranske potrebe

Največje in najbolj opazne spremembe starejših psov se nanašajo na njihovo raven energije in metabolizem. Starejši psi s počasnejšo presnovo in nižjimi energetskimi potrebami se lahko ob običajni prehrani močno poredijo. Po drugi strani pa se lahko starejši psi obrnejo v drugo skrajnost in pričnejo zavračati količino hrane, ki bi jo morali pojesti. Dieta psov seniorjev bi morala temeljiti na nižjem vnosu kalorij in višjem vlaknin. S tem bi preprečili nastanek debelosti psi psih in spodbudili zdravo prebavo.
Preden starejši psi preidejo na hrano za pse seniorje priporočamo, da temeljito preučite njihove prehranske potrebe in se posvetujete z veterinarjem. Vsak pes je individualen in poseben, z edinstvenimi prehranskimi potrebami. Eni starejši psi postanejo z leti manj aktivni, zato potrebujejo manj hranil in kalorij. Drugi psi seniorji jih lahko potrebujejo več zaradi slabšanja prebave.
Drug pomemben dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati pred prehodom na prilagojeno hrano za seniorje, je zdravstvena zgodovina psa. Psi s posebnimi zdravstvenimi težavami, kot je sladkorna bolezen, slabše delovanje ledvic ali slaba absorpcija hranil, morajo uživati dieto, prilagojeno zdravstvenemu stanju. Hrana za pse seniorje z nižjo vsebnostjo fosforja, natrija in beljakovin ima lahko škodljive posledice za pse z navedenimi težavami.

Starejši psi in njihove spremenjene prehranske potrebe

  • Manj kalorij – Starejšim psom se upočasni metabolizem in zmanjšajo energetske potrebe. Zato potrebujejo manj kalorij in maščob. S tem, ko poskrbite za ustrezno količino kalorij in maščob, usklajeno z njihovimi potrebami, zmanjšate možnost pridobivanja telesne teže oz. debelosti.
  • Večji vnos vode – Psi seniorji izgubijo svoje sposobnosti vzdrževanja ustreznega vnosa vode v telo. Zato je pomembno, da imajo vedno na voljo dovolj vode.
  • Zdravi priboljški za pse – Poskrbite, da priboljški vašega psa seniorja ne vsebujejo preveč maščob, natrija in da so zdravi. Namesto z mlečnimi piškoti ali kostmi poskusite kužka nagraditi z zelenjavo – korenje ali jabolčne rezine. (priporočamo priboljške za pse ZiwiPeak, Woolf, priboljške za pse za nego zob Woolfies, Arden Grange)
  • Beljakovine – Medtem ko mnoge hrane za pse seniorje oglašujejo svojo zmanjšano vsebnost beljakovin, so raziskave pokazale, da se beljakovinske potrebe psov seniorjev prav nič ne razlikujejo od potreb mladih psov. Poskrbite, da bo vsebovala dieta vašega psa seniorja visoko vrednost prebavljivih beljakovin v optimalnih količinah. S tem mu boste pomagali ohraniti mišično maso. (ZiwiPeak, Orijen, Acana, Natural & Delicious, Lily`s kitchen)
  • FOS (fruktooligosaharidi) – Poskrbite, da bo dieta vašega psa seniorja vsebovala FOS. Ti spodbujajo nastanek koristnih črevesnih bakterij in zmanjšujejo možnosti za razvoj bolezni prebavil.
  • GLA (gama-linolenska kislina) – Ta omega – 3 maščobna kislina je bistvena za ohranjanje zdrave kože in dlake. Zelo verjetno je, da jih jetra starejših psov ne bodo več uspela proizvesti v optimalnih količinah. Veterinar lahko preveri, če so ravni GLA vašega psa usklajene z njegovo starostjo.
  • Antioksidanti – Spojine – antioksidanti vitamina E in betakarotena – so bistvene za povečanje učinkovitosti imunskega sistema in uničevanje prostih radikalov, ki lahko povzročijo poškodbe telesnih tkiv.
  • VlaknineDieta psa seniorja bi morala vsebovati visoke vrednosti lahko prebavljivih vlaknin, saj preprečujejo zaprtja in zvišujejo absorpcijo hranil.

Prehranski dodatki psov seniorjev

Nekaterim starejšim psom prehranski dodatki koristijo in so potrebni. Dodatki za pse so pametna izbira, če imajo starejši psi posebne prehranske težave (ne uživajo uravnotežene prehrane, imajo težave z zdravjem ali težave z absorbcijo hranil):
Hondroitin sulfat in glukozamin – Ti vitamini se običajno priporočajo za izboljšanje zdravstvenega stanja psov, ki so oboleli za vnetjem sklepov – pasji artritis. V kombinaciji s pravilno prehrano in vadbenim načrtom lahko omilijo bolečine v sklepih in izboljšajo mobilnost. (vsaka receptura pasje hrane ZiwiPeak vsebuje 3 % naravnega glukozamina)
Vlaknine – Psom seniorjem, ki trpijo zaradi nenehnega zaprtja, lahko koristijo dodatki z vlakninami.
Multivitamini – V nekaterih primerih, če tako oceni veterinar, se psu priporočijo multivitaminski dodatki. Ti bodo psu zagotovili ustrezne količine vitaminov in mineralov.
Povzeto po: Dietary & nutritional needs of older dogs, 2014

Deli objavo

Nazaj na Blog