Starejši psi in spremenjene prehranske potrebe

Nazaj na Blog

Starejši psi in spremenjene prehranske potrebe

Največje in najbolj opazne spremembe starejših psov se nanašajo na njihovo raven energije in metabolizem. Starejši psi s počasnejšo presnovo in nižjimi energetskimi potrebami se lahko ob običajni prehrani močno poredijo. Po drugi strani pa se lahko starejši psi obrnejo v drugo skrajnost in pričnejo zavračati količino hrane, ki bi jo morali pojesti. Dieta psov seniorjev bi morala temeljiti na nižjem vnosu kalorij in višjem vnosu vlaknin. S tem bi preprečili nastanek debelosti psi psih in spodbudili zdravo prebavo. Prispevek Starejši psi in spremenjene prehranske potrebe bo skušal na jasen način in v alinejah razložiti lastnikom, katere potrebe se s starostjo psov okrepijo in kaj ogroža njegovo zdravje.

Preden starejši psi preidejo na hrano za pse seniorje priporočamo, da temeljito preučite njihove prehranske potrebe in se posvetujete z veterinarjem. Vsak pes je individualen in poseben, z edinstvenimi prehranskimi potrebami. Eni starejši psi postanejo z leti manj aktivni, zato potrebujejo manj hranil in kalorij. Drugi psi seniorji jih lahko potrebujejo več zaradi slabšanja prebave.

Drug pomemben dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati pred prehodom na prilagojeno hrano za seniorje, je zdravstvena zgodovina psa. Psi s posebnimi zdravstvenimi težavami, kot je sladkorna bolezen, slabše delovanje ledvic ali slaba absorpcija hranil, morajo uživati dieto, prilagojeno zdravstvenemu stanju. Hrana za pse seniorje z nižjo vsebnostjo fosforja, natrija in beljakovin ima lahko škodljive posledice za pse z navedenimi težavami.

Pri kateri starosti se pes smatra za seniorja

Kdaj se kuža uvrsti v skupino starejših psov, je odvisno od pasme psa in velikosti. Velike oz. orjaške pasme se starajo hitreje od manjših psov. Praviloma se psi štejejo za starejše, ko dosežejo polovico svoje pričakovane življenjske dobe. V prispevku Koliko je v resnici star tvoj pes, pojasnjujemo mite, povezane z uvrščanjem psov med starejše. V povprečju majhni psi živijo približno 15 do 20 let, medtem ko večji psi živijo približno 12 do 15 let.

Vpliv bolezni starejših psov na prehrano

Starejše pse lahko pesti vrsta bolezni. Najpogostejše so sladkorna bolezen psov, bolezni ledvic, jeter in srčne bolezni. Sploh diabetes je v zadnjih letih v porastu zaradi prekomernega hranjenja psov in hranjenja psov s hrano, ki je bogata z ogljikovimi hidrati. Starejši psi bi morali stremeti k idealni teži. Ta znižuje verjetnost razvoja vrste psom nevarnih obolenj, od raka, artritisa pri psih in sladkorne bolezni.

Psi z ledvičnimi okvarami ali okvarami jeter praviloma uživajo prilagojeno bolezni, veterinarsko predpisano hrano. Psi z okvaro srca morajo prav tako vzdrževati zdravo telesno težo in uživati hrano z manj natrija.

Starejši psi imajo pogosto težave z zobmi, zato je preventivno vedenje v smislu nege psov že iz legla izjemno pomembno. V primeru izgube zobovja se priporoča visoko kakovostna mokra pasja hrana, ki bo pasji organizem dodatno oskrbela tudi z vodo. Tudi zaradi stanja zobovja imajo lahko starejši psi spremenjene prehranske potrebe!

Starejši psi in njihove spremenjene prehranske potrebe

  • Manj kalorij – Starejšim psom se upočasni metabolizem in zmanjšajo energetske potrebe. Zato potrebujejo manj kalorij in maščob. S tem, ko poskrbite za ustrezno količino kalorij in maščob, usklajeno z njihovimi potrebami, zmanjšate možnost pridobivanja telesne teže oz. debelosti.
  • Večji vnos vode – Psi seniorji izgubijo svoje sposobnosti vzdrževanja ustreznega vnosa vode v telo. Zato je pomembno, da imajo vedno na voljo dovolj vode.
  • Zdravi priboljški za pse – Poskrbite, da priboljški vašega psa seniorja ne vsebujejo preveč maščob, natrija in da so zdravi. Namesto z mlečnimi piškoti ali kostmi poskusite kužka nagraditi z zelenjavo – korenje ali jabolčne rezine. (priporočamo priboljške za pse ZiwiPeak, Woolf, priboljške za pse za nego zob Woolfies, ACANA crunchy, Arden Grange)
  • Beljakovine – Medtem ko mnoge hrane za pse seniorje oglašujejo svojo zmanjšano vsebnost beljakovin, so raziskave pokazale, da se beljakovinske potrebe psov seniorjev prav nič ne razlikujejo od potreb mladih psov. Poskrbite, da bo vsebovala dieta vašega psa seniorja visoko vrednost prebavljivih beljakovin v optimalnih količinah. S tem mu boste pomagali ohraniti mišično maso. (ZiwiPeak, Orijen, Acana, Platinum, Natural & Delicious)
  • FOS (fruktooligosaharidi) – Poskrbite, da bo dieta vašega psa seniorja vsebovala FOS. Ti spodbujajo nastanek koristnih črevesnih bakterij in zmanjšujejo možnosti za razvoj bolezni prebavil. Kaj stoji za kratico FOS? Frukto-oligo-saharid (FOS) je prehransko dopolnilo, ki postaja vse bolj priljubljeno v hrani za pse zaradi svojega blagodejnega prebiotičnega učinka. Spodbuja rast “prijaznih bakterij” v debelem črevesu psa, kar spodbuja splošno zdravje prebavil. FOS se pridobiva iz sadja in zelenjave, kot je cikorija, in nekaterih žit, kot sta ječmen in pšenica.
  • GLA (gama-linolenska kislina) – Ta omega – 6 maščobna kislina je bistvena za ohranjanje zdrave kože in dlake.  Zelo verjetno je, da jih jetra starejših psov sama ne bodo več uspela proizvesti v optimalnih količinah. Veterinar lahko preveri, če so ravni GLA vašega psa usklajene z njegovo starostjo.
  • Antioksidanti – Spojine – antioksidanti vitamina E in betakarotena – so bistvene za povečanje učinkovitosti imunskega sistema in uničevanje prostih radikalov, ki lahko povzročijo poškodbe telesnih tkiv.
  • VlaknineDieta psa seniorja bi morala vsebovati visoke vrednosti lahko prebavljivih vlaknin, saj preprečujejo zaprtja in zvišujejo absorpcijo hranil. Vlaknine so ena od treh vrst ogljikovih hidratov (drugi dve sta sladkorji in škrob). Ta bistvena sestavina pomaga psu absorbirati druga hranila in mu dlje časa ohranja občutek sitosti. Prav tako pomaga psu tvoriti zdravo blato. Dober vir vlaknin v pasji hrani so npr. brokoli, jagodičevje, mikrozelenje, alge kelp, jabolka, korenje, buča …

Prehranski dodatki psov seniorjev

Nekaterim starejšim psom prehranski dodatki koristijo in so potrebni. Dodatki za pse so pametna izbira, če imajo starejši psi posebne prehranske težave (ne uživajo uravnotežene prehrane, imajo težave z zdravjem ali težave z absorbcijo hranil, so neješči):

Hondroitin sulfat in glukozamin – Ti vitamini se običajno priporočajo za izboljšanje zdravstvenega stanja psov, ki so oboleli za vnetjem sklepov –  pasji artritis. V kombinaciji s pravilno prehrano in vadbenim načrtom lahko omilijo bolečine v sklepih in izboljšajo mobilnost. Ob tem moramo poudariti, da vsaka receptura pasje hrane ZiwiPeak vsebuje kar 3 % naravnega glukozamina iz zelenoustih školjk. To je tako visoka številka, da dodajanje prehranskih dodatkov ni potrebno.
Pri neješčih psih se na zraku sušena hrana za pse Ziwi PEAK priporoča kot posip na običajni hrani. Vsebuje namreč zelene vampe, ki hrano na naraven način naredijo izjemno privlačno psom.

Vlaknine – Psom seniorjem, ki trpijo zaradi nenehnega zaprtja, lahko koristijo dodatki z vlakninami.

Multivitamini – V nekaterih primerih, če tako oceni veterinar, se psu priporočijo multivitaminski dodatki. Ti bodo psu zagotovili ustrezne količine vitaminov in mineralov.

Sprememba prehrane starejšega psa

Zavedati se morate, da NIKOLI ni prepozno spremeniti prehrano vašega psa. Četudi je dosegel lepa leta na določeni hrani. Življenjsko obdobje seniorja prinese s sabo nove prehranske zahteve in sprememba prehrane je velikokrat nujna za ohranjanje zdrave teže in mišične mase. Starejši psi potrebujejo uravnoteženo, lahko prebavljivo prehrano s pravim razmerjem hranil. Zagotovo spadajo v to skupino recepture hrane za pse, ki vsebujejo visoko kakovostne beljakovine (kar stranski mesni proizvodi niso), ki podpirajo zdravo prebavo psa, ustrezno hidracijo in izločanje.

Bistveno pri spremenjenih prehranjevalnih navadah starejšega psa je, da jih pravočasno zaznate. Nekateri psi začnejo zavračati hrano in s tem izgubljati na teži. Vsak pes je edinstven in pazljiv lastnik bo hitro zaznal spremembe v vedenju. Posvet z veterinarjem je ključen, saj izloči morebitna težja zdravstvena obolenja. Temu sledi izbira ustrezne hrane in motivacija psa k njenemu uživanju. Znova poudarjamo, da je postopen prehod na novo hrano za psa nujen. Psi se namreč navadijo nekega okusa in potrebujejo čas, da sprejmejo drugo recepturo. Sploh, če je ta bogatejša z mesnimi beljakovinami. Pomembno je tudi, da je okusna. Zaradi vsega naštetega pri hov-hov.si toplo priporočamo na zraku sušeno hrano in mokro hrano novozelandskega butičnega proizvajalca Ziwi pets; Ziwi Peak. Preučitev recepture bo hitro pojasnila njeno cenovno pozicioniranje, odlične ocene pa dejansko vrednost. Pa dober tek, kužki senjorčki!

Povzeto po: Dietary & nutritional needs of older dogs, 2014, Senior Dog Food: Meeting Aging Canines’ Nutritional Needs, K. Kam, WebMD, 2010

Best Sources Of Fiber For Dogs, Dogs naturally magazine, J. Keenan, 2022

How to Help a Senior Dog Gain Weight, DogFoodAdvisor

Deli objavo

Nazaj na Blog
0