Kako veš, da je tvoja mačka srečna

Nazaj na Blog

Kako veš, da je tvoja mačka srečna

Pravi lastnik si želi, da je njegova mačka najbolj zadovoljno bitje v hiši. Ker so mačke mojstrice v ležernosti, sreča ni ravno nekaj, kar enostavno razbereš z njihovih brkov. Zato ti bodo navedeni znaki mačje sreče v veliko pomoč pri ugibanju, kako močno je tvoja mačka srečna (ali bolje, da ste prav vi en tak krasen mačji starš, :D):

1. MIJAV, KOT ODRAZ SREČE

Mačke z mjavkanjem nakazujejo svojo stopnjo zadovoljstva. Mačji pozdrav z višjimi toni nakazuje njihovo srečo, z nižjimi pa frustracijo in neko zahtevo. Mačke, ki ne mjavkajo veliko, lahko ravno s tišino izrazijo svoje ugodje, z oglašanjem pa slabo počutje. Vsako predenje še ni odraz sreče. Drži pa, da v večini primerov nakazuje mačje zadovoljstvo ali celo blaženost!

2. GOVORICA TELESA

Oči, ušesa, dlaka in mačja drža izkušenemu lastniku razkrivajo mačje počutje. Primer: sproščena in zadovoljna mačka bo počivala s prednjimi podvitimi šapicami pred sabo, ušeski naprej in rahlo priprtimi, dremajočimi očmi. Če vam med počivanjem po utrujajočem mačjem dnevu še malo pomežikne, pa lahko sklepate, da jo sreča prežema vse od brk do konice repka in da ste prvovrsten mačji podložnik! Brki zadovoljne mačke so obrnjeni malce naprej, kožušček je lepo gladek, rep pa počiva na tleh. Pokončen rep v pozdrav je izkaz zadovoljstva ob srečanju z vami ali ostalimi živalmi, ki jih mačka smatra za prijateljske.

3. ZANIMANJE IN SAMOZAVEST

Zadovoljno mačko zanima okolica. Lahko ji rečemo kar “mačji nadzornik”, saj s svojimi tačkami raziskuje okolico in preverja novosti v hiši.
Seveda obstajajo tudi take, ki raje z razdalje nadzirajo novitete v hiši, a to še ne pomeni, da niso srečne.

4. IGRA

Mlade mačke se izjemno rade igrajo. Igra je neverjeten pokazatelj njihove sreče in zadovoljstva. S staranjem se zmanjša tudi njihova želja po igri. Kljub temu ostaja vsaka igrivost, mačja rokoborba, igranje z vašo nogo ali obrazom itd. dober pokazatelj mačje sreče in zadovoljstva. Pomembno! Mačke se igrajo le s tistimi osebami ali živalmi, ki so jim drage.

5. SPANJE

Nezadovoljne mačke lahko spijo malce več. A pravi pokazatelj njihovega zadovoljstva je prostor, kjer rade poležavajo. Kadar mačke iščejo stike z ostalimi mačkami v hiši, sploh pri počivanju, je to znak njihovega dobrega počutja. Trikrat hura za vas v primeru, da ste vi njihov najljubši spalni partner! To pomeni, da vam zaupa!

6. NEGA

Mačke, ki se dobro počutijo, lepo skrbijo za svoj kožušček. Neurejen kožušček je pokazatelj mačjega nezadovoljstva. Veselite se, če mačka ob počivanju z vami med umivanje svojega kožuščka uredi še vaše dlake po telesu (obliže še vas). Takrat ste lahko popolnoma prepričani, da vam zaupa in da sobivate v zdravem, pozitivnem razmerju z njo.

Povzeto po: Is My Cat Happy?, The spruce pets

Deli objavo

Nazaj na Blog
0