6 razlogov, zakaj bi psi morali uživati jajca

Nazaj na Blog

6 razlogov, zakaj bi psi morali uživati jajca

Okoli surove hrane za pse se je nabralo kar nekaj mitov in napačnih interpretacij. Zato ne preseneča, da so se uboga jajca znašla na zatožni klopi kot problematično živilo v hrani za pse. Ni čudno, da se vprašanja, ali lahko pes uživa jajca, uvrščajo v skupino največkrat zastavljenih na raznih forumih.

Nasprotniki uporabe jajc v pasji prehrani trdijo, da vsebujejo preveč holesterola, predstavljajo tveganje za okužbo s salmonelo in povzročajo pomanjkanje biotina, kar je čisti nesmisel!

Jajca niso le cenovno ugoden in varen vir surove hrane. Uvrščajo se med najbolj popolne in hranljive obroke, ki jih lahko ponudite svojemu psu! Zato z vami delimo 6 razlogov, zakaj bi psi morali uživati jajca v svoji redni prehrani. 

1. Jajca so popolno živilo

Jajca spadajo med pomemben vir prehrane za mnoge plenilce. To velja tudi za piščančka, ki se razvija znotraj lupine, saj vsebujejo vsa hranila, potrebna za njegov razvoj. Jajca se prav tako uvrščajo med najbolj popolne vire aminokislin – gradnikov beljakovin.

2. Jajca so odličen vir:

  • Vitamina A,
  • Riboflavina,
  • Folatov,
  • Vitamina B12,
  • Železa,
  • Selena,
  • Maščobnih kislin.

3. Jajčni beljaki vsebujejo zaviralce encimov?

Eden od razlogov, zakaj lastnike psov svarijo pred uporabo jajc, je, da beljaki vsebujejo zaviralce encimov. Ti lahko motijo ​​prebavo zelo mladih ali starih psov.

Trditev drži pogojno, pomeni pa le, da jajca ne smejo biti vsakodnevno na pasjem jedilniku.

Popolnoma varno in zdravo je psu ponuditi nekaj jajc na teden. Če ne opazite znakov prebavnih motenj, potem ne bi smeli imeti težav ob občasnem hranjenju psa z jajci.

Kuhanje jajc seveda reši navedeno težavo, vendar bi se zaradi tega izgubila večina prehranskih vrednosti živila, zato je za psa najbolje, da jih uživa surove.

Psi so velikokrat alergični na določeno vrsto beljakovine v prehrani. Ker jajca vsebujejo beljakovine, so nekaterim psom lahko sprožilec alergijskih reakcij. Znaki alergije se praviloma kažejo z bruhanjem in drisko, občasno pa s težavami s kožo (praskanje okoli ušes, žvečenje šapic …).  

4. Beljaki povzročajo pomanjkanje biotina?

Beljaki vsebujejo encim avidin, ki veže biotin (uvršča se med zaviralce vitaminov B). Biotin spada med vitamine B. Ta je pomemben za celično rast, presnovo maščobnih kislin in lepo kožo in dlako. Pomanjkanje biotina je precej redko, za ustvarjanje primanjkljaja pa bi potrebovali izredno veliko jajc v pasji prehrani.
Po drugi strani pa so jajčni rumenjaki zelo bogati z biotinom. Ravno zaradi tega ne bi smeli imeti težav, če psa hranite s celimi jajci. Obstajajo tudi drugi viri biotina, med katerimi bi posebej izpostavili jetra.

Kuhanje jajčnega beljaka bo odpravilo tveganje, vendar bo s tem vaš pes izgubil večino hranilnih vrednosti v beljaku. Če psa redno hranite z jajci, poskrbite, da bo zaužil celo jajce, ne le beljak.

5. Jajca vsebujejo salmonelo?

Psi so dobro opremljeni za boj z bakterijami v surovi hrani. Pri tem je izjemno pomembno tudi zdravstveno stanje kokoši, zato izbirajte jajca iz ekološke – proste reje. Ne pozabite na ustrezno skladiščenje in hrambo jajc na hladnejši temperaturi. To bo dodatno zmanjšalo tveganje okužbe psa oz. razvoj škodljivih bakterij.

6. Ne pozabite na jajčno lupino

Če psa hranite z jajci z lupino, so skoraj popoln vir pasje prehrane. Lupine so še posebej dragocen dodatek v prehrani psov, ki imajo težave pri uživanju kosti.

Lupine enostavno posušite in zmeljite v prah v čistih kavnih mlinčkih. Prah jajčnih lupin potresite po hrani svojega psa.

Pomembno je, da veste, da je veliko jajc obdelanih s kemikalijo, ki jim pomaga ohraniti sijaj. Zato je najbolje, da uporabljate jajca z lokalnega ekološkega kmetovanja.

Jajca so poceni, lahko dobavljiv in vrhunski prehranski vir v dieti vašega psa. V stroki prevladuje splošen konsenz, da mnoge koristi hranjenja psa z jajci močno pretehtajo tveganja. Sploh, če psa hranite s celimi jajci, kot so jih uživali pasji predniki v divjini.

Poskusite psu ponuditi par jajc na teden. Na psu boste hitro opazili zunanjo in notranjo pozitivno razliko.

ZDRAVA HRANA ZA PSE – RECEPTURE, ki vsebujejo jajca

Če vam članek ni uspel prepoditi dvomov, da jajca psu ne bodo škodila v opisani obliki, potem je nakup hrane za pse, ki ŽE VSEBUJE JAJCA, prava REŠITEV za vas. Kar nekaj proizvajalcev hrane za pse iz hov-hov.si ponudbe je zaznalo pozitiven vpliv jajc na zdravje psov in zato v svoje recepture vključilo cela jajca (tudi iz proste reje). Izpostavljamo najboljše in zaupanja vredne proizvajalce pasjih hran, ki so med sestavine vključili jajca:

Koliko jajc lahko pes poje na dan

Jajce v povprečju vsebuje 60 kalorij in približno 6 gramov beljakovin in 4 miligrame maščobe. Koliko jajc dnevno ustreza vašemu psu, je odvisno od:

  • velikosti psa,
  • aktivnosti psa,
  • starosti psa,
  • zdravstvenih težav psa. 

Pri odmerjanju količine priporočamo posvet z izbrano veterino.

Hov-Hov.si PRIPOROČA

Če iščete hrano za pse z dobrim razmerjem med kakovostjo sestavin in samo recepturo in cenami, PRIPOROČAMO vse recepture suhe pasje hrane NATURAL & DELICIOUS. Razdeljene so po velikosti in starosti psa. Posebej izpostavljamo suho pasjo hrano Natural & Delicious PRIME Lamb & Blueberry, ki vsebuje 75 % beljakovin, od katerih jih je kar 98 % živalskega izvora!

Za zahtevnejše pse toplo priporočamo suho hrano za pse ACANA z recepturo HIGHEST PROTEIN Grasslands. Usklajena je s potrebami vseh psov, ne glede na starost in velikost. Vsebuje 78 % beljakovin in se uvršča med večkrat nagrajene hrane za pse.

Klik na celotno ponudbo suhih pasjih hran in nakup: http://www.hov-hov.si/index.php/PASJI-BRIKETI/View-all-products.html

Povzeto po: Eggs: Why Your Dog Needs Them …, D. Scott

Deli objavo

Nazaj na Blog
0