Koliko je v resnici star tvoj pes

Nazaj na Blog

Koliko je v resnici star tvoj pes

  • Med lastniki psov in mačk je močno utrjeno preživeto prepričanje, da je eno koledarsko leto enakovredno sedmim pasjim ali mačjim – a pravilo sedmih let je čisto preveč poenostavljeno.
  • Psi in mačke se med sabo razlikujejo – pričakovana življenjska doba psov je delno odvisna od pasme in velikosti psa. Mačja življenjska doba se povezuje s splošnim zdravjem mačke in je za vse mačke približno enaka.
  • Razmišljanje o življenjskem obdobju se je izkazalo za dosti bolj uporabno od štetja posameznih let.
  • Veterinarji delijo pse po obdobjih: mladič, odrasel, starejši pes …
  • Tudi mačke se delijo po obdobjih: mladič, odrasel, starejši muc …

Koliko je v resnici star moj pes? 

Slednje vprašanje se pogosto mota po glavah pasjih lastnikov, kar je razumljivo. Svojim kosmatim prijateljem pripisujemo človeške lastnosti, ob tem pa si želimo, da bi čim večji del svojega življenja preživeli v njihovi družbi. 

Določanje „prave“ starosti oz. življenjskega obdobja ljubljenčka je zelo pomembno za izbranega veterinarja. Temu je v pomoč pri ugotavljanju zdravstvenega stanja ljubljenčka in pri izbiri morebitne terapije.

Med ljudmi se je zakoreninil mit, da predstavlja eno človeško leto življenja sedem pasjih. Temelji na logični osnovi. Ljudje so namreč ugotovili, da povprečno velik, zdrav pes doživi eno sedmino življenja svojega lastnika – od tod izvira prepričanje, da predstavlja sedem pasjih let eno človeško.

Vsi psi niso enako veliki, zato je tako razmišljanje preveč poenostavljeno. Psi in mačke se med sabo različno starajo, delno tudi zaradi razlik med pasmami in v velikosti. Večje živali imajo praviloma krajšo življenjsko dobo od manjših. Medtem ko se mačke po velikosti zelo malo razlikujejo med sabo, to ne velja za pse. Samo pomislite na razliko v velikosti med čivavo in nemško dogo.

Danes so veterinarji sposobni psom in mačkam nuditi dosti boljšo zdravstveno oskrbo kot kadar koli poprej. Zato se je izpopolnila tudi metoda določanja starosti ljubljenčka, ki je že zdavnaj prerasla pravilo sedmih let. Po smernicah American Animal Hospital Association veterinarji pse sedaj delijo na šest življenjskih obdobij, v katerih se nahaja v danem trenutku: mladič, mlad pes (junior), odrasel pes, pes v zrelih letih, senior in pes v geriatričnem obdobju.

Življenjska obdobja psa

Veterinarji so na osnovi mejnikov v razvoju psa njihovo pričakovano življenjsko dobo razdelili na šest obdobij, ki veljajo za srednje velike pse. Manjši psi praviloma živijo dlje. Večji psi imajo praviloma krajšo življenjsko dobo.

OBDOBJELETAOPIS
Mladič0 – 0,5Od rojstva do spolne zrelosti.
Junior0,5 – 0,75Reproduktivno zrel, še vedno raste.
Odrasel0,75 – 6,5Ne raste več, spolno in telesno zrel.
Zrela leta6,5 – 9,75Med polovico in zadnjih 25 % pričakovane življenjske dobe.
Senior9,75 – 13Zadnjih 25 % pričakovane življenjske dobe.
Geriatričenpreko 13Presega pričakovano življenjsko dobo.
    
    

Prvo obdobje zajema mladiče, stare med 0 in 0,5 leta. Sledijo reproduktivno zreli juniorji, stari med 0,5 in 0,75 leta. Po zaključenem obdobju rasti psa, ko je ta spolno in telesno zrel, nastopi obdobje odraslosti v starosti med 0,75 in 6,5. Pes doseže obdobje zrelosti, ko je dosegel polovico pričakovane življenjske dobe ali zadnjih 25 % in je star med 6,5 do 9,75 leta. V obdobju seniorja pes doseže zadnjih 25 % pričakovane življenjske dobe, med 9,75 in 13 leti. Geriatrično pasje obdobje nastopi, ko pes preseže pričakovano življenjsko dobro in je starejši od 13 let.

Pasma psa in z njo povezana velikost spadata med najpomembnejše dejavnike pri določanju pričakovane življenjske dobe. Naslednja dejavnika sta ustrezna prehrana in teža psa.

Kot pri ljudeh ima tudi pri psih zdravstveno stanje močan vpliv na življenjsko dobo v pozitivni in negativni smeri. Morda ni slabo, da se ob naslednjem obisku veterinarja pogovorite o življenjskem obdobju, v katerem naj bi bil vaš pes, in z njim povezanimi priporočili. Skrbno spremljanje zdravstvenih težav in ustrezno vzdrževanje telesne teže lahko bistveno pripomorejo pri daljšanju življenjske dobe vašega ljubljenčka tudi preko pričakovane življenjske dobe.

Povzeto po: Businessinsider, You probably think your pets are a different age than they actually are, according to a vet

Deli objavo

Nazaj na Blog
0