Dieta psov, obolelih za rakom

Nazaj na Blog

Dieta psov, obolelih za rakom

Logika pasjega prehranjevanja

To je resnična zgodba. Zgodba o ljubljenem Brunu, psu pasme akita, ki je obolel za rakom. In to je zgodba o prehranskih dilemah, s katerimi se je spopadala njegova lastnica v času terapij. Torej zgodba o nas, lastnikih.

Bruno se je od rane mladosti spopadal z boleznimi okostja. Po obolenju za kostnim rakom je lastnica sprejela zdravljenje s paliativnimi krogi kemoterapije in vključitvijo psa v poskusno klinično raziskavo. Ta je testirala učinkovanje zdravila na obnovo kosti.

Pomoč pri spremembi diete, ki bi podprla Brunovo obolelo stanje, zmanjšala procese vnetij in upočasnila rast tumorja, je poiskala pri Lindi P. Case, avtorici knjige Dog Food Logic in prehranski strokovnjakinji.

Bruno se je odlično odzval na terapije. Zmanjšale so se mu bolečine, otekline in zvišala se mu je kakovost življenja. A lastnica je v času zdravljenja naletela na znano ljubiteljico psov, ki jo je seznanila s svojo „čudežno“ prehransko formulo. Z njo naj bi celo pozdravila raka. Njena domača hrana s prehranskimi dodatki naj bi preprečevala nastanek raka pri zdravih psih in ga zavirala pri bolnih, čeprav za to ni imela znanstvene podlage. V želji, da pomaga Brunu, je lastnica opustila dieto prehranske strokovnjakinje Linde in jo prilagodila čudežni dieti znanke. Kot večina pasjih lastnikov je želela narediti vse, kar je bilo v njeni moči, da bi pomagala svojemu psu.  Verjela je v iskrenost znankinih trditev. Ta je bila vendar poznana kot velika ljubiteljica psov, ki je brezpogojno verjela v to, kar je govorila, in v končni učinek priporočene diete in dodatkov.

Vzroki za neracionalne odločitve lastnikov v procesu zdravljenja

Zakaj je lastnica to storila? Zakaj ljudje tako radi verjamemo zgodbam o čudežnih ozdravitvah, čeprav za to ne obstaja veliko ali nič dokazov?

Za temi odločitvami se skrivajo naša čustva, ki nas na nezavedni sferi napeljejo k sprejemanju „spornih“ odločitev. Dejstvo, da znankino zdravljenje ni bilo potrjeno kot učinkovito s strani znanstvenih raziskav, vseeno ne zmanjša drugega dejstva, da bi njeno zdravljenje lahko bilo koristno ali učinkovito. Torej, kaj naj naredi oseba, ki ima rada svojega psa? Ko govorimo o zdravem prehranjevanju in dobrem počutju našega psa (kot tudi o drugih življenjsko pomembnih odločitvah), se vedno lahko zanesemo na znanost kot racionalno in zanesljivo orodje, ki nam pomaga izogniti se pastem, objektivno oceniti informacije in se pravilno odločiti.

Po daljšem premisleku in posvetu z Lindo in ekipo Brunovih zdravnikov – veterinarjev, se je vseeno odločila vztrajati na predhodno začrtani poti zdravljenja in zavrniti znankino dieto. Ob zadnji diskusiji na to temo je komentirala: »Torej, če njena dieta resnično tako dobro deluje, zakaj nikjer ne zasledim raziskav, ki njeno uspešnost potrjujejo, in zakaj je ne uporablja več pasjih lastnikov?« Seveda. Vprašanje je bilo popolnoma na mestu.

Pasja hrana, ki jo je na koncu izbrala lastnica, je temeljila na sledeči prehranski matriki:

PREHRANSKA MATRIKA – DIETA PSOV, OBOLELIH ZA RAKOM

Pasja hrana, oblikovana (formulirana) za pse z rakom, bi morala upoštevati prehranske spremembe, povezane z rakom. Sem uvrščamo:

  • upadanje teže,
  • spremembo telesne kondicije,
  • zmanjšanje apetita in
  • presnovne spremembe, ki jih povzročajo tumorji.

Priporočene diete vključujejo:

  • povečan vnos maščob,
  • zmanjšan vnos ogljikovih hidratov (škroba),
  • povečan vnos omega 3 maščobnih kislin (še posebej EPA in DHA),
  • zmerno povečanje beljakovin oz.
  • povečan vnos kakovostnih, visoko prebavljivih sestavin.

Vnos omega 3 maščobnih kislin ima protivnetni učinek na tkiva v telesu. Ker se v času bolezni spremeni poraba makrohranil iz diete (maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin), se večina živali (tudi ljudi) sooča s presnovnimi spremembami. Znano je tudi, da se večina rakavih celic hrani z ogljikovimi hidrati, maščobe in beljakovine pa uporablja manj učinkovito. Ravno zato pasja dieta z zmanjšano porabo ogljikovih hidratov in zvišanjem maščob hrani pacienta (medtem ko raka strada). Tumorji rastejo hitreje, če pridobivajo energijo iz ogljikovih hidratov, zato je bistveno, da rakavim celicam onemogočimo dostop do njih. S tem upočasnimo rast tumorja in napredovanje bolezni. Dodatna korist povečanih količin maščob v dieti je, da zvišujejo energijsko gostoto hrane in zanimanje za hrano, kar spodbuja ješčnost in psu pomaga ohranjati ustrezno telesno težo. Povečanje beljakovin pomaga ohranjati mišično tkivo in zmanjšuje upad telesne kondicije. Navedena priporočila izhajajo iz razumevanja tako raka pri psih kot prehranske znanosti.

A vendar mora biti tudi pristop k zdravljenju z uporabo navedene prehranske matrike predhodno testiran, če želimo s spremembo diete pomagati Brunu. Za njo obstajajo znanstveni dokazi, ki jih ni ravno v izobilju, a vseeno dovolj, da omogoča sklepanja, da bi navedena prehranska prilagoditev lahko koristila obolelim psom za rakom. Na srečo je Brunova nova dieta podpirala njegovo telesno kondicijo in mišično maso. Bruno je užival visoko kakovostno življenje še leto po postavljeni diagnozi. Ni čisto jasno, ali so v njegovem primeru spremembe prehrane upočasnile rast raka. A dokazano je, da ima prehranska matrika, ki vključuje povečano vsebnost maščob in beljakovin, zmanjšano vsebnost ogljikovih hidratov in povečanje omega 3 maščobnih kislin, ta potencial. Ker je Bruno užival prehransko celovito hrano, ki je bila testirana, je njegova ekipa veterinarjev s prehransko strokovnjakinjo vedela, da mu z njo ni škodila.

Vir: Linda P. Case, 2014, Dog Food Logic: Making Smart Decisions for Your Dog in an Age of Too Many Choices

Deli objavo

Nazaj na Blog
0