ZAKAJ JE VEDNO VEČ PSOV IN MAČK PREDEBELIH?

Nazaj na Blog

ZAKAJ JE VEDNO VEČ PSOV IN MAČK PREDEBELIH?

Kaj porečete, če vam opišem mačjega lastnika v vrhunski formi? Takega, ki pazljivo sešteva vnos kalorij v telo, se ima za prehranskega strokovnjaka, živi zdravo, njegova oblačila pa se trudijo, da ne počijo po šivih od silne moči mišic. Ima lahko takšna oseba predebelega ljubljenčka?

ZAKAJ

Oh, ja. Seveda! Ampak zakaj? Kako lahko ima nekdo, ki se preživlja kot osebni trener, vidno pazi na svoj izgled in očitno ve veliko o zdravi prehrani, predebelega ljubljenčka? Kje se je zalomilo, da njegov muc tehta več kot 9 kilogramov? DEVET KILOGRAMOV, ljudje???
Njegov zagovor je bil, da se enostavno ni znal upreti otožnim mačjim prosečim očem in nežnemu, prosečemu mijavkanju. Kaj znano, lastniki kužkov? Da povprašam še vas?

KAKO

Kje leži težava? V nenehno lačnem mačku? V lastniku? 
Odgovor pokaže prst na lastnika. Muc le izkorišča našo šibko voljo in iskreno ljubezen, mi pa jo kažemo napačno. S prevelikimi dnevnimi obroki hrane.
Pretežki psi in mačke so nova realnost. Domneva se, da ima več kot polovica psov in mačk po svetu težave s prekomerno težo. Enako, kot ljudje! Stanje se opisuje z izrazom, ki nakazuje človeško nemoč pri rešitvi: epidemijo. In še ena težava je prisotna. Lasniki prekomerno težkih živali vidijo svojega ljubljenčka skozi “rožnata očala”:
“Naj je, če je lačen!”
“Psa pa že ne bomo stradali!”
“Saj ni tako debel.”
“Saj sem tudi jaz debel, pa mi prav nič ne manjka!”
“Vseeno je, kakšen je; debel ali suh. Jaz ga imam vseeno rada …”

REZULTAT

Žal ni tako enostavno. Prekomerno težki ljubljenčki DOKAZANO umirajo prej. Raziskava z naslovom Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs je dokazala, da labradorci z 10 – 20 % prekomerno težo v povprečju živijo 1,8 let manj od vrstnikov z ustrezno težo. Prekomerno težki ljubljenčki se, enako kot prekomerno težki ljudje, bojujejo z vrsto zdravstvenih težav, kot so sladkorna bolezen in osteoartritis. Še ena raziskava je pokazala, da imajo prekomerno težki ljubljenčki težave tudi pri premagovanju bolečin, v kakovosti življenja, vitalnosti in pri obvladovanju čustev.

LJUBEZEN GRE SKOZI ŽELODEC

Zakaj se to dogaja? Je hrana res prekalorična? Se psi ali mačke premalo gibljejo? Je gensko pogojeno? Ali pa je naša volja enostavno šibka in popolnoma odpovemo pred prosečimi učkami svojih ljubljenčkov, ki so nas perfektno natrenirali (in ne obratno, dragi lastniki), da se jim ne znamo upreti. 
Resnica je nekje na sredi. V realnosti delujejo popolnoma vsi ukrepi, s katerimi želimo zmanjšati prekomerno težo bodisi sebe bodisi svojega ljubljenčka, dokler … DOKLER SE JIH DRŽIMO. Super, a ne? Trikrat hura za nas, saj naši psi in mačke še niso tako napredovali, da bi si znali sami odpreti vrata shrambe ali hladilnika in si postreči hrane! Prav tako jim mi izbiramo hrano! Zatorej? …

TEŽAVE

Raziskave so pokazale, da je prekomerna teža bolj rezultat povezanosti živali z lastnikom kot navezanosti živali na hrano. Je lastnik resnično dovolj zrel in pripravljen izvesti vse potrebne ukrepe, ki bodo zmanjšali težo njegovega ljubljenčka? 
Psi in mačke so že zdavnaj presegli status živali. Sedaj se uvrščajo med družinske člane, kar pomeni, da je povezava med človekom in živaljo bolj globoka, kot je bila včasih. Zato je tudi kazanje ljubezni preko presežka hrane bolj pogosta težava. V nekaterih državah se teh težav loteva strokovni tim, ki ga sestavljajo veterinar, osebni zdravnik in socialni delavec. Izkazalo se je, da osebe, ki npr. vsak večer skupaj s psom uživajo sladoled, v resnici žalujejo za preminulim članom družine in s tem ohranjajo večerni ritual, ki so ga imele z njim. Rezultat sta žal pretežek lastnik in kuža, ki oba potrebujeta pomoč.

REŠITEV

Rešitve nikoli niso enostavne. Velikokrat zahtevajo močno voljo in zunanjo strokovno pomoč. A ljubezen je močan motivator. Za začetek mora vsak lastnik premisliti o lastni vlogi pri nastali težavi in zmožnosti spremeniti vzorce vedenja. Svojega in ljubljenčkovega. Obstajajo rešitve za večino težav, res pa je, da je ravno naša brezpogojna ljubezen tista, ki nas bo pri tem najbolj ovirala.

Najpogostejše nezaželeno vedenje psa ali mačke je:

  1. Nenehno prosjačenje.
  2. Jokanje ponoči, ki se prekine le, če se žival dodatno nahrani.
  3. Kraja hrane ostalim živalim pri hiši (ali z mize).
  4. Zavračanje druge, praviloma bolj zdrave hrane.

Bistvo rešitve nastalih težav s prenajedanjem je v krepitvi povezave med človekom in živaljo, namesto krepitve povezave s hrano. Kajti če tega ne boste storili, boste svojega najdražjega ljubljenčka dobesedno pokončali z ljubeznijo preko presežne hrane. Na tem mestu ni odveč, da malo pobrskate po naših objavah in skrbno preberete vse, ki so se nanašale na izbor in prepoznavanje zdrave pasje in mačje hrane. Če v tem niste vešči, nas pokličite. Konec koncev je to naše strokovno področje. Najslabše, kar lahko storite, je, da ne storite ničesar. Pomnite: Nikoli ni prepozno. Veliko sreče!

Povzeto po: Why are so many of our pets overweight? https://theconversation.com

Deli objavo

Nazaj na Blog
0