UMAZANA RESNICA O SESTAVINAH V HRANI ZA PSE IN MAČKE

Nazaj na Blog

UMAZANA RESNICA O SESTAVINAH V HRANI ZA PSE IN MAČKE

Reklame za hrane za ljubljenčke so narejene na način, ki pri potrošniku vzbuja izjemno tople in ljubeče občutke. S prikazom ljubljenčkov, ki z užitkom in očitnim veseljem hlastajo reklamirano hrano, ustvarjajo pri gledalcih močne občutke varnosti in neoporečnosti hrane. Ta seveda vsebuje tudi vse potrebne prehranske sestavine za zdravo in dolgo pasje ali mačje življenje. Ob ogledu take reklame gledalec dobi občutek, da je predstavljena hrana edina prava za njegovega psa ali mačko. Z njenim nakupom bo naredil zanj največ, kar je sploh mogoče.

Prodaja hran za ljubljenčke bazira na t. i. brendingu. In ko nasedemo topli in ljubeči predstavitvi neke hrane X multinacionalke, smo v bistvu nasedli blagovni znamki, ki je v nas znala vzbuditi prave občutke. Občutke varnosti, ustreznosti in prilagojenosti hrane biološkemu ustroju ljubljenega kužka ali mucka. In seveda občutke popolne sreče, ki jo bosta občutila oba; lastnik in ljubljenček, če boste kupili natanko v čudoviti reklami predstavljeno hrano za pse ali mačke.

Resnica o masovni proizvodnji hrane za pse in mačke ne bi mogla biti bolj v nasprotju z reklamami. Ta je dosti bolj strašljiva, kot se zaveda večina njenih kupcev. Ti v povprečju nimajo pojma, kaj vse vsebuje. Vanjo namečejo celo paleto zavrženih prehranskih izdelkov, nekaj od njih pa je v resnici prav odvratnih. Drugi del neprijetne resnice o sestavinah v komercialni hrani za hišne živali je, da velikokrat temelji na gensko spremenjenih žitih. Tu prednjačita POCENI soja in koruza, ki sta prevečkrat močno škropljeni s strupenimi petrokemičnimi pesticidi in herbicidi in pridelani na osiromašenih tleh, obdelanih s sintetičnimi gnojili.

Avstralski veterinar, Dr. Tom Lonsdale, je tako hrano za ljubljenčke ravno zaradi njene nizke kakovosti in nizkih vsebnosti hranil prvi poimenoval “junk pet food“. Podobno poimenujemo ceneno in hitro prehrano nizke kakovosti za ljudi (hitra hrana).

Zakaj si je prislužila tak naziv?

Vzrok za tako poimenovanje temelji na slabih sestavinah, ki se redno uporabljajo v predelovalni industriji hrane za pse in mačke:
Klavniški odpadki vključujejo večino kosov živali, ki se na splošno ne štejejo primerne za prehrano ljudi. Sem uvrščamo glave, kože, hrbtenice, kopita in obolele dele teles.
Meso bolnih, poškodovanih, umirajočih ali kako drugače uničenih živali (4-D meat) se seveda uvršča med neustrezno za prehrano ljudi. T. i. 4 D meso (DEAD, DYING, DISEASED ali DESABLED) se žal znajde v hrani za ljubljenčke. Več o nezaželenih sestavinah: https://mysatisfieddog.com/4d-meats-in-dog-food/
Mesni izdelki iz trgovin z živili po roku, vključno z embalažo iz plastike in stiropora.
Žarka, prekuhana olja iz fritez in umazana maščoba z lovilcev maščob iz restavracij s hitro prehrano in ostalih restavracij.
Telesa evtanaziranih domačih mačk in psov, velikokrat skupaj z zajedavci, ki so bili pritrjeni na njih v času smrti. 
Povožene živali s cestišč. DA! PRAV STE PREBRALI. 

Nastalo “čorbo” prekuhajo na izjemno visokih temperaturah, da pobijejo vse bakterije in parazite, ki se lahko zadržujejo na mrtvih ali gnijočih telesih. Žal visoka temperatura uniči tudi večino hranljivih snovi v tej hrani.

Navajamo delni seznam sumljivih sestavin, na katere bodite pozorni ob nakupu hrane za vašega ljubljenčka. Te lahko vsebujejo zgoraj navedene, nezaželene mesne vire:
1. Mesni stranski proizvodi.
2. Piščančji stranski proizvodi.
3. Mesna moka.
4. Meso in kostna moka.
5. Digest! Več: https://www.petfinder.com/dogs/dog-nutrition/what-is-animal-digest-in-pet-food/
6. Živalska maščoba (pogosto obdelana z BHA – butil hidroksianizolom in / ali citronsko kislino).

Prav tako bodite pozorni na število sestavin na deklaraciji za hišne ljubljenčke, ki temeljijo na žitaricah (koruza, soja, pšenica, riž, sirek, ječmen itd).
Če boste stopili iz svoje cone udobja in se le začeli poglabljati v sestavine v hrani vašega ljubljenčka, zna biti, da boste v njej opazili ogromno količino žitaric. Vedno, ko izbirate hrano za ljubljenčka, imejte v mislih, da so psi in mačke mesojede živali. Njihova telesa nikoli niso bila ustvarjena za konzumiranje žitaric v teh ogromnih količinah.

Predlog

  • Premislite o prebranem.
  • Dodatno preverite trditve na spletu.
  • Preberite deklaracijo najljubše hrane vašega ljubljenčka.
  • Če boste zaznali bistveno odstopanje v kakovosti sestavin v škodo trenutni hrani, ki jo kupujete, nas pokličite. Z veseljem se bomo pogovorili z vami in vam brezplačno svetovali. Odločitev, katero hrano boste zatem kupili, je še vedno vaša. A morda bo bolj preudarna in v večjo korist zdravju vašega kosmatega prijatelja.

Povzeto po: L. Zurich, Dirty Secrets of the Pet Food Industry, 2017

Deli objavo

Nazaj na Blog