RAK PRI PSIH – 4 ukrepi, ki zavirajo razvoj

Nazaj na Blog

RAK PRI PSIH – 4 ukrepi, ki zavirajo razvoj

Veterinarji – onkologi poudarjajo, da rak pri človeku z vidika razvoja in prognoze ni veliko drugačen kot rak pri psih. Zato pri obeh deluje vrsta preventivnih ukrepov, ki znižujejo možnost, da se rak pri psih razvije. V nadaljevanju bodo predstavljeni 4 ukrepi, ki zavirajo razvoj in zmanjšujejo tveganje nastanka tega nevarnega obolenja.

1. Zmanjšajte izpostavljenost psa rakotvornim snovem

Beseda “rakotvoren” se povezuje s snovmi, ki povzročajo razvoj raka. V resnici rakotvorna snov ne povzroča raka, ampak predstavlja tveganje za njegov razvoj. Vsi smo rojeni z osnovno stopnjo tveganja za razvoj raka. Ali se bo razvil, je odvisno od genske predispozicije, virusov, onesnaženosti okolja, prehrane.

Medtem ko je dovzetnost psa za rakavo obolenje delno odvisna od njegovih genetskih predispozicij, lahko dolgotrajna ali pogosto ponavljajoča se izpostavljenost tem elementom povzroči nezaželene celične spremembe. Z drugimi besedami; hoja po travniku s pesticidi ni tako tvegano dejanje kot vsakodnevno igranje na tej travi.

Rakotvorni elementi, ki ogrožajo zdravje psa

Bodite pozorni na morebitne rakotvorne elemente v vašem domu in na dvorišču ter jih odstranite ali omejite kontakt psa z njimi.

Prvi so PESTICIDI, ki se nahajajo v samem vrhu po dokazanosti o rakotvornosti pri psih. Kemikalija “2,4-D” (za zatiranje plevela), ki jo najdemo v nekaterih skupinah herbicidov, je bila povezana z limfomom pri psih. Zato pazite, da pes ne pride v stik z njimi.

Druga dokazana rakotvorna snov je CIGARETNI DIM. Dokazano povzroča rak pri mačkah, saj se usede na mačji kožuh, ki ga mačka vsakodnevno čisti in s tem zaužije. Zato nikoli ne kadite v hiši/stanovanju, kjer živite skupaj s svojim ljubljenčkom. Psi z dolgim gobčkom, ki živijo v območjih z visoko onesnaženostjo zraka (v zaprtih prostorih, kjer lastnik kadi, ali zunaj), so bolj ogroženi za razvoj NOSNEGA KARCINOMA.

Zrak v zaprtih prostorih v povprečju vsebuje veliko več škodljivih snovi od zunanjega zraka. Naši domovi ponavadi vsebujejo visoko vsebnost hlapnih organskih spojin (HOS), ki lahko izhlapijo iz osvežilcev prostora, čistil za tla in preproge, barv, pohištva in celo samih tal. Še posebej iz novih preprog in vinilnih talnih oblog. Dolgotrajna izpostavljenost onesnaženemu zraku ima lahko pogubne učinke na zdravje ljubljenčka.

Tretji vzrok za razvoj raka pri psih so UV žarki. Pred njimi je potrebno zaščititi pse s svetlo kožo in kratko dlako. Ti so bolj ogroženi za razvoj KOŽNEGA RAKA.

Ukrepi, ki znižujejo možnost razvoja raka pri psih

KAJ LAHKO STORITE? Pogosteje kopajte ljubljenčka, da z njegove dlake odstranite rakotvorne snovi. Pazite, da dobro čistite blazinice tačk. Na blazinice se primejo rakotvorni delci, ki jih ljubljenček prinese npr. s sprehoda v dom. Bodite pozorni na rakotvorne elemente v okolici doma in skušajte omejiti stik vašega psa z njimi. Pomembno: Občasen stik z njimi ni problematičen. Nevarnost, da se razvije rak pri psih, se močno zviša ob rednem stiku.

2. Kdaj izvesti sterilizacijo / kastracijo psa

Stanje reproduktivnih organov psa v času sterilizacije / kastracije je dejavnik, ki lahko vpliva na razvoj raka. Nekatere raziskave kažejo, da je tveganje za raka večje pri psih, ki so bili prezgodaj kastrirani (pred enim letom starosti). Sterilizacija / kastracija pred starostjo enega leta je povezana z večjim tveganjem za razvoj osteosarkoma (kostni rak) in hemangiosarkoma (hitro rastoč tumor krvnih žil).

KAJ LAHKO STORITE? Bodite previdni pri izbiri časovnega obdobja, v katerem boste kastrirali / sterilizirali psa. Če lahko nadzirate nenačrtovano parjenje, je vaša odločitev seveda lažja. Pred odločitvijo dobro pretehtajte vse minuse in pluse in upoštevajte genske predispozicije pasme. Nemški ovčarji, zlati prinašalci, labradorci in kodri so bolj nagnjeni k razvoju hemangiosarkoma. a

3. Poskrbite za zdrav življenjski slog svojega psa

Zdravje se začne z normalno težo. The National Cancer Institute v ZDA povezuje debelost pri ljudeh s povečanim tveganjem za nastanek raka požiralnika, trebušne slinavke, debelega črevesa, danke, dojk, ledvic, ščitnice in žolčnika. Raziskave veterinarjev so tu poenotene. Tudi pri psih je bila dokazana POVEZAVA Z DEBELOSTJO in razvojem RAKA.

Rak pri psih se bo težje razvil, če boste pazili na njegovo prehrano. Tu igra pomembno vlogo zdrava, psu prilagojena in kakovostna hrana. Torej hrana, ki psa oskrbi z vsemi hranili, ki jih potrebuje za ustrezen razvoj in dolgo in zdravo življenje: Suha hrana.

Prehranska priporočila

Na tem mestu posebej izpostavljamo in PRIPOROČAMO hrano za pse iz Hov-Hov.si ponudbe z manj ali malo ogljikovimi hidrati. Pri obolelih psih za rakom ni zanemarljiv izbor hrane za pse s strogo kontroliranimi sestavinami. Te naj izhajajo iz proizvodnje hrane za ljudi.

Izpostavljamo nekaj najboljših iz naše kakovostne in pasjemu organizmu prilagojene hrane za pse, kjer dominirajo Ziwi Peak, Orijen, Acana, N & D … Kako pomembna je ustrezna dieta psov, obolelih za rakom, smo pisali že v prispevku Dieta psov, obolelih za rakom.

Seveda je potrebno zdravo in psu prilagojeno hrano kombinirati z ustrezno količino hranjenja na dan, ki preprečuje nastanek debelosti pri psih ali hiranja. Psi, oboleli za rakom, potrebujejo za boj z boleznijo ali okrevanje po operaciji ali obsevanju hrano, bogato z mesnimi beljakovinami in MAŠČOBAMI!

V segmentu hran, ki ustrezajo ukrepom za zmanjševanje tveganja, znova prednjačijo na zraku sušena hrana za pse Ziwi Peak in hrana za pse Orijen, Acana, Natural & Delicious.

Nikar ne pozabite na redno razgibavanje psa

Redna vadba izjemno koristi psom pri ohranjanju ustrezne telesne teže in preprečuje, da se rak pri psih razvije. Raziskava, objavljena leta 2016 v Journal of American Medical Association, je pokazala, da redno razgibavanje psa na prostem (vaja, dolgi sprehodi, igre z žogo …) znižuje tveganje za razvoj raka tako pri ljudeh kot pri psih.

Rezultati so pokazali do 20 % zmanjšanje rizika za razvoj raka pri psih. Poleg tega znižuje stopnjo stresa pri ljudeh in psih. Znaki stresa pri psih se odražajo s prebavnimi težavami, pomanjkanjem apetita, vztrajnem lizanju ali praskanju brez očitnega razloga, zehanju, slinjenju, povešenih ušesih …

KAJ LAHKO STORITE? Psa hranite z bolj kakovostno hrano v ustreznih količinah, ki mu bo pomagala ohranjati ustrezno težo. Pazite na ustrezno rekreacijo psa in ga zaščitite pred stresorji. Za pomoč lahko zaprosite tudi inštruktorje psov v bližnji pasji šoli ali izbrano veterino.

4. Redno pregledujte telesne dele psa – Zgodnje odkrivanje raka pri psih je bistveno!

Od vseh preventivnih ukrepov, o katerih smo do sedaj pisali, spada zgodnje odkrivanje raka med najpomembnejše. Prej ko boste zaznali razvoj raka pri psih, boljše so možnosti zdravljenja. Pozorni bodite na spremembe v prehranjevanju, uriniranju ali iztrebljanju. Znaki raka pogosto vključujejo bruhanje, oteženo dihanje, šepanje in letargijo.

Pomembno je, da se zavedate, da se nekatere težave razvijejo tako počasi, da jih ne boste opazili, dokler se simptomi močno ne poslabšajo. S staranjem psa se zvišujejo tudi možnost za razvoj rakavih obolenj. Bodite pozorni na stare zlome, ki znajo postati žarišče razvoja raka.

KAJ LAHKO STORITE? Naučite se redno pregledovati telo vašega psa. Vsako leto naj ga skrbno pregleda veterinar. Pozornejši bodite, ko pes dopolni 7 let. Takrat se enkrat na leto priporoča izvedba obširnejših krvnih testov. Pazite na spremembe v vedenju psa: v prehranjevanju, aktivnosti in prebavi (zgodnji znaki). Redno obiskujte izbranega veterinarja. Bolj kot bo poznal vašega psa, več je možnosti, da se pravočasno zazna bolezen.

Povzeto po: Reduce Your Dog’s Cancer Risks, WholeDogJournal

Deli objavo

Nazaj na Blog