PSI PREMIŠLJENO KRADEJO HRANO Z MIZE

Nazaj na Blog

PSI PREMIŠLJENO KRADEJO HRANO Z MIZE

Raziskovalci so želeli preveriti, ali se psi zavedajo situacij, v katerih ljudje nečesa ne vidijo. Kot na primer, ali premišljeno kradejo hrano z mize, kadar menijo, da jih nihče ne opazuje.

Zato so izvedli prvi poizkus. Postavili so steno. Polovica stene je bila iz polnega materiala, druga polovica prozorna. Na eno stran so posadili človeka. Na drugi strani so na tla polne stene postavili igračo, ki je človek na drugi strani ni mogel videti. Drugo, identično igračo, so položili ob prozorni del stene; torej vidno človeku. Na to stran so posedli psa in mu ukazali, naj igračo prinese človeku na drugi strani. Izkazalo se je, da so psi v večini primerov izbirali igračo, za katero so sklepali, da jo vidi tudi človek; torej tisto, ki je bila položena ob prozorni del stene.

Ta eksperiment je opogumil raziskovalce za novega, ki naj bi dokazal, da psi premišljeno kradejo hrano z mize. Torej takrat, ko vedo, da jih lastnik ne vidi. Zato so testirali odzive psov v sobi, kjer so na tleh pustili hrano in psu ukazali, naj jo pusti pri miru. Ob tem so spreminjali 3 okoliščine:

  • svetlobo,
  • osvetlitev človeka ali hrane in
  • prisotnost človeka v sobi. Rezultati so bili izjemni!

1. Psi kradejo v temi

Psi so z večjo verjetnostjo ukradli hrano, če je bil celoten prostor popolnoma zatemnjen. Pri tem jih prisotnost človeka ni odvračala od kraje. Psi se za krajo praviloma niso odločili, če je bil ob prisotnosti človeka osvetljen določen del sobe. Če je bil osvetljen določen del sobe, človek pa v sobi ni bil prisoten, so se v večini primerov odločili in ukradli hrano. Ha! Luč – prižgana ali ugasnjena – ni dala teže, če človeka ni bilo v sobi. In to je bil za pse znak, da se pojedina lahko začne!

2. Pametni pasji tatovi so izjemno hitri

V skupini psov, ki so vedno ukradli hrano ob prisotnosti človeka, se je pokazalo, da hrano v popolni temi zgrabijo veliko hitreje kot ob polmraku. Zato so strokovnjaki sklepali, da se psi zavedajo, da jih v temi človek ne more videti.

3. Ni pomembno, če psi vidijo človeka. Pomembno je, kaj vidi človek!

Izkazalo se je, da osvetlitev prostora okoli človeka ni veliko vplivala na pasjo odločitev. Nanjo je vplivala osvetlitev prostora okoli hrane (ob prisotnosti človeka). Kar je nakazalo, da za pasjo odločitev po kraji ni pomembna le prisotnost človeka v sobi, ampak zavedanje, kaj ta človek vidi oz. ne vidi.

Brez dvoma je za pse očesni stik s človekom izjemnega pomena. Očesni stik uporabljajo kot način sporazumevanja s človekom in drugimi živalmi. Vemo, da psi znajo slediti našemu pogledu in da bodo iskali očesnih stik z nami, ko bodo nekaj želeli. Sedaj tudi vemo, da se psi zavedajo, kaj ljudje vidimo oz. ne vidimo (enako kot ljudje in ostala socialna bitja) in na osnovi tega vedenja sprejemajo odločitve.

KAJ JE RAZISKAVA POKAZALA

Očitno so psi dosti bolj inteligentni, kot bi si mislili nekateri ljudje. V njihovih glavah potekajo različni zapleteni procesi, značilni za razvita bitja. Obravnavati jih kot neumne živali je zelo napačno in lahkomiselno dejanje, ki veliko več pove o takih lastnikih kot o psih. Še vedno pa preizkus ne potrjuje, da se psi zavedajo, da kraja ni OK. Raziskava je pokazala le pasje zavedanje, kaj človek vidi oz. ne vidi. Niti slučajno ne dokazuje, da se psi zavedajo, da so naredili nekaj, kar ne bi smeli! Torej ideja o “krivih psih” odpade! Ogromna razlika je med pasjim zavedanjem, da jih človek med krajo ne bo videl, in pasjim občutkom, da je naredil nekaj, kar ne bi smel. Zato ostajajo videi o psih, ki se zavedajo, da so naredili nekaj, kar ne bi smeli, le zabavno gledanje brez znanstvene potrditve in veljave. 

Povzeto po: Linda P. Case, Got a Sneaky Dog Stealing Food?, MS, lastnica AutumnGold Consulting in Dog Training Center v Mahometu, Illinois. Je avtorica dveh knjižnih uspešnic Beware the Straw Man (2015) in Dog Food Logic (2014).

Deli objavo

Nazaj na Blog
0