Zakaj bi moral vsak lastnik znati brati DEKLARACIJE na hrani za pse ali mačke

Nazaj na Blog

Zakaj bi moral vsak lastnik znati brati DEKLARACIJE na hrani za pse ali mačke

Deklaracija na hrani za pse ali mačke pove izjemno veliko o kakovosti hrane, a le tistim lastnikom, ki jo znajo brati! V nadaljevanju razkrivamo bistvene elemente označb pasje in mačje hrane ter njihov pomen.

1. Naziv hrane

Pri brskanju med ponudbami hran po spletu ali trgovskih policah je velikokrat ime hrane tisto, ki pritegne kupca. In prav je tako, saj ime pove veliko o izdelku. Primer:

  • Če ima hrana za pse ali mačke v imenu navedene procente (npr. 95 % mesa X), pomeni, da MORA dejansko VSEBOVATI vsaj 95 % navedenega mesa.
  • Če ima hrana za mačke in pse v imenu naveden opis, kot so “formula”, “obrok”, “receptura”, pomeni, da mora vsebovati vsaj 25 % določene sestavine, ki jo s tem opisuje.
  • Če naziv hrane vsebuje opis “z jabolkom”, z govedino ali “z grahom”, pomeni, da mora opisana hrana vsebovati najmanj 3 % navedene sestavine (nič več). To ne velja pri opisih hranil, kot so vitamini in minerali. Pri teh je lahko vsebnost drugačna.
  • Če naziv hrane vsebuje določen okus, pomeni, da se mora navedena sestavina – okus – nahajati tudi na deklaraciji, vendar s tem količina NI določena. Izbrana hrana jo lahko vsebuje v minimalni količini, ki jo še zasledi laboratorijska analiza.

2. Sestavine

Sestavine so NAJPOMEMBNEJŠI vir informacij o hrani. Sestavine MORAJO biti navedene po količini (od tiste, ki jo je v hrani največ, do tiste, ki jo vsebuje najmanj, navzdol). Zato se vse, ki jih je v hrani največ, navedene na vrhu (praviloma med prvimi šestimi postavkami), ostale pa so navedene na dnu. Opisi sledijo navodilom AAFCO (Association of American Feed Control Officials), ki je poenotilo izrazoslovje in način opisa sestavin. Agencija prav tako predpisuje velikost in obliko deklaracij ter uporabljeno pisavo. Prepoveduje vsakršno uporabo kvantitativnih izrazov ali sklicevanja na kakovost oziroma kakovostne razrede. Ravno zato ni enostavno ocenjevati razlike v kakovosti sestavin med posameznimi hranami.

Pri oceni določene hrane preučite kakovost sestavin. Iščite visoko kakovostne živalske beljakovine, kot so natančno poimenovana vrsta mesa, mesne moke ali jajca (primer: piščančje meso, goveja jetra, goveji vampi). Ne pozabite preveriti vrsto maščob, ki jo vsebuje hrana, ki mora biti natančno poimenovana (primer natančno poimenovane kakovostne maščobe je piščančja maščoba ali ribje olje iz sleda)!

3. Zajamčena analiza

Skladno z AAFCO mora zajamčena analiza kupca informirati o minimalnih vsebnostih surovih beljakovin, minimalnih surovih vsebnostih maščob, največjih vsebnostih surovih vlaken in največjih vsebnostih vlage.

Te ščitijo potrošnika in mu zagotavljajo koristne informacije o izdelku. Hrana, ki se trži pod oznako “z manj” ali “z manj maščobami”, mora imeti navedeno tudi največjo vsebnost maščob. Zajamčena analizi lahko vključuje tudi druga hranila, kot so pomembne maščobne kisline (EPA in DHA) in vitamini (npr. vitamini E in vitamin C). Zajamčena analiza opisuje najmanjše in najvišje vsebnosti, zato raven hranil ne odraža natančnih vrednosti v hrani. Temu je namenjena povprečna (ali tipična) analiza hranil, ki daje natančnejše informacije o vsebnosti hranil v določenem živilu posamezne hrane za ljubljenčka.

Zajamčena analiza je izražena v procentih na “AF” osnovi (as fed). Kaj to pomeni? Če analiza vsebuje podatek, da hrana vsebuje 40 % surovih beljakovin, to pomeni, da hrana vsebuje 40 g beljakovin na 100 g zaužite hrane. Ta podatek vam ne bo koristil, če boste z njim želeli med sabo primerjati suho in mokro hrano. Mokra hrana vsebuje visoke količine vlage (tudi do 80 %), zaradi česar so AF vsebnosti hranil v njej dosti nižje kot v suhi hrani. Če želite primerjati suho in mokro hrano, morate AF vrednosti pretvoriti v, na primer, suho vrednost (odšteti vlago).

4. Izjava o ustreznosti hranil

Ta izjava obvešča kupca, da hrana vsebuje vsa potrebna hranila za ljubljenčka v vseh ali točno določenem življenjskem obdobju (odobrena s strani AAFCO).

5. Količine hranjenja

Vsaka pasja ali mačja hrana bi morala na embalaži vsebovati priporočila o hranjenju na dnevni bazi. Praviloma so ti podatki ocenjene vrednosti. Lastnikom pomagajo ob prehodu na novo hrano. S časom lahko količine hranjenja tudi spremenijo in prilagodijo potrebam ljubljenčka. Večina podatkov temelji na energetskih potrebah posamezne živali in lahko odstopa od dejanskih potreb tudi do 50 %. Zato je zelo pomembno, da vsak lastnik spremlja prehranske potrebe svojega ljubljenčka tudi glede na njegovo težo, starost, obolenja in aktivnost.

Kaj sedaj?

Vsak ljubeč lastnik psa ali mačke si želi, da bi bil ljubljenček zdrav in bi živel tako dolgo, kot je le mogoče. Ravno zato je branje deklaracij pomembna veščina. Ni vseeno, s čim se hranite vi, in ni vseeno, s čim hranite svojega kosmatinca. Premislite o vsebini. Vzemite v roke hrano, s katero trenutno hranite svojega psa ali mačko. Ste presenečeni, ker je na prvih šestih mestih med sestavinami neverjetno veliko ogljikovih hidratov v obliki pšenice, koruze, riža, ovsenih kosmičev …? Razmislite, ali bi na dolgi rok taka prehrana koristi vam in kaj pomeni, če z njo hranite ljubljenčka. Malce pobrskajte po spletu in se informirajte o “stranskih mesnih produktih”. In če vas popade dvom, nas pokličite. Z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vaša vprašanja. Navsezadnje smo tu zaradi vas, vaše ljubezni do živali in psov in mačk samih.

Pa dober tek obema. :)

Povzeto po: Reading a pet food label, Natura Pet

Deli objavo

Nazaj na Blog
0