Kako izbrati najboljšo hrano za psa

Nazaj na Blog

Kako izbrati najboljšo hrano za psa

Vse več lastnikov si razbija glavo z iskanjem popolne hrane za svojega psa. Psi so namreč že zdavnaj prerasli vlogo čuvajev, ki osamljeno ždijo pripeti na verigo pred hišo, njihov obrok hrane pa sestavljajo ne preveč obetajoči ostanki hrane gospodarja. Psom so se stvari obrnile na bolje, tu ni dvoma! Dobivajo status družinskega člana, vrednega lastnikove ljubezni, časa in denarja. Vedno več lastnikov prepoznava pasjo hrano kot osnovnega gradnika dobrega zdravstvenega stanja psa in, kar je najbolj pomembno, dolgega življenja. Zato je vprašanje, kako izbrati najboljšo hrano za psa, popolnoma na mestu.

Ampak, kakšna naj bi bila zdrava hrana za psa?

Obstaja ultimativna receptura, ki bo zadovoljila prehranske potrebe večine psov?

Si jo sploh lahko privoščite?

Lahko napačen izbor hrane za pse ogrozi zdravje ali življenje psa, čeprav se na trgu prodaja kot »popolna prehranska mešanica za odrasle pse«?

Žal nam je, ampak odgovor ni enostaven. V nadaljevanju se bomo potrudili, da v 6. korakih s kakovostnimi informacijami pomagamo osvetliti smernice pri izbiri najboljše pasje hrane čim večjemu številu pasjih lastnikov. Torej, kako izbrati najboljšo hrano za točno vašega psa?

6 korakov pri izbiri dobre hrane za pse

Kakovostna oz. ustrezna pasja hrana (suha hrana za pse in mokra hrana za pse) psu ne sme povzročiti težav v prebavnem sistemu, mladiča mora opremiti z veliko energije, pasjo dlako mora ohranjati sijočo in gladko ter oči svetle in čiste. To niti slučajno ni ENOSTAVNO, a brez skrbi, v veliko pomoč vam bodo sledeči koraki pri izbiri dobre hrane za pse.

1. korak: Upoštevajte starost, aktivnost, pasmo in reproduktivno stanje vašega psa.

Fizične lastnosti, vedenje in splošno zdravje vašega psa so pri izbiri ustrezne hrane za pse izredno pomembni. Mladiči in doječe psice potrebujejo več kalorij na dan, medtem ko jih starejši hišni ljubljenčki potrebujejo manj. Zelo aktivne pasme / kužki potrebujejo pasjo hrano z več kalorijami kot »kavč pasme« kužkov.

Psu prilagojena vrsta pasje hrane in količina hranjenja mu bosta pomagala, da se izogne ​​težavam z zdravjem, povezanih z debelostjo. Nekatere blagovne znamke pasje hrane so prilagodile svoje recepture točno določeni pasmi. Večina proizvajalcev hrane za pse pa je svoje recepture prilagodila psom glede na velikost pasme; hrana za pse za majhne pasme in hrana za pse za velike pasme

Razlike se v glavnem nanašajo na velikost briketov za pse, kar ni nepomembno. Vaš pes mora izbrano suho hrano za pse pojesti sproščeno, udobno in varno. In briketi za pse, ki se po velikosti in trdoti ujemajo z ustno votlino in stanjem zobovja psa, igrajo pri tem odločilno vlogo.

2. korak: Naučite se razumeti podatke iz naziva pasje hrane na embalaži.

Proizvajalci suhe in mokre hrane za pse pri poimenovanju hrane sledijo določenim pravilom. Če jih poznate, lahko že iz samega naziva pasje hrane razberete, koliko določenih sestavin lahko pričakujete v njej oz. ali je hrana tisto, kar si želite kupiti svojemu psu. Primer:

  • Naziv pasje hrane “Z/S OKUSOM ali AROMO” npr. govedine, purana itd. vam pove, koliko navedene sestavine lahko pričakujete v izbrani embalaži. Zapis “z okusom” pomeni, da je receptura ne vsebuje več kot 4 %. Navedene sestavine v tako poimenovani mokri ali suhi hrani za pse je praviloma toliko, da se zazna pri podrobnejši analizi. To lahko znaša tudi manj kot 1 % ali celo nič. Enako pravilo velja pri nazivih hran za pse »s sirom« ali »z govedino«. Kadar svojemu psu kupite hrano za psa, ki ima v nazivu opis »Hrana za pse z govedino«, lahko upravičeno pričakujete, da receptura ne bo vsebovala več kot 4 % navedenega mesa. Ste to vedeli?
  • Naziv »mesni obrok govedina« ali »menu piščanec« pove, da lahko izbrano sestavino govedino ali piščanca pričakujete v najmanj 26 %.
  • Naziv hrane za pse »Hrana za pse jagnječje meso« ali »Hrana za pse piščanec« pove, da je izbrane vrste mesa v celotni recepturi najmanj 95 %, brez vsebnosti vode. Če upoštevamo vodo, pa 70 %.

Sestavine na deklaraciji so VEDNO navedene v padajočem vrstnem redu po teži. Tudi zato so meso ali mesni deleži praviloma navedeni na prvem mestu, saj vsebujejo visoko vsebnost vode. Pri izbrani hrani bodite pozorni na prvih 6 sestavin na deklaraciji (oz. na sestavine do vključno maščobnega vira). Prva sestavina naj bi vedno bila mesni beljakovinski vir. Zakaj?  

Psi so morda res vsejedi, a z vegetarijansko prehrano bi se morali prehranjevati le v ekstremnih okoliščinah (na primer pri zelo hudih alergijah). Drugače so psi mesojede živali in temu ustrezno prilagodite tudi njihovo prehrano. Močno odsvetujemo izbor pasje hrane, ki ima na deklaraciji generična poimenovanja sestavin, kamor uvrščamo nazive meso, mesni stranski proizvodi, klavniški odpadki, živalske maščobe, rastlinska maščoba … Vsi ti nazivi namreč ne povedo, kaj vsebuje izbrana pasja hrana!

Kaj pomenijo posamezni nazivi sestavin v hrani za pse

Vzrok za generično poimenovanje sestavin v pasji hrani temelji na prikrivanju njihove slabe kakovosti. Generično poimenovane sestavine v pasji hrani lahko vsebujejo sledeče mesne vire, ki si jih ne bi smel želeti v pasjem obroku noben lastnik:

  • Klavniški odpadki vključujejo večino kosov živali, ki se na splošno ne štejejo primerni za prehrano ljudi. Sem uvrščamo glave, kože, hrbtenice in obolele dele teles.
  • Meso bolnih, poškodovanih, umirajočih ali kako drugače uničenih živali (4-D meat) se uvršča med neustrezno za prehrano ljudi. T. i. 4 D meso (DEAD, DYING, DISEASED ali DESABLED) se žal znajde v hrani za ljubljenčke, ki nima postavljenih omejitev v uporabi. Več o teh nezaželenih, generično poimenovanih sestavinah v pasji hrani: https://mysatisfieddog.com/4d-meats-in-dog-food/
  • Mesni izdelki iz trgovin z živili po roku lahko vključujejo embalažo iz plastike in stiropora, v kateri so bili pakirani.
  • Žarka, prekuhana olja iz fritez in umazana maščoba z lovilcev maščob iz restavracij s hitro prehrano in ostalih restavracij se lahko skriva pod nazivi rastlinsko olje.
  • Telesa evtanaziranih domačih mačk in psov, velikokrat skupaj z zajedavci, ki so bili pritrjeni na njih v času smrti, niso nobena redkost v hrani za pse.
  • Povožene živali s cestišč.

Na trgu boste z lahkoto našli suho hrano za pse ali konzerve za pse, ki ima na prvem mestu med sestavinami navedeno mleto koruzo. Zakaj se je koruza in žitarice na splošno znašla v recepturah hrane za pse in se tako močno zakoreninila? Že res, da je mleta koruza lažje prebavljiva, a to še ne pomeni, da ima visoko hranilno vrednost! Koruza ima nizko vsebnost beljakovin in neimpresivno količino vitaminov in mineralov.

Edini razlog, zakaj se proizvajalci pohvalijo s tem ogljikovim hidratom v svojih recepturah pasje hrane, je, da je poceni. Zato nikar ne verjemite oglasnim sporočilom, ki koruzo opisujejo kot sestavino v pasji hrani z visokimi prehranskimi vrednostmi. Nič drugače ni z ostalimi presežnimi ogljikovimi hidrati v hrani za pse, kot so pšenica, oves, riž in krompir.

3. korak: Sprejmite odločitev, ali je za vašega psa primerna hrana za pse brez žitaric (grain free).

Za ta korak se praviloma odločijo vsi lastniki psov z alergijami ali intolerancami na določene sestavine v pasji hrani. Večina psov bo manjše količine žitaric v hrani dobro prenašala. Sploh sedaj, ko se v ospredje vračajo recepture s pražiti z nižjim glikemičnim indeksom. Pasja hrana, ki vsebuje visoke količine žitaric, je seveda cenejša od hrane za pse, ki vsebuje visoke količine natančno poimenovanega mesa.

Odločitev dobro pretehtajte, ob tem pa upoštevajte svoje finančne zmožnosti. Drži, da je veliko kužkov alergičnih tudi na mesne beljakovinske vire, kot sta goveje meso ali piščanec. A na trgu boste našli lepo število suhih hran za pse in konzerv za pse s t. i. novimi mesnimi beljakovinskimi viri, kamor uvrščamo jagnječje meso, divjačino, zajčje meso, razne vrste rib, ki se uvrščajo med nealergene mesne vire.

4. korak: Preverite izjavo o prehranski ustreznosti.

Vsaka hrana za pse mora imeti na embalaži navedeno izjavo, komu je namenjena (primer izjave: Popolna prehranska mešanica za pse v vseh življenjskih obdobjih). Recepture se bodo med sabo razlikovale po zadovoljevanju prehranskih potreb:

Izberite hrano, ki ustreza življenjskemu obdobju vašega psa.

5. Preverite izbranega proizvajalca hrane za pse oz. blagovno znamko.

Industrija hrane za ljubljenčke se sooča s porastom povpraševanja, saj se povečuje število lastnikov psov in mačk. Porast povpraševanja žal velikokrat negativno vpliva na kakovost hrane za pse. Proizvajalci stremijo po hitri proizvodnji velikih količin hrane po čim nižji ceni. Zato se v njihovi verigi znajdejo oporečne sestavine ali nevarni presežki dodatkov (vitamin D).

Težavo predstavlja tudi selitev proizvodnih kapacitet v države s ceneno delovno silo, ki imajo močno znižane standarde predelave hrane ali jih v primeru proizvodnje hrane za živali sploh nimajo. Pred leti je zato izbruhnila afera, povezana z nekaj multinacionalkami, ki so svoje predelovalne kapacitete preselile v Azijo, in ceneno hrano / priboljški kitajskih proizvajalcev. Kar nekaj ljubljenčkov je poginilo zaradi okužene hrane oz. priboljškov. Rezultat dogodka je velika zamera (UPRAVIČENA) lastnikov psov in mačk in težnja, da zavrnejo vse prehranske izdelke s Kitajske.

6. Kako lahko ocenite zanesljivost in verodostojnost proizvajalca izbrane hrane za pse?

Če pokličete v podjetje, se vam kdo javi? Veste, kje ima podjetje sedež in proizvodne enote? Ste dobili občutek, da ste govorili s strokovnjakom? Vam podjetje lahko takoj posreduje informacije o prehranskih analizah receptur? Ste imeli težave pri pridobivanju informacij o virih sestavin? Ima podjetje sploh lastno in pregledno spletno stran?

Kaj pa ugled podjetja? Ima podjetje veliko odpoklicev hran ali tožb oškodovanih lastnikov? Je na slabem glasu zaradi nepoštenih praks v postopkih reševanja pritožb?

Če imate kakršna koli vprašanja, na katera embalaža najljubše hrane za vašega psa ni odgovorila, se obrnite na zastopnika oz. uvoznika. Če podjetje proizvaja kakovostno hrano za psa, vam bo brez večjih težav in z veseljem pomagalo do želenih informacij.

Pomoč pri iskanju najboljše hrane za vašega psa

Morda se vam sledenje naštetih korakov zdi preveč zapleteno in vas je strah, da se boste izgubili med informacijami. Za vas smo preverili sestavo, sestavine, proizvajalce in blagovne znamke in na spletne police Hov-Hov.si uvrstili mokro hrano za pse in brikete za pse, ki sledijo gornjim korakom.

V naši ponudbi pasje hrane boste našli recepture, ki se uvrščajo med najboljše hrane za pse na svetu in po ceni močno odstopajo od povprečja. A nismo pozabili na vse ljubeče lastnike, ki iskreno obožujejo svoje pse, a si tako cenovno zahtevne hrane enostavno ne morejo privoščiti. Zato smo v ponudbo vključili hrane za psa, za katere lahko brez slabe vesti trdimo, da so kakovostne in cenovno ugodne. Na policah imamo tudi hrano za pse z različnimi zdravstvenimi težavami (sladkorna bolezen, prekomerna teža, alergija, obraba sklepov …).

Z velikim veseljem smo vam na voljo za brezplačno svetovanje. V pomoč pri iskanju najboljše hrane za vašega psa pa vam bo tudi VODIČ “Zakaj bi moral vsak lastnik znati brati DEKLARACIJE na hrani za pse ali mačke“.

Povzeto po: 6 Steps To Choosing The Best Food For Your Dog, Bark post

Deli objavo

Nazaj na Blog
0