Pravilna prehrana mačke

Nazaj na Blog

Pravilna prehrana mačke

Prehrana je opeka in malta dobrega zdravja. Članek “Pravilna prehrana mačk” osvetljuje nekatera pogosto prezrta načela o prehranskih potrebah mačk. Pojasnjuje, zakaj imajo mačke za doseganje optimalnega zdravja veliko boljše možnosti, če so hranjene s konzervirano – mokro hrano za mačke, kot izključno s suho mačjo hrano.

Že manjši razmislek o tem, s čim hranite vašo mačko, se vam lahko bogato obrestuje z njeno dolgo življenjsko dobo in ji pomaga izogniti se resnim, bolečim, smrtno nevarnim in na koncu tudi dragim boleznim.

Kakšno je stališče stroke na področju prehrane mačk

Vedno več veterinarjev se pri svojem delu opira na zdravorazumsko prehrano mačk in zelo močno priporoča hranjenje s konzervirano hrano za mačke namesto s suho mačjo hrano. Seveda še vedno mnogi priporočajo/dopuščajo hranjenje mačk s suho hrano. Kot je opisano v nadaljevanju, hranjenje mačke izključno s suho mačjo hrano spodbuja razvoj nekaterih bolezni mačk.

Družinski zdravniki so v povezavi s prehrano ljudi deležni majhnega števila predavanj. Nekaj podobnega se dogaja tudi na veterinarskih fakultetah, kjer so študenti deležni zelo malo usposabljanja, povezanih s pravilno prehrano hišnih ljubljenčkov. Če pa že razpravljajo o pravilni prehrani mačk, se ta pogosto poučuje s strani predstavnikov velikih korporacij, ki proizvajajo hrano za male živali.

Ali pa je kurikulum sponzoriran – in s tem pod močnim vplivom – članov podjetij s komercialno hrano za pse in mačke. Torej imamo opravka s konfliktom interesov, ki so mu podvržene multinacionalke.

Ko študent zapusti veterinarsko šolo, je prepogosto njegov najpogostejši vir »izobraževanj« o prehrani psov in mačk izveden s strani velikih podjetij s hrano za ljubljenčke. Torej tistih, ki proizvajajo t. i. “terapevtsko/predpisano dieto”. Zato veterinarji na žalost niso vedno najboljši vir informacij o pravilni prehrani vaše mačke.

Odvisniki od suhe hrane za mačke

Če je vaša mačka odvisnik od suhe mačje hrane, potem prosim preberite Nasvete, kako preusmeriti odvisnike od suhe hrane na mokro hrano za mačke. Vse mačke lahko ob ustrezni podpori skrbnikov, ki so dovolj potrpežljivi in vztrajni in poskusijo dovolj trikov, preidejo na dieto, bogato z vodo in z manj ogljikovimi hidrati.

Kaj je narobe s suhimi briketi za mačke – vključno z vso »predpisano« dieto, ki jo prodaja vaš veterinar?

Tri ključna negativna dejstva, povezana s suho mačjo hrano, so sledeča:

 1. Vsebnost vode v suhi hrani za mačke je prenizka – s tem je vaša mačka izpostavljena resnim in življenjsko nevarnim boleznim sečil (in zelo dragemu zdravljenju). Vključno z zelo bolečo in prepogosto usodno zaporo sečnice.
 2. Previsoka vsebnost ogljikovih hidratov (OH) v hrani za mačke – predispozicija za nastanek sladkorne bolezni, debelosti in črevesnih obolenj mačk. Upoštevajte, da tudi mačji briketi z malo ogljikovimi hidrati NISO zdrava prehrana. Briketi za mačke so še vedno osiromašeni z vodo. Prav tako način njihove priprave, ki temelji na močnem pregrevanju, vpliva na zmanjšanje / spremembo hranil v hrani za mačko.
 3. Neustrezna vrsta beljakovin v hrani za mačko – previsoka vsebnost rastlinskih v primerjavi z živalskimi beljakovinami. Mačke so izključno mesojede živali, ustvarjene, da se prehranjujejo z mesom in ne z žiti/rastlinami. Žita v hrani za mačke služijo le k povečanju dobička industrije, ki proizvaja hrano za ljubljenčke, in ne podpirajo zdravja vaše mačke.

Ostala negativna dejstva prehrane izključno s suho hrano za mačke

 • bakterijske okužbe (lahko povzročijo bruhanje in drisko),
 • glivične mikotoksine (vsebujejo jih zrna in so zelo strupeni),
 • žuželke in njihove iztrebke (lahko povzročijo težave z dihanjem),
 • sestavine, ki pogosto povzročajo alergijske reakcije in
 • vsa suha hrana, ki je kuhana na previsoki temperaturi, osiromaši / zniža pomembna hranila v mačji hrani.

„Moji mački gre prav dobro ob hranjenju s suho hrano!“

Velikokrat slišimo zgornjo trditev, kaj ne? Vseeno upoštevajte sledeče:

 • Vsako živo bitje se bo počutilo »čisto dobro« (vključno z mačkami), dokler se mu ne razvijejo zunanji znaki obolenj. Morda se vam navedeno sliši kot očitna ali osnovna ugotovitev, toda če vsaj malo razmislite in pretehtate navedbo …
 • Vsaki mački po mačjih forumih je šlo »prav dobro«, dokler lastniki niso začeli opažati znakov sladkorne bolezni.
 • Vsaka mačka z blokado sečnice se je počutila »čisto dobro«, dokler se ni začela mučiti pri uriniranju. Kasneje je bodisi poginila zaradi predrtja sečnega mehurja ali pa je bilo potrebno oddrveti do najbližje veterinarske postaje na nujno kateterizacijo.
 • Vsaka mačka z vnetjem mehurja (cistitis) je bila »prav dobro«, dokler se niso pojavile bolečine, sledi krvi v urinu in uriniranje izven mačjih stranišč. Slednje ne po svoji krivdi!
 • Vsaka mačka je bila »čisto v redu«, dokler hranjenje z neustrezno hrano, z mnogo hipoalergenimi sestavinami, ni začelo kazati posledic v obliki prehranskih intoleranc/IBD (inflammatory bowel disease) ali astme.
 • Vsaka mačka je bila »prav dobro«, dokler se ji niso ledvični ali sečni kamni povečali do te mere, da so povzročili klinične znake bolezni.
 • Vsakemu mačjemu bolniku z rakom je šlo »prav dobro«, dokler se ni tumor tako razširil, da je povzročil klinične znake bolezni.

Prehranske potrebe mačk

Pomnite, da se bolezen razvija počasi in dolgo časa in jo praviloma opazimo šele v svojem akutnem stanju. Ravno zato ima izjava »ampak moja mačka je zdrava / čisto v redu na suhi hrani« tako malo veljave. Temelji namreč na preventivni prehrani (hrani za mačke, ki preprečuje razvoj obolenj, ne pa jih vzpodbuja).

Nihče si ne želi končati pogovora z »mislim, da mački ne gre več tako dobro«, ko k strokovnjaku za prehrano mačk pripelje mucka z zdravstveno težavo. Sploh, če bi se ji lahko izognil ob pravilni prehrani mačke od vsega začetka (mokra hrana za mačke z malo ogljikovimi hidrati ali uravnotežena doma pripravljena hrana – ne le briketi).

Dejstva, ki potrjujejo pozitivne vplive mokre hrane za mačke

 • Vsi sistemi urinarnega trakta bodo dosti bolj zdravi ob ustrezni količini vode, ki se pretaka skoznje. Boleče, zdravju ogrožajoče in ob-zdravljenju-drage blokade urinarnega trakta se praviloma razvijejo pri mačkah (predvsem samcih), ki so hranjene izključno s suho hrano za mačke. Te ovire vodijo v nujen zdravniški poseg, vendar se zelo redko pojavijo pri mačkah, ki so hranjene s konzervirano hrano. Še posebej, če se mokri hrani za mačko dodaja voda. Prav tako je dosti manj verjetno, da bodo mačke, hranjene s hrano, bogato z vodo ali s konzervami, na koncu obolele za bolečim cistitisom.
 • Mačke imajo že po naravi nizko potrebo po vodi in morajo zaužiti vodo s svojo hrano. Normalen mačji plen vsebuje 70 – 75 % vode; suha hrana jo vsebuje le 5 – 10 %. V nasprotju z pobožnimi željami lastnikov mačk, mačke ne nadoknadijo ta primanjkljaj s pitjem vode iz skodelice. Številne študije so pokazale, da mačke na konzervirani hrani zaužijejo dvojno količino vode v primerjavi z mačkami na suhi hrani, ob upoštevanju vseh virov (hrane in posodo z vodo).
 • Nekaterim mačkam ogljikovi hidrati sesujejo krvni sladkor / inzulinsko ravnotežje in jih s tem izpostavijo razvoju sladkorne bolezni. Briketi za mačke, pa tudi nekatera živila v pločevinkah, imajo praviloma visoko vsebnost ogljikovih hidratov, ki se med sabo razlikujejo po škodljivosti. Upoštevajte, da napis „brez žitaric“ ne pomeni vedno “malo ogljikovih hidratov”. Z OH bogata krompir in grah pogosto nadomeščata vse manj priljubljene žitarice.
 • Mačke so strogi mesojedci, kar pomeni, da so ustvarjene za pridobivanje potrebnih hranil iz mesnih beljakovin. Torej ne iz visokih vsebnosti žit / graha / krompirja, ki jih pogosto najdete v suhi hrani za mačke.
 • Suha hrana za mačke nima nikakršnega blagodejnega vpliva na zdravje zob ljubljenčkov in nima znanstvene podlage za uporabo pri preprečevanju zobnih obolenj. Pogosto se pogoltne kar cela. A tudi če je prežvečena, je krhka in se enostavno drobi – torej zobovju ne zagotavljanje nobene abrazivne sile. Enako je s konzervirano mačjo hrano, ki tudi ne zagotavlja abrazivne sile in v primerjavi s suho hrano ni nič boljša (vendar tudi ne slabša) za zdravje zob. Vsakodnevno ščetkanje je najboljši način za ohranjanje zdrave mačje ustne votline. Pomaga tudi, če mačko hranite s koščki mesa, ki jih lahko grizlja.

Dilema “Investirati danes v ustrezno mačjo hrano ali kasneje v veterinarsko oskrbo”

Pravilna prehrana mačke je brezkompromisen odgovor na vprašanje »plačam zdaj ali plačam kasneje«. Mačji lastniki pogosto navajajo, da je konzervirana hrana za mačke predraga, zato je svoji mački ne ponujajo pogosto. Kljub temu je veliko lastnikov pripravljeno ponovno pretehtati svojo odločitev, ko se prvič soočijo z visokimi stroški zdravljenja mačjih bolezni, ki izhajajo iz hranjenja mačk izključno s suho hrano.

Razmislite o prakticiranju preventivne prehrane preden zboli vaš puhasti prijatelj, vi pa bi njegova obolenja lahko preprečili s pravilno mačjo prehrano.

Nadaljujte z branjem le, če želite še več podrobnosti o mačji vrsti prilagojeni – primerni prehrani. Nekateri že zgoraj navedeni podatki bodo ponovljeni z namenom osvetlitve kritičnih izhodišč.

Mačke potrebujejo ob hrani veliko vode

To je zelo pomembno področje. Pojasnjuje, zakaj tudi suha hrana za mačke z malo ogljikovimi hidrati, brez žitaric, ni optimalen vir hrane za vašo mačko. Imejte v mislih, da je celo najcenejša konzervirana mačja hrana boljša izbira kot katera koli suha hrana na trgu.
V primerjavi z drugimi živalmi mačke nimajo zelo močnega nagona po pitju. Zato je za njih ključno, da uživajo hrano z veliko vode.

Mačke pridobijo večino potrebne vode iz svoje prehrane, saj njihov običajen plen v naravi vsebuje približno 70 % vode. Suha živila so praviloma kuhana pri izjemno visokih temperaturah (v ekstruderjih). Zato ostane v njih le še 5 – 10 % vode, medtem ko konzervirane hrane vsebujejo približno 78 %.

Jasno je, da je mokra hrana za mačke bolje prilagojena potrebam mačk po vodi. Mačka, ki se pretežno hrani s suho hrano, spije več vode kot mačka, ki se hrani s konzervirano mačjo hrano. A ko damo na tehtnico vse vodne vire (ki jo prejmejo mačke iz hrane in s pitjem), bo mačka na suhi hrani vseeno zaužila za polovico manj vode od mačke, ki se hrani z mokro mačjo hrano.

Nevarnost, ki preži na mačke, ki ne pijejo dovolj vode

Ta bistveno nižji vnos vode izpostavlja mačke obolenjem ledvic in mehurja kot tudi nastanku blokad urinarnega trakta. Slednje so izjemno boleče, drage za zdravljenje in po možnosti še usodne.

Razmišljajte o konzervirani hrani kot o načinu, s katerim večkrat na dan splaknete urinarni trakt vaše mačke. Je izjemno pomembno orodje, ki ščiti vašo mačko pred razvojem težav s sečili, tudi življenjsko ogrožajočih urinarnih blokad, okužb, vnetij (cistitis) in morda kroničnih ledvičnih obolenj, ki se uvrščajo med glavne vzroke smrti pri mačkah.

Mačke potrebujejo živalske beljakovine

Mačke so obvezni (strogi) mesojedci in se zelo razlikujejo od psov in njihovih prehranskih potreb. Kaj sploh pomeni biti »obvezen mesojedec«? To pomeni, da je vašo mačko ustvarila mati Narava s ciljem, da bo svoje prehranske potrebe zadovoljevala z uživanjem velikih količin živalskih beljakovin (mesa / organov) in ne rastlinskih beljakovin (žit / zelenjave).

Ne pozabite, da niso vse beljakovine v mačji prehrani enakovredne

Beljakovine, pridobljene iz živalskih tkiv, imajo popoln aminokislinski profil. (Aminokisline so gradniki beljakovin. O njih razmišljajte kot o delih sestavljanke.) Rastlinske beljakovine ne vsebujejo popolnega profila (delov sestavljanke) kritičnih aminokislin, ki jih potrebujejo obvezni mesojedci. Kakovost in sestavo beljakovine (so vsi deli sestavljanke prisotni?) imenujemo tudi biološka vrednost oz. razpoložljivost.

Ljudje in psi so bitja, ki lahko sprejemajo dele sestavljanke tudi iz rastlinskih beljakovin in z njimi dopolnijo manjkajoče kvadratke. Mačke tega ne morejo storiti. Zato lahko ljudje in psi živijo od vegetarijanske prehrane, mačke pa ne. (Upoštevajte, da avtorica NE PRIPOROČA pasje vegetarijanske prehrane.)

Katere beljakovine so najboljše za mačko

Na splošno so beljakovine v suhi hrani za mačke, ki pogosto temeljijo na rastlinski osnovi in so pripravljene na visokih temperaturah, manj kakovostne od beljakovin v konzervirani hrani za mačke. Te (v večini primerov) temeljijo na mesnem viru in so kuhane na bolj naraven način.

Zato je beljakovina v suhi mačji hrani ocenjena z nižjo biološko vrednostjo. Ker so rastlinske beljakovine cenejši od mesnih, bodo imela velika podjetja s hrano za ljubljenčke višjo stopnjo dobička, če v svojo recepturo dodajajo rastlinsko surovino koruzo, pšenico, sojo, riž itd.

Večina mokre hrane za mačke vsebuje pri preračunu na podlagi suhe snovi (brez upoštevanja navedenih vrednosti na pločevinki ali vrečki, ki vsebujejo težo z vlago) več beljakovin od suhe mačje hrane. Vendar ne pozabite, količine beljakovin ne povedo vsega. Biološka vrednost beljakovin je tista, ki je ključnega pomena.

Mačke hranimo s preveč ogljikovimi hidrati

Mačke v svojem naravnem okolju nikoli ne bi zaužile toliko ogljikovih hidratov (žitaric / krompirja / graha itd), kot jo zaužijejo s suho mačjo hrano (in z nekatero konzervirano hrano). Normalen plen vaše mačke v divjini (glodavci, ptice, kuščarji itd) jo oskrbuje z visoko vsebnostjo beljakovin, visoko količino vlage, hrano, ki temelji na mesu, zmerno stopnjo maščob in z manj kot 2 % sestavin iz ogljikovih hidratov.

Povprečna suha hrana za mačke vsebuje 35 – 50 % kalorij iz ogljikovih hidratov (spomnite se na stopnjo dobička proizvajalca take hrane). To lahko močno spremeni sladkorno / inzulinsko ravnotežje nekaterih mačk. Po drugi strani pa vsebuje visoko kakovostna konzervirana mačja hrana približno 3 – 5 % energijske vrednosti iz ogljikovih hidratov.

Upoštevajte, da nima vsa konzervirana hrana ustrezno nizke vsebnosti ogljikovih hidratov. Tudi mokra mačja hrana lahko vsebuje visoke količine žitaric, krompirja in graha.

Mačke nimajo prav nobene prehranske potrebe po ogljikovih hidratih. Zato je še bolj zaskrbljujoče dejstvo, da lahko prehrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, škoduje njihovemu zdravju. Rastlinojede živali, kot so krave, konji itd, ne bo nihče hranil z mesom. Zakaj bi torej hranili mesojedo žival z mesno – aromatiziranimi žitaricami (hrana za mačke z okusom)?

Razmišljajte »sveže«!

Mnogi poznamo priporočila nutricistov, naj v trgovini kupujemo živila na oddelkih s svežo in nepredelano hrano (sadje, zelenjavo, meso itd.) Odveč je poudarjati, da je suha hrana za hišne živali v povprečju zelo močno predelana (zelo dolgo se kuha na visokih temperaturah) in v povprečju ne ustreza nobenim priporočilom sveže in nepredelane hrane.

Zakaj hranimo mačke s suho hrano, bogato z OH?

Odgovori so dokaj preprosti:

 • Žitarice so poceni.
 • Suha hrana je primerna.
 • Prodaja je cenovno ugodna in priročna.
 • Uporabe je enostavna.

Ali veliko mačk preživi na z vodo osiromašenih, polnih ogljikovih hidratov, rastlinskih, kuhanih pri visokih temperaturah, z bakterijami okuženih, suhih briketih? Ja, še vedno. A sama sem izbrala prehrano svojih mačk in mačjih pacientov, ki bo spodbujala njihovo optimalno zdravje – ne le zagotavljala preživetje. Obstaja namreč velika razlika med uspevanjem in preživetjem!

Preberite prispevek Umazana resnica o sestavinah v hrani za pse in mačke. Morda vam bo do konca odprl oči, kaj vse lahko vsebuje najljubša “Macina” hrana in kako zgrešene in škodljive so premnoge mačje recepture na trgu.

»Si, kar ješ«, ni le obrabljena fraza. Kot je razvidno iz prispevka, je prehrana temelj optimalnega zdravja vsakega živega bitja – tudi naših štirinožnih prijateljev.

Povzeto po: Dr. Lisa A. Pierson, Feeding Your Cat: Know the Basics of Feline Nutrition

Deli objavo

Nazaj na Blog