Fotografija za blog – na kuhinjski deski postavljene sestavine v naravni obliki (meso, vampi, jetra, školjke, srce, ledvice)

SUROVA hrana za pse (BARF) ali NA ZRAKU SUŠENA hrana za pse

Posodobljeno: 12/05/2024

Kaj se skriva za opisom Surova hrana za pse (BARF)? Kaj pomeni, hraniti psa z na zraku sušeno hrano? Je surova hrana za psa najbolj ustrezna pasja hrana na trgu? V čem se razlikuje surova hrana za pse BARF od na zraku sušene hrane za pse? Kaj tvegate, če psa ali mačko hranite z eno od omenjenih oblik hrane za ljubljenčke? Katera bolj ustreza biološkemu ustroju psa: Surova hrana za pse (BARF) ali NA ZRAKU SUŠENA hrana za pse?

Resnično upamo, da saj dejstvo, da so bili predniki psov volkovi, nima nasprotnikov. Zadnje čase se človeštvo ukvarja z vrsto zablod, za katere bi mislili, da jih je že zdavnaj povozil čas: je Zemlja raven planet, so vsa cepiva proti hudo nalezljivim boleznim potencialno škodljiva, je ogrevanje planeta svojevrsten nateg … Zato ni čudno, da tudi Hov-Hovovci včasih prav debelo pogledamo, ko smo deležni kakšne res nenavadne razlage o zdravi prehrani psov ali mačk. Slišali smo že praktično vse, od strastnega zagovarjanja koruze v prehrani mačk do prepričevanja, da so bili volkovi močno rastlinojede živali. Zato je čas, da osvetlimo TRENDE V PREHRANI PSOV in MAČK, ki begajo skrbne lastnike.

1. SUROVA HRANA za pse in mačke – BARF

Mnenja o hranjenju psov in mačk s surovo hrano, ki vključuje meso – mišice, organe, kosti in zelenjavo, begajo lastnike ljubljenčkov po svetu. Kljub temu zanimanje za surovo hrano beleži porast že nekaj let. Leta 1993 je lastnikom ljubljenčkov avstralski veterinar dr. Billinghurst predstavil svoj pogled na njihovo prehrano. Izhodišča je postavil na biološko ustrezni hrani za pse (Biologically Appropriate RAW Food) pasjih prednikov – volkov v divjini. Ta je temeljila na surovem mesu, kosteh, organih in nekaj rastlinju iz narave. Prvi je izpostavil, da komercialna hrana za ljubljenčke, bogata z žitaricami, škoduje njihovemu zdravju.

Mnogi veterinarji in ameriška agencija za prehrano FDA se z njim niso strinjali. Izpostavili so vrsto zdravstvenih tveganj, ki naj bi bila povezana s hranjenjem psov in mačk s surovo hrano:

 • Večja verjetnost prisotnosti patogenih bakterij v surovem mesu (salmonela, listerija, e.coli …) lahko resno ogrozi zdravje psa ali mačke.
 • Hranjenje ljubljenčka izključno s surovim mesom dlje časa poruši ravnovesje v prehrani in lahko vodi v razvoj določenih bolezni.
 • Kosti v pasji prehrani so potencialno nevarne. Lahko poškodujejo pasje organe (predrejo želodec), zobovje ali ustno votlino.

Zagovorniki surove prehrane psov izpostavljajo vrsto koristi, ki jih ima ta z aminokislinami in vitamini bogata hrana na pse:

 • Svetlejša pasja dlaka.
 • Lepša in bolj zdrava dlaka na splošno.
 • Manj oblog na pasjem zobovju – čistejši zobje.
 • Višji energijski nivo psov.
 • Bolj zdravo odvajanje blata – oblika in količina blata.

Zaradi izjemnega uspeha prehrane ljubljenčkov s surovo hrano so se razvile nove oblike hrane za pse in mačke, ki so sledile dr. Billinghurstovim smernicam:

 • komercialne zamrznjene surove hrane za pse,
 • komercialne liofilizirane hrane za pse (sušene z zamrzovanjem) in
 • mešanice surove hrane z žitaricami, zelenjavo in vitamini.

Kaj vsebuje surova hrana za psa – BARF?

Surova hrana za psa BARF večinoma vsebuje sledeče sestavine:

 • Meso mišic, običajno skupaj s kostmi.
 • Kosti, cele ali zdrobljene.
 • Notranje organe, kot na primer jetra ali ledvičke.
 • Surova jajca.
 • Zelenjavo, kot na primer brokoli, špinačo ali zeleno.
 • Jabolka in ostalo sadje.
 • Nekatere mlečne proizvode, kot na primer jogurt.

Večina uporabnikov surove diete za psa beleži lepe in hitro vidne rezultate na zdravju svojih psov ali mačk. Predvsem izpostavljajo vidna izboljšanja pri psih s težavami z dlako ali kožo ter prebavnimi težavami in pri višji energijski opremljenosti psov.

Stroka je še vedno razdeljena. Dr. Lisa M. Freeman, profesorica in prehranska strokovnjakinja ljubljenčkov na Cummings School of Veterinary Medicine na Univerzi Tufts, zagovarja doma pripravljeno, kuhano hrano za psa. Meni, da je za večino pozitivnih rezultatov hranjenja psov in mačk s surovo hrano kriv večji vnos maščob, ki jo taka hrana vsebuje. Če bi lastniki ljubljenčkov na trgu izbirali komercialno hrano z več maščobami, bi lahko bil rezultat enak. Taka prehrana bi bila bolj uravnotežena od surove, lastniki pa jo lahko obogatijo s prehranskimi dodatki.

Pasti doma pripravljene hrane za pse

Na drugi strani je dr. Wakslag, docent klinične prehrane na Cornell University College of Veterinary Medicine, lastnike psov in mačk posvaril pred pastmi doma pripravljene, kuhane hrane za pse Ta je po raziskavah pokazala pomanjkanje kalcija in fosforja v hrani ljubljenčkov in možne težave ljubljenčkov ob prebavljanju doma kuhane hrane.

Še ena POMEMBNA lastnost surove hrane za pse! Raziskave so pokazale, da je surova hrana izjemno pogosto okužena z bakterijami.

Raziskava, ki je leta 2006 zajela 20 različnih proizvajalcev komercialne surove hrane, je pokazala, da je bilo kar 7,1 % testirane hrane okužene s salmonelo in 59,6 % z bakterijo e.coli. Bakterija e.coli se lahko prenese na človeka preko pasjih izločkov, zato so bili rezultati toliko bolj alarmantni.

Nekateri veterinarji so močno podprli idejo hranjenja psov s surovo hrano, a z omejitvami. Previdnost pri tej dieti priporočajo mladičem, obolelim psom za rakom, hudimi boleznimi ledvic in jeter ter psom z vnetjem trebušne slinavke.

Najnovejša raziskava, objavljena v reviji BMJ, Vet Record, je razkrila naravnost strašljive rezultate testiranja 60 različnih pripravkov surove hrane za pse. Ti so bili proizvedenih s strani 10 različnih proizvajalcev iz Švedske, Norveške, Nemčije, Velike Britanije in Finske. Vsi so vsebovali najmanj eno od naštetih surovih sestavin:

 • surovo meso,
 • užitne kosti,
 • goveje, piščančje, jagnječje, puranje, zajčje, račje, jelenove ali lososove organe.

Nekatere prehranske mešanice za pse so vsebovale še zelenjavo, rastlinske vlaknine in minerale.

Rezultati testiranja pripravkov surove hrane za pse

 • Vsi vzorci so vsebovali enterobakterije (Enterobacteriaceae). Povezujemo jih z boleznimi, kot je trebušni tifus.
 • Več kot 52 % testirane surove hrane za pse je vsebovalo presežno količino bakterij nad dovoljeno najvišjo količino v EU (5000 bakterija/gram).
 • Tretjina vzorcev je vsebovala e.coli.
 • 30 % testirane hrane je vsebovalo bakterijo C. Perfringens. Ta povzroča zastrupitev s hrano in nakazuje slabo upoštevanje higiene ob pripravi hrane in kontaminacijo surovin s fekalijami.
 • 7 % vzorcev je vsebovalo salmonelo.
 • Trije vzorci so vsebovali bakterijo kampilobakter (campylobacter).

Bistven zaključek raziskave je osvetlil pomanjkljive higienske ukrepe pri rokovanju s surovimi mesnimi sestavinami. Pokazal je tudi na neustrezen način skladiščenja sestavin, preden se uporabijo v proizvodnji.

Pravilno rokovanje s surovo hrano za psa

Pri hranjenju psa s surovo hrano je zato pomembno, da tudi lastniki poskrbijo za ustrezno skladiščenje surove pasje hrane:

 • Surova hrana za pse naj ostane zamrznjeno do prve uporabe. Odtaja naj se na 10º C.
 • Surova hrana za psa ali mačko naj bo v zamrzovalniku ali hladilniku ločena od ostalih izdelkov. S tem boste preprečili možno križno okužbo med proizvodi.
 • Za pripravo surove hrane za pse uporabljajte ločene pripomočke od ostalih oz. jih po uporabi dobro operite / razkužite.

Strokovnjaki opozarjajo, da se bakterije, prisotne v surovi pasji hrani, hitro širijo. Če se sokovi iz surovega mesa razlijejo po tleh ali drugih površinah, lahko človek zlahka stopi v stik z njimi in se hitro okuži.

Posebno previdne naj bodo družine z dojenčki ali majhnimi otroki ter osebami, ki obolevajo za težkimi boleznimi. Taka okolja niso primerna za hranjenje psov s surovo hrano.

Ostali člani družine s slabšim imunskim sistemom se hitreje okužijo z morebitnimi bakterijami, prisotnimi v surovem mesu.

POMEMBNO! Vsi lastniki so lahko žrtve okužbe z bakterijami, če so takoj po hranjenju psa s surovo hrano deležni obilice srčnih pasjih poljubčkov s strani svojega kosmatega družinskega člana.

2. NA ZRAKU SUŠENA hrana za pse

Testiranja vzorcev surove hrane za ljubljenčke so pokazala, kako zahteven je proces priprave BARF hrane. Podjetja morajo postaviti izjemno visoke standarde rokovanja in skladiščenja sestavin, da se ta ne okužijo z nevarnimi bakterijami. Kar nekaj med njimi se lahko relativno enostavno prenese na ljudi – lastnike. V odgovor nastalim trendom in izzivom se je oblikovala proizvodnja hrane za pse in mačke, ki sestavine segreva na izjemno nizkih temperaturah. Ta postopek posnema način sušenja mesa naših prednikov – sušenje na zraku.

Sušenje na zraku je tehnika, ki se je stoletja uporabljala za ohranjanje mesa na naraven način. Tradicionalen pristop k obdelavi sestavin odpravlja potrebo po dodajanju umetnih konzervansov, sladkorjev in glicerina v pasjo ali mačjo hrano. Proces sušenja poteka na nizki temperaturi in v dveh fazah. Rezultat počasnega sušenja hrane za pse in mačke na zraku je hrana za ljubljenčke, ki je enako bogata s hranili in minerali in enako visoko prebavljiva kot surova hrana. Od BARF hrane za pse se razlikuje po varnosti uporabe, enostavnosti uporabe in daljšem roku uporabe (do 21 mesecev).

Sestavine, uporabljene v na zraku sušeni hrani za pse (air-dried), so podobne sestavinam BARF hrane za pse. Temeljijo na visokih količinah surovega mesa, organov, kosti in morskih sadežev. Medtem ko nekatere BARF prehranske mešanice za pse vsebujejo zelenjavo in žitarice, hrana, sušena na zraku, ogljikovih hidratov posebej ne dodaja. Sledi namreč enakem prepričanju, kot ga je izpostavil dr. Billinghurst – psi in mačke so mesojede živali že od nekdaj. In prehrana prednikov psov in mačk v divjini je v večini temeljila na mesu uplenjenih živali. Ogljikove hidrate so dobili v svoj organizem preko uživanja plena in jih za ustrezno delovanje organizma niso potrebovali. Na zraku sušena hrana za pse je zato bogata mešanica mišic, notranjih organov (srce, pljuča, jetra, zeleni vampi) in kosti. Zelo podobna plenu volka ali divje mačke v naravi.

Razlike med na zraku sušeno in surovo hrano za pse

Na zraku sušena hrana za psa ali na zraku sušena hrana mačke se uvršča med suhe hrane za ljubljenčke. A z veliko razliko do briketirane hrane za pse!

Prva se nanaša na samo obliko.Večina komercialnih suhih hran – briketov za pse ali mačke – je dobilo ime po značilni obliki hrane – briketih. Suha hrana za pse in mačke po obliki spominja bolj na sušene koščke mesa, ki so zaradi načina izdelave različno veliki in bliže ročni kot serijski proizvodnji.

Druga se nanaša na način priprave. Briketirana hrana za pse se kuha v posebnih kotlih – ekstruderjih na izjemno visokih temperaturah. Zato je komercialno pripravljena hrana za pse ali mačke osiromašena za levji delež vitaminov in mineralov, ki jih nujno potrebuje pasje ali mačje telo. Medtem ko na zraku sušena hrana za pse v celoti ohranja vse vitamine in minerale v uporabljenih sestavinah.

Rezultat sušenja na nizkih temperaturah je izjemno ješča in visoko kalorična hrana. Lastniki, ki svoje ljubljenčke hranijo z na zraku sušeno hrano za pse, je zato porabijo manj od briketirane hrane.

Tudi zato se na zraku sušena hrana za pse in mačke postavlja ob bok BARF hrani za pse in mačke, a brez tveganj za okužbo psa ali lastnikov z nevarnimi bakterijami. Nekaj redkih proizvajalcev na svetu, ki pripravljajo hrano za pse in mačke s tehniko sušenja na zraku, zato uvršča svojo hrano med surovo, popolno hrano za pse in mačke v vseh starostnih obdobjih in velikostih. Vendar brez nevarnosti, da bi v hrani preživele patogene bakterije.

Kaj vsebuje na zraku sušena hrana za pse in mačke Ziwi Peak

Na zraku sušena hrana za pse in mačke iz Hov-Hov.si ponudbe prihaja z Nove Zelandije. Nova Zelandije se uvršča med države z največ pašnimi površinami na svetu. Zato je njihovo meso pašnih živali eno najbolj cenjenih in iskanih na svetu. Vse živali, iz katerih se pripravljajo recepture, so bodisi prostopašne bodisi ulovljene v prostranih morjih okoli Nove Zelandije ali gojene na obnovljiv in trajnosten način.

Vsi kmetje – dobavitelji sestavin – sledijo izjemno strogim standardom kakovosti proizvajalca Ziwi Pets. Zato ta jamči, da v njihovi na zraku sušeni hrani ne boste našli sledov antibiotikov, pospeševalcev rasti, hormonskih motilcev oz. zdravil, ki se pogosto uporabljajo v živinoreji.

Zaradi uporabljene tehnike sušenja na zraku dodajanje konzervansov in ojačevalcev okusov Ziwi Peak hrani za pse in mačke ni potrebno. Namesto tega so hrani dodali posebno sestavino; zelene hladno oprane vampe. Ti na naraven način izboljšujejo okus hrani, psi in mačke pa se ji praktično ne morejo upreti.

Na zraku sušena hrana Ziwi Peak sledi naravni prehrani prednikov psov in mačk. Ta ni vsebovala ogljikovih hidratov, sladkorjev, glicerina, presežnih količin soli in ostalih umetnih dodatkov (zgoščevalcev hrane, konzervansov, stabilizatorjev, barvil …). Zato vsebuje izjemno visok delež mesa, organov, kosti in morskih sadežev (med 93 do 98 % – odvisno od vrste hrane).

Vsebuje naravne ogljikove hidrate iz naravnih virov, kot so radič, alge (kelp) in peteršilj in osnovne vitamine in minerale, s katerimi zagotavlja uravnoteženo prehrano psa ali mačke.

Zaradi omejene količine sestavin se uvršča med monobeljakovinske hrane za pse in mačke. Zato ne preseneča, da beleži neverjetne uspehe pri zdravljenju alergij in intoleranc psov na hrano. Izjemen uspeh beleži tudi pri preprečevanju obarvanosti dlake psov ali mačk okoli oči. Sploh, če so živali bele barve, brez uporabe zdravil.

Iz česa je narejena na zraku sušena hrana za pse in mačke Ziwi Peak

Na zraku sušena hrana za pse Ziwi Peak ima v svoji ponudbi recepture iz:

1. Izjemno cenjenega jagnječjega mesa prostopašnih živali. Ziwi Peak na zraku sušena hrana za psa iz jagnjetine pomaga:

 • zavirati razvoj alergij na hrano,
 • izboljševati prebavo,
 • ohranjati zdravo kožo in dlako,
 • vzdrževati zdrave sklepe in gibljivost.

2. Govejega mesa prostopašnih živali. Ziwi Peak na zraku sušena hrana za psa iz govedine pomaga:

 • zavirati razvoj alergij na hrano,
 • izboljševati prebavo,
 • ohranjati zdravo kožo in dlako,
 • vzdrževati zdrave sklepe in gibljivost.

3. Vrhunskega jelenovega mesa, po katerem slovi v svetu. Ziwi Peak na zraku sušena hrana za psa iz jelenovega mesa prostopašnih živali pomaga:

 • izboljševati prebavo,
 • zmanjševati sindrome razdražljivega črevesja in kroničnega vnetja črevesja,
 • zavirati razvoj alergij na hrano,
 • ohranjati zdravo telesno težo,
 • ohranjati zdravo kožo in dlako,
 • vzdrževati zdrave sklepe in gibljivost.

4. Kombinacije jagnječjega mesa in v naravi ulovljene skuše. Ziwi Peak na zraku sušena hrana za psa, ki vsebuje skušo in jagnjetino, pomaga:

 • ohranjati zdravo kožo in dlako,
 • vzdrževati zdrave sklepe in gibljivost,
 • zavirati razvoj alergij na hrano,
 • izboljševati prebavo,
 • ohranjati zdravo telesno težo.

5. Kombinacije zelenih vampov in jagnječjega mesa. Ziwi Peak na zraku sušena hrana za psa iz vampov in jagnjetine pomaga:

 • k izboljšanju apetita izbirčnih kužkov,
 • zmanjševati sindrome razdražljivega črevesja in kroničnega vnetja črevesja,
 • ohranjati zdravo kožo in dlako,
 • vzdrževati zdrave sklepe in gibljivost,
 • zavirati razvoj alergij na hrano,
 • izboljševati prebavo.

6. Ziwi Peak piščančje meso iz proste reje, ki se uvršča v sam vrh po biološki vrednosti oziroma prebavljivosti.

3. Kaj pa hladno stiskana hrana za pse?

Ob branju bistvenih značilnosti surove hrane za pse in na zraku sušene hrane za psa pozoren bralec hitro ugotovi, da imata obe enako izhodišče. Trudita se posnemati prehrano prednikov psov in mačk v divjini in vsebujeta naravne sestavine, brez dodanih umetnih konzervansov, vitaminov, barvil …

Ko omenjamo surovo in na zraku sušeno pasjo hrano, je prav, da jima ob bok postavimo hladno stiskano hrano za pse. Hladno stiskana pasja hrana ni nobena novost. Tudi ta metoda izdelave hrane za pse temelji na obdelavi sestavin pri nizkih temperaturah. Meso, zelenjavo in predhodno kuhane žitarice (npr. rjavi riž, ajda, proso), skupaj s hladno stisnjenimi olji in zelišči, dobro premešajo. Dobljeno mešanico zelo kratek čas, le nekaj sekund, stiskajo pri okoli 45º C. Na ta način se oblikujejo peleti za pse; torej pasja hrana značilne oblike, ki se znova razlikuje od briketirane hrane za pse. Količina vlage v pasjih peletih se giblje okoli 12 %.

Razlike med surovo, na zraku sušeno in hladno stiskano hrano za pse

Za razliko od surove ali na zraku sušene hrane za pse vsebuje hladno stiskana hrana za pse večjo količino ogljikovih hidratov. Opisana krmna mešanica ima zaradi načina stiskanja na nizkih temperaturah ohranjene vse vitamine in minerale v sestavinah. Po obstojnosti ima krajši rok uporabe; okoli 6 mesecev (na zraku sušena hrana ga ima okoli 21 mesecev). Prav tako so recepture omejeno prilagojene življenjskemu obdobju psa in niso na voljo s širokim izborom mesnih sestavin – okusov.

Vse tri oblike so celo goro stopnic, če ne kar nadstropij, bolj kakovostne od briketirane hrane za pse. Velik minus si je briketirana pasja hrana pridobila ravno zaradi načina priprave; segrevanja v ekstruderjih pri visoki temperaturi (150º C).

Po kakovosti vse tri oblike hrane za pse močno odstopajo od tradicionalne suhe hrane tudi po vsebnosti ogljikovih hidratov. Na trgu boste našli pasje brikete, ki vsebujejo predvsem poceni pšenico in koruzo, z manj kot 40 % beljakovin iz mesnih virov. Malce bolj poučen lastnik psa take hrane zagotovo ne bo kupil, a kazalci prodaje na svetu niso na strani poučenih.

Če bi se lastniki množično zanimali za sestavo hrane za pse in izvor sestavin, multinacionalke na trg ne bi pošiljale pasje hrane z naravnost grozljivimi količinami ogljikovih hidratov in rastlinskih beljakovin in ob tem mastno služile.

Katera hrana za pse je torej najboljša? Je to surova (BARF) hrana za psa, na zraku sušena hrana za psa ali hladno stiskana hrana za psa? Vse tri oblike pasje hrane se med sabo razlikujejo.

Po SESTAVINAH

BARF pasja hrana vsebuje meso, organe, kosti, jajca, izbrano zelenjavo in sadje, zelišča.

NA ZRAKU SUŠENA pasja hrana vsebuje meso, organe, kosti, morske sadeže in zelišča.

HLADNO STISKANA pasja hrana vsebuje meso, žitarice, zelenjavo, sadje, zelišča.

Po ROKU UPORABE:

Surova hrana za pse BARF ima najkrajši rok trajanja.

NA ZRAKU SUŠENA pasja hrana ima rok trajanja do 21 mesecev.

PELETI za pse imajo 6 mesečni rok trajanja.

Po IDEOLOGIJI:

BARF in NA ZRAKU SUŠENA pasja hrana posnemata prehrano prednikov psov v divjini. Pasji peleti imajo v prehranski mešanici dodane ogljikove hidrate v obliki žitaric in sledijo prepričanju, da so psi vsejede živali.

Sklepna misel

Vse tri oblike hrane za pse ali mačke so zaradi priprave na nizkih temperaturah (oz. surovi obliki) dosti bolj zdrava različica v primerjavi s popularnimi briketi za pse. V celoti ohranjajo za pasji in mačji organizem POMEMBNE vitamine in minerale, ki se skrivajo v sestavinah. Med sabo se najbolj razlikujejo po trajnosti, roku uporabe, priročnosti uporabe in možnosti zastrupitve psa ali mačke z nevarnimi bakterijami.

Surova hrana za pse

Surova hrana za pse je vsekakor najbliže prehrani pasjih prednikov v divjini. Strokovnjaki za prehrano psov svarijo, da je dieta psov, ki jo sestavljajo izključno surovi kosi mesa ali organov, preveč enolična. Na daljši rok lahko vseeno povzroči pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov. Zato naj se vsi, ki se bodo zanjo odločili, pred tem dobro izobrazijo.

Na spletu boste našli kar nekaj gradiva z idejami, kako psu doma pripraviti ustrezno uravnotežen obrok s surovo hrano. A ponavljajoči se ODPOKLICI BARF hrane za pse opozarjajo lastnike psov, da naj bodo najbolj pozorni na manipulacijo s surovim mesom. Ta je namreč najpogosteje vir okužbe z nevarnimi bakterijami, kot so salmonela, e.coli, listerija … Za pripravo surove pasje hrane si morate vzeti čas in slediti higienskim priporočilom pred, ob in po prehrani. Psi jo praviloma obožujejo in če uspete odstraniti negativne komponente, se bodo rezultati odražali na dobrem zdravju in energiji psa.

Na zraku sušena hrana za pse

Na zraku sušena hrana za pse Ziwi Peak prav tako posnema prehrano volkov v divjini. Le da so sestavine predhodno sušene na zraku na izjemno nizkih temperaturah. Zato ohranijo POPOLNOMA VSE vitamine in minerale, medtem ko patogeni organizmi postopka sušenja NE PREŽIVIJO.

Na zraku sušena pasja hrana ima dodane določene naravne sestavine, kot npr. alge kelp. Te so naraven vir magnezija, beljakovin, vitamina A, joda, broma in fosforja in zato dodatno obogatijo pasjo hrano. V njej boste našli inulin. Inulin je naraven prebiotik, ki pomaga psom in mačkam vzdrževati zdravo prebavo, podpira imunski sistem in izboljšuje absorpcijo hranil. Tudi zato se uvršča med popolne prehranske mešanice za pse in mačke vseh pasem in življenjskih obdobij.

Uporaba je izjemno enostavna, saj so koščki mesa pakirani v posebno embalažo, ki ohranja njihovo svežino. Rok trajanja je od vseh treh oblik najdaljši; do 21 mesecev. Psi in mačke jo praviloma obožujejo. Zaradi višje cene, ki je rezultat kakovosti sestavin in visoki vsebnosti mesa (med 93 do 98 %), jo nekateri lastniki uporabljajo kot posip na izbrani hrani za psa. Izjemne rezultate daje pri neješčih kužkih in psih s težavami v prebavi, koži, dlaki, psih z alergijami in intolerancami.

Hladno stiskana hrana za psa

Hladno stiskana hrana za pse je mešanica svežega mesa, žitaric in sadja ter zelenjave. Ne sledi prehrani prednikov psov v divjini, ampak temelji na prepričanju, da so psi vsejede živali in jim uživanje ogljikovih hidratov dolgoročno ne predstavlja težav. Volkovi v naravi niso uživali žitaric, kot je na primer rjavi riž. A psi naj bi v času sobivanja z ljudmi prilagodili svoj prebavni trakt njihovi prehrani. Hladno stiskana hrana za pse je enostavna za serviranje z rokom uporabe okoli 6 mesecev. Psi naj bi jo imeli radi, sklada pa se s prepričanji lastnikov, da mora prehrana njihovega psa obvezno vsebovati določeno količino ogljikovih hidratov. Kot hladno stiskana oblika je zagotovo bolj zdrava od komercialne hrane za pse – briketov in zato dobra odločitev.

Katero boste izbrali? V bistvu je odvisno od vas. Koliko imate časa za pripravo, v kaj verjamete in koliko ste pripravljeni investirati v pasjo hrano. Včasih pa čas pove, katera hrana psu najbolj odgovarja. Če pes ob uživanju izbrane oblike hrane nima težav in je v odlični formi, potem ste izbrali prav. A roko na srce, z nobeno od ponujenih možnosti ne boste zgrešili … dokler boste sledili varnostnim opozorilom.

Povzeto po:

Deli objavo

Podobne vsebine