VNETJE ANALNIH ŽLEZ PRI PSIH

Nazaj na Blog

VNETJE ANALNIH ŽLEZ PRI PSIH

Pes ima ob zadnjični odprtini 2 analni vrečki razporejeni kot urina kazalca ob 8:20, ki se nahajata med plastmi mišičnine. Najpogostejša zdravstvena težava, povezana z analnimi vrečkami, je vnetje analnih žlez pri psih z različno stopnjo zapore izvodil.

Lastnik pri psu navadno opaža predvsem grizenje in lizanje področja ob korenu repa, drgnjenje zadnjika ob tla (t. i. sankanje), lovljenje repa, neugodje pri sedenju. Pri hudih bolečinah psi celo nočejo iztrebljati. Zaradi vnetja oz. različne stopnje zamašitve analnih vrečk pride do zapolnitve vrečk z izločkom in stopnjevanja resnosti vnetja.

Pojavi se lahko povišana temperatura, brezvoljnost, težave in cviljenje pri blatenju, popadljivost ob dotiku zadnjega predela, neprijeten vonj (po ribah).

K tej težavi so nagnjeni predvsem psi, ki tvorijo velike količine gostega izcedka, psi z ozkimi izvodili analnih vrečk in psi manjših pasem. Na nastanek navedenih težav lahko vplivajo mehko blato, neredno odvajanje in driske.

V večini primerov zadostuje konzervativna terapija z iztiskanjem in v primeru zelo goste vsebine tudi izpiranje. Ročno iztiskanje je lahko potrebno večkrat v tedenskih intervalih. V težjih oz. ponavljajočih se primerih se lahko svetuje tudi kirurško zdravljenje oz. odstranitev vrečk.

Kako prazniti analne žleze

Vešči lastniki praznjenja lahko po besedah strokovnjakinje dr. vet. med. Iris Selan analne žleze praznijo sami doma, sicer je bolje, da obiščejo svojega veterinarja. “Vzeti je treba rokavice, kos vate in papirnate brisače. Nato morate poiskati analni žlezi, ki se nahajata levo in desno ob anusu, kot na primer pri uri 3 ali 9, pri nekaterih 4 ali 8. S palcem in kazalcem z nežnim pritiskom iztisnete vsebino žleze. Postopek ponavljate, dokler žlezi nista prazni.”

Strokovnjaki preventivno stiskanje analnih žlez odsvetujejo, saj lahko povzročijo manjše poškodbe, te pa vnetja. In znova boste na začetku.

Nekateri psi nimajo nikoli težav in sploh ne vedo, da te žleze imajo, drugi pa imajo zelo pogosta vnetja žlez. Vnetje žlez je odvisno od globine in velikosti žlez in prehrane oziroma iztrebka, ki te žleze ob iztrebljanju izprazni. Manjše pasme imajo običajno več težav kot velike.

Ukrepanje v primeru vnetja pasjih analnih žlez

Bistven dejavnik odpravljanja vzrokov za vnetja, ne posledic, je zdrav, čvrst iztrebek. Pes se ob iztrebljanju ne sme močno napenjati (zaprtje) ali imeti driske, saj oba načina vplivata na razvoj vnetja analnih žlez. Za vnetje ni vedno kriva nepravilna prehrana, zato je potrebno žival z navedeno zdravstveno težavo celostno obravnavati pred menjavo hrane (zajedavci, zdravila, alergije na snov iz okolja, prekomerna teža …).

Sploh prekomerna teža dobiva prvine epidemije in pesti vedno več psov in mačk po svetu. Več o tem, zakaj je vedno več psov predebelih, kako prekomerna teža vpliva na njihovo zdravje in kaj lahko storite, smo pisali že v prispevku Zakaj je vedno več psov in mačk predebelih. Toplo priporočamo v branje vsem lastnikom psov s težavami z vnetji analnih vrečk.

Kako lahko pomagate svojemu psu s spremembo hrane za psa

Kuža naj uživa hrano, ki bo visoko prebavljiva. Psa prenehajte hraniti s hrano za pse, ki vsebuje žitarice oz. pasjo hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (krompir, riž, soja …). Če psa že dolgo hranite z enim ali dvema različnima beljakovinskima viroma, zamenjajte tudi to (iz govedine preidite na jagnjetino …). Psu lahko dodate v prehrano probiotike (npr. kefir) ali prebavne encime.

Če se težko znajdete v ponudbi raznolikih hran za pse na trgu, preberite podrobno razlago najbolj vročih trendov v pasji prehrani, ki najbolj pozitivno vplivajo na zdravje psov; SUROVA hrana za pse (BARF) ali NA ZRAKU SUŠENA hrana za pse.

Psu, ki se močno napenja ob odvajanju blata, bo godila čim bolj sveža pasja hrana ali kakovostna mokra hrana za psa, bogata z mesom in vlakninami.
V hov-hov.si ponudbi imamo kakovostno hrano za pse Natural & Delicious, v obliki suhe pasje hrane in mokre pasje hrane, ki vsebuje visoke količine svežega mesa in zelenjave.

Še boljša je vrhunska, surovi hrani enakovredna, na zraku sušena pasja hrana proizvajalca Ziwi Pets. Vsebuje meso, organe in mlete kosti živali z Nove Zelandije in združuje recepture pod nazivom hrana za pse Ziwi Peak! Pasjo hrano Ziwi Peak še posebej toplo priporočamo iz več razlogov.

Prvič, je večkratna dobitnica nagrad, povezanih s sestavinami in inovativnostjo receptur.

Drugič, vsebuje sestavine brez GSO, sladkorjev, nevarnih kemikalij in nepotrebnih mašil (krompirja, riža, koruze …).

In na koncu, celotna živinoreja ali ribolov poteka pod strogim nadzorom, po smernicah etičnega in trajnostnega kmetovanja ali ribolova, brez uporabe antibiotikov, ki se vse prevečkrat nahajajo v hrani za pse.

Vnetje analnih žlez pri psih lahko predstavlja odziv psov na alergeno snov v hrani ali okolju. Najmanj alergeni pasji briketi v hov-hov.si ponudbi so briketi za pse Ziwi Peak in briketi za pse Orijen. Obe pasji hrani vsebujeta izjemno visoke količine svežega mesa kontroliranega porekla in nizke količine ogljikovih hidratov, zato beležita visoke ocene kakovosti v svetu.

Zaključna priporočila

Za zaključek izpostavljamo bistvo preprečevanja vnetja analnih žlez pri psih. Skušajte locirati vzrok za nastalo težavo, drugače boste z različnimi posegi oz. terapijami le blažili posledice. Čvrst pasji kakec je že ena od poti za odpravljanje težav. Nanj pa močno vpliva ustrezna, pasjemu prebavnemu traktu prilagojena hrana za pse, dovolj gibanja in pitje vode. Včasih pa izboljša stanje menjava hrane. Če ste do sedaj psa hranili s hrano za pse, ki je vsebovala npr. goveje meso kot glavni beljakovinski vir, skušajte preiti na hrano za pse, ki vsebuje npr. jagnječje meso.

Povzeto po:

Kdaj očistiti analne žleze pri psu, zurnal24.si
Analne vrečke pri psih, klinikaloka

Deli objavo

Nazaj na Blog
0