Zakaj mačke lulajo po postelji

Nazaj na Blog

Zakaj mačke lulajo po postelji

Zakaj mačke lulajo po postelji svojih lastnikov, je eno od pogosteje zastavljenih vprašanj, povezanih z lastništvom mačke. Na spletu lahko najdete kup vraž in še kakšnih neumnosti, ki skušajo razložiti to nenavadno mačje vedenje. V nadaljevanju bomo skušali zajeti najpogostejše razloge za to močno nezaželeno mačje početje in čimbolj objektivno odgovoriti na vprašanje, zakaj mačke lulajo po postelji.

Najpogostejši razlogi za mačje uriniranje po postelji

Vnetje sečil

Vnetje sečil pri mački pogosto prisili mačjo prijateljico, da preneha svojo malo potrebo opravljati v mačje stranišče. Zakaj? Če ima mačka težave z uriniranjem, to pomeni, da med uriniranjem čuti bolečino. Bolečino poveže z mačjim straniščem, zato se mu začne izogibati. Rezultat je mačje lulanje po postelji, kavču ali delovnemu pultu … Zato morate pred vsakim ukrepanjem najprej obiskati veterinarja, ki izključi ostale vzroke (vnetje sečil, ledvični kamni, cistitis).

Mačke običajno lulajo na posteljo zaradi težav, ki izvirajo iz tesnobe in stresa. Ta lahko vpliva na več hormonskih in kemičnih ravnovesij v telesu. Običajno se tako stanje imenuje idiopatski cistitis; vnetje mehurja neznanega vzroka (Feline Idiopathic Cystitic – FIC). Diagnozo postavijo veterinarji šele po tem, ko na podlagi vseh razpoložljivih preiskav za vnetje mehurja ne odkrijejo vzroka. Uriniranje izven mačjega stranišča je en od najpogostejših znakov.

Hov-Hov.si maček Nik je imel pred slabim letom okužbo sečil. Zato je začel svojo malo potrebo opravljati po prostoru – izven mačjega stranišča. Veterinar je potrdil vnetje, muc je dobil ustrezna zdravila in sedaj ponovno obiskuje mačje stranišče, kot smo ga naučili. Zanimivo je, da nas je veterinar veliko spraševal o spremembah pri hiši, saj naj bi bil ravno stres pri mačkah tisti, ki najpogosteje povzroča vnetna stanja sečil mačkov.

Ob diagnozi smo ugotovili, da maček Nik ne pije dovolj. Del težav s premajhnim zanimanjem za vodo smo rešili s postavljanjem večjega števila posodic z vodo po prostoru, drugi del pa s povečanjem mokre hrane za mačke v njegovi dieti. Konzerve za mačke vsebujejo visoke količine vlage in delno nadomestijo zmanjšano potrebo mačk po pitju.

Občutek varnosti

Mačka se ne čuti varno, zato opravlja malo potrebo na višjih mestih, kot je npr. postelja. Višje ležeča mesta so kot nalašč za mladiče, ki so novinci pri hiši. Sploh, če so pri hiši že ostale mačke, za katere meni, da jo ogrožajo.

Občutek varnosti ji lahko pomagate pridobiti z vsakodnevno igro in ustrezno pozornostjo. Če je pri hiši več mačk, ki imajo občutek, da se borijo za posodice s hrano, vodo, blazine ali čista stranišča, je to lahko za mačke izjemno stresno. Stres pa je eden od najpogostejših vzrokov za odklone v vedenju mačk, kamor sodi tudi uriniranje izven mačjega stranišča.

Mačje stranišče

Tudi mačje stranišče je lahko vzrok za nezaželeno dejanje. Morda je postavljeno na mestu, kjer se mačka ne počuti varno, ali tam nima miru (npr. zaradi družbe ostalih mačk pri hiši ali je prostor kako drugače zelo prometen). Moteča je lahko tudi hrupna naprava v bližini mačjega stranišča, kot npr. pralni ali sušilni stroj. Včasih mačke motijo naprave v bližini, ki se naključno prižigajo, kot je npr. plinska peč. Če je mačka starejša, jo morda zaradi težav z artritisom moti previsoka posoda, ki jo težko prestopi.

Nastalo težavo lahko poskusite rešiti tako, da po različnih delih hiše/stanovanja namestite večje število mačjih stranišč. Če imate mucka z navedeno težavo, mu nastavite vsaj dve stranišči, da bo imel izbiro. Če imate dve mucki, nastavite tri stranišča itd. Nekateri mački radi ločeno opravljajo potrebo; v eno stranišče malo, v drugo veliko.

Mačja stranišča postavite na mesta, kjer bo imela mačka dober pregled nad prostorom. Nikar jih ne postavljajte poleg hrane in vode, tesno med omarami, za omarami ali v majhne, temne prostore.

Pazite tudi, da so mačja stranišča dovolj velika za vašo mačko in da jih redno čistite. Včasih jim ne odgovarja pesek, ki ga uporabljate v mačjem stranišču (vonj, velikost, prijemanje na šapice …). Menjava peska zna rešiti težavo.

Pazite tudi, s čim čistite mačje stranišče. Če uporabljate čistilo z močnim vonjem, ga dobro sperite s stranišča.

Nikar mačje stranišče ne uporabljajte kot izhodišče (past) za nekatera, mačkam neprijetna opravila, kot so dajanje zdravil, striženje nohtov, prestavljanje mačke v transporter zaradi obiska veterinarja. Mačke bodo začele mačje stranišče povezovati z neprijetnimi stvarmi in se ga izogibati.

Spori z ostalimi mačkami pri hiši

Spori z ostalimi mačkami lahko pripeljejo do uriniranja mačk po posteljah. Če je mačica novinka pri hiši, jo morda “staroselke” preganjajo in je ne sprejemajo. Zato se mačja novinka raje olajša na postelji, od koder ima dober razgled na prostor. S postelje lahko prav tako hitro pobegne, če zagleda katero od ostalih mačk, s katero je v sporu. Morda jo na poti do mačjega stranišča preganjajo druge živali pri hiši, zato potrebo raje opravi na varnem, na vaši postelji.

Najbolje je, da novinko ločite od ostalih mačk in jo počasi uvajate v mačjo družbo. Kupite ji res visoko ležišče in čisto svoj praskalnik, kjer bo lahko počivala in označevala prostor s praskanjem.

Ločitvena tesnoba

Ločitvena tesnoba lahko povzroči mokrenje po postelji. Na ta način mačke pokažejo, kako pogrešajo ljubljeno osebo, ki je že nekaj časa niso videle.

Povezava z lastnikom

Povezava s človekom je lahko vzrok za uriniranje na postelji. Mačka se v vaši bližini počuti varno. Mačji urin na postelji ji še ojača mačjo povezavo z vami.

Neprimerno “kaznovanje” mačke

Nikoli, ampak res nikoli, mačke ne kregamo in kaznujemo tako, da ji smrček porinemo v nastalo lužico. To kruto človeško dejanje mačke ne bodo razumele in povezale z lulanjem po postelji. Največ, kar boste s tem dosegli, je, da se vas bo lastna mačka začela izogibati, saj se vas bo bala. Prav tako sterilizacija ne bo rešila težave mokrenja mačke po postelji.

Če res nikakor ne morete ugotoviti, zakaj mačka urinira po postelji, skušajte posteljo narediti nezanimivo za to početje. Včasih pomaga, če jo prekrijete s šumečo plastiko, ki ni tako mehka in puhasta, kot je gola posteljnina. Seveda lahko poskušate mački preprečiti dostop do postelje. A to ni vedno mogoče niti ni uspešno. Če ne najdete vzroka za mačje lulanje po postelji in ji dostop do postelje učinkovito onemogočite, lahko najde drug neprimeren prostor, po katerem bo nadaljevala z uriniranjem (stol, zofa, miza …). In znova boste na začetku.

Morda bo zalegla menjava mačjega stranišča, peska ali postavitev dodatnega stranišča v prostorih, kjer prebiva. Pazite, da temeljito očistite vsa polulana mesta! Mačke namreč privlači vonj urina in ga povezujejo z opravljanjem potrebe.

Morda lahko spremenite pomen postelje v mačjih očeh. Začnite se igrati z njo na postelji ali jo razvajati s priboljški. Sčasoma se bo naučila povezati posteljo ali kos pohištva s hrano namesto s straniščem.

Predvsem pa, bodite potrpežljivi in pozorno spremljajte vedenje vaše mečke. Zgrda zagotovo ne boste uspešni, kvečjemu obratno.

Če imate nenavadno težavo z vedenjem ljubljenčka, nam pišite. Če ne bomo vedeli iz izkušenj, bomo pobrskali po relevantnih virih in se razpisali na FB ali Hov-Hov blogu. Morda pa še komu pomagamo poiskati rešitev iz težav mačje/pasjega življenja.

Povzeto po:

Why is my cat peeing on the bed?, G. Williams, PetMD, 2016

Idiopatski cistitis – več kot samo težave z mehurjem, Ž. Nekrep, Mucek, 2016

Deli objavo

Nazaj na Blog
0