Bulice na koži psa

Nazaj na Blog

Bulice na koži psa

Najbrž ni lastnika psa, ki ga kdaj ni oblil hladen znoj, ko je med čisto običajnim čohljanjem svojega kosmatinca naenkrat pod prsti začutil neobičajne izrastline – bulice na koži psa. Naj gre za mehurčke, bulice, vzbrsti ali vozličke, tovrstne spremembe na koži psov niso nič nenavadnega in so precej pogost spremljevalec predvsem starejših psov

Čeprav pogoste, to še zmeraj ne pomeni, da bi jih jemali preveč zlahka. Pomembno je zavedeti, da se je ob vsaki tovrstni spremembi, ki zraste bodisi na koži, bodisi v podkožju psa, potrebno posvetovati z veterinarjem. Ta bo ob kliničnem pregledu in z morebitnimi nadaljnjimi preiskavami (citološka, histološka preiskava …) določil, za kakšen tip spremembe gre, in predpisal ustrezno terapijo.

Lipomi

Med omenjenimi spremembami, na primer bulicami na koži psa, so najpogostejši tako imenovanimi lipomi oziroma nezločeste tvorbe maščobnih celic. Gre za več let počasi rastoč in neboleč, mehak in glede na kožo premakljiv, podkožni tumor. Pogosto se pojavlja pri psih v srednjih in kasnejših letih. Ob tem prednjačijo pasme, kot so dobermani, labradorci in miniaturni šnavcerji. Lipome najpogosteje najdemo na prsnem košu, trebuhu in okončinah. Kirurško se odstranijo v primeru hitre rasti ali če imajo infiltrativno naravo. Manjše, okrogle, dobro premikajoče lipome v podkožju veterinarji običajno opazujejo in spremljajo njihovo stanje.

Folikularne ciste

Bulice, ki jih lahko najpogosteje opazijo lastniki bokserjev, ši-cujev, šnavcerjev in basetov v srednjih letih, so tako imenovane folikularne ciste. Gre za cistične strukture, ki imajo izgled okrogle bulice, najpogosteje manjše od 2 cm. Te lahko vsebuje gosto, rumenkasto ali sivo vsebino. Najpogosteje jih opazimo na glavi in sprednjih okončinah psa. Zaradi njihove nezločeste narave praviloma niso predmet terapije, razen v primeru, da je prišlo do vnetja in naknadne okužbe.

Ostale spremembe

Poleg zgolj dveh omenjenih pogostih tipov so lahko bulice, ki jih najdemo v podkožju ali na koži psa, še vse kaj drugega (fibromi, ciste žlez znojnic, melanomi, mastocitomi …). Ti so lahko bodisi nedolžni in nezločesti, bodisi nevarnejši zločesti tumorji. V vsakem primeru se priporoča obisk veterinarja, ki bo bulice podrobneje pregledal in določil morebitno ukrepanje oz. terapijo.

Deli objavo

Nazaj na Blog
0