Stres pri psih in mačkah

Nazaj na Blog

Stres pri psih in mačkah

Tudi naši kosmati družinski člani lahko podoživljajo stresne trenutke v svojem življenju. Zoprne in obremenjujoče, kot jih doživljamo lastniki. Najpogosteje lastniki zaznavamo stres pri psih in mačkah, kadar jih za dlje časa pustimo same doma, ali, na primer pri mačkah, ob selitvi.

V nadaljevanju bomo pojasnili, kaj je stres, kako vpliva na vse vpletene (ljubljenčke in lastnike) in kako ga lahko omilimo.

STRES – kaj je to?

Najpogostejša razlaga stresa je ogrožajoča situacija, v kateri se znajdemo. Ta vpliva na naš psihološki in fizični odziv v smislu prilagoditve. Stres je lahko kratkotrajen (odziv na negativni stresni dogodek) ali kroničen (dlje časa trajajoče stanje). Anksioznost je malce drugačen odziv telesa, saj je zanj značilen strah oziroma pričakovanje nečesa slabega, ogrožajočega, brez realne podlage.

Naši ljubljenčki lahko doživljajo pozitiven ali negativen stres. V tem prispevku smo se fokusirali na negativnega in dlje časa trajajočega, ki vpliva na imunski, kardiovaskularni, prebavni sistem in stanje kože/dlake oz. je lahko v najslabšem primeru vzrok za razvoj rakavih obolenj pri psih ali mačkah.

ZAKAJ IMA STRES PRI LJUBLJENČKIH TAKO MOČAN VPLIV na povezavo med živaljo in lastnikom?

Dolgotrajen stres vpliva na spremenjeno vedenje ljubljenčka, ta pa znova vpliva na lastnike. Anksiozne živali oz. ljubljenčki pod stresom so bolj dovzetni za kakršnekoli spremembe ali nepričakovane dogodke.

Če situacije ljubljenčki ne obvladujejo, lahko reagirajo čisto drugače, kot smo bili navajeni. Psi lahko na nenaden stres reagirajo s tresavico, hitrim dihanjem in blokado upoštevanja lastnikovih ukazov. Nekateri psi se na stres odzovejo z laježem brez prekinitve ali jeznim renčanjem, Ta odziv lahko povzroči komunikacijski šum z lastnikom oz. je lahko čisto napačno razumljen.

Mačke se na dolgotrajen stres odzovejo z neobičajnim vedenjem, kot je npr. dolgotrajno mijavkanje, anoreksija ali markiranje v stanovanju. Kasneje lahko začnejo kazati sovražen odnos do lastnika. Odziv ljudi – lastnikov na tako vedenje ljubljenčkov je običajno enak odzivu na podobno vedenje otrok; odzovejo se z jezo ali sramovanjem.

Novejše raziskave so potrdile, da se lastniki bolnih ljubljenčkov, ki so pod stresom, odzovejo z enakim stresom oz. anksioznostjo. Tako stanje na koncu vpliva na poslabšanje kakovosti življenja obeh; živali in lastnika.

KAKO SE SOOČITI S STRESOM

Obstajata dve glavni strategiji. Prva vključuje antistresno terapijo. Antistresna zdravila vplivajo na karakter živali, zato pri lastnikih niso tako priljubljena. Druga vključuje dodajanje naravnih sestavin v dieto psa ali mačke oz. prehranske dodatke, ki zmanjšujejo stresne odzive. Ti dodatki najpogosteje pozitivno delujejo na odzive živali, kot na primer:

  • pasje tuljenje,
  • potovanja,
  • daljše ločitve,
  • hospitalizacija ljubljenčka ali
  • uvajanje/sprejemanje novega ljubljenčka pri hiši.

Strokovnjaki za vedenjske težave psov in mačk svetujejo, da svojim ljubljenčkom, ki kažejo spremembe v vedenju, povezane s stresom, naredite varne kotičke. To so območja v stanovanju, kamor se kuža ali maček lahko zatečeta v primeru grmenja ali druge stresne situacije in najdeta mir. Pri mačkah so to lahko škatle z odprtino, nameščene v skritih delih prostora. Pri psih ležišča z njegovimi najljubšimi igračami ali odejico.

Stres pri psih in mačkah znižuje tudi igra. Pri psih so to priljubljene igre z žogo ali vrvjo, pri mačkah igre z miško, laserjem itd.

KATERE SESTAVINE NA NARAVEN NAČIN POMIRJAJO PSE IN MAČKE

Na trgu boste našli ogromno izdelkov, ki trdijo, da na naraven način pomirjajo ljubljenčke. Večini jih ima skupen problem, da trditve ne podpira ustrezna količina kliničnih raziskav. Vendar raziskave nakazujejo, da dajejo rezultate. Med njimi je prehranski dodatek oz. kombinacija ribjega hidrolizata, ekstrakta pasijonke in ekstrakta baldrijana, ki znižuje stresni odziv živali. Dobre rezultate pri psih pod stresom daje tudi prehranski dodatek iz mešanice limoninega ekstrakta, rožmarina, rožnega korena in nageljnovih žbic.

Narava očitno lahko pomaga pri pomirjanju psov in mačk. Potrebujete le malce znanja ali dobrega strokovnjaka za prehranske dodatke ljubljenčkov in predvsem dobro voljo.

Povzeto po: Managing pet stress to preserve pet-owner bonds

Deli objavo

Nazaj na Blog
0