Ogljikovi hidrati v hrani za pse

Nazaj na Blog

Ogljikovi hidrati v hrani za pse

Prav velike dileme tu ni. Ogljikovi hidrati v hrani za psa so s strani stroke pojasnjeni tako v količinah kot po vplivu na zdravje psa. Pasji prebavni sistem ni ustvarjen za konzumacijo tako velikih količin ogljikovih hidratov, kot jih v povprečju lahko najdete v prevladujočem odstotku v hrani za pse. Zato je odgovor na vprašanje, koliko naj jih vsebuje izbrana pasja hrana, ČIM MANJ.

Realnost je drugačna. Na spletu lahko najdete vrsto pojasnil, zakaj je naravnost super in fantastično, da pasja hrana vsebuje veliko ogljikovih hidratov. Tisti z malo več interesa lahko hitro ugotovite, da je velik del teh pojasnil financiran s strani multinacionalk, ki ogljikove hidrate v velikih količinah dodajajo hrani za pse (50 % in več).

Zakaj se v hrano za pse dodajajo ogljikovi hidrati

Psi so mesojede živali. To potrjujeta najmanj dve vidni lastnosti pasje fiziologije. Njihovo zobovje je ostro, škarjaste oblike, in zato ustvarjeno za trganje mesa. Čeljust lahko premikajo le vertikalno, medtem ko jo npr. krave lahko premikajo tudi horizontalno (žvečenje trave).

Če pasje zobovje primerjamo z zobovjem rastlinojedih živali, kamor se uvrščajo prežvekovalci (krave …), imajo slednje zgornjo čeljust ploščato in brezzobo. Oblika zobovja krave je ploščata, torej ustvarjena za meljenje.

Prebavni sistem psov je dosti krajši od prebavnega sistema krave. Tudi količina amilaze, encima za prebavo škroba, se ob prebavi sprošča v dosti nižjih količinah, zato psi težje prebavijo večje količine ogljikovih hidratov. Pasja prebavila so torej ustvarjena za dobro prebavljanje mesa.

Prednosti dodajanja ogljikovih hidratov v hrano za pse

KER SO POCENI. Psi jih v manjših količinah sicer lahko prebavijo. A največji proizvajalci hrane in priboljškov za pse in mačke na svetu poznajo svoj posel. Ogromno lastnikov ne ve, kaj je zdrava hrana za psa ali mačko, zato hrano izbirajo na osnovi lepih reklamnih sporočil in cene.

Samo pomislite, kakšna je razlika v ceni, če v trgovini kupite kilogram jagnječjega mesa ali kilogram koruze, krompirja ali žita?

Ogljikovi hidrati se v hrani za pse v velikih količinah pojavljajo kot mašila, ki cenijo hrano. Posebnih prehranskih koristi na telo psa nimajo, vplivajo pa močno na nižjo ceno. In velikokrat na slabše zdravstveno stanje živali, stroške veterinarskih storitev in krajšo življenjsko dobo psa.

Koliko ogljikovih hidratov vsebuje izbrana suha hrana za psa

Suha hrana za hišne živali je tista, ki vsebuje 14 % vlage ali manj. Če preverite sestavo in zajamčeno analizo na embalaži suhe pasje hrane, podatka o ogljikovih hidratih ne boste našli. Zakonodaja namreč ne predpisuje njegove navedbe, kar gre na roko (in v denarnico) mnogim proizvajalcem pasje hrane. Predpisane vrednosti – Analitske sestavine, ki jih proizvajalec mora navesti na embalaži, so:

  • surove beljakovine,
  • maščobe ali surova olja in maščobe,
  • surove vlaknine,
  • surovi pepel.

Pepel, netopen v klorovodikovi kislini, mora biti naveden, kadar presega 2,2 % suhe snovi. Vsebnost vlage mora biti navedena, če presega 5 % pri rudninski krmni mešanici, ki ne vsebuje organskih snovi oz. če presega 10 % pri rudninski krmni mešanici, ki vsebuje organske snovi.

Kako izračunamo količino ogljikovih hidratov v suhi hrani za psa

Če med analitskimi sestavinami kljub temu ne najdete navedbe količine pepela, vzemite povprečje v višini 8 %. Praviloma se vsebnost pepela v hrani za psa giblje med 5 do 8 %.

Pri izračunu upoštevajte sledeče dejstvo:

beljakovine + maščobe + pepel + ogljikovi hidrati + voda = 100 %

Preprost matematični izračun vam torej razkrije pomemben manjkajoči element izbrane suhe hrane za psa.

Primer izračuna ogljikovih hidratov v pasji hrani dveh blagovnih znamk

Primer 1 ima na embalaži navedene sledeče analitske sestavine:

  • Beljakovine 20 %
  • Olja in maščobe 13 %
  • Surovi pepel 8 %
  • Surova vlakna 3 %
  • Vlaga 9 %
  • Kalcij 1,2 %

100 % – 20 % – 13 % – 8 % – 9 % = 50 %

Od celotne teže namenoma nismo odšteli 3 % vlaknin, saj se uvrščajo med ogljikove hidrate. Opisana hrana v Primeru 1 ima izjemno visok odstotek ogljikovih hidratov (50 %). Vsem lastnikom psov pri tako visokem odstotku ogljikovih hidratov v pasji hrani svetujemo posebno pozornost pri količinah hranjenja in uporabi.

Primer 2 ima na embalaži navedene sledeče analitske sestavine:

  • Surove beljakovine 38,0 %
  • Surova olja in maščobe 18,0 %
  • Surovi pepel  8,0 %
  • Surove vlaknine  5,0 %
  • Vlaga 12 %
  • Kalcij 1,4 % …

100 % – 38 % – 18 % – 8 % – 12 % = 24 %

Od celotne teže namenoma nismo odšteli 5 % surovih vlaknin, saj se uvrščajo med ogljikove hidrate. Opisana suha hrana za pse v Primeru 2 ima nizek odstotek ogljikovih hidratov (24 %). Ta se odraža v manjših količinah hranjenja, saj je opisana suha hrana bolj ješča, in višji ceni od primera 1, saj vsebuje hrana več mesnih beljakovin, ki so dražje od rastlinskih oz. ogljikovih hidratov.

POMEMBNO! Navedena formula za izračun ogljikovih hidratov velja le za suho hrano za psa. Pri mokri hrani za psa je drugačna in jo bomo pojasnili v ločenem blog prispevku.

Čemu sledijo proizvajalci hrane za pse pri deklariranju

Če torej želite oceniti, koliko ogljikovih hidratov vsebuje najljubša pasja hrana vašega psa, uporabite zgoraj razloženo formulo. Ob tem upoštevajte, da …

Bolj kot se proizvajalec hrane za psa zaveda pomena vsebnosti beljakovin in maščobe v svoji hrani, večja bo verjetnost, da je vsebnost ogljikovih hidratov nižja od izračunanih po tej formuli.

Če torej na trgu le najdete proizvajalca pasje hrane, ki na svoji spletni strani odkrito navaja pomembne podatke o beljakovinah, maščobi in ogljikovih hidratih v svoji hrani, upoštevajte te navedbe in se z omenjenim preračunom ne ubadajte preveč.

Vir: How to Estimate the Carbohydrate Content of Any Dog Food

Deli objavo

Nazaj na Blog
0