Se lahko hišni ljubljenčki okužijo s koronavirusom

Nazaj na Blog

Se lahko hišni ljubljenčki okužijo s koronavirusom

Širjenje koronavirusa (virus Covid-19) je okupiralo večino pozornosti domačih in svetovnih medijev in misli državljanov. Zato ne preseneča, da se veliko lastnikov psov in mačk zaskrbljeno sprašuje, ali se lahko hišni ljubljenčki okužijo s koronavirusom. V nadaljevanju bomo skušali odgovoriti na najbolj aktualna vprašanja. Dobra novica je, da vse raziskave nakazujejo, da so naši hišni ljubljenčki varni pred to boleznijo, a previdnostni ukrepi so kljub temu zelo na mestu.

Sem v samoizolaciji. Jo lahko preživim v družbi hišnega ljubljenčka?

Trenutno ni dokazov, da bi se lahko hišni ljubljenčki nalezli koronavirusa. Zato obstaja izjemno majhna verjetnost njihove okužbe. Prav tako ne obstajajo dokazi, da bi se Covid-19 lahko širil s hišnih ljubljenčkov na ljudi. Kljub temu strokovnjaki priporočajo, da si pred in po rokovanju z njimi temeljito umijete roke in pazljivo skrbite za higieno posodic s hrano in vodo.

Največja težava ob samoizolaciji je ustrezna skrb za ljubljenčka. Povod za samoizolacijo je lahko različen; ali ste prišli v stik z okuženo osebo ali pa prebolevate koronavirus z ali brez hujših znakov. Psi imajo drugačne potrebe od mačk. Pri ustrezni oskrbi psov boste potrebovali zunanjo pomoč (sprehod, opravljanje velike in male potrebe). Lastniki psov z vrtom bodo v tej situaciji na boljšem. V primeru, da ste okuženi s Covid-19 ali ste v samoizolaciji zaradi suma okužbe, NE SMETE SAMI SPREHAJATI PSA. Če boste za pomoč prosili prijatelje, družinske člane ali zunanje izvajalce, poskrbite za ustrezno zaščito (razkuževala, umivanje rok, zaščitne rokavice, razdalja najmanj 1,5 m …).

Pazite, da si redno temeljito umivate roke pred in po dotiku z živaljo, po dotiku njihove hrane ali igrače oz. predmetov, ki jih uporablja vaš hišni ljubljenček. IZOGIBAJTE SE pasjim in mačjim poljubčkom oz. ne dotikajte se ljubljenčkov z obrazom. Prav tako jih v tem času ne hranite z mize (kar tudi drugače ni priporočljivo).

Bi moral hišni ljubljenček nositi zaščitno masko

Nikakor. Natikanje zaščitnih mask na gobček ljubljenčkov se močno odsvetuje. Maske bi jim predstavljale hud stres oz. oviro. Negativen vpliv stresa na pse in mačke podrobneje pojasnjujemo v prispevku Stres pri psih in mačkah.

Močne težave z dihanjem bi ob nošenju mask lahko imeli psi s potlačenim gobčkom – bracihefalične pasme psov ( mopsi, francoski in angleški buldogi, bokserji, bostonski terierji). Za učinkovito preprečevanje širjenja virusa si redno umivajte roke s toplo vodo in milom (zlasti pred in po rokovanju s hišnim ljubljenčkom in njegovo hrano).

So lahko hišni ljubljenčki prenašalci koronavirusa

Virus se najpogosteje prenaša z osebe na osebo kapljično (kašelj in kihanje). Obstaja nekaj dokazov, da lahko virus do 3 dni preživi na površinah, odvisno od vrste materiala, temperature in drugih dejavnikov (vlage …). Vendar trenutno ni dokazov, da bi lahko bili ljubljenčki vir okužbe s Covid-19 na ljudeh.

Najbolje je slediti standardnim dobrim higienskim praksam. Torej rednemu umivanju rok z milom in vročo vodo, še posebej po rokovanju ali hranjenju ljubljenčka. Ne priporoča se, da vas vaš ljubljenček liže po obrazu. Tudi zato je panika pri rokovanju z ljubljenčki odveč. Sploh, če je njen rezultat odločitev, da se odkrižate ljubljenčka in ga prepustite nemočnega ulici in prijaznim in trezno presodnim ljudem.

Kaj storiti, če vaš ljubljenček prične kašljati ali kihati

Če pri ljubljenčku opazite kašelj ali kihanje, takoj pokličite izbrano veterinarsko postajo. Svetovali vam bodo nadaljnje ukrepanje. Nikar v času razsajanja koronavirusa ne peljite ljubljenčka k veterinarju nenapovedani! Trenutno ni dokazov, da bi lahko psi in mačke obolevali za virusom Covid-19.

Lahko vzamete svojega ljubljenčka s sabo v službo

Posebnih omejitev na tem področju ni, razen če prebivate v gospodinjstvu, kjer je prišlo do okužbe s koronavirusom. Stanje se lahko hitro spremeni, zato bodite previdni in spremljajte najnovejše izsledke na temo prenosa Covid-19.

Lahko v času razsajanja Covid-19 božate tuje ljubljenčke

Dokazov, da bi se koronavirus prenašal z ljudi na pse in mačke in obratno, ni. Kljub temu bodite izjemno previdni in raje opustite to navado! Priporočamo, da se v času pandemije izogibate ljubkovanju tujih ljubljenčkov. Če se temu ne morete izogniti, si po vsakem stiku preventivno temeljito operite roke.

Ukrepi za preprečevanje prenosa virusa v gospodinjstvu s hišnimi živalmi

Pazite na ustrezno higieno rok. Najnovejše raziskave kažejo, da lahko virus na kartonu v idealnih razmerah (laboratorij) preživi do 24 ur, na plastiki in kovini pa do 72 ur. Kako dolgo lahko virus obstane na dlaki hišnih ljubljenčkov žal ni podatkov. Morda pomaga podatek, da lahko virus preživi na tekstilu do nekaj ur.

Preventivno ukrepanje pri nabavi zalog mokre in suhe hrane se v času razglašene svetovne pandemije priporoča. Spletne police Hov-hov.si so zaenkrat dobro založene. Naročilo opravite preko spleta, plačate po predračunu in izbrano suho in mokro hrano za psa ali mačko vam bo hitra pošta pripeljala na dom. Spremenili so se le načini predaje paketa. Vsako potrdilo naročila ima zato pripeta natančna navodila o dostavi s strani izvajalcev. Prosimo, da jih skrbno preberete in upoštevate, saj se bodo vsi paketi striktno vračali na Hov-Hov.si, če prejemnikov ob dogovorjenem času ne bo doma.

Previdno pri sprehajanju psa

Razumemo, da se večina lastnikov ljubljenčkov težko spopada s samoizolacijo oz. prekinitvijo stikov z ljudmi, s katerimi si ne deli domovanja. Rek “Navada je železna srajca” kaže svojo moč na državljanih, ki situacije še vedno niso vzeli resno. Kako lahkotno so nekateri lastniki psov vzeli priporočila stroke in Vlade RS, lahko vidite ob lepem vremenu. Sprehajalne poti ob Savinji so še vedno polne ljudi, ki sprehajajo pse ali se rekreirajo. S tem ne bi smelo biti nič narobe, če bi se držali omejitev. Tako pa še vedno lahko vidimo skupine ljudi, zbrane tesno ob klopcah, v tesnem pogovoru ali v kar družnem skupinskem sprehodu s psi.

Ko je Vlada RS ustavila delovanje vseh manj nujnih storitev (javni prevoz, neživilske trgovine, frizerske salone, gostinske obrate …), je računala na zdravo pamet državljanov, ki bodo ostali doma ali upoštevali varnostno razdaljo. Kar videvamo zadnje sončne dneve, ni niti slučajno blizu priporočil. Nikar se ne pustite ujeti v past navidezne brezskrbnosti in ležernosti. Zadeva je izjemno resna, pravi izbruh bolezni pa šele pred nami. Zato pazite nase. Vaši ljubljenčki vas potrebujejo zdrave!

Ostanite zato zdravi in prisebni, Spletni nakupovalnik Hov-Hov.si pa bo poskrbel, da na policah ne bo zmanjkalo zdrave hrane za psa ali mačko. Tačka?

Povzeto po: Vet Q&A: Can pets catch Coronavirus?

Deli objavo

Nazaj na Blog
0