Sladkorna bolezen pri psih

Nazaj na Blog

Sladkorna bolezen pri psih

Raziskava State of Pet Health 2016 je pokazala, da se je obolevnost ljubljenčkov za sladkorno boleznijo od leta 2006 povečala za slabih 80 %. Zato ni čudno, da se sladkorna bolezen pri psih uvršča med najpogostejše bolezni, ki ogrožajo zdravje psov. Povišane vrednosti sladkorja v krvi lahko pomembno vplivajo na sposobnost normalnega delovanja pasjega organizma. Rezultat je večja verjetnost, da bo pes zbolel za rakom ali razvil obolenje srca.

S prispevkom Sladkorna bolezen pri psih bomo opisali dva tipa diabetesa pri psih in vas opremili s podatki o simptomih, možnih vzrokih, možnih načinih zdravljenja in ukrepih, s katerimi lahko preprečite razvoj te nevarne bolezni.

Vrste sladkorne bolezni pri psih

Sladkorna bolezen je endokrina bolezen. Sladkorna bolezen tipa 1 vpliva na sposobnost telesa, da ustvari dovolj inzulina za ustrezno uravnavanje ravni sladkorja v krvi.  Pri tem tipu psu inzulin dodajamo. Za tipom 1 oboli okoli 50 % psov z diabetesom. Pogosteje obolijo srednje stari psi ali psi seniorji. Vzrok za razvoj tega tipa sladkorne bolezni je velikokrat dedno pogojen.

Sladkorna bolezen tipa 2 vpliva na sposobnost telesa, da se odzove na normalno raven inzulina. Sladkorna bolezen tipa 2 se razvije, kadar drugi hormoni v telesu preprečujejo, da bi inzulin pravilno deloval. Ti problematični hormoni se lahko proizvajajo z odvečno telesno maščobo, zato je pri posameznikih s prekomerno telesno težo večje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Vzrok za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 je zato najpogosteje neustrezna prehrana psa.

Hormonsko pogojen tip diabetesa se pojavlja pri nesteriliziranih psicah. Težave, ki jih pri tej obliki povzroča hormon progesteron, učinkovito rešuje pravočasna sterilizacija psice.

Simptomi sladkorne bolezni pri psih

Najpogostejši simptomi sladkorne bolezni pri psih so:

 • Prekomerna pitje vode (mnogo več kot običajno),
 • Prekomerno uriniranje (mnogo več kot običajno),
 • Povečan apetit,
 • Hitro izgubljanje teže.

Obolelo pasje telo ni več sposobno uravnavati nivoja glukoze v krvi. Takšen pes bo jedel več kot običajno, a kljub temu hujšal, saj iz hrane ne bo prejel dovolj energije. Glukozo bo izločal z urinom. Pogosteje bo uriniral. Izgubljeno tekočino bo skušal nadomestiti s pogostejšim pitjem.

Na začetku razvoja bolezni znaki niso posebej očitni. Manj očitni simptomi sladkorne bolezni so:

 • Ponavljajoče se okužbe psa,
 • Slabost, bruhanje,
 • Slaba kakovost dlake (nesvetleča dlaka),
 • Epileptični napadi,
 • Razvoj sive mrene (katarakte).

Pasme psov, bolj nagnjene k nastanku sladkorne bolezni

Vsak pes lahko razvije diabetes. A pasme, kot na primer samojed, pritlikavi šnavcer, pritlikavi koder, frizijski bišon, tibetanski terier, jazbečar, sibirski haski, mops, foksterier, gomilar, so bolj nagnjene k razvoju diabetesa.

Na verjetnost razvoja sladkorne bolezni vpliva tudi starost psa. Psi, starejši od 5 let, obolevajo pogosteje.

Zdravljenje psa s sladkorno boleznijo

Če opazite zgoraj navedena znake, takoj odpeljite psa k izbranemu veterinarju. Ta bo izvedel ustrezno diagnostiko da potrdi ali ovrže sume. Psu bo izmeril vsebnost glukoze v krvi in urinu. Na ta način mu bo lažje predpisal ustrezno terapijo oz. prave odmerke inzulina, prilagojene vašemu psu. POMEMBNO! Pes, ki ne prične z zdravljenjem pravočasno, lahko v najslabšem primeru pogine.

Zdravila za sladkorno bolezen ni. Diabetes pri psih se zdravi z injekcijami inzulina, ki jih kuža dobi praviloma dvakrat na dan.

Pes s sladkorno boleznijo potrebuje poleg inzulina:

 • ustrezno količino razgibavanja,
 • zdravo hrano za psa,
 • čim manj stresno življenje.

Veterinar vas bo poučil, kako pripraviti odmerek inzulina, kako ga pravilno vbrizgati psu v podkožje in kako lahko sami odmerite količino potrebne glukoze. Prav tako vas bo poučil, na kakšen način oz. od kod najustrezneje vzamete vzorec krvi za domače preverjanje nivoja sladkorja psa v krvi.

Psi z diabetesom se ob ustreznem postopanju ne počutijo slabo in praviloma živijo polno pasje življenje, le prenajedati se več ne smejo. Ni skrivnost, da igra ustrezna telesna teža psa pomembno vlogo pri obvladovanju te bolezni. Psi z ustrezno telesno težo imajo ob zdravljenju manj težav od psov s prekomerno telesno težo. Zakaj je vedno več psov in mačk predebelih, je zato branje, ki še nikoli ni bilo tako aktualno kot “danes”.

Kakšna je ustrezna hrana za psa, smo pisali že v prispevku Kako izbrati najboljšo hrano za psa, ki ga na tem mestu ponovno priporočamo v branje. Kakšno breme predstavlja stres za pse in mačke, pa smo podrobneje opisali v prispevku Stres pri psih in mačkah.

Stroški zdravljenja sladkorne bolezni pri psih

Zaradi vsakodnevnih injekcij in dolgotrajnega postopka iskanja pravega odmerka za vašega psa, je zdravljenje pasje sladkorne bolezni lahko frustrirajoče in drago. Ta bolezen zahteva od lastnika veliko potrpljenja, saj bo moral kuža doživljenjsko prejemati terapijo in obiskovati izbranega veterinarja. A ves trud se vam bo povrnil z dolgoletnim druženjem človekovega najboljšega prijatelja.

Stroški, povezani s sladkorno boleznijo psa, praviloma vključujejo:

 • obiske (preglede) pri veterinarju, ki se ob potrjeni diagnozi vršijo v dogovorjenih rednih intervalih,
 • nakup naprave za merjenje krvnega sladkorja pri psu (cca 16 € brez testnih lističev) in testne lističe (50 kos stane cca 26,5 €),
 • inzulin za pse (caninsulin),
 • injekcije in igle,
 • prilagojeno hrano,
 • mazilo za hitrejše celjenje ran (po potrebi).

Pri obvladovanju bolezni je bistvena ustrezna prehrana psa. Ta ima namreč neposreden učinek na nivo glukoze v krvi. Stroka ugotavlja, da psom z diabetesom najbolj odgovarja hrana za pse z visokim deležem vlaknin, nizkim deležem enostavnih sladkorjev in zmerno znižano vsebnostjo maščob in beljakovin. Kar pomeni, da bodo morali psi, ki so se do diagnoze hranili s hrano za psa, bogato z ogljikovimi hidrati, preiti na hrano, kjer vsebnost OH ne bo izstopala (50 % ali več).

Če ste do sedaj izbirali hrano za psa na osnovi nizke cene ali bleščečih reklam, se boste verjetno prvič soočili s cenami hrane za psa, ki vsebujejo večje količine mesnih beljakovin. Večje količine mesa v hrani za psa vplivajo na višjo ceno, kar ni posebej presenetljivo.

Pri hranjenju psa se je potrebno držati natančnih odmerkov v rednih intervalih in se izogibati posladkom, priboljškom oz. hranjenju z mize.

Zaključna misel

Ob ustrezni angažiranosti lastnika lahko kuža z diabetesom živi dokaj običajno in zadovoljno pasje življenje. Če ste nekje na poti oblikovanja vašega odnosa s psom izgubili kompas in nehote dopustili, da se je kuža prekomerno poredil, bitka niti slučajno ni izgubljena. Prekomerna teža naših ljubljenčkov je postala kar svetoven fenomen, saj se mnogi lastniki ne znajo upreti prosečim pasjim očem za dodatne, presežne obroke hrane. Pomembno je, da ste prepoznali težavo in zbrali dovolj notranje moči oz. trdne volje k uvajanju sprememb v prehrani vašega psa.

Čaka vas nekaj lovljenja ob uvajanju rutine testiranja krvi in apliciranja inzulina. Sedaj je nastopil pravi čas, da se podrobneje zazrete v deklaracijo, ki opisuje sestavine v hrani vašega psa. Kajti z diagnozo sladkorne bolezni je postala sestava pasje hrane pomemben dejavnik pri obvladovanju bolezni. V pomoč ob branju in razumevanju deklaracije smo pripravili nekaj izjemno uporabnih vodičev:

Zakaj bi moral vsak lastnik znati brati DEKLARACIJE na hrani za pse ali mačke.

SUROVA hrana za pse (BARF) ali NA ZRAKU SUŠENA hrana za pse.

UMAZANA RESNICA O SESTAVINAH V HRANI ZA PSE IN MAČKE.

Ogljikovi hidrati v hrani za pse.

5 razlogov, zakaj je hranjenje z obroki boljše od vedno polne posode.

Podatke o ostalih najpogostejših boleznih psov s podrobnejšimi opisi simptomov in ukrepov za preprečevanje oz. zdravljenje smo opisala v obsežnejšem zapisu Najboljša hrana za pse.

Hrana za psa z diabetesom

Na hov-hov.si spletni strani boste našli vrsto kakovostnih hran za pse. Opremljeni z novimi spoznanji boste lažje presodili, katera receptura najbolje ustreza novim potrebam psa – diabetika. Z vidika razmerja med kakovostjo in ceno izpostavljamo italijansko blagovno znamko Farmina Natural & Delicious.

Hrana za pse Platinum je kuhana v lastnem soku izbrane vrste mesa, zato je bogata z vodo. Vsebuje sveže meso, veliko naravnih vitaminov in mineralov in bo ustrezala vsem psom, sploh, če potrebujejo dodatne porcije vode.

Acana je svetovno znana kanadska hrana za pse z mnogimi nagradami za kakovost in izjemnost receptur.

Če se boste v poplavi informacij počutili nesigurne, nas pokličite. Pomagali vam bomo poiskati hrano, ki bo ustrezala spremenjenim prehranskim potrebam vašega psa, in vam stali ob strani z informacijami. Vaš kuža bo potreboval vašo podporo, potrpežljivost in ljubezen. Za ljubezen pa vemo, da premika gore in podira zidove. Zato globoke vzdihnite, sledite novemu načinu življenjske rutine vašega psa in z malo sreče bo kuža živel normalno, zadovoljno pasje življenje z vami.

Vir:

Deli objavo

Nazaj na Blog