Parvovirus pri psih

Nazaj na Blog

Parvovirus pri psih

Okužba s pasjim parvovirusom (CPV) je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene pse. Parvovirus pri psih se manifestira v dveh različnih oblikah.

Pogostejša oblika okužbe psa s parvovirusom je črevesna oblika (vnetje prebavil), za katero je značilno bruhanje, driska, izguba teže in pomanjkanje apetita (anoreksija). Manj pogosta oblika pasje parvoviroze je srčna oblika (vnetje srčne mišice), ki napade srčno mišico ploda v razvoju in mladičke, stare do dveh tednov, in se pogosto konča s smrtjo.

Simptomi pasje parvoviroze

Najpogostejši simptomi, povezani s črevesno obliko, so:

  • huda, največkrat krvava driska,
  • letargija (pobitost),
  • pomanjkanje apetita,
  • vročina ali hipotermija,
  • bruhanje,
  • huda izguba teže.

Črevesna oblika parvovirusa vpliva na sposobnost telesa, da absorbira hranila. Pes s parvovirozo zaradi pomanjkanja hranil in tekočine hitro dehidrira in oslabi.

Bruhanje in driska, ki pogosto vsebuje kri, sta najpogostejši vzrok za obisk veterinarja. Psi se lahko med pregledom trebušnega dela odzovejo na bolečino. Psi, oboleli za parvovirozo, imajo lahko tudi prenizko temperaturo (hipotermijo), ne le previsoke.

Širjenje parvoviroze pri psih

Obstajajo različni dejavniki tveganja, ki lahko povečajo dovzetnost psa za parvovirus. Običajno se obolenje širi bodisi z neposrednim stikom psa z okuženim psom bodisi posredno po fekalno-oralni poti.

Virus izločajo bolne živali z bruhanjem, drisko in iztrebki tudi do dva meseca po preboleli okužbi. Močne koncentracije virusa se nahajajo v blatu okuženega psa. Pes se lahko okuži, če pride v stik z njim. Blato lahko prinesemo v dom tudi na primer s čevlji (pasivno), ki so prišli v stik z okuženim iztrebkom (ali drugimi predmeti), z obleko ali rokami.

Obstajajo dokazi, da virus preživi v okolju tudi do enega leta ali dlje. Je izjemno odporen in ga razkužila ne uničijo.

Katere pasme psov so najbolj dovzetne za okužbo

Zbolijo predvsem necepljeni odrasli psi in mladiči. Iz neznanega vzroka so določene pasme psov bolj dovzetne za okužbo s parvovirusom kot ostale. V bolj občutljivo skupino psov se uvrščajo: rotvajler, doberman, pit bull terier, črni labradorci, nemški ovčar, angleški špringer španjel.

Zdravljenje parvovirusa pri psih

Parvovirus najbolj ogroža mlade in necepljene pse. Najbolj občutljivi za obolenje so mladiči do 6. meseca starosti. Kužki potrebujejo več cepljen, da razvijejo ustrezna protitelesa. Mladički cepljenih mater dobijo njihova protitelesa in so na ta način zaščiteni pred okužbo do starosti dveh mesecev.

Parvovirus pri psih se diagnosticira s fizičnim pregledom, krvnimi preiskavami in posebnim testom za parvovirus v iztrebkih. Nizka raven belih krvnih celic in vidna dehidracija psa nakazujeta okužbo s CPV, zlasti ob prisotnosti krvavega iztrebka.

Zdravljenje parvoviroze pri psih je zelo zahtevno. Uspešnost je odvisna predvsem od pravočasnega ukrepanja.

Zdravljenje parvoviroze je osredotočeno na zdravljenje simptomov in preprečevanje sekundarnih bakterijskih okužb, po možnosti v veterinarskem okolju. Intravenozna terapija s tekočino in prehrano sta ključnega pomena za ohranjanje normalne hidriranosti psa po hudi driski in dehidraciji. Psi prejmejo sredstva proti driski in bruhanju, vitamine, antibiotike (za preprečevanje naknadnih bakterijskih okužb). Okužene pse ločimo od zdravih živali.

Kužke se lahko cepi proti nalezljivim boleznim. Cepljenje psov proti nalezljivim boleznim ni obvezno, je pa priporočljivo. Pri mladičkih se prvo cepljenje izvede pri starosti dveh mesecev in nato ponovi še dvakrat v razmaku enega meseca. 

Stopnja preživetja pri okuženih psih se giba okoli 70 %, če se zdravijo v veterinarski bolnišnici. Smrt je lahko posledica tudi hude dehidracije, hude sekundarne bakterijske okužbe, bakterijskih strupov v krvi ali hude črevesne krvavitve .

Ukrepanje po okrevanju

Tudi potem, ko bo pes okreval od parvoviroze, bo imel še nekaj časa oslabljen imunski sistem in bo dovzeten za druge bolezni. Zato je med njegovim okrevanjem pomembna kakovostna, lahko prebavljiva prehrana. Dokler pes bruha, mu ne dajemo hrane. Zatem se priporoča lahka dieta v več manjših obrokih. V času priporočene diete je pomembno, da se lastniki držijo dogovorjene recepture in psa ne hranijo z drugo hrano ali z mize. Pri pripravi obrokov hrane doma strokovnjaki priporočajo kombinacijo kuhanega piščančjega belega mesa in riža. Pes bo morda potreboval pomoč pri hranjenju ali vzpodbudo (hranjenje po brizgi, z roke …).

Strokovnjaki svetujejo kužkom, ki okrevajo po parvovirozu, mokro hrano v obliki kašaste paštete. Kuža jo bo lažje pojedel od konzerv, ki vsebujejo koščke mesa. Toplo priporočamo popolnoma naravno mokro pasjo hrano Ziwi Peak, brez kakršnihkoli aditivov in mašil, ki pasjemu organizmu ne predstavljajo dodane vrednosti. Paštetasta mokra hrana za pse Ziwi Peak je bogata z mesom iz ekološke in etične reje, zato ohranja vse svoje vitamine in minerale. Enostavno ji primešate ustrezne količine kuhanega riža po navodilu veterinarja in v majhnih količinah ponudite okrevajočemu psu v ustreznih razmakih.

Psu se ponudi prekuhana voda.

Pes bo kužen še dva meseca po preboleli okužbi. Ker je virus izjemno odporen, je potrebno dobro razkužiti vse predmete in prostore, ki so prišli v stik s psom (igrače, boks, čevlji …). Lastniki psa morajo v tem času paziti, da oboleli kuža ne pride v stik z drugimi živalmi (na sprehodu …), saj jih lahko okuži. Mačke in ljudje niso dovzetni za okužbo s parvovirusom. Prav tako ne odrasli in cepljeni psi. Najbolj dovzetni za okužbo so mladiči.

Zaključna misel

Hranjenje psa, ki preboleva parvovirus, zna biti izjemno naporno. Morda boste morali zamenjati kar nekaj strategij hranjenja ali diet, da boste uspeli v vašega psa spraviti ustrezne količine hranil oz. tekočine, ki jo potrebuje za normalno življenje. Zato nikar ne obupajte in ukrepajte skladno z navodili izbrane veterinarske postaje.

Podatke o ostalih najpogostejših boleznih psov s podrobnejšimi opisi simptomov in ukrepov za preprečevanje oz. zdravljenje smo opisala v obsežnejšem zapisu Najboljša hrana za pse.

Vir:

Deli objavo

Nazaj na Blog
0