Uživanje iztrebkov ali koprofagija

Nazaj na Blog

Uživanje iztrebkov ali koprofagija

Uživanje pasjih iztrebkov ali koprofagija je početje, ki spravlja v obup marsikaterega pasjega lastnika. Naši zlati kužki so naši prijatelji, “carte”, veseljaki. Včasih si z njimi delimo posteljo ali udoben prostor na fotelju. Pogosto smo deležni serije mokrih pasjih poljubčkov. Zato ne preseneča, da se večina lastnikov sooča z uživanjem iztrebkov s strani svojega psa z velikim odporom in grozo. V nadaljevanju bomo skušali osvetliti vzroke za koprofagijo in načine, kako psa odvaditi uživanja iztrebkov.

Vzroki za uživanje iztrebkov

Vzroki, zakaj pes uživa kakce, so lahko zdravstveno ali vedenjsko pogojeni.

Vedenjsko pogojeni vzroki za uživanje iztrebkov

Ozadje za nastanek koprofagije je pogosto povezano z obliko vedenjskega odklona. Psi lahko začnejo uživati pasje iztrebke (ali iztrebke drugih živali; mačje iztrebke …) zaradi stiske oz. stresa. Kaj vse povzroča stresno situacijo našim ljubljenčkom, smo podrobno opisali v prispevku Stres pri psih in mačkah. Če kuža iz neznanih vzrokov uživa kakce, je stiska ali tesnoba psa možen vzrok, ki ga ne smete izločiti.

Koprofagija je pogosta pri mladičih, ki praviloma izzveni v odrasli dobi. Velikokrat mladički med igro ali raziskovanjem naletijo na pasje kakce in jih pojedo. Včasih jim je okus všeč, včasih pa so zaradi tega deležni posebne pozornosti svojih lastnikov. Ker imajo psi izjemno radi človeško pozornost, lahko nadaljujejo s tem početjem ravno zaradi nje. Lahko pa le posnemajo materino vedenje, saj doječe psičke vestno čistijo svoje “gnezdo” z uživanjem iztrebkov svojih mladičev, ti pa le sledijo njenemu početju.

Pse na splošno močno privlačijo močne vonjave. Zato tudi radi brskajo po smeteh in preizkušajo užitnost bolj ali manj užitnih stvari. Med njimi se občasno znajde tudi kakšen pasji ali mačji kakec, saj jih morda pritegne vonj ali okus prebavljene hrane.

Uživanje pasjih kakcev lahko vzpodbudijo lastniki, ki skušajo “učiti” psa opravljati veliko potrebo zunaj s potiskanjem pasjega smrčka v njegovo blato. To nehumano dejanje brez dodane vrednosti lahko sproži neželeno navado uživanja pasjih iztrebkov. Po drugi strani pa se pes lahko odloči za uživanje kakcev iz strahu pred kaznijo. Če je bil pes že kot mladič kaznovan, kadar se je npr. pokakal na mestu, kjer se ne bi smel, bo morda pojedel lasten iztrebek, da skrije “dokaze” in se izogne kazni.

Samo POMISLITE, kakšne travme lahko sprožite pri psih z negativno motivacijo oz. kaznovanjem!?

Zdravstveno pogojeni vzroki za uživanje iztrebkov

Vzroki za koprofagijo se lahko skrivajo v zdravstvenih težavah psa:

  • Pomanjkanje hranil ali podhranjenost.
  • Pomanjkanje prebavnih encimov.
  • Okužba s paraziti.
  • Težave s trebušno slinavko.
  • Sladkorna bolezen.
  • Težave s ščitnico.
  • Nekatera zdravila, ki vsebujejo steroide …

Če bi želeli preveriti morebitne zdravstvene vzroke za uživanje iztrebkov, bi moral izbrani veterinar opraviti celovit fizični pregled psa, izdelati oceno njegove prehrane in testirati pogostnost in konsistentnost blata. Psa bi moral testirati na morebitne parazite in izvesti ustrezne preiskave blata ali krvi, s katerimi bi lahko diagnosticiral morebitno pomanjkanje prebavnih encimov, naprimer.

Kako psa odvaditi uživanja pasjih kakcev

Dejstvo, ki nima veliko protiargumentov, je, da psi pasjih kakcev ne bi nikoli uživali, če do njih ne bi imeli dostopa! Zato bi moral čisto vsak lastnik pred nakupom ali posvojitvijo psa dobro razmisliti, kakšno težavo mu sploh predstavlja pobiranje pasjih kakcev za svojim pasjim prijateljem. Pes je odgovornost. Potrebuje dosti več kot le hrano, vodo in zakonsko predpisana cepiva! Skrb za psa vključuje tudi manj prijetno početje, ki jih je, roko na srce, bore malo. Sem sodi “nebodigatreba” pobiranje pasjih kakcev.

Pasje kakce za svojim psom ne pobiramo le takrat, kadar je kuža svojo potrebo opravil v bližini sprehajalne poti. Pobirati jih moramo tudi takrat, ko jo je opravil skrit v grmovje, visoko travo ali oddaljen konec v naravi, stran od ljudi. Kajti če tega ne bomo naredili, omogočamo drugemu psu dostop do iztrebka in nadaljevanje tega neželenega pasjega početja.

Če je vzrok za uživanje pasjih kakcev vedenjsko pogojen, potem morate paziti, da imate na sprehodih psa nenehno pod kontrolo. Psa lahko naučite, da se po vsakem iztrebljanju takoj vrne k vam po priboljšek. Na ta način mu boste odvrnili željo po uživanju lastnega iztrebka, saj se bo kuža osredotočil na nagrado, ki jo bo prejel ob končanem iztrebljanju. Na zraku sušeni koščki mesa Ziwi Peak so se izkazali kot odličen pozitiven motivator pri vzgoji psa. Prednost suhe hrane za psa Ziwi Peak je tudi v dodanih hladno opranih ZELENIH VAMPIH, ki naredijo psom hrano neverjetno okusno na naraven način.

Pomembni vidiki menjave hrane pri psu, ki uživa pasje kakce

Če tiči vzrok za uživanje pasjih kakcev v težavah psa z zdravjem, lahko poskusite z naslednjimi ukrepi:

  • Menjava običajne hrane z drugo hrano. Preden se odločite psu menjati hrano, dobro preučite trenutno hrano. Pri iskanju kakovostne hrane, ki bo pasji organizem podpirala in ga opremila z ustreznimi vitamini in minerali, si pomagajte s priročnikom o zdravi hrani za psa Kako izbrati najboljšo hrano za psa.
  • Pri izbiri nove pasje hrane bodite pozorni na njeno prebavljivost. Pri razumevanju prebavljivosti vam bo zagotovo v pomoč razlaga Kaj pove BIOLOŠKA RAZPOLOŽLJIVOST hrane za pse. O biološki razpoložljivosti hrane za pse praviloma lastniki ne razmišljajo, dokler pes ne razvije določene zdravstvene težave.
  • Poskušajte na trgu najti hrano, ki bo psu dovolj okusna in zanimiva, da mu bo zmanjšala željo po uživanju pasjih iztrebkov. Nikar ne posegajte po hranah, ki vsebujejo umetne ojačevalce okusa, barvila ali sladkor. Primer naravnega ojačevalca okusa so neoprani ZELENI VAMPI kot dodatek v hrani za psa. Vsebujejo jih skoraj vse recepture ene najbolj zdravih in kakovostnih hran za pse na svetu Ziwi Peak. Za razliko od beljenih so zeleni vampi polni PREBAVNIH ENCIMOV in so zato ODLIČEN in predvsem NARAVEN vir probiotikov v pasji prehrani. Imajo svojevrsten vonj in okus, zato bodo močno DOBRODOŠLA POSLASTICA v prehrani psov, ki radi zaužijejo svoj ali tuje iztrebke.

Česa nikoli ne smete početi pri treningih psa

Nikoli na silo ne cukajte psa na povodcu stran od neželene hrane, kakcev ali kateregakoli početja. S tem tvegate, da psu NAJMANJ trajno poškodujete vratna vretenca*. Verjemite, da se Hov-Hovovci dnevno na sprehodih srečujemo z lastniki, ki grobo in sunkovito cukajo pse na povodcu. Tako početje je nevarno pasjemu zdravju in popolnoma neustrezno z vidika motivacije psa s ciljem, da bi ga odvrnili od določenega vedenja.

Nikoli psu smrčka ne potiskajte v iztrebek. Ne bo razumel sporočila. Rezultat vašega ravnanja bo prestrašen pes, ki se bo v strahu pred kaznijo zatekel ravno v uživanje lastnih iztrebkov, ne pa opustitvi neželenega vedenja. Pes marsikaj razume, a razumevanje vaših zahtevnih dejanj, vaše jeze, oštevanj in kazni presega njegove zmožnosti. Pomnite, da je na koncu dneva človek njegov svet. Pasji lastnik je tisti, od katerega je popolnoma odvisen in mu zaupa. Zato nikar ne zlorabite njegovega zaupanja in si vzemite čas za njegove potrebe in težave in jih skušajte rešiti na psu razumljiv, prijazen način.

Uživanje iztrebkov je zoprna navada. Ampak z močno voljo, vztrajnostjo in veliko ljubezni boste premagali pasje vzgibe. Priporočila pri menjavi in izbiri psu ustreznejše hrane vzemite zelo resno in nikar ne nasedajte lepim reklamam in sijoči embalaži prve komercialne hrane, ki vam pade pod roko.

*Švedski strokovnjak za vedenje psov Anders Hallgren je v svoji raziskavi, v katero je vključil cca 400 psov, ugotovil, da je imelo kar 63 % psov poškodbe hrbtenjače oziroma vratu. Med njimi je bilo kar 91 % takih, ki so bili dlje časa izpostavljeni sunkovitemu vlečenju ali cukanju na povodcu.

Povzeto po:

Deli objavo

Nazaj na Blog
0