6 pogostih zdravstvenih težav mačk

Nazaj na Blog

6 pogostih zdravstvenih težav mačk

9 življenj je mit, ki slavi odlične sposobnosti mačk po preživetju oziroma samooskrbi. Žal mačke niso imune na bolezni, zato v nadaljevanju podrobneje opisujemo 6 pogostih zdravstvenih težav mačk.

1. Bruhanje

Mačke že po naravi pogosto bruhajo. Najpogosteje je bruhanje povezano z izločanjem skupkov dlak, ki jih zaužijejo ob negi kožuščka. Mačke bruhajo tudi ob resnih zdravstvenih težavah, kot so sladkorna bolezen, bolezni sečil, okužba ali zastrupitev. Bruhajo lahko tudi ob zaužitju neužitnih predmetov (vrvice, s katero so se igrale …). Mačke, ki močno bruhajo, ob tem izgubljajo tekočino. Izguba tekočine je pri mačkah posebej problematična, saj mnoge že po naravi premalo pijejo. Zato je obisk izbranega veterinarja pametna odločitev.

2. Vnetje sečil pri mačkah

Po nekaterih ocenah se kar 3 % mačk srečujejo s težavami obolenja spodnjega dela sečil. Na razvoj obolenja vpliva vrsta dejavnikov. Med najpogostejše dejavnike tveganja za razvoj vnetja sečil spadajo:

  • prekomerna telesna teža mačk,
  • hranjenje izključno s suho mačjo hrano,
  • premalo gibanja.

Znake vnetij sečil smo podrobneje opisali v prispevku Vnetje sečil pri mačkah, medtem ko smo se trudili čim natančneje pojasniti, zakaj mokra hrana za mačke najbolj odgovarja mačjemu organizmu v prispevku Pravilna prehrana mačke. Toplo priporočamo v branje slednje, ki skuša pojasniti, zakaj je za mačji organizem hrana, ki vsebuje veliko tekočine, tako pomembna.

3. Bolhe pri mačkah

Bolhe so izjemno trdovratna težava, saj močno slabijo kakovost življenja mačk in njihovih lastnikov. Z njimi se najpogosteje srečujejo lastniki zunanjih mačk. Mačka lahko pride v stik z bolhami na več načinov. Najpogosteje se okuži z bolhami preko druženja z drugimi živalmi. Manj pogost način je stik z bolhami, ki so se naselile v nek predmet (preproga ali predpražnik, na kateri se rada zadržuje mačka).

Bolhe so izjemno trdožive živali z dolgo življenjsko dobo. V ustreznih pogojih se hitro množijo, njihovi piki pa lahko povzročijo slabokrvnost pri mački. Znaki, da ima vaša mačka bolhe, so:

  • nenehno praskanje,
  • pogosto lizanje,
  • vnetje kože, ki se lahko kaže kot rdečica,
  • izpadanje dlak,
  • vidna jajčeca po kožuščku (kot majhne črne pike umazanije).

POMEMBNO! Praviloma se na živali zadržuje le okoli 10 % bolh. Vse ostale se nahajajo v bližnji okolici (posteljnina, špranje v parketu, praskalnik, oblazinjeno pohištvo, preproge, mačje ležišče …).

Na voljo je veliko pripravkov za zatiranje bolh v obliki ampul, šamponov, razpršil, ovratnic, praškov, tablet. Večina jih je močno strupenih, zato priporočamo previdnost ob izbiri in uporabi. Morda ni odveč opozorilo, da postajajo bolhe skozi čas odporne na določen pripravek, kar je najbolje razvidno iz krajšanja delovanja pripravka pri zatiranju bolh. V tem primeru veterinarji svetujejo menjavo proizvajalca in sestavo pripravka.

4. Trakulje pri mačkah

Trakulje se uvrščajo med notranje parazite, ki se naselijo v tankem črevesju mačke. Odrasla trakulja je velika 20 – 70 cm. Izloča členke (odrivke), velike nekaj milimetrov, belorumene barve, ki se premikajo. Opazimo jih v blatu ali pa se prilepijo na dlako ob zadnjični odprtini, kar povzroča srbež okrog anusa. Žival se liže okrog zadnjične odprtine ali pa se “drsa po zadku”. Odrivki vsebujejo jajčeca in so veliki kot riževo zrno. Jajčeca v posušenih odrivkih lahko preživijo 3 do 4 mesece.

Odrivki z živali padejo na tla (kjer se žival najpogosteje zadržuje). Jajčeca (ki so v odrivku) požre ličinka bolhe. Med preobrazbo boljše ličinke v odraslo bolho se v njej preobrazi tudi jajčece trakulje v razvojno obliko, s katero se okuži žival, ko zaužije bolho ali njene iztrebke.
S trakuljo se žival okuži, če požre bolho, v kateri je jajčece, mrhovino ali drobovje, kjer se lahko nahajajo trakuljine ciste, ali preko iztrebkov druge okužene živali.

Zato je pri preprečevanju okužbe mačk s trakuljo izredno pomembno zatiranje bolh in preprečevanje uživanja mrhovine.

Znaki okužbe mačke s trakuljo so lahko močno prikriti ali izraziti, kot je naprimer bruhanje. Če živali dvignemo rep, lahko včasih opazimo odrivke, ki se premikajo po dlaki. Iztrebkom je lahko občasno primešana kapljica krvi. Mladički so na trakuljavost še posebno občutljivi.

Vsi notranji zajedavci črpajo organizem gostitelja in lahko privedejo do resnih bolezenskih stanj, od prebavnih motenj z bruhanjem in drisko, do zaprtja in slabokrvnosti. Zato negativno vplivajo na imunski sistem, s tem pa naredijo žival tudi bolj dovzetno za različne infekcije. S trakuljami se lahko okuži tudi človek!

Na tržišču so na voljo antiparazitiki v obliki tablet, injekcijskih pripravkov, kapljic za kožni nanos … POZOR! Če živi maček v okolju z bolhami, se lahko ponovno okuži že po dveh tednih. Zato je zatiranje bolh bistvenega pomena pri odpravljanju trakulj.

5. Driska pri mačkah

Povzročiteljev driske pri mačkah je veliko. Sprožijo jo lahko črevesni zajedavci, hrana, alergije, okužbe, bolezni jeter, rak in druge.

Simptomi driske so redkejše (vodeno) ali tekoče blato. Driska lahko traja dan, teden ali mesece, odvisno od njenega vzroka. Ob redkejšem blatu mačka izgublja dragoceno tekočino, zato ponovno ob sebi potrebuje zadostno količino sveže vode.

Ker dehidracija mačke hitro ogrozi njeno življenje, je nujno čim prej odkriti vzrok za nastanek driske oz. obiskati veterinarja.

Kakovostna suha in mokra hrana vsebuje ustrezno kombinacijo živil oz. hranil, ki ne povzročajo driske. Zato bodite posebej pozorni, s čim hranite mačko. Pri tem ne pozabite, da so mačke ČISTI MESOJEDCI. To pomeni, da vse pomembne vitamine, minerale …, ki jih potrebujejo za svoj zdrav razvoj in dolgo življenje, dobijo iz hrane, ki vsebuje kakovostne mesne beljakovine. Ogljikovi hidrati v mačji hrani so lahko le vir prebavnih težav oz. alergij, proizvajalci pa jih v mačjo hrano dodajajo, da pocenijo izdelek.

6. Obolenja oči

Zdravstvene težave z očmi pri mačkah lahko povzročijo številni dejavniki, kot naprimer konjuktivitis (vnetje očesne veznice), čir na roženici, katarakta (siva mrena), glavkom (zelena mrena), travme, virusi, vnetja in bolezni mrežnice ali tujek.

Simptomi, ki nakazujejo, da ima mačka težave z očmi, so:

  • rdečina in oteklost oči,
  • vidna tretja veka,
  • zamegljenost oči,
  • solzenje oči,
  • zaprtost oči,
  • gost izcedek,
  • umazana ali mokra dlaka okoli oči.

Bolezni oči se lahko hitro resneje zapletejo, zato se priporoča pravočasen obisk veterinarja.

Povzeto po: 6 Most Common Cat Health Problems

Deli objavo

Nazaj na Blog
0