Pasji urin na travi

Nazaj na Blog

Pasji urin na travi

Vsak lastnik psa z vrtom je že v startu v veliki prednosti pred ostalimi lastniki psov. Vrt je prostor, kjer se psi radi zadržujejo. Ni ga lepšega za psa, kot je domača trata pred hišnim pragom, po kateri se lahko podi in raziskuje teritorij. In ni ga lepšega za lastnika, da lahko svojemu ljubemu psu nudi okolje, ki ga osrečuje. In, če smo še malo hudomušni in praktični obenem, domača trata je najkrajša in enostavnejša pot do jutranjega rituala opravljanja male in velike potrebe. Sploh, če niste jutranji tip človeka. In tam, kjer je domača trata, je tudi pasji urin na travi.

Pasji urin na travi praviloma ne povzroča škode. Ker marsikateri lastnik posveti veliko časa svoji zelenici, je zato pričakovanje, da mu bo ta trud povrnila z lepo in gosto zeleno barvo, upravičen. A ideal popolne trate lahko občasno zmoti lulanje, kako ironično, človekovega najboljšega prijatelja. Rezultati opravljanja male potrebe na travi so vidni v obliki rumenih oz. rjavkastih krogov na mestih, kjer se je kuža polulal.

V tem prispevku se bomo postavili na stran psa in skušali navesti možne vzroke za rjave madeže na travi. Ker iz izkušenj vemo, da je pasji urin velikokrat upravičeno na zatožni klopi, bomo v nadaljevanju ponudili nekaj rešitev, kako obvarovati trato pred madeži in ohraniti:

A. Zadovoljnega in zdravega psa.

B. Lepo trato.

Vzroki za nastanek rumenih madežev na travi, ki niso povezani z uriniranjem

Vzrokov je lahko več. Začnimo z manj očitnim, ki se velikokrat ne znajde pred “sodnikom” na samem začetku iskanja krivca. Vašo trato je napadla plesen!

Plesen je zelo pogosto glivično obolenje trave. Na žalost se kaže v rjavih krogih odmrle trave, zelo podobnih tisti, ki je utrpela škodo zaradi pasjega urina. Povzročitelj plesni je bodisi visoka vlaga bodisi dolgotrajne zaplate snega, ki ne prepuščajo zraka, bodisi previsoko pokošena trava ob zadnji košnji v jesenskem času. Vaš ljubljeni kuža nima pri opisanem obolenju trave čisto nič prstov na šapicah vmes in je nedolžen kot ovčka. Včasih je za nastanek plesni krivo tudi prekomerno jesensko gnojenje z gnojili, ki imajo previsoko vrednost dušika. Ali ravno obratno, pomladno gnojenje z gnojili, ki vsebujejo premalo dušika. Skratka, vaš kuža je v primeru plesni opran vsake krivde, zato je prav, da ob prvem opažanja rjavih madežev na trati najprej preverite opisano obolenje trave.

Seveda nismo vsi lastniki psov hudi poznavalci bolezni trate. Obstaja enostaven preizkus, ki bo potrdil pasjega krivca ali ga opral krivde. Porjaveli del trave skušajte iztrgati iz zemlje. Če vam bo šop trave takoj ostal v rokah, je zagotovo kriva plesen na travi. Če se korenine ne bodo vdale in bodo trmasto vztrajale zasidrane v zemlji, je, žal, za madeže kriv pasji urin.

Vzroki za nastanek rumenih madežev na travi, ki so povezani s pasjim uriniranjem

Katera je torej snov v pasjem urinu, ki povzroča rumene ali rjave lise na mestu, kjer se je kuža polulal? Krivec je visoka koncentracija dušika, ki izhaja iz sečnine v urinu, in pridruženih soli, ki se prav tako nahajajo v pasjem urinu. Ta kombinacija je tista, ki v bistvu “zažge” travo.

Največje zaplate porumenele trave ustvarja urin psov velikih pasem oziroma samic. Psi velikih pasem, ker popijejo in pojedo dosti več od svojih manjših kolegov. Zato je trava pri majhni potrebi dosti bolj obremenjena. Samice (in pasji mladiči) ob mali potrebi, ker počepnejo in jo v celoti opravijo na enem mestu, medtem ko samci nimajo te navade in označujejo vse, kar jim pride pod rep. Med urinom samcev in samic NI RAZLIK. Razlika je le v načinu uriniranja.

Strokovnjaki bi ob napisanih vzrokih znali dodati, da na koncu sploh ni pomembno, kako velik je vaš kuža in katerega spola je. Kar najbolj velja za trato, je, kako pogosto in na katerem mestu urinira.

Ukrepi za zaščito trate pred porumenelostjo

Čeprav se na prvo žogo zdi, da je težava izjemno težko rešljiva, obstaja v resnici kar nekaj ukrepov, ki vam bodo pomagali zaščititi in ohraniti lepo in zeleno trato. Kako uspešni boste pri implementaciji, je odvisno od vsakega lastnika psa in trate posebej. V vsakem primeru pa terjajo čas in vztrajnost.

1. Redčenje urina z vodo

Redčenje urina z vodo ni enostavna rešitev. Zahteva nenehno prisotnost lastnika in vedno zvrhano polno vedro vode ali zalivalke v bližini. Vsakič, ko se kuža olajša, mesto “greha” dobro zalijete z vodo, s čimer razredčite količino snovi v urinu, ki škodi travi. Več vode boste zlili na polulano mesto, manj škode bo občutila trava.

Pasji urin, ki ustvarja orumenele madeže na travi, vsebuje amonijak, ki se nahaja v vseh organskih gnojilih za trate. Z doslednim zalivanjem se bo trava zagotovo popravila in bujno ozelenela, saj amonijak bogati prst.

2. Trening psa, da opravi potrebo na vedno istem mestu

Moramo priznati, da nam je omenjena rešitev izjemno simpatična. Sprva zahteva nekaj več časa oziroma ukvarjanja s psom. Ker vemo, da psi obožujejo svoje lastnike, bo ustrezen pristop s pozitivno motivacijo zagotovo najmanj v užitek psu, ki bo deležen dodatne pozornosti in druženja z vami. Pomembno pri treningu je, da uporabljate igračo ali prigrizek, ki ga vaš kuža obožuje.

Na naših policah imamo resnično lep izbor zdravih priboljškov, ki pse ne puščajo ravnodušne. Najbolj nas veseli, da se nam po spletnih policah “rola” novozelandska na zraku sušena hrana Ziwi Peak. V resnici jo sestavljajo na zraku sušeni koščki mesa, njen izjemen okus in oblika pa so kot nalašč za treninge.

Druga vrsta priboljškov, ki se ji psi težko uprejo, so priboljški za pse Woolf. Izbor je tako širok, da ga je težko opisati. Primerni so za vse pasme in velikosti zobovja. Največ težav boste najverjetneje imeli z izborom želenega mesa, zato nikar prehitro ne obupajte, ko boste drseli navzdol po ponudbi.

Za obe vrsti izpostavljenih priboljškov za pse je značilno dvoje:

  • uvrščata se med zdrave pasje priboljške brez ali z malo aditivi, ki so skoraj stalnica v posladkih za pse in
  • zaradi svoje hranljivosti morate paziti, da količino priboljškov, ki jih bo prejel vaš kuža ob navajanju na uriniranje na točno določenem mestu, odštejete od običajne dnevne količine hrane. Najmanj, kar si vsi želimo, je, da bi v želji po ohranitvi lepo zelene in urejene trave ustvarili prekomerno težkega psa in z njim vse zdravstvene težave, ki jim rade sledijo.

Pri oblikovanju prostora za uriniranje psa se lahko povežete z izbranim strokovnjakom za urejanje vrta. Svetoval vam bo kombinacijo podlage, ki ji pasji urin ne bo škodil in ne bo kvarila urejenega izgleda vrta.

3. Sejanje trave, odporne na pasji urin

Na tržišču boste našli vrsto različnih semen, ki bolje ali slabše reagirajo na “neidealno” okolje za rast lepe, košate in zelene trave. Posvetujte se s strokovnjakom, ki vam bo glede na izpostavljeni problem svetoval, katero seme izbrati. Med odpornejšimi je trstikasta bilnica, ki se uvršča med visoke vrste trave.

4. Pes naj spije dovolj vode

Več vode bo spil vaš pes, bolj bo ta razredčila njegov urin. Za pasje zdravje je pomembno, da zaužijejo dovolj vode. To lahko dosežete na dva načina:

  • pazite, da ima vedno na voljo dovolj SVEŽE vode, k pitju pa ga redno vzpodbujate in
  • v prehranski ritual vključite redne obroke mokre hrane za pse. Drži, da je mokra hrana za pse praviloma dražja od suhe pasje hrane, a vsebuje dodatne količine vlage, ki bodo koristili tako zdravju psa kot vaši trati.

Morda ni odveč, da mu po stanovanju nastavite več posod z vodo, ki ga bodo vzpodbujale k pitju. Pazite tudi, da jih redno čistite in da je voda sveža in hladna.

5. Menjajte sredstvo za gnojenje trate

Trava, ki vsebuje dovolj dušika, je trata, ki reagira na “presežen vnos” v obliki pasjega urina. Morda bi bilo dobro, da se ob nakupu gnojila posvetujete s strokovnjakom in nabavite gnojilo z nizko vsebnostjo dušika. Pri tem bodite pozorni, da izberete izdelek, ki ne bo škodoval zdravju vašega pasjega življenjskega sopotnika.

6. Menjajte hrano za psa

Psi so MESOJEDA BITJA. Njihov pH je rahlo kisel in se zato giblje med 6 in 6,5, včasih tudi 7. Izogibajte se hrani, ki je bogata z žitaricami. Manj kakovostna hrana za pse vsebuje beljakovine slabše kakovosti. Nekakovostnih beljakovin pasje telo ne uspe ustrezno predelati in jih izloči v obliki dušika.

Surova prehrana psa v primerjavi z briketi za pse praviloma zvišuje koncentracijo dušika v pasjem urinu. Ta pa deluje na trato kot gnojilo. Če je vaša trata dovolj bogata z dušikom, nikar NE MENJUJTE hrane za psa z manj kakovostno, ki vsebuje manj mesnih beljakovin. Raje menjajte gnojilo!

Nekateri strokovnjaki vam bodo svetovali, da v običajno prehrano psa dodate prehranske dodatke, ki naj bi znižali pH pasjega urina. Nikar! Zaradi njih se ne bo spremenila količina dušika v urinu. Zagotovo pa se bo dvignila verjetnost, da pes razvije katero od obolenj, povezanih z ledvicami ali jetri.

Lahko pa se enostavno sprijaznite z dejstvom, da je vaše lastništvo psa povezano z manj zeleno trato okoli hiše. Kuža vas bo z bolj ali manj zeleno travo vseeno oboževal in vam vračal vsako naklonjenost trojno, sosedje pa bodo tudi zadovoljni in v prednosti – z bolj zeleno travo od vas. Pa kaj!

Povzeto po: How to Keep Dog Pee From Ruining Your Lawn, How to stop your dog’s urine ruining your grass lawn

Deli objavo

Nazaj na Blog
0