Zeleni vampi v hrani za psa in mačko

Nazaj na Blog

Zeleni vampi v hrani za psa in mačko

Nad vampi viha nos marsikateri mačji ali pasji lastnik. Čisto drugače se do zelenih vampov – ZAŽELENEGA SUPERŽIVILA v hrani za ljubljenčke, vedejo psi in mačke. Zato si ZELENI VAMPI počasi, a vztrajno utirajo pot v recepture hran za ljubljenčke. Zeleni vampi v hrani za psa in mačko postajajo iskana sestavina zaradi izjemne sestave in priljubljenosti pri pasjih in mačjih gurmanih. Njihov specifičen okus namreč NA NARAVEN NAČIN prepriča še tako izbirčne kužke in mucke, da se hrane lotijo z užitkom, kot nikoli poprej!

Kaj so zeleni vampi

Vampi se uvrščajo med drobovino, ki pri marsikomu ni preveč cenjena v kulinariki. Zato se velikokrat znajdejo v paštetah oz. konzervah za hišne ljubljenčke. So sestavni del želodca pašnih živali (krave, ovce, jelenjad). Igrajo pomembno vlogo pri prebavljanju hrane in so polni koristnih prebavnih encimov in bakterij. Od industrijskih vampov se razlikujejo po načinu obdelave, barvi in hranilih. Medtem ko so industrijski vampi očiščeni s pripravkom, ki vsebuje peroksid, so zeleni vampi neočiščeni. Ime zeleni vampi imajo po svoji “neočiščeni” barvi, ki je rahlo sivo zelena. Zaradi postopka obdelave beljenih vampov ti izgubijo del dragocenih hranil, medtem ko naravno zeleni vampi v celoti ohranjajo pomembne minerale, encime in probiotike:

 • Bogati so s kalcijem – bistveno sestavino za oblikovanje močnih kosti in nadzorom nad delovanjem mišic in živčnega sistema ljubljenčkov.
 • Bogati so s fosforjem, ki ga potrebuje pasje in mačje telo za tvorbo kosti in zobovja in pravilno delovanje mišic, ledvic in srca.
 • Vsebujejo veliko aminokislin – kar 70 % od vseh prisotnih v zelenih vampih pes ali mačka ne moreta pridobiti iz mišičnega mesa.
 • Vsebujejo levcin, ki spodbuja okrevanje in obnovo mišic po fizični aktivnosti.
 • Bogati so s prolinom, ki podpira tvorbo hrustanca in pospešuje celjenje ran.
 • Vsebujejo asparaginsko kislino, ki pospešuje tvorbo protiteles.
 • Bogati so z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.

Koristi zelenih vampov v pasji in mačji hrani

Zeleni vampi so torej neočiščeni vampi zelenkaste barve. Zato so polni koristnih bakterij in kvasovk za pasje in mačje telo. Njihova kombinacija hranil in bakterij pozitivno vpliva na imunski sistem psov in mačk.

 • Zeleni vampi so naraven virvitaminov, mineralov in aminokislin. Uravnavajo energijo ljubljenčkov in ohranjajo njihovo vitalnost.
 • Zeleni vampi so naraven vir probiotikov in encimom. Zato pozitivno vplivajo na zdravje črevesja in pravilno delovanje prebave in spodbujajo zdravje zobovja.
 • So lahko, enostavno prebavljivo živilo. Odgovarjajo psom in mačkam z občutljivim želodcem. Še posebej ustrezajo ljubljenčkom, ki obolevajo zaradi IBD (vnetna črevesna bolezen ali angl. inflammatory bowel disease) in IBS (sindromu razdražljivega črevesja ali angl. irritable bowel syndrome ).
 • Zeleni vampi na naraven način izboljšujejo okusnost receptur pasjih in mačjih hran. Hrana za pse ali hrana za mačke, ki ima dodane zelene vampe, ne potrebuje umetno dodanih ojačevalcev okusa. Teknejo tudi največjim izbirčnežem ali kako drugače neješčim ljubljenčkom.

V črevesju prebiva na stotine različnih vrst bakterij, ki jih delimo na “dobre” in “slabe” bakterije. “Slabe” bakterije so odgovorne za zdravstvene težave, med nje pa se uvršča dobro znana “nebodigatreba” e.coli, salmonela, kampilobakter in listerija. “Dobre” bakterije izboljšujejo imunsko funkcijo telesa oziroma pomagajo zaščititi prebavni trakt pred prekomerno rastjo škodljivih bakterij. Premagajo namreč škodljive bakterije in ohranjajo zdravo mikrofloro v črevesju psa ali mačke. In ravno zeleni vampi so bogati s pomembno dobro bakterijo, naravnim probiotikom Lactobacillus Acidophilus. Ta naravni probiotik poskrbi, da imata kuža ali muc odlično prebavo. Z dodajanjem hrane z zelenimi vampi v pasjo ali mačjo prehrano se lahko izognete dodajanju probiotikov v dieto ljubljenčka. Zeleni vampi vsebujejo prebavne encime, kar je izjemno pomembno, saj pasji organizem sam od sebe ne proizvaja encimov, potrebnih za razgradnjo celuloze!

Hrana in priboljški za pse in mačke z zelenimi vampi

V hov-hov.si spletni ponudbi po vsebnosti zelenih vampov zagotovo IZSTOPA novozelandska maloserijska hrana za pse in mačke Ziwi Peak. Vse recepture, razen piščanca, vsebujejo 7 % tega izjemnega superživila. Zeleni vampi v Ziwi pasji in mačji hrani so v celoti produkt lokalnih, prostopašnih živali (govedo, drobnica, srnjad). Ker je hrana za pse in mačke Ziwi Peak počasi sušena na zraku, ZELENI VAMPI V CELOTI OHRANIJO svoje vitamine in minerale in se ne uničijo v procesih visokega segrevanja ob izdelavi večine briketov.

Ker mačke najbolje uspevajo na mokri mačji hrani, vsebujejo tudi mokre recepture zelene vampe. Zeleni vampi so tako ena od večjih posebnosti mokre hrane za pse in mačke, po katerih se hrana za ljubljenčke Ziwi Peak tudi močno razlikuje od ostalih proizvajalcev.

Surovi zeleni vampi imajo izjemno močan vonj. Na zraku sušeni vampi v suhi hrani ali vampi v mokri hrani izgubijo na moči vonja, a ohranijo okus in vso bogastvo vitaminov in mineralov. Zato se hrana za pse ali mačke Ziwi Peak, bogata z zelenimi vampi, uveljavlja kot POSIP po običajni hrani ljubljenčka. Na naraven način ojača okusnost pasji in mačji hrani, kar s pridom izkoriščajo lastniki izbirčnih živali. Zaradi bogastva hranil se priporoča kot dieta ljubljenčkov, ki okrevajo po operacijah, boleznih ali morajo okrepiti svoj organizem. Mnoga pričevanja lastnikov potrjujejo, da se upravičeno uvrščajo med SUPERŽIVILO, ki ga ne bi smeli spregledati pasji in mačji lastniki.

Absolutno pozornost si zasluži polsuha (pravilno ste prebrali) hrana za pse Platinum. Od ostalih hran v svojem segmentu se razlikuje po višji vsebnosti vlage, ki znaša okoli 18 %. Meso je sveže, kuhano v lastnem soku pri nizkih temperaturah, zato enako kot pasja hrana Ziwi Peak ohranja vse POMEMBNE vitamine in minerale. Proizvajalec ni pozabil na pogosto težavo psov velikih pasem in psov s prekomerno težo in je v vse recepture dodal EKSTRAKT ZELENOUSTIH ŠKOLJK, da bi pomagal zaščititi močno obremenjene sklepe pred prehitro obrabo.

Bodite previdni pri izbiri hrane za pse in mačke

Če boste malo pozorneje pregledali ponudbo največjih svetovnih proizvajalcev hrane za pse in mačke, boste hitro ugotovili, da temelji na velikoserijski proizvodnji po nizki ceni, na privlačnih reklamah, ki ciljajo na čustva lastnikov oziroma njihovo iskreno ljubezen do svojega kosmatega člana družine in privlačni prodajni ceni. Ob tem je pomembno tudi dejstvo, da se lastniki praviloma ne poglabljajo v prehranske potrebe svojih ljubljenčkov, dokler ta ne zboli.

Veliko lastnikov zaupa multinacionalkam in reklamam ali se ujame v zanko marsikaterega veterinarja, ki promovira “veterinarsko hrano”, polno pšenice in ostalih ogljikovih hidratov, ker drugače pač ne zna ali ne želi znati. Zato leži na lastnikih VELIKA ODGOVORNOST pri izbiri in odločitvi za nakup najboljše hrane za psa ali mačko.

Naše bogate izkušnje kažejo, da hrana, bogata z ogljikovimi hidrati in umetnimi dodatki (umetnimi ojačevalci okusa, barvili, zgoščevalci, konzervansi …), na dolgi rok prevečkrat negativno vpliva na zdravje ljubljenčkov. Odzivi organizma so različni. Vse več ljubljenčkov razvija alergijske reakcije na sestavine v hrani ali v okolju. V porastu so rakave bolezni psov in mačk. Debelost, kot odraz spremenjenega življenjskega sloga lastnikov ali nepravilnega izraza ljubezni v presežku hrane, vpliva na porast sladkornih bolezni, bolezni sklepov in srca psov in mačk.

Zato je izbira kakovostne in mačjemu in pasjemu organizmu prilagojene hrane NUJNA. Prej kot se spopadete z branjem in razumevanjem deklaracij in sestave na embalažah hran, več možnosti bo imel vaš ljubljenček, da ne bo trpel za novodobnimi boleznimi ali ga bodo dohitele vsaj v pozni, seniorski dobi. Svet kljub napredku ni vedno bolj čist. Onesnaženost planeta vpliva na vire, iz katerih se izdeluje pasja in mačja hrana. Porast lastništva psov in mačk pritiska na proizvajalce, da zvišajo proizvodnjo iz že tako omejeno kakovostnih virov. Ceno plačujejo naše kosmate kepice sreče.

Superživila v pasji in mačji hrani

Zeleni vampi z Nove Zelandije v prehrani ljubljenčkov morda res ne bodo rešili vseh zdravstvenih težav. A so odlična izbira v hrani, ki jo ponujamo in v 100 % stojimo za njo tako po kakovosti in prilagojenosti organizmu, kot po etični proizvodnji in trajnostno naravnanem kmetovanju in ribolovu. Ziwi Peak vsebuje kar 3 sestavine, ki si po svojih blagodejnih volivih na pasji in mačji organizem zaslužijo naziv SUPERŽIVILO:

 1. hladno oprane zelene vampe (7 %),
 2. zelenouste školjke (3 %) in
 3. alge kelp.

Na koncu bomo le ponovili našo “mantro”: Hrane si ljubljenček ne izbira ali kupuje sam. Tudi sam ne določa (ali vsaj ne bi smel), kako velike porcije bo zaužil dnevno. Vi izbirate zanj, zato ste soodgovorni za njegovo zdravstveno stanje. Smo se razumeli, kajne? 🙂

Povzeto po:

Green Tripe for Dogs, Whole Dog Journal

6 Amazing Benefits Of Raw Green Tripe For Dogs, Woofs

Deli objavo

Nazaj na Blog