Katera je najboljša hrana za pse mikro pasem

Nazaj na Blog

Katera je najboljša hrana za pse mikro pasem

Ni izgovorov, da lastniki psov mikro pasem svojim “lahkokategornikom” ne bi privoščili kakovostne pasje hrane. T. i. žepni psi dosegajo težo nekje do 5 kg, kar pomeni, da tudi pojedo izjemno malo oz. celo manj kot povprečen notranji maček. V to skupino se uvrščajo ene najbolj priljubljenih pasem psov:

  • čivava,
  • japonski špic,
  • maltežan,
  • pomeranec,
  • toy koder (pudelj),
  • yorkshirski terier (yorkie),
  • pritlikavi pinč,
  • manj poznani praški podganar …

A izkušnje nakazujejo, da si mnogo lastnikov psov mikro pasem želi kupovati kakovostno hrano, a se v količini ponudbe in nasprotujočih si spletnih trditvah težko odloči, katera je najboljša hrana za pse mikro pasem. Slednji zapis posvečamo predvsem njim, čeprav je uporaben za vse lastnike; od mikro do velikih pasem psov.

4 nasveti pri iskanju najboljše hrane za psa mikro pasme

1. Berite deklaracije na embalaži hrane za psa

O pomenu branja deklaracije smo pisali velikokrat, a se zdi, da se nikakor ne prebijejo v zavest pasjih lastnikov, dokler kuža ne zboli ali razvije katero od zdravstvenih težav. Ob tem si vedno znova postavimo vprašanje, zakaj se sestava hrane tako velikemu številu pasjih lastnikov zdi tako malo pomembna. Tako malo, da v bistvu sploh ne vedo, kaj vsebuje najljubša hrana njihovega psa in kako posamezne sestavine vplivajo na njegovo splošno počutje, zdravje in dolgo življenje.

Morda je krivo slepo zaupanje blagovnim znamkam, lepim reklamam in čudovitim embalažam, ki obljubljajo, da je njihova receptura hrane za psa najboljša. Morda pomanjkanje informacij s strani rejca, pri katerem je bil kuža kupljen. A statistika potrjuje, da lastniki psov na splošno ne razumejo najbolje opisov in zapisov sestavin na pasji hrani.

Ker je informacij in trditev, katera je najboljša hrana za pse, resnično veliko, smo za vse lastnike, ki bi želeli vedeti več o kakovostni hrani za pse, napisali krajša navodila Kako izbrati najboljšo hrano za psa in Zakaj bi moral vsak lastnik znati brati DEKLARACIJE na hrani za pse ali mačke.

V vsakem primeru izberite znamko hrane za psa, ki ima dobre ocene s strani neodvisnih ocenjevalcev. Zakaj? Zato, ker imajo slabše ocenjene blagovne znamke oz. recepture:

  • nižjo vsebnost mesa,
  • večje količine klavniških odpadkov oz. mesa iz stranske proizvodnje,
  • potencialno nevarne konzervanse,
  • nenatančno navedene sestavine oz. meso neznane vrste.

2. Bodite pozorni na proizvajalca hrane za psa

Svetovni trg hrane za pse in mačke obvladujejo 3 multinacionalke (Vir: Leading pet food companies worldwide in 2019, based on revenue):

  1. Mars Petcare (ZDA),
  2. Nestle Purina (ZDA) in
  3. J. M. Smucker (ZDA).

Njihovi proizvodi so zastopani v skoraj vsaki trgovini, ne glede na to, ali je specializirana za izdelke za male živali ali ne. Na leto ustvarijo okoli 35 milijard USD prihodkov. Zaradi svoje velikosti in trenda rasti trga za male živali zadnjih nekaj let, so tudi njihovi vložki v reklame, promocijske akcije, raziskave, trženje in sponzorstva ogromni.

Ob oceni, kaj je bolje:

  1. Kupiti hrano za pse od multinacionalke, ki deluje v različnih segmentih (hrana in sladkarije za ljudi, kozmetika, čistila …) in lahko ogromen del denarja investira v raziskave in razvoj ali
  2. Kupiti hrano za psa pri manjšem proizvajalcu, specializiranem za proizvodnjo izključno hrane in priboljškov za ljubljenčke,

si strokovnjaki niso enotni.

Toplo vam priporočamo, da pred nakupom hrane za ljubljenčka preverite naslednje:

  • Kdo je proizvajalec hrane za psa (jasni podatki o sedežu podjetja …).
  • Kje ima proizvodne enote (zaupanja vredna podjetja delujejo transparentno in ne skrivajo svojih proizvodnih enot).
  • Kako enostavno lahko stopite v kontakt s proizvajalcem (javno objavljena telefonska številka podpore kupcu, e-poštni naslov …) in kakšna je njihova odzivnost.
  • Obliko informacij in celostno podobo spletne strani proizvajalca, ki naj vsebuje čim več relevantnih podatkov o izdelkih, ki jih ponuja lastnikom malih živali.
  • Število odpoklicev hrane in priboljškov, vzroke za odpoklice, morebitne skupinske tožbe oškodovanih lastnikov ljubljenčkov in poravnave.

Za vse, ki jim je vedno bolj pomemben tudi način proizvodnje hrane in priboljškov za pse in njen vpliv na lokalno skupnost, pa tudi:

  • Ali so sestavine v hrani za psa lokalnega izvora in zato sveže ob predelavi.
  • Kakšen je odnos podjetja do okolja oz. ali podpirajo humano in trajnostno naravnano živinorejo, ribolov in gojenje školjk.
  • Kakšni so standardi kakovosti podjetja, ki jim sledijo, in zakonodaja, ki jo upoštevajo.
  • Ali uporabljajo sporne prehranske dodatke, ki lahko na dolgi rok negativno vplivajo na zdravje ljubljenčka (umetna barvila in konzervanse, gostila, premaze konzerv …).
  • Ali razumejo, kakšne prehranske potrebe imajo psi in kako deluje njihov organizem (če vsebuje hrana za pse veliko ogljikovih hidratov, se v ta segment potreb zagotovo niso preveč poglobili).

3. Preverite sestavo hrane za psa male pasme

Še enkrat, bodimo pošteni. Psi majhnih oz. mikro pasem pojedo dosti manj od svojih srednje velikih ali velikih vrstnikov. Zato ne vidimo razloga, da jim ne bi privoščili kakovostne in njihovemu organizmu prilagojene hrane. Velikokrat smo napisali, da so psi mesojeda bitja. Zato naj njihova prehrana vsebuje čim več beljakovin mesnega izvora. Če ne veste, kaj naj vsebuje kakovostna hrana za pse, TOPLO PRIPOROČAMO v branje prispevke:

  1. Ogljikovi hidrati v hrani za pse.
  2. Kako izbrati najboljšo hrano za psa.
  3. Zakaj bi moral vsak lastnik znati brati DEKLARACIJE na hrani za pse ali mačke.

Naučite se brati deklaracije na hrani za psa. Več mesa bo hrana vsebovala, manjše bodo dnevno potrebne količine. V pomoč vam bo preračun, koliko vas bo kakovostna hrana za psa stala na dan. Če si lahko vsak dan privoščite nekaj evrov za kakovostno kavo, vam verjetno podoben znesek ne bo delal finančnih težav pri investiranju v boljšo pasjo hrano za psa mikro pasme. Če se kljub vsem zapisom še vedno ne boste znašli v ponudbi hran in nasprotujočih se informacij, nas pokličite. Z veseljem in popolnoma brezplačno vam bomo svetovali in vam skušali poiskati hrano, ki bo ustrezala morebitnim prehranskim posebnostim vašega psa. Pomnite, da se zdrava prehrana psa odraža v njegovi aktivnosti, počutju in dolgem življenju. Kot pri ljudeh.

4. Preverite natančnost navajanja in izvor sestavin

Boljši proizvajalci hrane za psa NE BODO SKRIVALI podatkov o sestavi in izvoru sestavin. Ravno nasprotno! Da bi čim bolj poudarili svojo transparentnost, bodo v opisih blagovnih znamk jasno objavljali izvor sestavin. Prav tako se ob opisih sestave na deklaracijah ne bodo posluževali generičnih opisov, tipičnih za proizvajalce hrane nižje kakovosti. Namesto generičnega opisa sestavine perutnina bodo natančno navedli mesno beljakovino piščančje meso. Prav tako v recepture ne bodo vključevali manj kakovostnih stranskih mesnih proizvodov ali rastlinskih beljakovin (oba opisa sta generična, saj ne razkrivata, za katero vrsto sestavine gre).

Proizvajalci hrane za psa z jasno navedenimi sestavinami in njihovim izvorom

V hov-hov.si ponudbi se iskreno trudimo lastnikom ponuditi pasjo hrano, ki bo čim bolje podpirala njihove življenjske funkcije in ne bo potencialen vir bolezni. Pri presojanju, katerega proizvajalca bomo dodali na spletne police, smo pozorni na natančno navajanje sestavin. Zelo visoko na lestvici kakovosti kotirajo proizvajalci, ki splošnim podatkom o sestavi prilagajo t. i. white paper. To so NATANČNI PODATKI o vsaki sestavini, ki jih najbolj iščejo in cenijo lastniki psov, ki se borijo z alergijami. V nadaljevanju bomo izpostavili 3 proizvajalce pasje hrane, ki so zelo dobro zastopani na slovenskem trgu in poznani lastnikom, ki so vložili malo več časa v raziskavo trga hrane za svojega psa.

Primeri treh blagovnih znamk pasje hrane iz Italije, Nove Zelandije in Kanade

  1. Podjetje Ziwi Pets z Nove Zelandije je manjše družinsko podjetje. Na spletni strani pojasnjuje, da linijo na zraku sušene suhe in mokre hrane za pse Ziwi Peak proizvaja na dveh lokacijah Nove Zelandije. Vse sestavine so lokalnega izvora in izstopajo po količini mesa. Poleg tega nadzira živinorejo, ribolov in gojenje školjk svojih certificiranih dobaviteljev. Od njih pričakuje etično in obnovljivo živinorejo/ribolov itd. Mnogi pasji lastniki postajajo vedno bolj občutljivi na vpliv podjetij na okolje, zato se podjetje Ziwi zagotovo močno razlikuje od konkurence pri svojem odnosu so živinoreje in okolja.
  2. Podjetje Champion Petfoods iz Kanade je srednje veliko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo večkrat nagrajene suhe in mokre hrane za pse Orijen in Acana. Na spletni strani jasno poudarjajo, da hrano za male živali proizvajajo sami v kanadskih obratih. Vse sestavine so sveže, lokalnega izvora, od zaupanja vrednih dobaviteljev. Blagovni znamki hrana za pse Orijen in Acana veljata za izjemno kakovostni in večkrat nagrajeni. Med sabo se razlikujeta po vsebnosti mesa in temu prilagojeni ceni. Sledijo etični živinoreji oz. prosti reji. Recepture jim oblikujejo vrhunski nutricisti oz. strokovnjaki za prehrano psov in mačk. Svoje izdelke testirajo in nenehno izboljšujejo. Opisi sestavin na domači spletni strani so izjemno transparentni z natančno navedeno Zagotovljeno analizo za vsako recepturo posebej.
  3. Podjetje Farmina Pet Food je italijansko podjetje s tremi proizvodnimi enotami, lociranimi v Italiji, Srbiji in Braziliji. Pri slovenskih lastnikih psov je močno priljubljeno z blagovno znamko suhe in mokre pasje hrane Natural & Delicious z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Njihove sestavine so natančno navedene. Za večino mesnih beljakovin in jajc navajajo poreklo (novozelandska jagnjetina, divji prašič iz Toskane in Umbrije …). Sledijo prehrani psa, bogati z mesnimi beljakovinami, brez umetnih dodatkov. Od samega začetka poslovanja sodelujejo z veterinarji in veterinarskimi fakultetami, zato ne preseneča, da imajo razvito linijo hrane za pse za veterino.

Zakaj je kakovostna hrana za pse mikro pasem pomembna

T. i. žepni psi ali teacup psi dosežejo težo do okoli 5 kg. Tudi zato je večina njihovih zdravstvenih težav povezana ravno z njihovo velikostjo. Pogostejše težave z zdravjem žepnih psov so:

  • Hipoglikemija pri psih. Izjemen padec sladkorja v krvi lahko povzroči slabost, dezorientacijo, nekoordinirano hojo, trzanje … Velikokrat ogroža mladiče miniaturnih pasem, saj imajo nizke količine maščob. Maščobe so gorivo za telo in kadar jih je premalo, pade raven sladkorja v krvi.
  • Gastritis pri psu. Izraža se v bruhanju psa, driski, krvi v blatu …
  • Krhke kosti. Majhni kužki imajo krhke kosti. Zato morajo biti lastniki še posebej pozorni na njihove tačke, ki se hitreje zlomijo od večjih “vrstnikov”.

Ne glede na povečano verjetnost za razvoj omenjenih bolezni ali poškodb majhni kužki resnično ne pojedo veliko. Če vzamemo za PRIMER investicije v kakovostno hrano za psa našo NAJBOLJ KAKOVOSTNO na zraku sušeno hrano Ziwi Peak, dobimo sledeč preračun:

Cca 5 kg težek manj aktiven odrasel pes mini pasme bi na dan potreboval okoli 52 g Ziwi Peak hrane PIŠČANEC (Vir: Ziwi kalkulator). 2 kg na zraku sušene Ziwi Peak hrane PIŠČANEC staneta 53,98 € in zadostujeta za okoli 39 dni. Cena Ziwi Peak obroka na dan, bi vas torej stala 1,38 €.

Skoraj manj od kapučina, le da s tem zneskom ne bi nahranili svojega telesa, ampak srce. Kajti psi so družina, se strinjate? Blizu našega srca in zato vredni naše pozornosti ob nakupu pasje hrane?

Povzeto po: An Insider’s Guide to Finding Superior Dog Food Brands in What You Need to Know About Teacup Dogs.

Deli objavo

Nazaj na Blog
0