5 najdražjih hran za pse

Nazaj na Blog
Pes v smokingu sedi na denarju.

5 najdražjih hran za pse

Dobra hrana za pse s svojo sestavo oskrbi pasje telo s potrebnimi hranili. Zveni enostavno, kajne? NITI SLUČAJNO! Na vprašanje, kakšna je zdrava hrana za pse, ni enostavnega odgovora. Zato velikokrat zavidamo lastnikom, ki kupujejo hrano za svojega psa le na osnovi lepe reklame, akcije ali priporočil znanca. A niso vsi lastniki enaki. Nekateri iščejo najboljše med najboljšim. In če na svetu obstaja trg za prestižna pasja ležišča, pasji nakit, pregrešno draga oblačila za pse in pohištvo, zakaj ne bi obstajal za prestižno hrano in priboljške?

Za vas smo pobrskali po svetovni ponudbi najdražjih pasjih hran na svetu. Kar dve – najvišje uvrščeni – sta dosegljivi na slovenskem trgu, v Hov-Hov.si ponudbi. Ampak, ampak … Vprašanje, na katerega bomo tokrat skušali odgovoriti, je, ali je teh 5 najdražjih hran za pse v resnici vrednih svoje cene.

Seznam najdražjih pasjih hran

Če želite psa hraniti s kakovostno pasjo hrano, boste morali seči v žep. Praviloma je vidno dražja od industrijske hrane za pse (velikoserijske). Tudi na trgu hrane za male živali velja: “Višja kot je kakovost pasje hrane, višja je njena cena“.

Enako pravilo velja za hrano za ljudi. Le da smo pri njej sprejeli to povezavo, medtem ko pri hrani za pse še vedno slepo zaupamo proizvajalcem in se velikokrat začnemo poglabljati v sestavo šele ob prvih znakih obolenja psa.

V nadaljevanju predstavljamo 5 najdražjih hran za pse na svetovnem tržišču od najdražje navzdol po izboru avtorja članka The 5 Most Expensive Dog Foods On The 2020 Market. Z opisi, ki sledijo, želimo pojasniti vrednost izbranih blagovnih znamk pasjih hran, ki se odraža v višji ceni. Najdražje hrane za pse na trgu 2020 naj bi bile:

  1. Suha hrana za pse Orijen Regional red.
  2. Na zraku sušena hrana za pse Ziwi Peak Lamb.
  3. Suha hrana za pse Lotus Oven-Baked Lamb & Turkey Liver Recipe.
  4. Suha hrana za pse Annamaet Grain-Free Manitok Red Meat Formula.
  5. Suha hrana za pse Instinct Raw Boost Grain-Free Recipe with Real Chicken & Freeze-Dried Raw Pieces.

Ker imamo v Hov-Hov.si ponudbi lepo paleto receptur Orijen in Ziwi Peak hran za pse, si bomo pri na zraku sušeni hrani Ziwi Peak dovolili POPRAVEK in podrobneje predstavili DVE RECEPTURI; jagnječjo in jelenovo.

Na zraku sušena hrana za pse Ziwi Peak Venison je namreč ABSOLUTNI ZMAGOVALEC v kategoriji najbolj kakovostnih in najdražjih hran za pse na trgu.

Razlaga sestavin v hrani za pse najvišje kakovosti

Za cenovno razumevanje najdražjih hran za pse na tržišču je bistveno, da razumete, kaj pomenijo določena poimenovanja sestavin, kot so angus govedina, jorkširska svinjina ali prostopašne živali.

Med TOP sestavinami posebej izpostavljamo angus govedino, ki se od tradicionalne govedine razlikuje po marmoriranosti oz. barvi, mehkobi oz. razmerju maščob v mesu. Gurmani cenijo angus govedino ravno zaradi marmoriranosti mesa, saj je maščoba angus govedi enakomerno razporejena po mesu. Zato je to meso bolj cenjeno, saj je mehkejše, bolj okusno in bolj sočno od mesa običajne govedi. Visoka cena angus govedine temelji tudi na načinu reje oz. krme (prosta reja, govedo je krmljeno s travo).

Podobna zgodba odlikuje jorkširsko svinjino. Tudi ta ima marmorirano meso z odlično razporeditvijo maščobja, okusom in seveda ceno. Visoka cena jorkširske svinjine temelji tudi na reji na prostem in s tem naravni prehrani prašičev.

Živali se prosto gibljejo na pašnikih in se krmijo s travo, NE žitaricami. To pomembno vpliva na kakovost mesa. Danes se večina rejnih živali izdatno hrani z žitaricami, medtem ko se je včasih govedo paslo zunaj, na travnikih. Raziskave dokazujejo, da obstaja bistvena razlika v kakovosti mesa med prostopašnimi živalmi in živalmi, krmljenimi v hlevih z žitaricami. Običajna krma hlevske govedi vsebuje koruzo in sojo ter nekaj posušene trave. Zato izraz “prostopašne živali” ali “krmljene s travo” pomeni, da izhaja meso živali v izbrani pasji recepturi iz krav, ki so se večino svojega življenja prehranjevale na prostem s travo.

Meso prostopašnih živali NIMA porušenega ravnovesja med omega-6 in 3 maščobnimi kislinami, kot pojasnjujemo v nadaljevanju.

Razlike v kakovosti mesa živali, krmljenih s travo ali žitaricami

Razlika v kakovosti mesa različno krmljenih krav je tudi v sestavi maščobnih kislin:

  • Meso krav, krmljenih s travo, vsebuje manj mononasičenih maščob od mesa krav, krmljenih z žitaricami.
  • Meso krav, krmljenih s travo, vsebuje do 5x več omega-3 maščobnih kislin od mesa krav, krmljenih z žitaricami.
  • Meso krav, krmljenih s travo, vsebuje do 2x več dobrih trans maščob CLA (konjugirana linolna kislina) od mesa krav, krmljenih z žitaricami.

Krave, ki so bile pitane z žitaricami, so v zadnjem delu svojega življenja jedle pretežno nenaravno hrano, ki je temeljila na koruzi in soji. Prehrana krav zato pomembno vpliva na hranilno sestavo mesa. Govedina krav, krmljenih s travo, vsebuje manj maščobja.

Zelo pomembno je tudi dejstvo, da kmetje kravam, v želji povečati njihovo rast, pogosto dodajajo zdravila, kot so antibiotiki in rastni hormoni. Hrana za pse visoke kakovosti ostankov zdravil ne bi smela imeti, kot trdijo proizvajalci.

Suha hrana za pse Orijen Regional red

PRVA z lestvice najdražjih pasjih hran je suha hrana za pse Orijen Regional red. Temelji na rdečem mesu in prehrani celotnega plena prednikov psov v divjini; WholePrey. Zakaj je prehrana psov, ki temelji na konceptu celotnega plena (meso – mišice, drobovina, hrustanec), za pse tako pomembna, pojasnjujemo v nadaljevanju.

Receptura suhe hrane za pse Orijen Regional red je ob skrbnem pregledu resnično impresivna. Vsebuje goveje meso prostopašne angus govedi, meso divjega prašiča, bizonovo meso, jagnječje meso prostopašnih živali in yorkširsko svinjino. Za tace oblizniti! Zakaj?

  • Ne glede na velikost in pasmo psa imajo čisto vsi kužki radi hrano, usklajeno z njihovim biološkim ustrojem. Torej hrano za pse, bogato s svežimi mesnimi beljakovinami, ki vključujejo vse dele živali: mišice, kosti, drobovino …
  • Orijen Regional red je receptura, ki ustreza psom v vseh življenjskih obdobjih in vsebuje 38 % visoko hranljivih beljakovin in 20 % ogljikovih hidratov.
  • Kar 2/3 mesnih sestavin v TOP prvih desetih mesnih sestavinah v hrani je SVEŽIH (hranjenih v hladilniku, brez konzervansov) ali SUROVIH (na hitro zamrznjenih, brez konzervansov).
  • Visoko hranljivo razmerje v WholePrey sestavi svežega mesa (ki vključuje mišično meso, organe, hrustanec in kosti) zagotavlja pasjemu organizmu tako rekoč vsa hranila, ki jih potrebuje za življenje – dodan je le cink.
  • Dodana liofilizirana jetra na naraven način izboljšajo okus hrane, zato je hrana izjemno okusna tudi največjim pasjim izbirčnežem.

SESTAVA suhe hrane Orijen Regional red od največ proti najmanj

Deklaracija vsebuje sestavine, ki so vedno navedene od največ proti najmanj. Orijen Regional red v resnici prekipeva od natančno opisanih mesnih beljakovin po vsebnosti (%). To je redkost in VELIK POKAZATELJ ODLIČNE KAKOVOSTI in TRANSPARENTNOSTI sestave in poslovanja kanadskega proizvajalca Champion Petfoods:

Sveža Angus govedina (11 %), sveže meso divje svinje (4 %), sveže meso Plains bizonov (4 %), sveža ali sveže zamrznjena Romney jagnjetina (4 %), sveža Yorkshirska svinjina (4 %), sveža goveja jetra (4 %), sveži goveji vampi (4 %), sveže cele sardele (4 %), sveža cela jajca (4 %), sveža jetra divje svinje (4 %), sušena jagnjetina (4 %), sušena govedina (4 %), sušen cel sled (4 %), sušena ovčetina (4 %), sušena svinjina (4 %), sveža jagnječja jetra (3,5 %), sveži jagnječji vampi (3,5 %), sušena cela sardela (3 %), sveža svinjska jetra (3 %), cela rdeča leča …

Analitske sestavine in cena Orijen Regional red za pse

Analitske sestavine razdelijo sestavo hrane Orijen Regional red na sledeče segmente:

Surove beljakovine 38,0 %, surova olja in maščobe 18,0 %, surovi pepel  9,0 %, surove vlaknine  5,0 %, vlaga 12 %, kalcij 2,0 %, fosfor 1,4 %, omega-6 2,3 %, omega-3  1,0 %, DHA 0,2 %, EPA 0,15 %, glukozamin  400 mg/kg, hondroitin  250 mg/kg. Kalorije: 3860 kcal/kg.

Cena 11,4 kg pakiranja je 115 eur (Vir: Hov-Hov.si, 15. 2. 2023). Kaj to pomeni za lastnika 20 kg težkega psa?

20 kg težek srednje aktiven pes potrebuje na dan cca 200 g suhe hrane za pse Orijen Regional red. 11,4 kg pakiranje bi zato pokrilo 57 dnevne potrebe psa po hrani. Pri ceni 115 € za pakiranje bi lastnika 20 kg težkega psa stal 1 obrok VRHUNSKE PASJE HRANE 2 € na dan.

Sprejemljiva cena, če vanjo vštejemo vse prednosti zdrave pasje prehrane, od dobrega počutja, zdravja do minimalnih stroškov za obiske veterine in daljšega življenja psa.

Odpoklici hrane, okoljske zaveze in mednarodne nagrade Orijen

Podjetje Champion Petfoods proizvaja izključno hrano za pse in mačke že od leta 1975. Poleg lastne blagovne znamke Orijen je lastnik še ene močno priznane in med lastniki psov in mačk cenjene blagovne znamke Acana. Za obe blagovni znamki je registriral opis BIOLOŠKO USKLAJENA hrana za ljubljenčke, kar pomeni, da se ujema s telesnim ustrojem psov in mačk.

Vsa sestavine, ki jih uporablja v hrani Orijen za pse in mačke, izhajajo iz trajnostno naravnanega kmetovanja ali ribolova. Sestavine so lokalnega izvora, kar bistveno zvišuje kakovost pasje hrane. Vsa hrana se proizvaja v Kanadi!

Hrana za pse Orijen ni bila nikoli primorana ODPOKLICATI svoja pakiranja s trga, ker bi lahko s svojo sestavo oz. pakiranjem ogrozila življenja psov!

Hrana za pse in mačke ORIJEN je največkrat nagrajena blagovna znamka na svetu. Nobena HRANA ZA LJUBLJENČKE na svetu se ne more kosati s številom nagrad hrane ORIJEN. Tudi zato oglašujejo proizvodnjo Orijen hrane za ljubljenčke s stavkom: Večkrat nagrajena kuhinja. Da bi podjetje ohranilo kakovost, je leta 2016 odprlo t. i. DogStar ® Kitchens, najmodernejši obrat za proizvodnjo hrane za ljubljenčke na svetu z varnostnimi standardi, ki ustrezajo farmacevtski industriji.

Na zraku sušena hrana za pse Ziwi Peak lamb

DRUGA z lestvice najdražjih hran za pse je na zraku sušena hrana Ziwi Peak lamb. Novozelandska hrana Ziwi Peak se od ostalih štirih s seznama razlikuje po načinu priprave. Če se ostale hrane počasi sušijo, pečejo ali kuhajo, se Ziwi Peak lamb – jagnječje meso pripravlja po starem domorodskem receptu dvojnega sušenja mesa na nizkih temperaturah. Zato V CELOTI OHRANJA vse hranljive sestavine v mesu. Za razliko od ostalih se uvršča med MONOBELJAKOVINSKE pasje hrane. Vsebuje namreč le eno vrsto mesa. Ustvarja VRHUNSKE REZULTATE pri psih, ki trpijo zaradi alergij na sestavine v hrani.

Enako kot Orijen Regional red sledi konceptu prehrane psa v divjini po sistemu celotnega plena. Zato vsebuje mišično jagnječje meso, organe in hrustančevino.

Od večine receptur na trgu se VIDNO RAZLIKUJE po seznamu sestavin. Ta je namreč neverjetno kratek, ker ne vsebuje NEPOTREBNIH DODATKOV – mašil.

Ziwi Peak recepture ne vsebujejo palete umetnih dodatkov, saj zaradi načina priprave OHRANJAJO VSE VITAMINE IN MINERALE in ti niso potrebni. Če skrajšamo: sanjska pasja hrana! Zakaj?

  • Ziwi Peak hrana za pse jagnjetina vsebuje do 95 % svežega jagnječjega mesa prostopašnih živali, morskih sadežev iz etičnega gojenja školjk, organov in kosti.
  • Hrani so dodana koristna in vedno bolj iskana superživila: zelenouste školjke, hladno oprani zeleni vampi in alga kelp.
  • Ziwi Peak suha hrana za pse je prilagojena psom vseh velikosti, pasem in starosti in sledi pasjemu delovanju organizma (biološkemu ustroju).
  • Vse recepture vsebujejo vrhunske sestavine, ki so vse dodane SVEŽE! Tudi zato podjetje oglašuje svojo hrano za ljubljenčke kot surovo, a nikoli zamrznjeno oz. odtajano, kar vpliva na kakovost.
  • Hrana za pse Ziwi Peak nima dodanih ogljikovih hidratov v obliki nepotrebnih mašil, ki jih pes nikoli ne bi zaužil v naravi. Prav tako ne vsebuje potencialno alergenih ali kako drugače nevarnih umetnih dodatkov: barvil, konzervansov, ojačevalcev okusa, antibiotikov, sladkorja.
  • Receptura ima dodano poslastico – zelene vampe, ki na naraven način naredijo hrano tako okusno, da prepriča še največje pasje izbirčneže.
  • Receptura vsebuje kar 3 % zelenoustih školjk, ki se uvrščajo v naraven vir glukozamina in hondroitina in varujejo pasje sklepe pred prehitro obrabo.

SESTAVA suhe hrane Ziwi Peak lamb od največ proti najmanj

Deklaracija vsebuje sestavine, ki so vedno navedene od največ proti najmanj. Kot smo omenili, je seznam Ziwi sestavin dosti krajši, kot ga je vajen kupec povprečne pasje hrane. A zato VRHUNSKI! Tako prvovrsten, da se oglašuje kot Ziwi Peak DRUGAČNA HRANA za pse. Če vas je sestava hrane za pse prvega proizvajalca na lestvici osupnila, jo Ziwi Peak gladko podre že na začetku. Na zraku sušena hrana Ziwi Peak vsebuje namreč kar 98 % mesa, organov, hrustančevine in zelenoustih školjk:

Jagnječje meso in organi (meso, srce*, jetra*, vampi*, ledvice*, pljuča*, kosti) v 95 %, novozelandske zelenouste školjke, inulin, posušene haloge, peteršilj. (*Odvisno od sezonske dosegljivosti. Lahko se nadomesti z ovčjim mesom in organi.)

Analitske sestavine in cena

Analitske sestavine razdelijo sestavo hrane Ziwi Peak lamb na sledeče segmente:

Surove beljakovine 40 %, surove maščobe 39 %, surove vlaknine 1 %, vlaga 10 %, surovi pepel 6 %, tavrin 0,22 %, hondroitin sulfat min. 1300 mg/kg.

Cena 2 x 2,5 kg pakiran znaša 204,95 eur (Vir: Hov-Hov.si, 15. 2. 2023). Kaj to pomeni za lastnika 10 kg težkega psa?

10 kg težek srednje aktiven pes potrebuje na dan cca 115 g suhe hrane za pse Ziwi Peak lamb. 5 kg pakiranje (2 x 2,5 kg) bi zato pokrilo cca 43 dnevno potrebo psa po hrani. Pri ceni 204,95 € za dvojno pakiranje bi lastnika 10 kg težkega psa stal 1 obrok VRHUNSKE PASJE HRANE 4,7 € na dan.

Kaj pa preračun porabe Ziwi Peak na zraku sušene hrane za psa majhne ali mikro pasme? Kaj to pomeni za lastnika 4 kg težkega psa?

4 kg težek srednje aktiven pes potrebuje na dan cca 58 g suhe hrane za pse Ziwi Peak lamb. 5 kg pakiranje (2 x 2,5 kg) bi zato pokrilo cca 86 dnevno potrebo psa po hrani. Pri ceni 204,95 € za dvojno pakiranje bi lastnika cca 4 kg težkega psa stal 1 obrok VRHUNSKE PASJE HRANE samo 2,38 € na dan! ODLIČNA cena! Sploh, če vanjo vštejemo, poleg prednosti vrhunske sestave na zdravje psa, še dobro počutje psa, zdravje, minimalne stroške za obiske veterine in daljše življenje psa.

Odpoklici hrane, okoljske zaveze in mednarodne nagrade

Novozelandsko podjetje Ziwi Pets je v 100 % družinski lasti, kar ponosno izpostavlja v svojem opisu. S tem želi poudariti butično proizvodno linijo in odklon od množične proizvodnje strogo profitno naravnanih multinacionalk. Poslanstvo podjetja že od leta 2004 temelji na INOVATIVNI proizvodnji pasje in mačje hrane, ki sledi prehrani prednikov psov in mačk v naravi – po sistemu zaužitja celotnega plena (meso, organi in kosti). Zdravstvena tveganja psov in mačk, povezana z uživanjem surove hrane, so rešili z dvostopenjskim sušenjem hrane na nizki temperaturi, ki v celoti uniči patogene bakterije, hkrati pa ohrani VSE VITAMINE IN MINERALE.

Vse sestavine v Ziwi Peak hrani za pse in mačke so plod trajnostno in etično naravnanega kmetovanja, gojenja školjk ali ribolova. So strogo lokalnega izvora, kar bistveno zvišuje kakovost pasje hrane, saj je pot od rejca do proizvodnega obrata kratka. Vsa hrana se proizvaja v dveh obratih na Novi Zelandiji!

Hrana za pse Ziwi Peak ni bila predmet niti enega ODPOKLICA pakiranj s trga, ker bi lahko s svojo sestavo oz. pakiranjem ogrozila življenja psov!

Mednarodna Ziwi priznanja in nagrade

Celotna linija Ziwi Peak hrane za pse in mačke PIŠČANEC je v kategoriji Pet Product News prejemnik prestižne nagrade med vrhunskimi proizvajalci Editors ‘Choice Award (2018).

Revija Pet Business je leta 2018 nagradila piščančjo recepturo ZIWI® Peak Free-Range Chicken z industrijskim priznanjem in ga prepoznala kot izstopajoči izdelek v kategoriji mokre hrane za pse.

Revija Pet age je razglasila na zraku sušeno piščančjo recepturo za najboljšo izbiro v prehrani psa in ji podelila nagrado Reader’s Choice Awards.

Podjetje Ziwi Pets je leta 2019 prejelo nagrado AmCham Exporter of the Year, ki je proslavila njihov inovativni pristop v proizvodnji in prodajne dosežke v ZDA.

Leta 2018 je podjetje Ziwi prejelo pomembno nagrado Best Medium to Large Business Exporter, ki je prepoznala njihove dosežke v pripravi receptur in strogi uporabi lokalnih sestavin.

Pet Insights Magazine je podjetju leta 2019 podelil nagrado Vanguard Award zaradi izjemnih dosežkov na področju na zraku sušene hrane za ljubljenčke.

Ostale najdražje pasje hrane z lestvice

Na TRETJEM, ČETRTEM in PETEM mestu si sledijo pasje hrane, ki zaenkrat še nimajo prodajnega zastopnika v Sloveniji oz. EU ali uvoznik navedene recepture zaenkrat še ne uvaža. Njihova primerjava s hranami, ki se prodajajo v EU, je otežena zaradi več dejavnikov. Za primerjavo je potrebno izvesti preračun cene iz USD v EUR, preračun ameriške merske enote krmljenja psa in preračun merske enote teže psa v kg, zato bo opis omejen na informacije, ki smo jih uspeli pridobiti s tujih spletnih strani.

Suha hrana za pse Lotus Oven-Baked Lamb & Turkey Liver Recipe

TRETJA na lestvici najdražjih hran za pse je kanadska hrana LOTUS v pečici pečeno jagnječje meso in jetra purana. Tudi pri tej recepturi proizvajalec izpostavlja drugačen način priprave hrane – pečenje v pečici. Večina hran za ljubljenčke se pripravlja v ekstruderjih na izjemno visokih temperaturah, ki pri obdelavi sestavin uničijo pomembne vitamine in minerale. Peka v Lotusovih pečeh se odvija na nižjih temperaturah, ki ohranjajo kakovost sestavin.

  • Proizvodnja je maloserijska.
  • Meso ne vsebuje ostankov antibiotikov ali hormonov.
  • Recepture vsebujejo sadje in zelenjavo brez GSO.
  • Recepture vsebujejo do 40 % svežega mesa, kar je več od povprečja.
  • Receptura vsebuje do 50 % manj škroba od povprečja.
  • Receptura ustreza vsem psom v vseh življenjskih obdobjih.

SESTAVA suhe hrane Lotus oven-baked lamb & turkey liver od največ proti najmanj

Deklaracija vsebuje sestavine, ki so vedno navedene od največ proti najmanj. Hrana vsebuje veliko raznolikih sestavin s paleto stročnic. Navajamo glavne sestavine do prve maščobe na deklaraciji: Jagnjetina, čičerika, grah, puranja jetra, kasava moka, polok, posušeni jajčni izdelek, pivovarski posušeni kvas, grahova vlakna, grahove beljakovine, laneno seme, sladki krompir, dikalcijev fosfat, kalcijev karbonat, sol, buča, jabolka, sladki krompir, korenje, špinača, borovnice, kalcijev propionat, oljčno olje (konzervirano z mešanimi tokoferoli in citronsko kislino) …

Receptura izpostavlja, da ne vsebuje krompirja (mašilo), žitaric, ojačevalcev okusa. Vsebuje omejeno število mesnih beljakovin, ne vsebuje mesne moke iz klavniških odpadkov in ima optimalno razmerje med kalcijem in fosforjem.

Analitske sestavine in cena

Analitske sestavine razdelijo sestavo navedene hrane Lotus na sledeče segmente:

Surove beljakovine 23 %, surove maščobe 14 %, surove vlaknine 6,5 %, vlaga 10 %, surovi pepel 6,5 %, vitamin E 100 ie/kg, omega 3 maščobne kisline 2,5 %, omega 6 maščobne kisline 0,5 %. Kalorije: 3426 kcal/kg.

Cena 9 kg pakiranja znaša 94,35 eur (Vir: Chewy, 15. 2. 2023).

Suha hrana za pse Annamaet Grain-Free Manitok Red Meat Formula

ČETRTA na lestvici najdražjih hran za pse je ameriška suha hrana Annamaet GF manitok Red meat formula. Blagovno znamko si lasti mlado, manjše družinsko podjetje Annamaet Petfoods. Hrana se opisuje kot holistična, maloserijska hrana za pse in izpostavlja pomembne prednosti in razlike od velikoserijskih.

  • Ne vsebuje krompirja in žitaric (mašila).
  • Bogata je z jagnječjim mesom in lečo.
  • Vsebuje morske alge, ki so odličen vir omega-3 maščobnih kislin.
  • Dodane ima prebiotike in probiotika za zdravje črevesnih mikrobiomov in podporo prebavil.
  • Vsebovano meso je primerno za uživanje ljudi.

SESTAVA suhe hrane Annamaet GF Manitok Red Meat Formula

Deklaracija vsebuje sestavine, ki so vedno navedene od največ proti najmanj. Vsebuje zmerno količino sestavin, vključno s stročnicami: Jagnjetina brez kosti, jagnječja moka, leča, poljski grah, sledova moka, olje kanole, tapioka, čičerika, izolat grahovega proteina, olje Menhaden (konzervirano z mešanimi tokoferoli), posušena jabolka …

Analitske sestavine in cena

Analitske sestavine razdelijo sestavo navedene hrane Annamaet na sledeče segmente:

Surove beljakovine 30 %, surove maščobe 16 %, surove vlaknine 3,5 %, vlaga 10 %, surovi pepel 7,5 %, omega 3 maščobne kisline 1,5 %, omega 6 maščobne kisline 3,0 %. Kalorije: 3912 kcal/kg.

Cena 11,3 kg pakiranja znaša 110,25 eur (Vir: Chewy, 15. 2. 2023).

Suha hrana za pse Instinct Raw Boost Grain-Free Recipe with Real Chicken & Freeze-Dried Raw Pieces

PETA na lestvici najdražjih hran za pse je ameriška suha hrana Instinct Raw Boost brez žitaric s pravim piščancem & koščki liofiliziranega surovega mesa. Proizvajalec izpostavlja drugačen način priprave hrane. Sestavine niso kuhane ali segrevane na visokih temperaturah. Za pripravo receptur uporablja tehnologijo hladnega tlaka oz. visokotlačno obdelavo surovih sestavin (HPP). Opisuje se kot netermična pasterizacija hrane, strokovnjaki pa imajo mešana mnenja do rezultatov obdelave sestavin.

  • Zvišane vrednosti prehranskih sestavin – brez žitaric, visoka vsebnost beljakovin + liofilizirane sestavine.
  • Sestavina na prvem mestu na deklaraciji je piščanec iz proste reje – bogat z beljakovinami za močne in vitke mišice.
  • Liofilizirano surovo meso – v celoti naravne sestavine s kosi minimalno predelanega liofiliziranega surovega mesa.
  • Zvišana vsebnost probiotikov, omege in antioksidantov za zdravo prebavo, dlako, kožo in imunski sistem (v primerjavi z njihovo bolj znano blagovno znamko Instinct Original).
  • Ne vsebuje žitaric, krompirja, koruze, pšenice, soje, moke iz stranskih proizvodov, umetnih barvil ali konzervansov.

SESTAVA hrane za pse Instinct Raw Boost Grain-Free Recipe with Real Chicken & Freeze-Dried Raw Pieces

Deklaracija vsebuje sestavine, ki so vedno navedene od največ proti najmanj: Piščanec, piščančja moka, grah, piščančja maščoba (konzervirana z mešanimi tokoferoli in citronsko kislino), tapioka, moka iz sleda, liofiliziran piščanec, menhadenska ribja moka …

Analitske sestavine in cena

Analitske sestavine razdelijo sestavo navedene hrane Instinct Raw Boost na sledeče segmente:

Surove beljakovine 37 %, surove maščobe 20,5 %, surove vlaknine 4 %, vlaga 9 %, surovi pepel 9 %, omega 3 maščobne kisline 0,35 %, omega 6 maščobne kisline 3,2 %. Kalorije: 4279 kcal/kg.

Cena 9,5 kg pakiranja znaša 74,76 EUR. (Vir: Chewy, 15. 2. 2023).

Na zraku sušena hrana za pse Ziwi Peak Venison – najdražja med najdražjimi

Čeprav je avtor članka o petih najdražjih pasjih hranah na svetovnem trgu namesto Ziwi Peak jelenovo meso na piedestal postavil recepturo z jagnječjim mesom, v resnici ta ni najdražja. Jelenovo meso je med strastnimi zagovorniki zdrave hrane za pse najbolj cenjeno ta hip. In daleč najbolj kakovostno prihaja s prostranih pašnikov Nove Zelandije, kjer se jelenjad prosto pase. Za vse Ziwi Peak recepture veljajo enaki, VRHUNSKI standardi sestavin in etičnega in obnovljivega kmetovanja, ribolova in reje. Zato se bomo posvetili ceni Ziwi Peak Venison pakiranja.

Cena 2 x 2,5 kg pakiran znaša 309,95 eur (Vir: Hov-Hov.si, 15. 2. 2023). Kaj to pomeni za lastnika 10 kg težkega psa?

10 kg težek srednje aktiven pes potrebuje na dan cca 136 g suhe hrane za pse Ziwi Peak venison. 5 kg pakiranje (2 x 2,5 kg) bi zato pokrilo cca 36 dnevno potrebo psa po hrani. Pri ceni 309,95 € za navedeno pakiranje bi lastnika 10 kg težkega psa stal 1 obrok VRHUNSKE PASJE HRANE cca 8,4 € na dan.

Kaj pa preračun porabe Ziwi Peak na zraku sušene hrane za psa majhne ali mikro pasme? Kaj to pomeni za lastnika 4 kg težkega psa?

4 kg težek srednje aktiven pes potrebuje na dan cca 68 g suhe hrane za pse Ziwi Peak jelenovo meso. 5 kg pakiranje (2 x 2,5 kg) bi zato pokrilo cca 73 dnevno potrebo psa po hrani. Pri ceni 309,95 € za pakiranje bi lastnika cca 4 kg težkega psa stal 1 obrok VRHUNSKE PASJE HRANE 4,2 € na dan. Vrhunska receptura za lastnike psov, ki si jo lahko privoščijo.

Primerjava 5 najdražjih hran za pse s priljubljeno velikoserijsko pasjo hrano

Podatki o posameznih hranah hitremu bralcu ne povedo veliko. Zato smo glavne značilnosti zbrali v skupni tabeli.

Naziv izbrane pasje hraneSurove beljakovineSurova olja in maščobeKalorije kcal/kgCena najmanjšega pakiranja v €/kgOgljikovi hidrati*Razmerje med omega-3 in 6
Orijen Regional Red38 %18 %3860na Hov-Hov.si: 18,40 €23 %2,3 : 1
Ziwi Peak Lamb40 %39 %5600na Hov-Hov.si: 40,99 €5 %1,9 : 1
Lotus Oven-Baked Lamb23 %14 %3426na Chewy.com: 17,77 €46,5 %0,2 : 1
Annamaet GF Manitok30 %16 %3912na Chewy.com: 13,65 €36,5 %2 : 1
Instinct Raw Boost GF 37 %20,5 %4279na Chewy.com: 15,55 €24,5 %9,1 : 1
Purina Pro Plan Adult Medium OPTIBALANCE26 %16 %?3,64 €/kg**42,5 %7,5 : 1
Primerjava najdražjih maloserijskih hran za pse in Pro Plan Purine

*Količino ogljikovih hidratov v posamezni hrani smo izračunali iz analitske sestave. Od 100 % smo odšteli vrednost surovih beljakovin, maščob, pepela in vlage. Preostanek smo šteli med ogljikove hidrate.

**Purina je od leta 2020, ko smo prvič izdelali primerjalnik najdražjih hran za pse na svetovnem trgu, edina, ki je svojo recepturo leta 2023 pocenila. Vse ostale hrane so se občutno podražile.

Tabela razkrije velike razlike v količini surovih beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in kaloričnosti izbranih suhih hran za pse. Medtem ko vse hrane s seznama svojim kupcem nudijo podrobne informacije o sestavi (white paper), Pro Plan tega ne ponuja.

Tabela razkriva, da je avtor članka cene posameznih pakiranj preračunaval iz velikosti pakiranja, ki ga je proizvajalec posamezne hrane v času pisanja članka ponujal v izbrani spletni trgovini. Ker vsi ne ponujajo svojih hran za pse v enakih pakiranjih, je cena preračunana na naključno pakiranje. Pri Hov-Hov.si smo ocenili, da je za kupca najlažja primerjava cen blagovnih znamk pri preračunu na ceno enega kilograma. Do razlik na lestvici je privedla tudi drugačna cenovna politika hrane za pse Orijen in Ziwi Peak izven EU trga.

Idealno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami v pasji hrani

Razvoj vnetij v pasjem telesu močno vpliva na kakovost in dolžino pasjega življenja. Velikokrat je za nastanek vnetij kriva nepravilna prehrana psa. Bolj kot je hrana predelana (ekstrudirana) oz. vsebuje sestavine nižjih kakovosti, večja je verjetnost, da bo pospešila vnetne procese v telesu. Enako velja za pasjo hrano, ki vsebuje preveč omega-6 maščobnih kislin.

Viri omega-6 maščobnih kislin so rastlinska olja, vključno s koruznim oljem, sojinim oljem, oljem oljne repice in lanenim oljem. Viri omega-3 maščobnih kislin so živalske maščobe.

Omega-3 spada v skupino posebnih maščob, znanih kot esencialne maščobne kisline. Naziv esencialne pomeni, da so bistvene za zdrav razvoj in delovanje pasjega organizma, saj jih PASJE TELO SAMO NE MORE USTVARITI.

Nutricistka Sabine Contreras (avtorica izjemno uspešne spletne strani THE DOG FOOD PROJECT in strokovnjakinja za prehrano ljubljenčkov) svetuje, naj ima hrana za zdrave ljubljenčke najmanj 2,2 % omega-6 in 0,3 % omega-3 esencialnih maščob.

Priporočila multinacionalk se bistveno razlikujejo od priporočil neodvisnih prehranskih strokovnjakov in zagovarjajo razmerja med 5 : 1 do 10 : 1 ali celo več (20 : 1).

Idealno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 se giba okoli 2 : 1 do 4 : 1. V realnem življenju pa je zaradi presežnih vrednosti npr. koruze v pasji hrani ali mesa živali, hranjenih pretežno s koruzo, to razmerje porušeno v korist omega-6.

Podatek o obeh maščobah najdete na hranah z boljšimi opisi sestavin na deklaracijah. Praviloma je podan v %. Za izračun razmerja delite % vrednosti omege-6 s % omege-3 z DEKLARACIJE. Dobljeni rezultat je vrednost omege-6 proti omega-3, kjer je omega-3 vedno izražena z 1.

Razlike v sestavi hrane za pse

Brez posebnega predznanja lahko s prostim očesom opazimo, da iz seznama močno izstopa Ziwi Peak Lamb receptura. Vsebuje nadstandardno količino beljakovin živalskega izvora in maščob. Zaradi načina priprave in sestave je najbolj kalorična hrana s seznama. Ker je tudi najdražja, nakazuje, da se je kljub svoji ceni porabi manj od primerjalnih hran.

Primerjava po sestavi pokaže zelo jasno sliko, zakaj prihaja do tako velikega razkoraka v ceni med prvima dvema hranama za pse z lestvice in vsemi ostalimi.

Naziv izbrane pasje hranePrvih 6 sestavin na deklaraciji od največ navzdol
Orijen Regional RedSveža Angus govedina, meso divje svinje, meso Plains bizonov, Romney jagnjetina, Yorkshirska svinjina, goveja jetra
Ziwi Peak LambJagnječje meso in organi (meso, srce, jetra, vampi, ledvice, pljuča, kosti), novozelandske zelenouste školjke, inulin, posušene haloge, peteršilj
Lotus Oven-Baked LambJagnjetina, čičerika, grah, puranja jetra, kasava moka, polok
Annamaet GF ManitokJagnjetina brez kosti, jagnječja moka, leča, poljski grah, sledova moka, olje kanole
Instinct Raw Boost GF Piščanec, piščančja moka, grah, piščančja maščoba, tapioka, moka iz sleda
Purina Pro Plan Adult MediumPosušene beljakovine perutnine, pšenica, koruza, piščanec, živalska maščoba, posušeni rezanci sladkorne pese
Primerjava izbrane hrane za pse po prvih šestih sestavinah na deklaraciji

Pazljivemu bralcu ni ušlo, da najdražje hrane na lestvici gradijo svojo cenovno politiko na pomembni, visoki kakovosti natančno poimenovanih sestavin, načinu reje živali, predelavi hrane za pse, v odnosu do kupca in ljubljenčka in, kar se vedno bolj ceni, DO OKOLJA.

Tolmačenje rezultatov prvih 5

  • Vse najdražje hrane so maloserijsko proizvedene v tovarnah, ki so družinsko upravljane ali se ukvarjajo izključno s proizvodnjo pasje / mačje hrane.
  • Vse najbolje ocenjene hrane imajo NATANČNO poimenovane sestavine. Najdražji hrani Ziwi Peak in Orijen celo v % za vsako sestavino. Prav tako kupcem ponujajo popoln vpogled v sestavo hrane preko t. i. white paper. Zelo dobrodošla poteza za lastnike alergijskih ljubljenčkov, ki lahko na ta način preverijo ČISTO VSAKO SESTAVINO v pasji hrani.
  • Vse recepture pokrivajo potrebe psov v vseh življenjskih obdobjih.
  • Vsi proizvajalci utrjujejo zaupanje v svojo hrano s ČISTO DEKLARACIJO, ki ničesar ne skriva. Zato v opisih ne najdete generičnih, kot npr. “posušene beljakovine perutnine”, “živalska maščoba” itd.
  • Vse recepture navajajo, da vsebujejo le sestavine najvišje kakovosti, ki so primerne za uživanje ljudi.
  • Vse recepture ne vsebujejo žitaric. Kar nekaj je žitarice nadomestilo s stročnicami.
  • Najdražji Orijen in Ziwi Peak vidno izstopata po sestavi, kakovosti sestavin, načinu predelave, nagradah in hranljivi vrednosti izpostavljenih receptur.
  • Hrane imajo različna razmerja med omega-6 in 3 maščobnimi kislinami in različne vsebnosti ogljikovih hidratov, med katerimi izstopa Lotus z izjemno visokim %.

Je 5 najdražjih hran za pse v resnici vrednih svoje cene?

V resnici izstopata le dve ceni; Ziwi Peak in Orijen. Ostale so cenovno dokaj povprečne in primerljive s cenami mnogih kakovostnih hran, ki jih najdete na slovenskem tržišču. Kilogram hrane za pse Acana Regionals pacifica stane 18,4 € pri 2 kg pakiranju. Kilogram hrane za pse N&D ocean GF herring & orange adult medium & maxi pa 11,7 € pri 2,5 kg pakiranju. Zato se nam upravičeno zastavlja vprašanje, zakaj so se ostale 3 recepture znašle na seznamu najdražjih.

Če primerjamo sestavo, sestavine, upoštevanje biološkega ustroja pasjega organizma, odnosa do reje in krme živali in odnos do okolja, PRVI DVE HRANI na lestvici UPRAVIČUJETA svojo ceno in pozicijo. Na trgu boste izjemno težko našli primerljivo kakovost.

Ostale 3 blagovne znamke se trudijo slediti smernicam idealne hrane za psa, ki posnema prehrano psov v naravi. A za kaj takega so v svoje recepture vseeno dodale preveč mašil v obliki presežnih vrednosti stročnic (čičerika, grah, leča), ki so vplivale na nižjo ceno hrane. Hrani Instinct in Lotus imata dokaj porušeno razmerje med omega-6 in 3 maščobnimi kislinami, ki bi ga morda lahko pripisali načinu hranjenja živali v recepturi. Sploh Lotus ima izjemno visok % ogljikovih hidratov predvsem na račun vsebovanih stročnic.

Zaključna misel Hov-Hov.si ekipe

Če ste lastnik zdravega psa majhne ali mikro pasme, potem ni razloga, da mu ne bi kupili najboljše med najboljšimi. Medtem ko se najvišja cenovna razreda močno oddaljujeta lastnikom psov srednje velikih ali velikih pasem, ki imajo povprečne ali nižje prihodke. A na koncu vsake zgodbe se vedno radi vrnemo na začetek: na nakup psa.

Če ste dobro premislili, katero pasmo psa želite, ste preračunali tudi mesečne stroške lastništva psa. Ti se poleg hrane nanašajo še na opremo in stroške veterinarske oskrbe. Pes je odgovornost in nabaviti si psa, potem pa mu kupovati najcenejšo in po sestavi katastrofalno hrano, je zelo nezrelo in neodgovorno. Zato upamo, da smo z resnično obsežnim zapisom vzpodbudili naključnega bralca k razmisleku, kakšna je dobra hrana za psa. In k preverjanju sestave in sestavin na izbrani pasji hrani.

Na trgu je ogromno pasjih hran z nižjo ceno in odlično kakovostjo od predstavljenih v tem prispevku. Če se ne znajdete v poplavi informacij, nas pokličite ali nam pišite. Za vas smo organizirali BREZPLAČNO svetovanje, kjer se bomo posvetili prehranskim izzivom točne vašega ljubljenčka.

Kdo ve, morda nam je celo uspelo in bomo z napisanim izboljšali prehrano kakšnemu kužku ali dvema.

Povzeto po:

Grass-Fed vs. Grain-Fed Beef — What’s the Difference?

The 5 Most Expensive Dog Foods On The 2020 Market

Orijen pet food, Petful

Ziwi’s newest products win multiple pet industry awards

How to Estimate the Carbohydrate Content of Any Dog Food

Essential fatty acids for cats and dogs

Deli objavo

Nazaj na Blog
0