Kaj storiti, če je vaša mačka predebela

Nazaj na Blog
Zelo debela belo črna mačka.

Kaj storiti, če je vaša mačka predebela

Da so naši ljubljenčki vedno bolj debeli, opozarjajo veterinarji že leta. A pravo ekspanzijo psov in mačk s prekomerno težo lahko pričakujemo v tem letu. Največji krivec zanjo bo pandemija COVID-19, ki je v domove prikovala nešteto pasjih in mačjih lastnikov. Ti so preživljali več časa s svojim kosmatim družinskim članom, svojo ljubezen pa vse prevečkrat izkazovali na napačen način; s presežnimi količinami hrane in priboljškov. Sploh notranje mačke imajo težavo, kako porabiti presežne kalorije. Rezultat je pretežka mačka, na katero preži vrsta bolezni, povezanih z njeno težo.

V članku bomo razložili, kako potrdite, ali ima mačka prekomerno težo oz. je že debela. Ponudili bomo nekaj rešitev, kaj storiti, če je vaša mačka predebela, ki delujejo. A najprej k določitvi stopnje debelosti mačk.

Formula za oceno telesnega stanja mačke

Zagotovo je izbrani veterinar prvi, ki vas lahko sooči s fizično kondicijo mačka. Sploh, če si vztrajno zatiskate oči pred “rastočo” kosmato težavo ali se celo tolažite z “vsaj so vse notranje mačke bolj debele”. A obstaja raziskava, ki je nakazala, de se le 10 % mačjih lastnikov zaveda prekomerne teže svoje mačke! Zato zatiskanje oči ne bo prava taktika!

Veterinar bo pri oceni sledil trem pokazateljem: vidnosti reber, obsega pasu in enostavnosti otipa reber. Lahko poskusite tudi sami. Medtem ko bo mačka stala pred vami, skušajte na levi in desni strani njenega trebuščka zatipati rebra. Če reber ne zatipate, zatipate pa povečan trebušček, potem je čas za ukrepanje.

Mačka z zdravo telesno težo ima zelo malo maščobnih oblog okoli reber, zato bi jih morali brez večjih težav zatipati. Oceno obsega okoli pasu lahko oteži tudi puhasti kožušček nekaterih mačk. V tem primeru se postavite točno nad mačko in poglejte navzdol na njeno telo. Njeno telo mora imeti rahlo obliko peščene ure brez povešenega trebuha. Če vam ocena kljub napotkom vseeno dela težave, se enostavno obrnite na izbranega veterinarja, kot smo svetovali na začetku.

Pri določitvi idealne zdrave teže mačke morate upoštevati starost, pasmo in telesni ustroj živali.

Ko uspešno umestite mačko v kategorijo (presuha, idealna, pretežka in debela), lahko začnete ukrepati. S pomočjo izbrane formule izračunate potrebe po energiji ob mirovanju ali RER (resting energy requirement):

70 x (telesna teža v kg) 0,75 = RER

Koliko teže lahko mačka izgubi na teden

Pozor! Mačka na teden ne sme izgubiti več kot 1 – 2 % celotne telesne teže! To lahko dosežete, če zmanjšate vnos kalorij na 80 % RER. Uspešnost seveda redno beležite s tehtanjem mačke. Če mačka izgublja več kot 2 % telesne teže na teden, ob nasvetu veterinarja zvišajte vnos kalorij za 10 %. Če je izguba teže nižja od 1 %, zmanjšajte vnos kalorij za 5 – 10 %. Če mačka neha jesti, nemudoma obiščite veterinarja.

Veterinar vam bo pomagal pri oceni stanja mišične mase mačka. To je še posebej pomembno, saj so prekomerno težke mačke izpostavljene izgubljanju mišične mase. Na osnovi ocene mišične boste lažje prilagodili prehrano mačke njenim potrebam. Mačke s prenizko mišično maso potrebujejo večji vnos beljakovin v telo. mačke potrebujejo živalske beljakovine, saj so ključen vir aminokislin, ki jih potrebujejo in jih lahko prejmejo le iz kakovostnih beljakovin ŽIVALSKEGA IZVORA. Odrasle mačke praviloma potrebujejo cca 2 grama beljakovin na cca pol kilograma telesne teže. Mlajše in starejše mačke pa še malo več. Mlajše mačke potrebujejo živalske beljakovine zaradi rasti, starejše pa, ker slabše porabljajo hranilne vrednosti beljakovin.

Primer izračuna potreb po suhi mačji hrani pri odrasli prekomerno težki mački

Vzemimo primer odraslega notranjega kastriranega mačka, starega 10 let, ki ima 7 kg. Prekomerna teža ga že ovira pri vsakdanjem življenju. Težje skoči na višje prostore v hiši, zato veliko poležuje. Opažate, da težje hodi, kar nakazuje začetek artritisa pri mačkah. Ukrepanje je nujno, drugače se mu lahko močno zniža življenjska doba. Najprej ocenite njegovo telesno stanje. Rebra skoraj ne zatipate, njegova oblika je tipična za prekomerno težke mačke. Sledi RER izračun:

70 x (7 kg) 0,75 = 301 kcal/dan

Če pri roki nimate žepnega kalkulatorja, ki podpira račune na potenco, prilagamo povezavo do spletnega izračuna, kjer je x teža vaše mačke, n pa 0,75: n-ta potenca on-line izračun. Dobljeno število pomnožite s 70.

Sedaj smo dobili potrebo po energiji mačka v stanju mirovanja ob kontrolirani temperaturi.

Naslednji korak je izračun dnevnih potreb prekomerno težke mačke po energiji ali DER (Daily Energy Requirement). Enačba se razlikuje pri mačkah z ustrezno težo, mačkah, nagnjenih k prekomerni teži in pretežkih mačkah:

Izguba teže = 0,8 x RER; kar pomeni 0,8 x 301 RER = 241 kcal / dan

Sedaj vas čaka preračun DER na kcal mačkove suhe ali mokre hrane. Če torej znaša DER prekomerno težke 7 kg mačke 241 kcal na dan, ena merica na zraku sušene mačje hrane Ziwi Peak PIŠČANEC iz proste reje pa 312 kcal, znaša preračun:

241 kcal / 312 kcal = cca 0,8 merice hrane na dan.

Kje dobiti podatke o kcal suhe mačje hrane

Podatke o kcal lahko najdete na embalaži mačje hrane, na spletni strani proizvajalca ali pri boljših proizvajalcih na t. i. white paper za posamezno hrano (recepturo). Vrhunska novozelandska hrana Ziwi Peak ima v vsaki embalaži na zraku sušene hrane merico z natančnimi podatki o številu gramov, ki jo vsebuje. Na embalaži, ob straneh, najdete podatek o kcal merice. Primer opisa 400 g pakiranja PIŠČANEC IZ PROSTE REJE:

Pakiranje, težko 400 g, vsebuje 5500 kcal oz. 312 kcal po priloženi polni merici. 7 kg težka mačka naj bi po navodilih proizvajalca na dan prejela 71 g Ziwi Peak na zraku sušene hrane PIŠČANEC iz proste reje. V mericah to znese 1,2 merici. Po dnevih to pomeni, da 400 g pakiranje zadostuje za 6 dni hranjenja. Pri prekomerno težki mački izračun pokaže, da moramo količino znižati na 0,8 merice na dan.

Če ima ena merica 56,8 g (podatek je naveden na merici), mačka pa naj bi prejemala 0,8 merice, znaša nova, dietna količina 0,8 x 56,8 g = 45 g Ziwi Peak Piščanec / dan. Količino razdelite na najmanj 2 dela (dnevna obroka), kar pomeni po cca 23 g na obrok.

Navedba kcal na pakiranju mokre in mačje hrane v tujini ni obvezen podatek. Zato boste trčili na težavo ob iskanju tega podatka. Če ne bo šlo drugače, pošljite vprašanje o kcal posameznih receptur za mačke proizvajalcu. Vsak dober proizvajalec s kakovostno službo podpore strankam vam bo znal odgovoriti na zastavljena vprašanja v sprejemljivem roku.

Kje dobiti podatke o kcal mokre mačje hrane

S pomočjo enačbe RER in preračuna DER smo dobili dnevni izračun potreb po kcal za odraslo notranjo mačko s prekomerno težo. Ker se mokra mačja hrana tretira kot najustreznejša z vidika delovanja mačjega organizma in izgubljanja presežne teže, bomo preračun DER prenesli na mokro mačjo hrano Ziwi Peak Piščanec iz proste reje. Vse mokre Ziwi Peak recepture imajo tudi na spletni strani proizvajalca Ziwi Pets objavljene natančne podatke o kcal po posameznem pakiranju mokre hrane: kg, 185 g in 85 g.

Konzerva za mačke Ziwi Peak Piščanec iz proste reje, težka 185 g, vsebuje 245 kcal. 7 kg težka, manj aktivna mačka, naj bi po navodilih proizvajalca na dan prejela 222,6 g Ziwi Peak mokre hrane PIŠČANEC iz proste reje. V konzervah to pomeni 1,2 konzervi po 185 g na dan oz. 295 kcal.

Če vsebuje ena 185 g konzerva Piščanec iz proste reje 245 kcal, mačka pa naj bi zaužila na dan 241 kcal, to pomeni, da ENO konzervo mokre mačje hrane razdelite na dva dnevna obroka.

POMEMBNO za kupce Ziwi mokre mačje hrane! Proizvajalec hrane za pse in mačke Ziwi Peak je eden redkih, če ne edini, ki je za potrebe svojih kosmatih uporabnikov izdelal KALKULATOR preračuna dnevnih potreb Ziwi Peak hrane. Kalkulator je izjemno natančen, saj vanj vnesete vrsto živali (pes, mačka), starost, življenjski slog oz. stanje (mladič po mesecih, breja žival, aktivna ali manj aktivna žival …) in težo. Kalkulator celo omogoča prevod v slovenski jezik in s tem lajša preračun lastnikom živali, ki angleščine niso vešči. Vse, kar morate storiti, je, da kliknete na puščico ob novozelandski zastavi in odprle se vam bodo vse zastave – jeziki, ki jih omogoča Ziwi prevod. Zadnja med njimi je tudi SLOVENSKA, na kar smo zelo ponosni. TOPLO PRIPOROČAMO v preizkus in uporabo.

Trije načini za pomoč mački pri izgubljanju presežne teže

Veterinar ali izbrani prehranski strokovnjak za hišne ljubljenčke vam lahko pomaga izdelati plan prehrane, ki bo vključeval ustrezno hrano, velikost porcij in urnik hranjenja mačke s prekomerno težo.

1. Večina mačjih diet je kombinacija dveh hran

A. Visoko vsebnost vlaknin / nizko vsebnost maščob: Večja vsebnost vlaknin lahko podaljša sitost in zviša količino. To pomeni, da mačka zaužije več in se počuti bolj sito.

B. Visoko vsebnost beljakovin / nizko vsebnost ogljikovih hidratov: Ta dieta lahko upočasni praznjenje želodca, zaradi česar se bo hišni ljubljenček počutil bolj sitega.

Večja vsebnost vode v mokri hrani tudi pomaga pri hujšanju. Poveča volumen hrane, ne da bi povečala število kalorij.

2. Vadba – razgibavanje

Na porabo kalorij močno vpliva stopnja aktivnosti mačke. Če je vaša prekomerno težka mačka izključno notranja, imate še eno težavo več, saj se zunaj ne preganja po drevesih in lovi miši, kuščarje, ptiče … No, ali se vsaj trudi, da to počne, če jo ovirajo kilogrami. Kaj lahko storite?

  • Naredite si zalogo motivacijskih igrač, ki se jim večina mačk težko upre. To so razne zanimive miške, perja na koncu daljše palice ali laser, ki na tleh izriše lučko – vir zabave in lovljenja večine mačk.
  • Oborožite se z mačjimi drevesi, praskalniki in policami za skakanje in preskakovanje.
  • Nabavite mačja igrala, ki motivirajo mačke k aktivnosti (kača z žogico …), ali posebne žoge in posode, v katere skrijete suho mačjo hrano. Te mačko prisilijo k dodatni aktivnosti, da se dokopljejo do želene hrane ali posladka.

Če mačka ni vajena telesne aktivnosti, si naredite plan in začnite z 10 minutno aktivnostjo na dan. Če vas je pravkar prešinilo, da brez vašega sodelovanja to ne bo izvedljivo, imate prav. Razgibavanje mačke zahteva vaše sodelovanje. Cilj boste dosegli, ko bo vaša mačka aktivna vsaj 30 minut na dan. Planirano mačjo aktivnost si lahko razdelite na 15 minut dvakrat na dan. S tem ji boste pomagali porabiti energijo, povečati presnovo in ohranjati vitko linijo.

3. Posebne posode za hranjenje

Na trgu boste našli avtomatske podajalnike hrane, ki natančno odmerijo obrok, mačje “sestavljanke”, v katere odmerite hrano, ali žogice, v katere vstavite hrano. Mačje žogice za hranjenje imajo odprtino z vratci, skozi katero hrana počasi pada na tla. A le pod pogojem, da muc žogico kotali po prostoru.

Določite obroke in čas hranjenja

Najslabše, kar lahko storite, je, da ima vaša prekomerno težka mačka na voljo vedno polno posodico 24/7. Sploh, če mačko hranite pretežno z mokro hrano. V mokri mačji hrani se bakterije hitro razvijejo že v eni uri “čakanja” v posodi na kosmatega jedca. Zato presežno mokro hrano, ki jo bo mačka pustila v posodici, takoj pospravite v zaprto posodico na hladno.

Kar nekaj strokovnjakov meni, da je mokra hrana najbolj zdrava mačja hrana. Enako mesto ima pri hujšanju. Mačka bo najlažje izgubila prekomerno težo ob mokri hrani. Če to ni mogoče, pazite na odmerjanje suhe hrane, ki velikokrat temelji na večjih potrebah mačk od dejanskih. Zato priporočenih vrednosti nikar ne presežite in ne odmerjajte hrane “na oko” ali glede na glasnost in vztrajnost mijavkanja mačke.

Za mačko je idealno, da prejme najmanj dva obroka dnevno ali več manjših. Nikar ji ne ponujajte le enega, saj bo tako hitreje znova lačna in bo vadila prosjačenje pri mizi. Če imate mehko srce, bo dosegla svoje in znova boste na začetku.

POZOR! Mačka, težka 7 kg, lahko na teden izgubi največ 140 g (2 % teže). Če opazite, da je ta količina presežena, zvišajte dnevno količino hrane za cca 5 do največ 10 %! Pazite na postavljen cilj IDEALNE TEŽE! Pri 7 kg kastriranem samcu bi bil velik uspeh, če mu uspete težo stabilizirati okoli 6 kg, kar lahko traja več kot 6 mesecev. Redko se namreč zgodi, da mačka kar prostovoljno sprejme znižano količino hrane na dan, kar pomeni, da bo najverjetneje počasneje izgubljala na teži (manj kot 1 %), s čimer ni nič narobe, dokler vztrajate pri manjših količinah in razgibavanju.

Mačke NIKOLI ne stradajte! Če nekaj dni ne jedo, jim lahko odpovejo jetra, zato se hujšanja mačke vedno lotite počasi, na dolgi rok, ob nenehnem preverjanju uspeha.

Bolezni, ki prežijo na predebele mačke

Hišni ljubljenčki s prekomerno telesno težo so izpostavljeni številnim zdravstvenim težavam:

  • kožne bolezni,
  • zvišan krvni tlak,
  • bolezni srca,
  • sladkorna bolezen oz. diabetes,
  • bolezni sklepov (artritis),
  • nekatere oblike raka,
  • obolenja jeter,
  • zdravstvene težave s sečili,
  • težave z delovanjem imunskega sistema …

Odgovor, zakaj je torej pomembno, da ima mačka čim bolj idealno težo, se ob navedenih boleznih ponuja kar sam. Z njo zmanjšate verjetnost, da mačka oboli za diabetesom in do konca življenja prejema zdravila (tudi v obliki vsakodnevnih injekcij insulina). Obraba sklepov je bolezen, ki ima “rada” presežno težo. Obremenitev sklepov vidno pospeši napredek bolezni in težko se boste borili proti njej s prekomerno težko mačko. Obolenja jeter niso “mačji kašelj” in resno ogrožajo življenje živali. Mačke s prekomerno težo so podvržene večjim količinam stresa. Težje se gibajo, skrbijo za higieno, skrijejo oz. reagirajo na “nevarnost”.

Hrana za mačke s prekomerno težo

Omenili smo, da veliko strokovnjakov za zdravo prehrano mačk prisega na mokro mačjo hrano. Ta je tudi iz vidika shujševalne diete najbolj priporočljiva.

Prva mokra mačja hrana z visoko kalorično vrednostjo je mačja novozelandska hrana Ziwi Peak. Ponaša se z lepo količino nagrad za Ziwi recepturo Piščanec iz proste reje. Piščanec se drugače uvršča med živila z najvišjo biološko razpoložljivostjo. To pomeni, da mačje telo iz te vrste mesa zelo učinkovito porabi hranila, potrebna za zdravo rast in razvoj. Ziwi Peak konzervice za mačke so drage. A predstavljajo upravičeno investicijo v mačje zdravje tako po sestavi kot po sestavinah. Od konkurence se razlikujejo tudi po hranljivosti, saj vsebujejo najmanj 93 % mesa in drobovine, zato se jih porabi manj.

Odličen vir beljakovin so konzerve mačje hrane ACANA. Lahko se pohvalijo z visoko vsebnostjo mesa in drobovine in kakovostno maščobo. Še enkrat ponavljamo, da so mačke v celoti mesojede živali, zato je bistveno, da njihova prehrana vsebuje meso. Bolj kakovostno je, bolj zdravo jo boste hranili in bolje bo uspevala.

Obe blagovni znamki sta zaupanja vredni. Obe sledita potrebam mačjega telesnega ustroja, zato vsebujeta veliko natančno poimenovanih živalskih beljakovin, sta brez glutena, sladkorja, umetnih barvil in konzervansov ter zgoščevalcev hrane.

Hov-Hov.si zaključna misel

Shujšati mačka je presneto težko! Vse nam je jasno in vse vemo, saj ima čisto vsak član Hov-Hov.si ekipe doma vodjo gospodinjstva s kosmatimi mačjimi ušeski. Zahteva izjemno močjo voljo vseh človeških družinskih članov. In kar je najtežje, zahteva spremembo utrjenih vzorcev življenja in vedenja mačke. Že dolgo ne nasedamo trditvam, da imajo mačke spomin zlate ribice. To preverjeno ne drži! Nekateri zunanji mački si natančno zapomnijo, kateri sosed jim je na skrivaj vrgel ostanek od obroka. In čeprav smo to grdo navado sosedov z vztrajnim pojasnjevanjem odpravili, se mače še vedno vsak dan ustavi pred sosedovimi vrati in nekaj časa mijavka, če bi se slučajno sosed zmotil in mu namenil kaj ostankov.

Zato ne bomo lagali. Ne boste uspeli, če se ne boste držali novih pravil: Nič hranjenja z mize, nič posladkov in nič hrane slabe kakovosti. Če brez posladkov ne gre, jih dosledno odštejte od običajnih mačjih porcij.

Ne bo šlo na hitro, saj mačke ne smejo hitro izgubljati na teži. Vsakih par tednov boste morali mačko prepričati, da bo mirno postala na tehtnici, da preverite napredek. Tudi to opravilo zna biti misija epskih razsežnosti.

Ne bo dovolj, da se boste opremili z mačjimi igračami. Tudi sami se boste morali angažirati in pripraviti mačko do igre. Kar je še poseben izziv, če imate doma mačko, ki se najraje igra leže! Ja, tudi take mačke obstajajo, ki se aktivirajo samo, če se perje na koncu palice “pripelje” na 1 cm mimo njihove tačke. Vse ostalo angažiranje je za “neumne človečnjake”.

Zato nikar ne obupajte. In ne posegajte po dietni mačji hrani, ne da bi prej preverili sestavo in količino ogljikovih hidratov. Shujšati mačko ni nemogoče. Le enostavno ni. Če se ne boste znašli v ponudbi mačjih hran, nas pokličite na GSM 070 90 05 05. Z veseljem vam bomo BREZPLAČNO svetovali, neodvisno od pogoja nakupa. Pa srečno, mačji!

Povzeto po: Cat Dieting: How to Help Your Cat Lose Weight, PetMd

How to Help Your Cat Lose Weight and Keep It Off

Calculate the perfect portions for pets

Deli objavo

Nazaj na Blog
0