Kdaj je preveč ljubljenčkov pri hiši

Nazaj na Blog
(Pre)veliko psov v majhnem stanovanju.

Kdaj je preveč ljubljenčkov pri hiši

Ste zasledili ameriško oddajo o neverjetnih akcijah oddelkov t. i. živalske policije, ko ta vstopi v dom, v katerem se kar tre psov ali mačk? Živali so zanemarjene, ker bivajo v nemogočih razmerah, lastnik pa se jim ne more odreči in jih zbira in kopiči v premajhnem stanovanju kot kakšne znamke v albumu? Ne, ta prispevek se ne bo poglabljal v težave v duševnem zdravju zbirateljev psov in mačk. Vseeno pa bo skušal odgovoriti na vprašanje kdaj je preveč ljubljenčkov pri hiši.

Zakonodaja, ki opredeljuje lastništvo ljubljenčkov

Odgovor na vprašanje, koliko ljubljenčkov naj bi imelo povprečno gospodinjstvo, je večplasten. Do njega lahko pridete le pod pogojem, da zmorete realno oceniti, kaj jim lahko nudite in kdaj se količina ljubljenčkov v domovanju zažre v kakovost bivanja tako živali kot lastnika.

Nekatere večstanovanjske skupnosti ali naselja imajo pravilnike, ki opredeljujejo dovoljeno število živali na bivalno enoto. V tem primeru se lahko s številom ljubljenčkov le prilagodite pravilniku ali hišnemu redu. Nekateri lastniki na zboru lastnikov stanovanj celo uspejo izglasovati popolno prepoved lastništva ljubljenčkov, ki ga zapišejo v svoj hišni red. Lastništvo ljubljenčkov omejuje tudi slovenska zakonodaja.

Etažni lastniki ali najemniki stanovanj morajo svoje pse prijaviti upravniku, saj z njimi nastajajo dodatne obveznosti. Za njih morajo kriti sorazmerne stroške čiščenja skupnih prostorov v višini polovice odrasle osebe. Ostalih živali ni potrebno prijavljati, saj mačke, ribe, hrčke itd. praviloma ne sprehajamo zunaj in to celo večkrat na dan. To pomeni, da s svojimi tačkami ne potacajo hodnikov in dvigal. Psi tudi izgubljajo dlako. Ta se kopiči v kupčkih po robovih hodnikov, visi s stopnic ali ograj itd. in predstavlja dodatno čistilno opravilo čistilnim servisom.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali obvezuje skrbnike, da storijo vse potrebno, da zagotovijo dobro počutje živali, ki so v njihovi oskrbi. Preprečevati morajo vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali. Skrbnik hišnih živali mora zagotoviti ustrezno namestitev in skrb za živali z upoštevanjem etoloških normativov glede na vrsto živali in še posebej zagotoviti:

1.      kakovostno in količinsko ustrezno hrano in vodo;

2.      ustrezno gibanje živali glede na vrsto;

3.      ukrepe, ki preprečijo pobeg živali;

4.      ustrezne bivalne pogoje in oskrbo v skladu s tem pravilnikom in predpisom, ki ureja bivalne razmere in oskrbo živali prosto živečih vrst živali.

Zakon o zaščiti živali predpisuje, da mora skrbnik hišne živali z osamitvijo, kontracepcijo, sterilizacijo ali kastracijo živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali oziroma tistih živali, katerim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu.

Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.

Kaj morate upoštevati, preden povečate število ljubljenčkov pri hiši

Prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti, je, ali ste finančno dovolj močni za še enega ali večje število hišnih ljubljenčkov.

Finančni vidik

Finančni vidik oskrbe enega psa z rodovnikom zajema vrsto stroškov, ki krepko presegajo strošek nakupa. Med finančne stroške štejemo:

  • Cena nakupa psa z rodovnikom. Če psa ne boste kupili na črnem trgu, torej s pasjih farm, potem se bo realna cena psa, kupljenega preko preverjenega in poštenega rejca, gibala okoli 1.000 € ali več. Odvisno od redkosti in zaželenosti pasme. Seveda lahko vedno psa tudi posvojite. V tem primeru boste zanj odšteli okoli 50 € v obliki prispevka ob posvojitvi živali.
  • Če ste psa nabavili pri rejcu, potem je ta že čipiran, cepljen proti kužnim boleznim in ima izdan potni list. Če ste psa posvojili preko zavetišča, se vam lahko zgodi, da boste za obvezno čipiranje, cepljenja in izdajo potnega lista dodatno investirali cca 190 €.
  • Kakovostna hrana za psa vas lahko stane od cca 2 € dalje dnevno. Cena je MOČNO ODVISNA od velikosti psa, saj manjši kužki pojedo manj in obratno. Bolj kot bo hrana usklajena s potrebami pasjega organizma, dražja bo. Oziroma, več natančno poimenovanega mesa kot bo vsebovala, dražja bo. Nakup priboljškov za pse strošek hrane seveda zviša.
  • Oprema za psa praviloma vsebuje dve posodici (za hrano in vodo), najmanj eno ovratnico in povodec, pasje ležišče, nekaj pasjih igrač in transportno kletko – box. Tudi tu je cena odvisna od kakovosti posameznega izdelka in velikosti. Pri srednje velikem kužku lahko hitro preseže 150 €, pa sploh ne boste investirali v najdražje izdelke.
  • Pasja šola je ena boljših investicij. Socializacija psa in osvojitev pomembnih veščin vedenja sta izjemno pomembni. Če se odločite, da bodo vaši psi opravili vsaj malo šolo za pse do starosti 9 mesecev, vas bo v pasji šoli CELEIA Celje stala 110 € (cenik 2021). Seveda obisk tečaja ni obvezen.
  • Obiski veterinarja ob morebitnih boleznih ali poškodbah vas bodo stali od cca 30 € dalje. V primeru kirurškega posega pa okoli 1.000 € ali več, odvisno od zahtevnosti posega.
  • Sterilizacija psičke vas bo stala med 120 do 300 €, odvisno od teže psa. Kastracija psa pa med 110 do cca 210 €, znova odvisno od velikosti psa.

Časovni vidik

Psi potrebujejo sprehode, da se razgibajo in opravijo malo in veliko potrebo. Za sprehod si boste morali vzeti čas. Več psov kot boste imeli, več svojega časa boste morali investirati v prilagajanje potrebam posamezne živali. In čas je v pridobitno naravnanem svetu dragocena dobrina. Zato dobro premislite, ali ga boste lahko ustrezno porazdelili med službenimi, družinskimi in ostalimi prostočasnimi obveznostmi in večjim številom ljubljenčkov. Vsak ljubljenček je poseben in si zasluži vaš čas. Boste zmogli balansirati med svojimi osebnimi potrebami in potrebami večjega števila hišnih živali, ne da bi sebe ali ljubljenčke izpostavljali nepotrebnemu stresu?

Prostorski vidik

Vrnimo se k začetku tega zapisa. K živalski policiji, ki vstopi v neko stanovanje in zgrožena ugotovi, da se na malem prostoru gnete 20 mačk in 10 psov! Iztrebki so vsepovsod, smrad je neznosen, mački ne delujejo najbolj zdravi in pasji kožuščki so nenormalno zanemarjeni. Zagotovo si ne želite take slike v svojem domu. Zato se morate nujno vprašati, ali lahko v njem nudite ustrezno bivalno okolje večjemu številu hišnih ljubljenčkov?

Preveč živali na majhnem prostoru bo zagotovo povzročilo stres. Živali se bodo drenjale za prostor, hrano in vašo naklonjenost. Verjetno bo prišlo tudi do spopadov v “krdelu”. Rezultat bodo živali pod stresom. Stres pa je eden od vzrokov za razvoj mnogih neželenih vedenj ali bolezni.

Strošek enega ljubljenčka pod črto

Še zdaleč nismo zajeli vseh stroškov, ki jih boste kot skrben lastnik imeli samo z enim psom. Lahko imate srečo in bo vaš kuža zdrav in ne bo potreboval pogostih obiskov veterine. Lahko imate nesrečo. Sploh, če psa nabavite na črnem trgu (s pasjih farm) in bo kuža bolehal za vrsto zoprnih bolezni. Njegovo zdravljenje ali prilagajanje prehrane bo strošek lastništva ene živali poneslo v nebo.

Ob tem navedku se takoj zastavlja vprašanje, ali sploh imate dovolj finančnih sredstev, da ustrezno oskrbite eno bolno žival, kaj šele dve, tri ali več?

O pasjem frizerju nismo rekli nobene. Celotna nega srednje velikega psa vas bo hitro prikrajšala za cca 80 € (kopanje, striženje, sušenje, krajšanje krempljev, čiščenje uhljev …).

Psi in mačke imajo pogosto težave z zobovjem. Zato se vam lahko zgodi, da vam bo veterinar vsaj enkrat v življenju živali priporočil odstranjevanje zobnih oblog. Tudi tu se cene razlikujejo od velikosti živali, a pod 100 € ne boste prišli skozi.

In, žal, tudi smrt ni poceni. Cena evtanazije psa je znova odvisna od teže psa in se giba od cca 60 do cca 120 €, medtem ko je pri mačkah enotna, cca 40 €.

Kakovost nad količino

V prispevku smo se fokusirali na obvladljive stroške enega psa, saj so ti zaradi velikosti, potreb in zakonodaje višji od stroškov lastništva mačk. A kopičenje mačk je enako nezdravo kot kopičenje psov. Tudi mačke potrebujejo kakovostno prehrano, nego, zdravniško pomoč, prostor in predvsem vaš čas. Tudi pri njih se pri večjem številu pojavljajo spori v krdelu, ki vodijo do stresa. Stres pri mačkah vodi do neželenega vedenja, kot je uničevanje pohištva ali lulanja po prostoru, ki temu ni namenjen. Zato je popolnoma vseeno, katere hišne ljubljenčke “zbirate”. Preden v dom sprejmete novega družinskega člana, si morate vedno odgovoriti na gornja vprašanja, povezana z vašim časom, prostorom in financami.

Seveda obstajajo bolezenska stanja, zaradi katerih se zbiranju ljubljenčkov ne morete upreti. V tem primeru čim prej poiščite strokovno pomoč. Brez nje boste zabredli v neobvladljivo kopičenje živali, ki bodo na koncu kljub vaši iskreni ljubezni trpele, kot ne bi smel trpeti noben hišni ljubljenček.

Če težko ocenite, koliko vas bo stal en ljubljenček, nas pokličite na GSM 070 90 05 05 ali nam pišite na info@hov-hov.si, preko FB ali TW računa. Kot lastniki psov in mačk vam bomo iz prve roke znali postreči z dejanskimi stroški lastništva najmanj dveh mačk ali psov. In pomnite:

Res velja, da dobrih stvari ni nikoli preveč. A število hišnih ljubljenčkov pri hiši ima vseeno svoje omejitve.

Povzeto po: Quality Over Quantity: How Many Pets Is Too Many?

Deli objavo

Nazaj na Blog
0