Obarvanost dlake okoli oči pri psih

Nazaj na Blog

Obarvanost dlake okoli oči pri psih

Obarvanost dlake okoli oči pri psih in po gobčku pesti veliko kužkov. Bolj svetlo dlako ima kuža, bolj vidna je težava. V bistvu se je število psov z rjavo-rdečimi madeži okoli oči tako povečalo, da so beli kužki brez solznih madežev bolj izjema kot pravilo. A vedno ni bilo tako. V nadaljevanju bomo pojasnili, kaj povzroča obarvanost dlake okoli pasjih oči in kaj lahko storite, da stanje sanirate.

Vzroki za obarvanost dlake okoli pasjih oči in gobčka

Solzne madeže okoli pasjih oči in gobčka opazimo po rdeče-rjavo obarvani dlaki. Obarvanost dlake okoli oči povzroči kemikalija, imenovana porfirin. Porfirini se izločajo predvsem skozi žolč in črevesni trakt. Pri psih se znatna količina porfirina izloči skozi solze, slino in tudi urin. Slina in solze vsebujejo snovi, imenovane porfirini, ki obarvajo svetel kožušček v roza, rdečo ali rjavo barvo. Vsebujejo namreč železo, ki je odgovorno za rdečo obarvanost dlake okoli oči. Ta še bolj potemni, ko je izpostavljena sončni svetlobi.

Vzrokov za prekomerno solzenje oči je veliko. Nekateri resno ogrožajo pasje zdravje, zato jih ne smete prezreti in čakati, da izzvenijo sami od sebe.

Kaj povzroča solzne madeže pri psih

Solzni madeži nastanejo zaradi preobilice tvorjenja solz, ki obarvajo dlako, ali nepravilnega sušenja solz. Lahko so rezultat resnih zdravstvenih težav, ki jih je potrebno vzeti pod drobnogled strokovnjakov.

Zdravstveni razlogi za obarvanost dlake okoli oči

  • Glavkom ali zelena mrena pri psih. Bolezen opisuje trajno povečan pritisk v očesu. Vzroki za nastanek so lahko različni. Glavkom poškoduje vidni živec. Rezultat je slabovidnost psa ali v najslabšem primeru slepota.
  • Okužba oči. Okužbe pasjih oči z bakterijami, virusi ali paraziti lahko povzročijo izcedek iz očesa.
  • Konjunktivitis ali vnetje očesnih veznic. Povzroča gnojni izcedek oz. izcedek, ki je lahko rumeno – zelen, krvavkast, vlecljiv, obilen, smrdeč.
  • Okužba ušes. Včasih okužba ušesa povzroči izcedek iz oči na isti strani glave.
  • Vraščene trepalnice. Te se lahko drgnejo ob površino očesa, kar povzroči draženje in poškodbe.
  • Entropija ali obračanje veke navznoter. Stanje povzroči, da se pasje trepalnice drgnejo ob oko in povzročajo draženje.
  • Entropij ali obračanje veke navzven. Običajno se spodnja veka obrne navzven.

Mehanski vzroki, povezani s pasjo telesno konstrukcijo

  • Povečane žleze solznice ali češnjevo oko.
  • Zamašeni solzni kanali.
  • Brazgotinjenje. Je pojav, ki nastane po poškodbi očesa.
  • Dlake okoli oči.
  • Velike okrogle oči pri psih s potlačenim gobčkom (pekinezer, francoski buldog, mops …). Te se včasih tako izbočijo, da se njihove veke nikoli ne zaprejo popolnoma. Tudi takrat ne, ko spijo.

Drugi vzroki

  • Alergije pri psih. Alergijske reakcije lahko povzročijo prekomerno solzenje očesa. Alergije so lahko sezonske narave, lahko so posledica snovi iz okolja ali reakcije na sestavine v pasji hrani.
  • Izpostavljenost dražečim snovem. Dražilci, kot so dim ali prah, lahko dražijo oči in povzročajo prekomerno solzenje.
  • Slaba prehrana psa. Hrana za pse slabe kakovosti vsebuje sestavine, ki obremenjujejo pasje telo in povzročajo reakcije, kamor se uvršča tudi prekomerno solzenje oči.
  • Stres. Psi se enako kot ljudje različno odzivajo na stres.
  • Zobje. Rast zob pri mladičih pogosto povzroči pogostejše solzenje, ki praviloma izzveni, ko se proces rasti zaključi.

Ukrepi, ki preprečujejo nastanek solznih madežev pri psih

Pri vzrokih, ki so povezani z zdravstvenimi težavami, je potrebno veterinarsko zdravljenje. Izbrani veterinar bo na podlagi ocene zdravstvene težave predpisal ustrezno zdravilo. V nekaterih primerih bo potrebna tudi operacija.

Pri vzrokih, povezanih z alergenimi snovmi iz okolja, je bistveno, da jih čim prej odkrijete in odstranite iz pasjega okolja. Če se alergeni snovi ne boste mogli popolnoma izogniti, bo pes morda potreboval antihistaminike.

Če je vzrok za solzne madeže okoli pasjih oči sestava hrane, boste morali odkriti sestavino, ki povzroča alergijsko reakcijo. Ta vzrok je eden najlažje obvladljivih, ko odkrijete povzročitelja. V nadaljevanju se mu bomo tudi najbolj posvetili, saj imamo ravno s hrano, ki preprečuje nastanek obarvanost dlake okoli pasjih oči, največ pozitivnih izkušenj.

Pri mehanskih vzrokih boste morali oblikovati trajno rutino oskrbe oči, saj na njih nimate veliko vpliva. Med učinkovite ukrepe se uvršča redno čiščenje predela okoli oči s toplo vodo vsaj dvakrat na dan. S tem očistite že nastale madeže in zmanjšate posledice solzenja. Redno strizite dlake okoli oči. Na ta način boste preprečili glivične okužbe, ki so pogost vzrok za prekomerno solzenje psov. Morda boste morali poiskati nasvet strokovnjaka – pasjega frizerja, da vam svetuje, kako najbolj optimalno urediti pasjo dlako na vnetnih predelih. Za čiščenje predela okoli oči se priporoča uporaba bio nerafiniranega kokosovega olja. Ta ustvari nežno vodoodbojno zaščito, ki zavira nastanke madežev in ščiti kožo.

Ni napačno, da plastične posode za hrano in vodo menjate s porcelanastimi ali kovinskimi. V plastičnih posodah se pogosteje razvijejo bakterije, ki lahko sprožijo alergijske reakcije psa.

Na splošno se najpogosteje za čiščenje dlake okoli oči priporoča uporaba tople vode in bombažnih blazinic. Različne spletne strani vam bodo svetovale vrsto kemikalij, s katerimi naj bi “varno” očistili predel okoli oči. A te vsebujejo potencialno nevarne sestavine in lahko prej škodujejo kot koristijo pri sanaciji vnetja oči.

Katera je najboljša hrana za pse s solznimi madeži

Že dolgo ni več skrivnost, da se je kakovostna hrana za pse brez nepotrebnih mašil izkazala za najbolj učinkovito pri preprečevanju obarvanosti dlake okoli oči.

Žitarice se uvrščajo med pogostejše alergene, ki dražijo prebavni sistem psa. Ena od neželenih reakcij na žitarice je tudi prekomerno solzenje psa. Absolutno upoštevajte tudi, da izbrana ZDRAVA hrana za psa ne vsebuje umetnih dodatkov (kemikalij za zgoščevanje, umetnih konzervansov, umetnih barvil, umetnih ojačevalcev okusa …).

Psi s krajšimi solznimi kanali in plitvimi očesnimi vdolbinami so tudi zaradi svoje konstrukcije bolj ogroženi. Mopsi, buldogi in ostale pasme s potlačenim gobčkom imajo večjo verjetnost, da se jim zamašijo solzni kanali in obarva dlaka okoli oči. Zato je pri njih še posebej pomembno, s čim jih hranite. Ustrezna hrana ne bo spremenila njihovih telesnih značilnosti. A bo pomagala psom, da do vnetij ne bo prihajalo. Kakovostna, uravnotežena prehrana psa bo pripomogla k izboljšanju njegovega splošnega zdravja in mu okrepila imunski sistem. S tem se bodo preprečile nove okužbe in draženja, ki lahko poslabšajo težavo nastajanja solznih madežev.

Vnetje kože pogosto povzroča prekomerno solzenje psa. Zato je POMEMBNO, da izberete tako pasjo hrano, ki ne bo vzpodbujala vnetij kože. Zato strokovnjaki priporočajo, da se lotite odpravljanja težave PREKOMERNEGA SOLZENJA s preučitvijo aktualne diete psa.

Sestava hrane za pse, ki ne povzroča vnetnih procesov v telesu

Velika verjetnost je, da ste se ob branju članka prvič zamislili nad sestavo hrane svojega psa. Kaj vsebuje kakovostna pasja hrana, smo podrobneje razložili v Kako izbrati najboljšo hrano za psa. Po preučitvi zapisa preberite deklaracijo na hrani in priboljških in preverite odstopanja od optimuma.

V boju proti alergenimi snovmi so briketi za pse dosti bolj problematični od mokre hrane za pse. Manjše število psov je alergično na pršice. Te so sestavina briketirane pasje hrane. Nekaj proizvajalcev pasje hrane je pri oblikovanju receptur in pakiranju razmišljalo tudi o težavah psov, ki so alergični na pršice. Zato so posebej prilagodili način zapiranja – tesnjenje embalaže s hrano – in recepture.

V hov-hov.si ponudbi najdete polmokro hrano za pse PLATINUM, ki vsebuje višjo količino vlage od običajne suhe hrane, zato se vanjo pršice ne naselijo. Ne marajo tudi na zraku sušene hrane ZIWI Peak, ki se pripravlja po postopku dvojnega počasnega sušenja na nizkih temperaturah. Oba proizvajalca svojo ODLIČNO PASJO HRANO pakirata v embalažo s posebnim tesnjenjem, ki preprečuje enostavno naselitev pršic v hrano.

Potek izločevalne diete

Pri ugotavljanju vzrokov za vnetne procese v telesu psa imate na voljo dva načina. Lahko naročite izvedbo serološkega krvnega testa, ki ni popolnoma zanesljiv. Lahko iščete alergene snovi z izločanjem sestavin iz pasjega jedilnika, ki veljajo za najpogosteje alergene.

Če obstaja možnost, da so za diskoloracijo dlake okoli oči krive sestavine v pasji prehrani, je sedaj čas za t. i. IZLOČEVALNO DIETO. Iz pasje prehrane izločite vse sestavine, ki veljajo za alergene: žitarice, stročnice, perutnino, govedino … Bistveno je, da po tem skrbno beležite spremembe pri psu, ki se lahko kažejo na pasjem kakcu, koži, zadahu iz gobčka, kakovosti dlake in solzenju.

POMEMBNO! Pri izločevalni dieti morate vztrajati vsaj 10 do 13 tednov. Dietno hrano izberete na podlagi prehranske analize jedilnika psa. Iz nje za navedeno obdobje izločite vse sestavine, ki jih je v času trajanja prekomernega solzenja užival kuža. Najbolj enostavno je, da v asortimanu ponudbe hran za pse izberete tako, ki je pes še ni jedel. Taka hrana praviloma vsebuje EN BELJAKOVINSKI VIR – monobeljakovinska hrana in, če ne gre drugače, en vir ogljikovih hidratov. V času trajanja diete PAZITE, da pes ne zaužije nobene druge hrane. To pomeni, da ne prejme nobene hrane z mize, nobenega priboljška in na sprehodu ne zaužije odpadne hrane, ki so jo sprehajalci odvrgli na tla. Le na ta način boste dosegli želeni odziv pasjega organizma in prišli do dna sprožilcem alergij.

Naše izkušnje s hrano, ki dokazano ne povzroča prekomernega solzenja

Proizvajalec novozelandske hrane Ziwi Peak beleži izjemne uspehe pri odpravi obarvanosti dlake okoli oči kužkov s svetlo dlako po celem svetu. Izjemne rezultate ima tudi z alergijami, ki se kažejo na rdečici kože.

Hov-hov.si beleži pozitivno zgodbo rejca bišonov s Hrvaške, ki že več kot 5 let svoje pse in mladiče striktno hrani z Ziwi suho hrano za pse. Psi v tem času niso imeli vnetij oči, ki bi povzročala neprijetno solzenje. Stanje se je vmes tako utrdilo, da je po dveh letih izključne uporabe Ziwi hrane prešel na drugo, priznamo, cenejšo pasjo hrano. Prej kot v enem mesecu so se vnetja ponovila. Nikoli ga nismo vprašali, s katero blagovno znamko je vmes nadomestil Ziwi pasjo hrano, a očitno na solzenje vpliva določena sestavina ali sam postopek obdelave hrane. Ga je pa spoznanje tako presenetilo, da nam je svojo izkušnjo posebej opisal ob naslednjem naročilu.

Zaključna misel, ki vedno znova išče pot do pasjih lastnikov

Kar nekaj blog prispevkov smo že zaključili z mislijo, da smo, kar jemo. Razumemo, da lastniki psov iščejo pasjo hrano, ki je cenovno ugodna in hkrati ustreza psu. Ne razumemo pa, da nabavijo dragega pasemskega psa, obenem pa pričakujejo, da bo dobro uspeval ob ceneni pasji hrani. Še enkrat bomo ponovili, da psi v povprečju potrebujejo nekaj časa, da negativno reagirajo na slabo pasjo hrano. A ko enkrat odprete Pandorijo skrinjico pasjih alergij, je pot nazaj draga in mučna za oba; psa in lastnika. Za večino pasjih lastnikov velja, da se jim prihranki pri hrani slabše sestave izničijo ob resnem obolenju psa. Vprašanje je le, ali ste pripravljeni že od mladička celovito investirati v psa, ali se boste soočili z dragim zdravljenjem v njegovi odrasli dobi, ko bo vse zamujeno?

Morda ne bo škodilo še enkrat poudariti dejstvo, da psi manjše rasti manj pojedo. Zato, PONAVLJAMO, ne vidimo razloga, zakaj psov majhnih ali mikro pasem ne bi hranili z najboljšo hrano, ki jo premore slovenski trg? Sploh, ko boste preučili Ziwi pets zgodbo, sestavo in postopek obdelave.

Vir: Tear stains in dogs in ALERGIJE NA HRANO PRI PSIH IN

Deli objavo

Nazaj na Blog
0