Trije triki kako mački dati tableto

Nazaj na Blog

Trije triki kako mački dati tableto

Kot hudo mačja ekipa se Hov-Hovovci velikokrat spopadamo z zahtevno nalogo, kako prepričati katero od naših mačjih opic, da vzame tableto. Ne bomo lagali, nikoli ni enostavno. Poznamo lastnike, ki zatrjujejo, da je dajanje tablete mački pravi “mačji kašelj”. Vržejo jo v mačjo posodo in mačka jo skupaj s hrano pogloda. Žal nismo te sreče in naše mačke vedno izkoristijo dajanje tablete za razkazovanje svojih sposobnosti, kako NE zaužiti tablete! Skozi čas smo tudi s pomočjo nasvetov veterine in spleta razvili nekaj metod, ki delujejo. Ker so mačke tri, imamo tri metode, ki delujejo pri posamezni mačji trmoglavki. Trije triki, kako mački dati tableto, resnično delujejo. Ni pa nujno, da vsi trije hkrati pri isti mački, se razumemo. Z veseljem jih bomo delili z vami in res iz srca upamo, da vam bodo prišli prav pri tem, vsaj za nas, prav nič enostavnem opravilu.

Nekaj dejstev o mačkah in tabletah

 • Neglede na to, kako vešči mislite da ste, obstajajo mačke, ki bodo vedno našle način, da tablete NE BODO zaužile.
 • Nekateri mačji lastniki zaradi fizičnih ali psihičnih ovir ne bodo uspeli mački aplicirati tablete v gobček.
 • Čim prej pri mački vzpostavite rutino pri aplikaciji tablet, lažje vam bo v kasnejšem obdobju. Mačko lahko naučite sprejemanja zdravil že od faze mladička dalje. Namesto tablete uporabite priboljšek kot motivator, da mačko naučite odpirati gobček.
 • Pazite, da z nepravilnim potekom aplikacije zdravil ne porušite vez med vami in mačko in s tem zapravite njeno zaupanje.
 • Sledite navodilom veterine, a na koncu je ves potek in rezultat na vaši izvedbi. Zato je sodelovanje med vama izjemno pomembno.

1. Masaža grla

Masaža grla je edini način, ki prepriča mačjega Lumpa, da pogoltne tableto. Ime ima res prikladno, saj je pravi lump pri vsem, sploh pa pri izmikanju jemanja tablet in praškov. Ta tehnika je med vsemi tudi najbolj zahtevna. Zato ni primerna za vsakogar in bo odvrnila predvsem mačje lastnike, ki se svojih mačk iz različnih razlogov bojijo ali zaradi pretiranega čustvovanja ne bodo uspeli slediti navodilom. Če ste izbrali tehniko masaže grla, pomeni, da vaša mačka niti pod razno tablete ne bo zaužila na enostaven način (s hrano …). Pred izvedbo razmislite, ali vam je lažje mački v grlo vstaviti tableto z desno roko in mu glavo privzdigniti z levo ali obratno. Postopek, ki ga bomo opisali v nadaljevanju, najbolj ustreza izrazitemu desničarju.

Koraki pri aplikaciji tablete

 • Med kolena na trdi podlagi “ujemite” mačka tako, da bo na tačkah ležal z glavo usmerjeno stran od vašega telesa. Njegovo telo v položaju sfinge bo torej ujeto med obema vašima nogama, medtem ko boste klečali na tleh z zadnjico, ki bo počivala na vaših nogah. Na ta način boste stabilizirali mačje telo, ki mora biti obrnjeno stran od vas! Lahko pa mačka tesneje povijete v veliko brisačo in ga na ta način stabilizirate in mu preprečite, da vam pobegne ali vas močneje opraska.
 • Z levo dlanjo nežno primite mačjo glavo okoli gobčka in jo nagnite nazaj. Mačja spodnja čeljust se ob tem običajno malo pripne. No, pri Lumpiju nismo take sreče, saj uspe vse permutacije dviga glave izvesti s trdno stisnjenimi zobmi.
 • Imate srečo in mačja usta so se priprla. Z levo roko torej odločno držite dvignjeno mačjo glavo nazaj in pri miru. Medtem med nogami še vedno trdno držite “ujeto” mačje telo, da se vam ne izmakne. Z desno roko mu čim hitreje in globje vstavite tableto v gobček. Z levo mu nežno zaprite gobček in ga v pozi dvignjene glave nazaj pričnite nežno masirati po grlu. To počnite toliko časa, dokler niste prepričani, da je maček tableto pogoltnil.
 • Nimate sreče in mačja usta so ostala tesno zaprta. Z levo roko poiščite ob robu ust del, kjer ima maček majhne sekalne zobke, in nežno stisnite. POZOR! Nikar rok ne polagajte med velike sekalne zobe (očnjake), saj vas lahko muc v žaru oporekanja močno ugrizne! To bo prisililo mačko, da odpre spodnji del čeljusti. Sedaj morate biti izjemno hitri! Najbolje, da imate tableto že pripravljeno v desni roki (tableto držite s palcem in kazalcem) in jo hitro vtaknete v mačji gobček, dokler lahko. Postopek masiranja grla ponavljate kot v gornjem opisu. Božanje ali masaža grla spodbuja požiranje. Mački lahko tudi hitro in nežno pihnemo v gobček, kar ima enak učinek – spodbuja požiranje.

2. Uporabite aplikator tablet

Pomagate si lahko tudi s pripomočkom za aplikacijo tablet. Ta ima obliko pvc injekcije, ki ima na enem koncu držalo, s katerim primemo tableto. Mucku ob dvignjeni glavi nazaj malo pripremo gobček. V brizgo najprej povlečemo manjšo količino vode ali mesne juhe, ki bo olajšala požiranje. S pripomočkom, ki ga potisnemo v usta ob skrajnem robu gobčka, čim hitreje iztisnemo tableto čim globje v gobček / grlo, skupaj s tekočino. Sledi masiranje grla ali pih v gobček. Pomembno je, da je mačka ob aplikaciji tablete s tem pripomočkom pri miru in da imate tudi sami mirno roko. Če se vam bo mačka izmikala, jo namreč lahko z “injekcijo” tudi poškodujete. Aplikator tablet deluje pri našem mačku Niku. Tudi ta je zmuzljive sorte, kot Lumpi, le v dosti blažji obliki in ob aplikaciji tablet ne odreagira tako trmasto s trdno stisnjenim gobčkom.

3. Tableto skrijte med hrano

Ah, seveda obstajajo mački, ki požrejo vse, kar je v posodi! Naša Isa poje vse. Ampak, res vse! Še muhe in ostale žužke, ki slučajno zaidejo v stanovanje. Zato res ni pravega razloga, da ne bi pojedla še tablete, malomarno odvržene med brikete. Kar je zanimiv fenomen v primerjavi z Lumpijem. Tudi ta se prav nič ne zmrduje, ko mu tableto podtaknemo v sredino posode, polne najljubših briketov. Medtem ko si gledalci ob opazovanju njegovega veselega mlaskanja manejo roke in si potiho čestitajo za uspešno infiltracijo tablete v prebavni sistem mačka, je streznitev boleča in sledi po končanem hranjenju. Na dnu posode ne ostane nič! Ampak res čisto nič hrane, razen tablete. Ta zasije s polnim žarom osamljenega bisera v školjki v obliki posode.

Medtem Isa med hranjenjem brez zadržkov in z vsem zaupanjem, ki ga premore, požre vse, kar ji ponudimo. Ali kot bi citiral del verzov iz Mačka Murija: “… vse prebere brez razliketudi vejice in pike.” Samo da Isa v tem primeru vse poje brez razlike, tudi brikete in tableto.

Mačja pasta

Obstajajo vitaminske paste, ki jih lahko uporabite kot pripomoček za dajanje tablet mačkam. Te naj bi mačkom izjemno teknile. Iztisnete jo na žličko, v sredino skrijete manjšo tableto in maček jo v najboljšem primeru z veseljem poje skupaj s tableto. Tableto lahko pred vstavljanjem v gobček pomočite v pasto in muc naj bi jo lažje in z večjim veseljem pogoltnil. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da tableto zdrobite in jo primešate v pasto. V vsakem primeru priporočamo, da se pred drobljenjem tablete posvetujete z veterinarjem. Morda drobljenje spremeni delovanje sestavin, zato se tega nikar ne lotevajte na pamet.

Pasto smo preizkusili na Lumpiju. Pri nas ni delovala. Tableto je zavohal skozi “omamne” vonje ribe, vzvišeno obrnil glavo in se skril pod mizo. Toliko o mačji inteligenci, da ne bo pomot. Mački so od sile! Na nesrečo nekaterih lastnikov v našem primeru. Pridejo pa paste prav (tableto lahko pomočite tudi v maslo brez laktoze), ker pomagajo, da tableta lažje zdrsne po goltancu in se nikjer ne zatakne.

Mačji priboljški

Najbolj enostaven način, kako prepričati mačko, da pogoltne tableto, je, da jo skrijete v mačji priboljšek. Priporočamo naslednjo tehniko:

 • Izberite mehek mačji priboljšek, v katerega boste lahko skrili / zavili tableto in ga ima mačka rada.
 • Mački najprej ponudite priboljšek brez tablete.
 • Naslednji priboljšek naj vsebuje tableto v sredini.
 • Trik zaključite s tretjim priboljškom za mačke brez tablete.

Sliši se enostavno in včasih celo deluje! Ne na Lumpiju, a ta je res posebnež.

Mokra mačja hrana

Seveda lahko poskusite manjšo tableto skriti v najljubšo mokro mačjo hrano. Večjo tableto lahko razdelite na pol ali na četrtine in jo premešate s slastnimi koščki mokre hrane. Poznamo mačke, ki bodo na ta način tableto zaužili, ne da bi sploh opazili. Doma imamo Lumpija, ki bo zaradi izjemno dobro razvitih čutil za vonj in okus do konca zlizal posodo, na dnu pa bo pustil majhne koščke tablet. Ali še bolj predrzno, izpodrinil jih bo iz posodice s hrano in če je ne boste na koncu dvignili, sploh ne boste opazili koščkov tablet na tleh.

Vedno imejte v mislih

 • Če niste vešči, se nikoli mački ne približujte od spredaj. Tudi zato smo posebej priporočili, da mačko pred aplikacijo tesno zavijete v brisačo ali se ji približate od zadaj.
 • Razmislite, katera tehnika aplikacije tablete je za vašo mačko najmanj stresna. Mačke so zelo občutljive na stres in si slabe izkušnje dobro zapomnijo. Pazite, da celoten postopek ročne aplikacije tablete izvedete v čim krajšem času.
 • Nagradite mačko po uspešni aplikaciji s priboljškom, cartanjem ali igro.
 • Če že vnaprej veste, da ne boste uspešni pri aplikaciji zdravil, NIKAR NE OBUPAJTE! Dogovorite se z veterinarjem, ki vam bo pomagal in vam svetoval. Morda so tablete tiste, ki bodo rešile mačje življenje, zato je pomembno, da najdete način, kako jih spraviti v mačji organizem.

Kot smo opisali, Hov-Hov.si mački niso poenoteni pri reakciji na poskuse aplikacije zdravil. Bojimo se, da doma nimate veliko Is, ki brez zadržkov pohrustajo tableto s hrano. Malce razmislite in poskusite vse opisane tehnike. Mirno roko vam želimo, veliko potrpljenja in razumevanja in, za mačjo voljo, nikar prehitro ne obupajte.

Vir: I Don’t Know How To Give A Cat A Pill. Can You Teach Me How To Pill A Cat?

Oralna aplikacija zdravil pri mački

Deli objavo

Nazaj na Blog
0