Je premium hrana za pse res višje kakovosti ali le marketinški trik

Nazaj na Blog

Je premium hrana za pse res višje kakovosti ali le marketinški trik

Na embalažah hran za ljubljenčke najdete različne opise, ki pri kupcu vzbujajo prepričanja, da vsebina skriva sestavine in recepture najvišje kakovosti. Najpogosteje boste zasledili opise premium, super premium, supreme, gourmet, naravno ali domače. Kupce navdajajo z zaupanjem v prehransko mešanico in nakazujejo višjo kakovost. Ampak, ali to res drži? V nadaljevanju bomo pojasnili izraze in zakonsko ozadje in odgovorili na vprašanje, ali je premium hrana za pse res višje kakovosti ali le marketinški trik.

Pozitivne besede, ki prikrivajo slabo hrano

Trgovske police so polne hrane za pse slabe kakovosti. Mnoge vsebujejo odpadne surovine iz kmetijske proizvodnje hrane za ljudi, ki so deklarirane kot neustrezne za človeško konzumacijo. Med ostale sporne sestavine se uvrščajo tudi:

 • Klavniški odpadki (glave, kopita, kljuni, noge).
 • Konzervansi, ki lahko sprožijo razvoj raka.
 • Žitarice in njihovi stranski proizvodi.
 • Meso po roku iz trgovin.
 • Povožene živali in umrle živali iz živalskih vrtov.
 • Odpadki od fermentacije destilarn (pivski kvas, ječmenova zrna …).
 • Evtanazirane živali.
 • Itd.

Tega pa že ni v naši hrani za psa

Proizvajalci hran s spornimi sestavinami se zelo dobro zavedajo, da njihovo oglaševanje ne bo koristilo pri povečevanju prodaje. Po drugi strani se zavedajo, da bi lastniki svojim ljubljenčkom najraje kupovali premium, gourmet ali naravno hrano. Zato z navedenimi opisi včasih namerno zavajajo kupce, da bi prikrili slabo sestavo receptur. Računajo na dejstvo, da si večina pasjih in mačjih lastnikov ne vzame čas za branje deklaracij na hrani ali jih enostavno ne razume. Zato brezskrbno postavljajo zapise na embalažo, ki kupcu obljubljajo nakup X DOMAČE hrane za psa*.

Pregled njene sestave pokaže, da vsebuje sledeče sestavine po padajočem vrsten redu glede na težo:

* koruza, sojina moka, goveja in kostna moka, mleta pšenica, živalska maščoba (BHA se uporablja kot konzervans), koruzni sirup, pšenična zrna, voda v količinah za predelavo, živalski digest, kalijev klorid, govedina, karamelna barva, grah, sorbinska kislina (uporablja se kot konzervans), holin klorid, natrijev karbonat, minerali (železov sulfat, cinkov oksid, manganov oksid, bakrov sulfit, bakrov sulfat, niacin, d-kalcijev pantotenat), vitamini (dodatek vitamina a, dodatek riboflavina, tiamin mononitrat, dodatek vitamina D-3, dodatek vitamina B-12, piridoksin hidroklorid, folna kislina, biotin), kalcijev sulfat, metionin, korenje, grah, titanov dioksid (barva), rumena 5, rumena 6, pšenična moka, rdeča 40, BHA (uporablja se kot konzervans), modra 1.

Sporne rastlinske sestavine “domače” hrane za pse

Med prvimi šestimi sestavinami, ki jih je v hrani največ, so sledeči rastlinski viri: koruza, sojina moka, mleta pšenica in koruzni sirup. Uvrščajo se med najcenejše in najmanj zaželene v pasji hrani, saj so pasjemu organizmu težko prebavljive oz. imajo nizko biološko razpoložljivost. Sporne so tudi ostale sestavine.

 • Mleta koruza je žitno zrno, ki zagotavlja skromno količino vitaminov, mineralov in rastlinskih beljakovin. Obenem je ena najbolj kontroverznih sestavin v pasji hrani. Zagovorniki koruze trdijo, da je koruza zelo prebavljiva in odličen vir beljakovin, energije, vitaminov, mineralov in esencialnih maščobnih kislin. Nasprotniki koruze v hrani za pse menijo, da so pozitivne trditve v zvezi s koruzo bodisi polresnice ali popolnoma napačne. Koruza je rastlinska beljakovina, ki ne vsebuje vseh potrebnih aminokislin, ki jih psi potrebujejo za življenje. Zato je zamenjava koruze z mesom neprimerna in dejansko poslabša splošno kakovost beljakovin v recepturi.
 • Polnozrnata pšenica vsebuje celotno zrno pšenice (kalčke, otrobe in endosperm). Pšenica je drugo najbolj pridelano žito na svetu (koruza je prva). Čeprav je pšenica sporna sestavina, ni nujno nezaželena, saj zagotavlja prehranske vlaknine in številna druga hranila. Kljub temu vsebuje opazno količino rastlinskih beljakovin, ki so slabši vir beljakovin od mesnih in zato nezaželena menjava.
 • Sojina moka vsebuje več kot 50 % beljakovin. Zato lahko soja znatno poveča vsebnost beljakovin v izdelku. Vključitev nemesnih beljakovin v recepturo običajno poslabša splošno kakovost beljakovin v hrani. Znižanje kakovosti take recepture je posledica slabšega aminokislinskega profila rastlinskih beljakovin.
 • Receptura vsebuje sporne konzervanse in barvila, ki se povezujejo z razvojem rakavih obolenj (BHA, titanov dioksid, železov oksid, karamela, barvila rdeča 40, modra 1, rumena 5 … ). Karamela je narejena s segrevanjem številnih različnih sladkorjev. Uporablja se v hrani za hišne živali za spreminjanje barve. Dodani sladkorji lahko pri psih povzročijo debelost in sladkorno bolezen. Butilirani hidroksianizol (BHA) je umetni konzervans, ki se uporablja, da živila ne postanejo žarka. Ameriško ministrstvo za zdravje meni, da je “razumno pričakovano, da bo rakotvoren za ljudi”. Ugotovljeno je bilo, da povzroča določene vrste tumorjev pri živalih.
 • Koruzni sirup je narejen iz koruznega škroba. Ker mu je dodan sladkor, ni zdrava sestavina v hrani za pse.

Sporne živalske sestavine “domače” hrane za pse

Med mesnimi viri so med prvih 6 sestavin navedene goveja in kostna moka in živalska maščoba. Sporne so tudi ostale sestavine.

 • Opis živalske maščobe je generičen in kupcu ne razkriva, katero vrsto maščobe vsebuje hrana. Živalska maščoba je stranski produkt predelave tkiva. Izvorna žival ni specifična, zato ni garancije, da vir ne vključuje bolnih živali ali celo evtanaziranih psov in mačk.
 • Kostna moka v cenejših recepturah komercialnih hran za pse pogosto izhaja iz živalskih stranskih proizvodov. Živalski stranski proizvodi so ostanki mesa, ki niso primerni za prehrano ljudi; ostanki se združijo, kuhajo in ponovno zapakirajo kot moka ali druge sestavine. Težava je v tem, da ne veste, kako so živali, iz katere je kostna moka narejena, umrle. Morda so bile bolne ali že nekaj časa mrtve, preden so jim pobrali meso in kosti. Morda vsebujejo celo sledove kemikalij, uporabljenih za evtanazijo.
 • Živalski digest. Živalski digest nastane s kemično razgradnjo živalskega tkiva v tekočino, ki se uporablja kot ojačevalec okusa. To je kontroverzna sestavina, saj je močno predelana in lahko vsebuje sestavine nižje kakovosti.

ZAKONODAJA IZ PODROČJA UPRAVLJANJA S HRANO ZA ŽIVALI

Predpisi Evropske unije (EU) in ZDA, ki urejajo področje krme za hišne živali, so si zelo podobni.

UREDBA (ES) št. 1069/2009 navaja: “Živalski stranski proizvodi, ki niso namenjeni prehrani ljudi, so možen vir tveganj za javno zdravje in zdravje živali.”

Živalski stranski proizvodi bi se morali uporabljati samo, če so tveganja za javno zdravje in zdravje živali zmanjšana na minimum med njihovo predelavo in dajanjem na trg pridobljenih proizvodov, izdelanih iz živalskih stranskih proizvodov. Če ta možnost ni izvedljiva, bi bilo treba živalske stranske proizvode odstraniti pod varnimi pogoji.”

Pravo ZDA je zelo podobno pravu EU. Tudi ameriška zakonodaja navaja, da se živilo (ki vključuje hrano za hišne živali/živalsko krmo) šteje za ponarejeno (nezakonito) “, če je v celoti ali delno proizvod bolne živali ali živali, ki je umrla drugače kot z zakolom.”

Premium, super premium in ostale zveneče označbe hrane za ljubljenčke

Na splošno potrošniki menijo, da je hrana za hišne živali premium, super premium in ultra premium blagovne znamke oblikovana tako, da nudi psom in mačkam vrhunsko prehrano v različnih življenjskih obdobjih. Vendar se je potrebno zavedati, da ni nobenih smernic ali predpisov za hrano za ljubljenčke, ki bi bila označena kot “premium”. Premium hrana za hišne ljubljenčke je marketinški opis ali fraza, ki vabi ozaveščene lastnike k nakupu najboljše hrane za njihovega psa ali mačko. Pa je temu res tako?

Odvisno od marketinške senzibilnosti kupcev. Na splošno se marketinški izraz imenuje premiumizacija. Prvi zametki segajo na področje trženja alkohola. Od tam se je prenesla na življenjski slog, kozmetične storitve, oblačila … in hrano za ljubljenčke. Ljudje na splošno dojemamo višjo ceno kot pokazatelj višje vrednosti izdelka, izdelanega iz kakovostnejših sestavin ali z boljšo sestavo, tudi če to ne drži. Osrednja težava navedenih opisov je, da niso regulirani.

V povprečju se boljše hrane za ljubljenčke v svoji sestavi izogibajo žitaricam in živalskim stranskim proizvodom. Super premium hrana bi torej morala preseči omenjeni standard. Najverjetneje na bo vsebovala umetnih dodatkov, kot so konzervansi, barvila in ojačevalci okusa. A brez natančne analize tega ne morete vedeti zagotovo!

Prebiranje sestave hrane

Kako tolmačiti deklaracije na hranah za pse in mačke smo podrobneje opisali v prispevku Kaj mora vsebovati deklaracija na pasji in mačji hrani in kako jo tolmačimo. Namesto da se zanašate na premium opise, raje na lastne oči predelajte sestavo in sestavine in si ustvarite svoje mnenje o kakovostnem razredu izbrane hrane.

Če se ljubljenček bori z alergijami, iščite hrano z manjšim številom sestavin (monobeljakovinska ali hrana z omejenim številom beljakovin). Izogibajte se umetnim konzervansom (antioksidanti), barvilom in ojačevalcem okusa.

Bodite pozorni na prvih 6 sestavin, navedenih v sestavi hrane. Teh je največ in premium hrana nikakor ne bi smela pokati od sestavin rastlinskega izvora. Bodite pozorni na izvor sestavin. Dobri proizvajalci ne skrivajo porekla sestavin. Verjemite, da si ne želite ljubljenčka hraniti s sestavinami iz azijskih držav, kjer veljajo čisto drugačna pravila za proizvodnjo hrane/krme za živali.

Hov-Hov.si priporočilo

Če smo se česa naučili v vseh letih prodaje hrane za ljubljenčke, je to dejstvo, da vsem lastnikom ne moremo niti svetovati niti pomagati. Veliko kužkov in muck je prepuščenih osebnim prepričanjem lastnikov, na katere velikokrat vpliva marketing velikih proizvajalcev (Mars, Nestle, Colgate – Palmolive …). Tudi med veterinarji boste našli popolnoma nasprotujoča prepričanja, kakšna hrana je dobra za psa ali mačko.

Zagotovo tem lastnikom niso namenjeni naši zapisi. Ko nekdo verjame, da so koruza, pšenica, testenine in mesne sestavine sumljivega naziva odlična hrana za njegovega psa, ga bo v nasprotno morda prepričalo le nenadno poslabšanje zdravja ljubljenčka. Enako velja za mačje “podložnike”. Težko se pregovarjamo z mačjimi lastniki, katerih edino merilo pri nakupu hrane je, ali jo ima mačka rada ali ne. Naj še enkrat poudarimo, da so naše živali kot naši otroci. Kot se otroci “navlečejo” ljubezni do pic, hamburgerjev in testenin, se ljubljenčki “navlečejo” ljubezni do hrane z ojačevalci okusov. Ko je človek enkrat zasvojen s hitro hrano, težko presedla na piščančja prsa z zelenjavo. Enako je s psi in mačkami.

Druga težava so količine, s katerimi se hrani ljubljenčke. Naše živali niso neumne. Hitro se naučijo, da si z glasnim lajanjem, mijavkanjem in otožnim prosjačenjem ob mizi pridelajo dodatne obroke hrane. Kar je še najhuje, je, da so ti večinoma namenjeni prehrani ljudem in jim v bistvu škodijo. Malo je lastnikov, ki si zatem vzame čas za hitri preračun kalorij in ob rednem dnevnem obroku zniža porcijo za že prejeto hrano z mize.

Izobraževanje ali tuljenje v luno

Tudi zato se velikokrat z našimi zapisi počutimo, kot bi tulili v luno. Več kot razlagamo, svetujemo in se borimo za boljšo prehrano repkov, več je prekomerno težkih psov in mačk, rakavih obolenj in sladkornih bolezni. Pa toliko omenjenih obolenj bi se dalo preprečiti ali upočasniti, če bi si lastniki vzeli nekaj minut, se podučili o kakovostni hrani, začeli brati deklaracije in iskati boljšo hrano za svoje repke.

A tako pač je. Dragi bralec, tisti redek, ki si si vzel čas, si na mizo prinesel embalažo “Pikijeve” najljubše hrane in pozorno prebral sestavo, hvala. Morda boš ugotovil, da Piki uživa dobro hrano, morda se boš potrkal po čelu in se vprašal, kako ti je lahko to ušlo. Vedi, da je najlaže prodajati poceni hrano velikih proizvajalcev. Ima vrhunski marketing, čudovito embalažo in je v večini primerov cenovno izjemno ugodna. A Hov-Hov.si ekipa ne išče hitrih zaslužkov pri prodaji čisto vsake hrane, ki si je priborila ta naslov, zato pišemo in razlagamo več. In to večkrat.

Če se ne znajdeš med nasprotujočimi informacijami, nas pokliči. Do sedaj smo vedno brezplačno svetovali vsakemu, ki nas je ogovoril, in tako bo tudi v bodoče. Kdo ve. Morda ugotoviš, da si tvoj repek zasluži kakovostnejšo hrano, kar bi moral biti naš skupen cilj. Pa dober tek.

Vir: Premium Dog Food — Saying It Doesn’t Make It So, DogFoodAdvisor

Bone Meal in Dog Food – Is It Healthy for Your Dog?, Pet Keen, 2021

Controversial Dog Food Ingredients, WatchDog Labs

Pet Food Labels: Terms Used to Describe Pet Food Types, Companion Animals, 2019

Very Different: US Pet Food And EU Pet Food, Truth about pet food, 2016

Regular vs Premium Dog Food: What’s The Difference?, Pet Keen, 2021

Deli objavo

Nazaj na Blog