Artritis in težave s sklepi pri psih

Nazaj na Blog

Artritis in težave s sklepi pri psih

Artritis je bolezen, ki v bistvu ne izbira velikost ali pasme psa. Drži pa, da se najpogosteje pojavlja pri psih v svojih najboljših letih ali starejših psih. Starejši psi najpogosteje obolevajo zaradi naravnega propadanja hrustanca, povezanega s staranjem organizma. Vzroki za razvoj artritisa so izjemno raznoliki. Lahko ga sproži okužba, imunsko pogojena obolenja, travme in težave s presnovnim procesom. A daleč najpogostejši vzrok za nastanek artritisa pri psih so degenerativne spremembe, ki so jih sprožile težave v razvoju psa, staranje ali prekomerna obraba. Artritis in težave v sklepih pri psih so zadnja leta eksplodirali, saj strokovnjaki veterinarske stroke beležijo izjemen porast prekomerno težkih ljubljenčkov.

Katere pse artritis najbolj ogroža

Pasme, ki so bolj nagnjene k razvoju artritisa, so nemški ovčarji, zlati prinašalci, špringer španjeli, rotvajlerji, bernski planšarski psi. Prekomerno težki psi so se znašli v tej skupini, ker njihova prekomerna teža dodatno obremenjuje sklepe in hrustanec. Prekomerna obremenitev je lahko vzrok za razvoj artritisa in težave s sklepi. Artritis pri psih se povezuje z vnetji sklepov, ki otežijo gibalne sposobnosti psa. Ostali znaki artritisa so še šepanje, utrujenost, razdražljivost in lizanje ali grizenje.

Lahko dieta koristi obolelemu psu za artritisom

Večina briketov iz masovne proizvodnje vsebuje mašila, ki kar puhtijo od ogljikovih hidratov. Najpogostejša (in najcenejša) mašila so koruza, pšenica, soja, krompir in riž. Njihova dodana vrednost k prehranski raznolikosti pasjega obroka je nizka, drži pa, da močno pocenijo recepture. Zato so izjemno popularna sestavina v pasji hrani. Psi so mesojede živali, zato slabo prebavljajo ogljikove hidrate. Prehrana psa, bogata z ogljikovimi hidrati (50 % in več), lahko povzroči nepotreben stres prebavnega sistema, ki se nanj odzove z vnetnimi procesi. Ti so lahko vzrok za razvoj težav s sklepi, med katere se uvršča artritis. Artritis se uvršča med neozdravljive bolezni. A to še ne pomeni, da se ga ne da učinkovito obvladovati s hrano z visokimi vsebnostmi mesa, biološko prilagojeno dieto, ki bo pomagala zmanjšati vnetne procese v pasjem organizmu.

Vse ZIWI recepture se uvrščajo med biološko prilagojene diete za pse, saj vsebujejo visoke količine mesa in so skoraj brez ogljikovih hidratov in škroba. Zato so odlična prehrana psov v rizični skupini za razvoj obolenj sklepov oz. artritisa. Vse ZIWI recepture so več kot 95 % prebavljive. To pomeni, da jih lahko prebavni sistem psa zlahka predela brez tveganja za razvoj vnetnih procesov v telesu.

Vse ZIWI recepture vsebujejo kar 3 % novozelandskih zelenoustih školjk. Zelenouste školjke se uvrščajo med superživila, ki nudijo dodatno podporo sklepom.

Protivnetna hranila za podporo sklepom

Vse recepture hrane za pse ZIWI Peak vsebujejo spodaj navedena protivnetna hranila, ključna za podporo zdravja pasjih sklepov:

  • Glukozamin in hondroitin lahko pomagata pri lajšanju bolečin, povezanih z artritisom. Teh hranilnih snovi je veliko v novozelandskih zelenoustnih školjkah – edini vrsti školjk, ki vsebuje bioaktivno beljakovino, ki deluje protivnetno in pomaga pri obnovi mišic in povečanju delovanja sklepov.
  • Omega-3 maščobne kisline (zlasti EPA in DHA) se prav tako nahajajo v zelenoustih školjkah. Omega-3 maščobne kisline so priznane in poznane po svojih sposobnostih zagotavljanja protivnetnih lastnosti. Med vsemi ZIWI recepturami vsebuje ZIWI Peak receptura skuša in jagnječje meso najvišje ravni omega-3 maščobnih kislin.
  • Kalcij in fosfor podpirata zdrav razvoj kosti in sklepov. Ker ZIWI recepture posnemajo surovo prehrano prednikov psov po sistemu celotnega plena, imajo dodane kosti kot vir kalcija in fosforja.

Vpliv redne vadbe na zdravje pasjih sklepov

Vsakodnevna vadba je še vedno zelo pomembna za pse z artritisom. Redni krajši sprehodi bodo pripomogli k ohranjanju mišičnega tonusa psa, kar upočasnjuje mišično-skeletno šibkost in preprečuje pridobivanje telesne teže.
Če ima pes zaradi obolenj sklepov kronične bolečine, se obrnite na izbranega veterinarja. Ta lahko priporoči dodatke za udobnejše življenje psov z bolečinami.

Vir:

Creating a Two-Pronged Approach for Your Dog’s Arthritis, Healthy Pets, Mercola

What 1,000 German Shepherds Taught Us About Hip Dysplasia…, Healthy Pets, Mercola

Osteoarthritis in pets, Thamesvoodvets

6 Natural Joint Supplements For Dogs, Dogs Naturally Magazine

Arthritis in Dogs, PetHealth Network

Inflammation of the Joints in Dogs, Wagwalking

Deli objavo

Nazaj na Blog