Zdrava ustna votlina pri mački

Nazaj na Blog

Zdrava ustna votlina pri mački

Eden od najpomembnejših dejavnikov ohranjanja zdrave ustne votline pri mačkah so sestavine v hrani, s katero jo hranite. Najpogostejši bolezni, povezani z zobovjem mačk, sta gingivitis in paradontitis. Obe povzročata bolečine in slabo počutje mačk, ki se lahko izrazi s prenehanjem uživanja hrane. Pomembno je zavedanje, da se razvoj obolenj dlesni in zobovja lahko prepreči. Končni rezultat odsotnosti zdravljenja obolele ustne votline je izguba zob in s tem znižanje kakovosti življenja mačke. Zdrava ustna votlina pri mački je zato enako pomembna kot pri ljudeh.

Gingivitis pri mačkah

Gingivitis je bolezensko stanje v ustni votlini mačk, pri katerem se dlesni okoli zob vnamejo (so rdeče, otekle in boleče). Nastalo vnetje je običajno posledica procesa, ki se začne z nabiranjem zobnih oblog, torej filma na zobeh, ki vsebuje bakterije. Pri mačkah z dobrim ustnim zdravjem naj bi bile bakterije, ki prebivajo v tej plasti, koristne.

Gingivitis lahko prizadene tudi do 40 % mačje populacije, stare od enega do štirih let. Pogosteje se pojavlja pri perzijkah, siamkah in abesinkah. Vzroki gingivitisa so lahko tudi kalici virusna infekcija, mačji aids (FIV) in mačja levkoza (FELV).

Parodontitis pri mačkah

Če gingivitisa ne nadzorujemo in ustrezno zdravimo, lahko napreduje v parodontitis. To je stanje, ki ga sčasoma ni mogoče ozdraviti. Pri parodontitisu so tkiva, ki pritrjujejo zob na spodnje dlesni in kost, oslabljena zaradi škodljivih snovi, ki jih proizvajajo bakterije. Te bakterije so vir bolezni oz. vnetja, ki ga sproža lasten imunski sistem mačke.

Parodontalna bolezen zajema gingivitis (vnetje dlesni) in parodontitis (izguba kosti in mehkih obzobnih tkiv). Lahko se kaže v manjšem ali večjem obsegu. Pogosto je za oceno in zdravljenje potrebna splošna anestezija živali.

Mašila v mačji hrani so lahko vzrok nastanka zobnih oblog in kamna

Mačke so popolnoma mesojeda bitja. Zato hrano goltajo ali zaužijejo z zelo malo žvečenja. Zaradi načina prehranjevanja si z briketi težko ustrezno očistijo zobne obloge. Čeprav na spletu najdete kar nekaj zagovornikov stališča, da si mačke z uživanjem briketov čistijo zobovje, poglobljene raziskave nakazujejo ravno nasprotno. Večina suhih mačjih hran je namreč bogata z ogljikovimi hidrati (tudi sladkorjem). Zdrobljeni delci briketov zato vsebujejo obilico nezdravih sestavin, kot so ogljikovi hidrati (mašila), sol, glicerin in ostalih sestavin, ki niso povezane z mesom.

Ogromno proizvajalcev hrane za mačke v mokre in suhe recepture dodaja umetne dodatke, ki hrani izboljšajo okus in jo naredijo sprejemljivo za zakonsko predpisane vitamine in minerale. Vse opisane sestavine se rade prilepijo na zobovje in so vir obolenj dlesni in razvoja zobnega kamna. Poleg tega navedenih sestavin prebavni sistem psa ali mačke ne more ustrezno razgraditi in uporabiti.

Najboljši način za vzdrževanje zdrave ustne higiene mačk

Mnogi strokovnjaki s področja celostne obravnave mačk zagovarjajo prehrano mačk z naravno, surovo hrano z visoko vsebnostjo mesa s kostmi. Ta preprečuje razvoj obolenj dlesni in nastanek zobnih oblog in kamna na zobeh. Opisana prehrana na naraven način ohranja zdrave zobe mačk, saj ustvarja ustrezno uravnoteženost mačje sline in ustne votline. Tako se na naraven način očisti mačje zobovje in preprečuje razvoj zobnih oblog. Hranjenje s surovo hrano zagotavlja tudi naravno, normalno raven kislosti v mačjem črevesju, ki znova na naraven način razgrajuje zaužite kosti.

Surove kosti, na primer piščančji vratovi brez kože, se priporočajo za uživanje tudi 2-3 krat na teden za vzdrževanje mačje ustne higiene. Zaradi procesa maceracije mesa in kosti se uvrščajo med naravne zobne ščetke. Ta masira mačje dlesni in zobe, ob tem pa se odstranijo zobne obloge in kamen.

Mačja hrana ZIWI Peak ne vsebuje mašil, bogatih s škrobom, sladkorji in glicerini. Te sestavine se oprimejo zob in povzročajo nastanek zobnih oblog. Zato je ZIWI hrana za mačke idealna za vzdrževanje zdrave ustne higiene mačk. Popolnoma vse ZIWI recepture vsebujejo nadstandardno visoke količine naravnih mesnih sestavin. Bogate so z mesom, organi, kostmi in morskimi sadeži.

Vir:

Deli objavo

Nazaj na Blog
0