So psi vsejedci ali mesojede živali?

Posodobljeno: 12/05/2024

Uf, uf, uf! Vprašanje, ki razdvaja pasje lastnike po svetu! Če vprašate svetovni splet, boste dobili toliko nasprotujočih si mnenj, da vas bo najverjetneje minilo. Spletni zadetki bodo namreč bodisi podpirali ali zanikali eno od trditev. A to še ni vse! Med nasprotniki in zagovorniki trditev, ali so psi v resnici vsejedci ali so mesojede živali, boste našli vrsto uglednih strokovnjakov in raziskav. Zato je za ustvarjanje mnenja bistveno, da si ustvarite sliko, komu posamezna trditev najbolj koristi.

Kaj želim povedati? Z malo sreče boste med brskanjem za odgovorom naleteli na strokovna pojasnila v korist pasjega vsejedstva, podpisana s strani vrste veterinarjev. Tisti z bralnim potrpljenjem boste morda na dnu takih besedil opazili droben tisk, ki bo pojasnil, da je članek financirala ena od multinacionalk, ki prodajo največ pasje / mačje hrane na svetu. Če spadate v redko skupino pasjih lastnikov, ki bere in razume deklaracije na pasjih hranah, boste razumeli, zakaj. Če vse blagovne znamke neke multinacionalke temeljijo na presežnih količinah ogljikovih hidratov v pasjih recepturah, morate svoje recepture brezkompromisno zagovarjati. In komu bodo pasji lastniki prej zaupali kot veterinarjem, ki jim zdravijo ljubljenčke?

Znova z malo sreče boste med brskanjem za odgovorom naleteli na dolga pojasnila proizvajalcev hran, ki v svoje recepture vključujejo pretežno mesne sestavine. Tudi ti vedo, kako pomembno je mnenje lastnikov in kako zelo je prodaja njihovih receptur odvisna od njihovega pogleda na pasjo prehrano. Zato se bodo oborožili z mnenji vrste priznanih strokovnjakov za prehrano psov, ki s svojimi prispevki na spletu in knjigami potrjujejo in dokazujejo, da je pes predvsem mesojeda žival.

Kdo ima torej prav, če odmislimo prodajne interese, ali, prav mikavno je zapisati, za pse gre? Če verjamete?

Psi so predniki mesojedcev

DNA raziskave potrjujejo, da so se psi razvili neposredno iz svojega volčjega predhodnika. Zgodovina domačega psa sega vsaj 15.000 let v preteklost, morda celo 100.000 let nazaj, do njegove prvotne udomačitve iz sivega volka v vzhodni Aziji. V zadnjih stoletjih so ljudje selektivno vzrejali pse, da bi bili ti čim boljši v pastirstvu, lovu in poslušnosti. V tem procesu so ustvarili pasme z bogatim karakternim naborom, ki znajo posnemati človeško vedenje in podpirajo naše potrebe. Če izvzamemo človeka, je pes najbolj intenzivno raziskana žival v medicinski praksi, s podrobno družinsko anamnezo in patološkimi podatki.  

In sedaj sledi dejstvo, da so volkovi, pasji predniki, znani mesojedci. Zato ne preseneča, da je pasji organizem močno podoben volčjemu in najbolje uspeva ob mesojedi prehrani. To potrjuje pasje zobovje, oblikovano za trganje, ne mletje, prebavni sistem psa in vedenje.

Oblika pasjih zob

Glede na izvor hrane s katero se prehranjujejo, delimo živali na rastlinojede, mesojede ter vsejede živali. Oblika zobovja živali je prilagojena njihovemu prehranjevanju. Če pogledamo obliko zobovja rastlinojedih živali, kamor se uvrščajo krave, ovce …, se njihovo zobovje vidno razlikuje od zobovja psov. Tudi način uporabe zobovja je drugače. Krave hrano prežvekujejo. Kaj to pomeni? Njihovi zobje imajo ploščato obliko. Hrano v ustni votlini meljejo od ene do druge strani. Ploščati zobje so namreč idealni za mletje zrn in rastlin v drobnejše delce.

Pri mesojedih živalih so podočniki večinoma daljši in koničasti, kočniki imajo ostre grizne površine. Rastlinojede živali nimajo dolgih podočnikov – pri nekaterih so lahko tudi odsotni, kočniki pa so razširjeni, lahko stopničasti in ostri ter omogočajo drobljenje in mletje rastlinske hrane.

Če pogledamo obliko pasjih zob, njihovo zobovje ni ploščato. Kot vse mesojede živali imajo ozke koničaste zadnje zobe. Zato psi tudi ne zmorejo žvečiti hrane od ene do druge strani ustne votline! Njihove čeljusti se lahko premikajo samo gor in dol. Torej je njihovo zobovje idealno za trganje in rezanje mesa na manjše kose.

Kakšne so karakteristike vsejedih živali? Vsejede živali imajo vmesne karakteristike mesojedih in rastlinojedih živali – podočniki so v večini primerov koničasti, kočniki pa so razširjeni in omogočajo mletje in trganje tako rastlinske kot hrane živalskega izvora.

Odsotnost encima amilaze v pasji slini

Zakaj je ta podatek pomemben? Zato, ker je ta encim potreben za razgradnjo škroba oz. predelavo ogljikovih hidratov! In ker je zgradba prebavil pri živalih povezana z njihovim načinom prehranjevanja. Psi izločajo amilazo iz svoje trebušne slinavke, kar jim omogoča prebavo škroba v črevesju.

Amilaza in celulaza sta prebavna encima, ki ju telo potrebuje za pretvorbo rastlinskega škroba in celuloze v sladkorje. Te lahko absorbira tanko črevo ali v primeru celuloze nadalje fermentira, da razvije uporabna makrohranila iz hrane. Rastlinojedci in vsejedci izločajo amilazo v slini. Zato se pri njih začne razgradnja škroba v glukozo takoj, ko rastlina pride v usta.

Ker mesojedci jedo zelo malo rastlinske hrane, se niso prilagodili na proizvodnjo amilaze v slini. Večina sesalcev proizvaja amilazo v slini, psi in mačke pa ne.

Ali psi proizvajajo amilazo? Da, v trebušni slinavki in tankem črevesu.

Krajši prebavni trakt psov

Rastlinojedci imajo najdaljši prebavni trakt. Prebavni trakt ljudi predstavlja 10-12 % telesne teže, psov 3-7 % in mačk 3 %. Mačke imajo med vsemi vrstami najkrajši prebavni trakt. Pasji prebavni trakt je prav tako precej kratek, približno dva metra. Torej je drastično krajši od rastlinojedcev, a tudi veliko krajši od vsejedcev. Kratek in enostaven prebavni trakt je značilen za mesojede živali in ni prilagojen velikim količinam rastlinske hrane.

Trg pasje hrane je kot zabaviščni park

Trg pasje hrane poganja par multinacionalk, ki v večini sledijo načelu, da je pes vsejedec. Danes lahko ravno zaradi kontradiktornega tolmačenja prebavnih sposobnosti psov na trgu najdete recepture, ki slonijo predvsem na mesnih beljakovinah, mešane recepture in recepture, v katerih prevladujejo ogljikovi hidrati v obliki žitaric in zelenjave. V bistvu lahko trdimo, da živimo v dobi popolne izbire pasje hrane, prilagojene dejanskim potrebam ljubljenčkov in prepričanju lastnikov. Proizvajalci pasje hrane tekmujejo med sabo s čudovitimi embalažami, reklamami in prodajnimi slogani, ki obljubljajo najboljšo prehransko mešanica za psa.

Kako torej izbrati najboljšo recepturo za vašega psa?

Pod črto

Kar nekaj besed zapisa, ki skuša odgovoriti na vprašanje, ali so psi vsejedci ali mesojede živali, smo namenili prednikom psov in fizičnim značilnostim psov. Med sabo smo primerjali zobovje mesojedih in rastlinojedih živali, ugotovili razlike v dolžini prebavnega trakta in njihov vpliv na presnovo hranil iz hrane in izpostavili način razgradnje hrane v prebavnem traktu psov zaradi odsotnosti encima amilaze v slini. Kljub temu so psi sposobni predelati določene količine ogljikovih hidratov, čeprav so v osnovi mesojede živali.

Dejstvo je, da psi NE POTREBUJEJO dodatnih ogljikovih hidratov v hrani. Vsa potrebna hranila dobijo iz kakovostnih mesnih beljakovin in maščob. Presnova energije pri psu lahko temelji na oksidaciji maščob in razgradnji beljakovin za proizvodnjo glukoze. Zakaj jih proizvajalci vseeno dodajajo v svoje recepture?

Obstajata dva glavna razloga, zakaj pse hranimo z ogljikovimi hidrati. 

Prvi razlog je, ker lahko. Pasji prebavni trakt je izjemno vsestranski. Kot vidimo, bo pes uspeval tudi ob hrani, bogati z ogljikovimi hidrati. Vprašanje, ki se ob tem zastavlja, je, kako dolgo.

Drugi razlog je ekonomski; viri maščob in beljakovin so veliko dražji od ogljikovih hidratov. Ali v najbolj enostavnem jeziku; pšenica, koruza, riž in krompir so zelo poceni sestavine.

A neodvisno od vaših prepričanj so psi bolj nagnjeni k mesni kot rastlinski prehrani.

Ali obstaja idealna količina ogljikovih hidratov v pasji hrani

Ne glede na prepričanje avtorja tega zapisa večina pasjih lastnikov hrani svoje pse z briketi, ki vsebujejo po našem mnenju visoke količine ogljikovih hidratov. Glede na naše izkušnje dolgoletnega trgovca s pasjo hrano in lastnika psov, delimo pasje hrane na tiste z nizko, srednjo in visoko stopnjo ogljikovih hidratov (OH). O hrani z nizko stopnjo OH govorimo, če je manj kot 20 odstotkov kalorij v prehrani iz ogljikovih hidratov. O hrani z zmerno stopnjo OH govorimo, če je več kot 20 do 40 odstotkov kalorij v prehrani iz ogljikovih hidratov. Na trgu obstajajo tudi recepture, ki vsebujejo 60 in več odstotkov kalorij iz OH in te res iz srca odsvetujemo.

Metoda izračuna odstotka ogljikovih hidratov v hrani za psa

Če želite izračunati približen odstotek ogljikovih hidratov v hrani za psa, si poglejte zajamčeno analizo na etiketi in od 100 odstotkov odštejte vsebnost beljakovin, maščob, vlage in pepela. Pozor, morda boste imeli težave pri iskanju vrednosti za vlago ali pepel. V tem primeru se obrnite na proizvajalca ali malce preveriti navedbe na spletu. Vlaknine se uvrščajo med OH, zato jih ne odštevamo od 100.

100 %Analitske sestavine izbrane pasje hrane
– 42 %beljakovine
– 22 %maščoba
– 10 %vlaga
– 11,7 %pepel
= 14,3 %ogljikovi hidrati
Ocena vsebnosti OH v izbrani pasji hrani

Katero pasjo hrano kupiti

Odvisno, kdo vas je prepričal! Po navadi svetujem, naj lastnik zaupa psu. Če pes nima zdravstvenih težav v obliki rjavih madežev okoli oči in gobčka, alergij, ima konsistenten, zdrav iztrebek, ga ne napenja, nima močnega zadaha z gobčka, zvišane telesne teže, artritisa, težav s kožo ali dlako, rakavih obolenj …, potem ostanite na hrani, ki ste jo izbrali. Tudi če je polna koruze, krompirja, riža ali raje riževih otrobov, če se bolje sliši. Morda spada kuža med tiste redke, ki dobro presnavljajo presežne količine OH.

Če sami pazite, kako se prehranjujete, in bi vseeno želeli psa hraniti z recepturami, ki bi najbolje, kolikor vam finance dovoljujejo, podpirale njegovo delovanje organizma, izberite hrano, ki ima vsaj 60 % kakovostnega mesa. Kaj mora vsebovati deklaracija na pasji in mačji hrani in kako jo tolmačimo, je uporaben zapis, vreden vašega branja. V pomoč vam bo pri razumevanju zapisov na embalaži in pri izbiri receptur za pse.

Če imate starejšega psa, potem res raje izberite recepture z več mesnimi beljakovinami in kakovostnimi maščobami. Starejši psi se enako kot ljudje soočajo z upadanjem mišične mase in jim bo hrana, bogata z mesnimi beljakovinami, koristila.

Če potrebujete dodatne informacije, nas pokličite. Znali bomo svetovati ali se soočiti z vašimi težavami, strahovi in pogledi na zdravo pasjo prehrano. Pa vso srečo pri izbiri.

Mojca S.

Vir:

Lindblad-Toh K, Wade CM, Mikkelsen TS et al, “Genome sequence, comparative analysis and haplotype structure of the domestic dog”, December 2005, Nature

Savolainen, P., Zhang, Y. P., Luo, J., Lundeberg, J. & Leitner, T. “Genetic evidence for an East Asian origin of domestic dogs”, 2002, Science

Dr. K. S. Becker, Finally, the Real Science Behind the Benefits of Feeding Raw, barkandwhiskers.com, 2023 (internet: 7. 6. 2023)

Dr. C. Bessent, Is Your Loving, Kind, Fluffy Dog Friend A Carnivore Or An Omnivore?, dogsnaturallymagazine.com, 2021 (internet: 7. 6. 2023)

L. Rodier, Carbohydrates and Your Dog’s Digestive System, whole-dog-journal.com, 2020 (internet: 7. 6. 2023)

Deli objavo

Podobne vsebine