Prehrana pasjih mladičev vpliva na prebavo psa v odrasli dobi

Posodobljeno: 12/05/2024

Nas rezultati sploh ne presenečajo! Da prehrana pasjih mladičev vpliva na prebavo psa v odrasli dobi, smo se naučili že iz skrbnega izbora pasjih hran, ki smo jih ponujali našim nemškim ovčarjem. Psi so del našega življenja. Že od malih nog nas spremlja čudovita pasma nemškega ovčarja, ki ravno zaradi učljivosti v naš dom prihaja kot mladič. Ker je pasma podvržena določenim boleznim, smo hitro ugotovili, da je ustrezna prehrana od malih nog bistvenega pomena pri razvoju in poslabšanju le-teh.

Raziskava, izvedena na Univerzi v Helsinkih, nakazuje, da prehrana pasjih mladičev (starih 2 do 6 mesecev) in prehrana psov v adolescenčni dobi (starih 6 do 18 mesecev) vpliva na pojavnost kroničnih črevesnih težav pri psih v poznejšem življenju. Razlogi za kronične enteropatije (CE) oz. dolgotrajne težave s prebavili na splošno niso dobro raziskani. Za potrebe raziskave so strokovnjaki uporabili podatke, zbrane preko spletne ankete o pogostosti hranjenja psov, ki jo je leta 2009 izvedla raziskovalna skupina DogRisk. Podatki vključujejo odgovore na anketna vprašanja več tisoč finskih lastnikov psov o prehrani njihovih psov v treh različnih starostnih obdobjih psov, boleznih, ki so jih imeli ali jih imajo njihovi psi, ter različnih okoljskih dejavnikih.

Kaj opisuje izraz kronična enteropatija pri psih

Izraz kronična črevesna obolenja (enteropatije) opisuje številna obolenja psov s pojavnostjo drisk, katerih pogostejši vzroki nastanka so preobčutljiva reakcija na specifično hrano, reakcija na proti – mikrobno zdravljenje (ARD: antimicrobial-responsive diarrhoea), kronično vnetna črevesna bolezen neznanega izvora (IBD: idiopathic inflammatory bowel disease) in histiocitni ulcerativni kolitis (HUC: histiocytic ulcerative colitis). CE je danes splošno ime za več kot tri tedne trajajočo bolezen pasjih prebavil, ki jo je mogoče zdraviti z dieto, antibiotiki ali kortizonom.

Simptomi kronične pasje enteropatije (CE) pri psih vključujejo vztrajno in/ali ponavljajoče se bruhanje, drisko, zmanjšan apetit, bolečine v trebuhu in izgubo teže, ki trajajo več kot tri tedne in se lahko pojavijo v mladosti ali kasneje v odrasli dobi. Simptomi imajo negativne posledice za življenje psa in lastnika.

Ni vseeno, s čim hranite pasjega mladiča

Raziskava je pokazala, da prehrana pasjih mladičev vpliva na prebavo psa v odrasli dobi. Še več! Hranjenje psa s surovo MESNO hrano in s človeškimi ostanki v zgodnji mladosti in adolescenci se je pokazalo kot zaščitno pred razvojem črevesnih obolenj (CE) v poznejši starosti. Surove kosti in hrustanec, ostanki človeške hrane in hranjenje z mize v rani mladosti in adolescenci psov ter jagodičevje v obdobju mladičkov so bili povezani s kasnejšim manjšim razvojem črevesnih obolenj pri psih (CE).

Na drugi strani je raziskava pokazala, da hranjenje psov že od zgodnje mladosti oz. adolescence s suho hrano oz. briketi za pse, ki vsebujejo ultra predelane ogljikove hidrate, ali pogosto dodajanje surove kože v prehrano psov (ki v resnici niti slučajno ni surova), predstavlja tveganje za razvoj CE v kasnejšem življenjskem obdobju psa.

Dodajanje surove kože (posušene živalske kože za žvečenje, podvržene različnim mehanskim, kemičnim in toplotnim obdelavam) v prehrano psov je povečalo možnost razvoja CE v odrasli dobi. Tveganje se je povečevalo s pogostnostjo hranjenja. Najvišje je bilo, če so psi uživali surovo kožo več kot nekajkrat na teden.

Enak vpliv na verjetnost kasnejšega razvoja črevesnih obolenj je imelo uživanje veterinarsko oblikovanih diet v obliki pasjih briketov že od rane mladosti. Del psov, vključenih v raziskavo, je v prvih mesecih po rojstvu in v adolescenci uživalo veterinarsko predpisano suho hrano za pse, namenjeno prebavnim ali alergijskim težavam. Raziskava je pokazala pomembno povezavo s poznejšim pojavom kroničnih enteropatij in opisano prehrano.

Uživanje surove kože za pse lahko predstavlja tveganje za zdravje ljubljenčkov

Priboljški iz surove kože so še vedno standard na policah trgovin za male živali. O tem smo že nekajkrat pisali in opozarjali pasje lastnike, naj bodo pozorni, kaj vsebujejo. Žvečljivi priboljški za pse iz surove kože so eden najbolj nevarnih in strupenih priboljškov, s katerim lahko nevede zastrupljate psa, vsakič ko mu ga postrežete. Zakaj?

Najprej je potrebno pojasniti izraz “surova koža”. Ta niti slučajno ni surova, ampak je večkrat obdelana z različnimi kemikalijami. Te so potrebne, da se od kože ločijo dlaka in maščobje in da se koža pripravi za daljši transport in se pri tem ne pokvari. Vsem kemičnim postopkom obdelave sledi postopek ločevanja gornje plasti kože od spodnje. Gornji sloj se uporabi za avtomobilske sedeže, torbice, čevlje in oblačila, notranji za izdelavo lepil, kozmetike, želatine in pasjih priboljškov.

Notranji sloj se dodatno obdela z belilom, ki mu odstrani neprijeten vonj in barvo. Sedaj vas vprašamo, ali bi vi to jedli? Zagotovo ne. In tudi vaš pes tega ne bi smel jesti. Nastali produkt kemične obdelave dodatno obremenijo z ojačevalci okusa, da je psom sploh privlačen, in barvami, da je všeč lastnikom. Različno trdoto izdelka zagotovijo z dodajanjem lepila. Testi kosti iz surove kože so pokazali, da lahko vsebujejo svinec, arzenik, živo srebro, krom, formaldehid in druge strupene kemikalije. Je potrebno še več razlage?

Uživanje veterinarske diete za pse lahko predstavlja tveganje za zdravje ljubljenčkov

O veterinarski dieti za pse praktično ne razpravljamo. Zakaj? Ker sklepamo, da je bila ustvarjena s sodelovanjem veterinarjev, najboljših poznavalcev pasjih prehranskih potreb. In v stroko se res ne bomo spuščali, kaj ne? Vseeno poglejmo, kaj vsebuje ena od suhih receptur veterinarske diete, namenjena odraslim psom s težavami v prebavi. Sestavine se navedene od tiste, ki jo je v recepturi največ do najmanj (v padajočem vrstnem redu):

SESTAVA

  • riž,
  • perutninske beljakovine (posušene),
  • koruza,
  • živalske maščobe,
  • živalske beljakovine (hidrolizirane),
  • kvasi,
  • posušena jajca,
  • posušeni rezanci sladkorne pese,
  • sojino olje.

TEHNOLOŠKI DODATKI

  • Klinoptilolit sedimentnega izvora: (5 g) – konzervansi in antioksidanti.

Vsak malo bolje informiran pasji lastnik bi si moral ob branju sestave zastaviti vprašanje, zakaj so riž, koruza in slabo poimenovane mesne beljakovine ter slabo določljiva, a tako pomembna olja, dobri za pasjo prehrano! Ob tej priliki NE BOMO ponovno razlagali, kar smo dobro razložili s prispevki Kako izbrati najboljšo hrano za psa in Ogljikovi hidrati v hrani za pse. To je KATASTROFALNA sestava! Če pogledamo še analitske sestavine, iz njih lahko ocenimo količino ogljikovih hidratov, ki jo receptura vsebuje:

Beljakovine 25.0 %, maščobe 20.0 %, vlaknine 1.9 %, pepel 6.6 %, vlaga 9,5 %. Podatek o vlagi smo našli s težavo, a je bistven pri oceni vsebnosti OH v hrani.

Izbrana hrana vsebuje cca 39 % ogljikovih hidratov, kar ne preseneča. Kar dve sestavini med prvimi tremi vsebujeta OH (riž in koruza). Kje je težava? Ogljikovi hidrati se v krvnem obtoku razgradijo v glukozo, kar lahko spodbuja vnetne procese v telesu. Vnetje pa je glavni vzrok številnih kroničnih bolezni psov.

Lastniki psov preko hrane vplivajo na zdravo prebavo svojih psov

Lastniki psov, ki so s svojo prehrano ohranili zdravo delovanje črevesja, so pse hranili s surovo hrano. V prehrani psov so uporabljali surovo meso, surovo meso organov, surove ribe, surova jajca, kosti in hrustanec ter jagodičevje, kot so borovnice in brusnice. V času trajanja raziskave so strokovnjaki zaznali povezavo med pasjimi mladiči in mladostniško prehrano ter razširjenostjo kroničnih gastrointestinalnih simptomov pozneje v življenju. Proaktivni lastniki psov lahko z izborom hrane vplivajo na zdravo črevesje svojih psov na način, da mladičem in mladim psom zagotovijo raznoliko svežo, »pravo« hrano. Pri tem imamo v mislih tako dodatke k prehrani kot brikete.

Raziskava je torej pokazala navedene povezave, ki jih nameravajo raziskovalci v bližnji prihodnosti še natančneje preučiti.

Hrana, ki sledi potrebam pasjega organizma

Hrana za pse, ki zasleduje odkritja skupine znanstvenikov, je torej surova hrana ali njen prvi približek; na zraku sušena hrana za pse. V to kategorijo se uvrščata dve podjetji iz hov-hov.si ponudbe, ki se trudita pasjim lastnikom ponuditi najboljše, kar zmoremo.

Prva na zraku sušena hrana je Pala s Finske. Predstavlja nadstandardno pasjo hrano evropske kakovosti z evropskimi sestavinami z nordijskim poreklom. Pod oblikovanje sestave se je podpisala skupina strokovnjakov DogRisk, ki deluje pod okriljem Univerze v Helsinkih. Sledi smernicam naravne sestave brez dodajanja umetnih sestavin (barvil, ojačevalcev okusa, zgoščevalcev itd.) in mašil (žitarice, krompir …). Zmleto mešanico sestavin v sterilnih sušilnih komorah dlje časa nežno sušijo na zraku pri nizkih temperaturah, dokler ne dosežejo idealne ravni vlage. Ta nežen postopek ohrani sestavine brez razgradnje beljakovin, encimov in aminokislin. Ko je mešanica suha, jo narežejo na posebne oblike Pala hrane za pse ali Pala priboljškov za pse in nemudoma zapakirajo, da ohranijo svežino.

Druga na zraku sušena hrana je Ziwi Pets z Nove Zelandije. Predstavlja nadstandardno pasjo hrano z izjemno cenjeno novozelandsko kakovostjo in sestavinami, ki v celoti prihajajo z Nove Zelandije. Med na zraku sušenimi hranami za pse je orala ledino in si v svetu ustvarila sloves podjetja, ki brezkompromisno sledi prehranskim potrebam psov s sestavinami najvišje kakovosti. Tudi ta se dvakrat suši na nizkih temperaturah, a na koncu doseže stabilnost, ki omogoča uporabo hrane za pse dlje časa po odprtju vreče od Pala hrane za pse. Za svoje recepture ne uporablja umetnih dodatkov in mašil, prav tako pa bdi nad živinorejo in jamči, da uporabljene sestavine niso polne ostankov antibiotikov, ki so stalnica v določenih praksah reje živali.

Hov-Hov mnenje

Obe hrani sta vredni pozornosti vsakega pasjega in mačjega lastnika. Upamo si trditi, da boljših na trgu ne boste enostavno našli in obema v celoti zaupamo. Ziwi Peak je na zraku sušena hrana za pse in mačke, ki si je med slovenskimi kupci utrla pod do pasjih želodčkov zaradi izjemne sestave in dobrih izkušenj lastnikov.

Pala na zraku sušena surova hrana za pse je novost na slovenskem trgu, a v tujini ima svoj krog oboževalcev, kar po deklaraciji in načinu priprave ni presenetljivo.

Obe sta primerni za lastnike, ki lahko globlje sežejo v žep ali imajo manjše kužke, ki pojedo manj. Obe bosta dali dobre rezultate psom s svetlo dlako, ki trpijo zaradi vnetij oči in rdečih madežev okoli oči, šapic in gobčka.

Vsem, ki ste v dvomu, z veseljem svetujemo ali odgovorimo na porajajoča se vprašanja. Pa srečno pri izbiri hrane za ljubljenčka!

Viri

Deli objavo

Podobne vsebine