Srčno popuščanje pri psih v povezavi z dieto brez žitaric – prevara stoletja

Leta 2019 se je začela gonja proti proizvajalcem hrane za pse brez žitaric. Ameriška agencija za varno prehrano FDA je izdala opozorilo, da je morda povečan porast srčnega popuščanja pri različnih pasmah psov povezan s prehrano brez žitaric. S prstom so pokazali na proizvajalce, ki niso sledili prehranskim smernicam največjih proizvajalcev hrane za ljubljenčke na svetu, kamor se uvrščata dva največja Nestle in Mars. Rezultat je bil katastrofalen. Pasji lastniki so množično prehajali iz, po našem prepričanju in znanju, bolj ustrezne brez žitaric na manj ustrezno pasjo hrano, bogato z ogljikovimi hidrati slabše kakovosti. Iz afere so največ pridobile že tako največje blagovne znamke na svetu, kot so Hills, Royal Canine in Purina. Prodaja in dobiček se je prenesel iz že tako manjših (butičnih) proizvajalcev hrane za ljubljenčke, katerih posel je temeljil izključno na proizvodnji hrane za pse in mačke, v prodajo in dobiček največjih zaslužkarjev na tem področju. Ni potrebno posebej poudariti, da podjetji Mars in Nestle predvsem proizvajata izdelke za ljudi (sladkarije, kavo, pijače …). Hrana za živali je del stranske prodajne ponudbe.

V nadaljevanju bomo skušali odgovoriti, ali je srčno popuščanje pri psih v povezavi z dieto brez žitaric prevara stoletja? Je bilo skrbno orkestrirano z izbranimi veterinarji in fakultetami s ciljem očrniti manjše proizvajalce hrane za ljubljenčke, ki so se z informiranjem lastnikov in vztrajanjem pri recepturah brez t. i. mašil zažirali v dobičke multinacionalk? Raziskave na to temo se že izvajajo, skupinske tožbe vpletenih se prav tako pripravljajo. O vsem podrobno poroča ameriška veterinarka dr. Judy Morgan. Je avtorica petih knjižnih uspešnic. Objavila je več sto člankov v spletnih in tiskanih revijah. Dve leti je vodila lastno radijsko oddajo Naturally Healthy Pets. Njen cilj je spremeniti življenja več kot desetim milijonom hišnih ljubljenčkov preko izobraževan in opolnomočenj lastnikov hišnih ljubljenčkov po vsem svetu v povezavi z uporabo naravnih zdravilnih terapij, zmanjšanju uporabe kemikalij, cepljenj in procesirane hrane za živali slabe kakovosti. V nadaljevanju delimo njen prispevek, ki informira lastnike psov o pomembni tematiki srčnega popuščanja pri psih v povezavi z dieto brez žitaric.

Kaj je srčno popuščanje pri psih oz. dilatativna kardiomiopatija (DKM)

Dilatativna kardiomiopatija (DKM) je pogosta srčna bolezen pri psih. Je druga najpogostejša za okvaro srčne zaklopke. DKM predstavlja stanjšanje srčne mišice. Tako srce ni sposobno ustrezno pošiljati kri po organizmu, kar povzroči zelo povečano ali razširjeno srce. Zgodovinsko je bila DKM obravnavana kot dedna bolezen, pogosto prisotna pri pasmah, kot so nemške doge, dobermani, bokserji, irski volčji hrti, kokeršpanjeli, novofundlandci ter v zadnjem času zlati prinašalci.

Simptomi vključujejo hlastanje za sapo, letargijo, kašelj, pomanjkanje apetita, napihnjen trebuh in kolaps. Na žalost se vsi navedeni znaki pogosto pojavijo pozno, v napredovani fazi bolezni. Diagnozo postavijo z elektrokardiogrami, rentgenskimi slikami in ehokardiografijo.

Od kod ideja, da je za DKM kriva prehrana psov brez žitaric

Leta 2018 so veterinarji zaznali naraščajoče število psov, ki so kazali znake DKM pri pasmah, ki tradicionalno niso veljale za ogrožene. V mnogih primerih so ugotovili nizke ravni tavrina. Pojavljati so se začele različne teorije …

  • Je težava v nizkih ravneh tavrina?
  • Morda je kriva nizka absorpcija tavrina?
  • Je krivo vmešavanje v proizvodnjo tavrina?

Tavrin je aminokislina, ki jo najdemo v mesu in je pomembna za normalno delovanje srčne mišice. Julija 2018 je Uprava za hrano in zdravila (FDA) začela s preiskavo. Ob tem je tesno sodelovala z organizacijo Pet Food Institute, lobistično skupino, ki jo sestavljajo predstavniki multinacionalk, kot so Mars, Nestle-Purina, Smucker’s in Royal Canin. (Lahko temu upravičeno rečemo “konflikt interesov”?)

FDA je našla 16 proizvajalcev pasje hrane, ki so imeli deset ali več primerov DKM, povezanih s svojo prehrano. Več kot 90 % diet je bilo “brez žitaric”. 93 % diet je vsebovalo grah ali lečo. Ta domneva se je hitro predstavila kot dejstvo. Veterinarji so začeli svetovati strankam, naj prenehajo hraniti pse z recepturami brez žitaric in preidejo na hrane za pse z žiti. Toda zakaj? Žita namreč ne vsebujejo tavrina, zato prehrana z žitaricami ne vodi k rešitvi predstavljenega problema. Na žalost je veterinarska skupnost podlegla tej retoriki in pogosto priporočala vrnitev k nizkokakovostnimi, z žitaricami bogatimi dietami za pse.

Kaj pravijo nadaljnje teorije

Junija 2019 je FDA objavila posodobljen seznam psov, ki jih je prizadela DKM. Na seznamu je bilo 305 psov. Od teh je bilo 73 % pasem z znano genetsko nagnjenostjo k razvoju DKM. Poleg tega je imelo 61 % psov s seznama druge bolezni, ki lahko prispevajo k razvoju srčnih bolezni, vključno s hipotiroidizmom, boreliozo in degeneracijo mitralne zaklopke. Pri tako izkrivljenih podatkih je nemogoče s prstom pokazati na določene vrste pasje hrane kot krivce za obravnavano DKM. A tu se zgodba še ne zaključi! Ko se rezultate poročila FDA razvrstili po izpostavljenih proizvajalcih pasje hrane, se je izkazalo, da je kar 49 % izpostavljenih blagovnih znamk proizvedel eden od šestih največjih proizvajalcev pasje hrane v Severni Ameriki. Kljub temu so veterinarji in FDA obtožili manjše proizvajalce pasje hrane, kar jim je povzročilo ogromne izgube prihodkov in delovnih mest.

Leta 2020 je pregled znane literature (Review of canine dilated cardiomyopathy in the wake of diet-associated concerns) razkril napake v raziskavah DKM pri psih, vključno z izborom vzorca, nekonsistentnostjo parametrov vzorčenja, preveč spremenljivkami in pomanjkanjem popolnih podatkov za študije primerov o DKM in znani genetski nagnjenosti pri določenih pasmah psov. Majhne velikosti vzorcev in pretirana zastopanost pasem so običajni v nedavnih raziskavah DKM.

Leta 2021 je Univerza Tufts s kolegi raziskovalci objavila raziskavo (Investigation of diets associated with dilated cardiomyopathy in dogs using foodomics analysis), v kateri so primerjali diete, povezane z DKM, in diete, ki niso povezane z DKM. Ugotovili so, da največjo razliko med obema dietama predstavlja vključitev graha v recepturah pasje hrane. Rezultati so nadalje pokazali, da je bil grah povezan tudi z višjimi in nižjimi koncentracijami določenih spojin v primerjavi z dietami, ki niso bile povezane z DKM. Na žalost razmerje med temi spojinami in DKM ni znano, zato bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Protislovje raziskav iz leta 2023

Leta 2023 sta bili objavljeni dve raziskavi s protislovnimi ugotovitvami. Prva (Pit bull–type breeds with dilated cardiomyopathy eating nontraditional diets improve after diet change (2015–2022) je zaključila, da je sprememba “netradicionalne” prehrane (ki vsebuje stročnice in krompir) na “tradicionalno” izboljšala čas preživetja pri 91 psih pasem, ki nimajo genetske predispozicije za DKM.

Druga raziskava (The Pulse of It: Dietary Inclusion of Up to 45% Whole Pulse Ingredients with Chicken Meal and Pea Starch in a Complete and Balanced Diet Does Not Affect Cardiac Function, Fasted Sulfur Amino Acid Status, or Other Gross Measures of Health in Adult Dogs), financirana s strani Champion Pet Foods, je nakazala, da stročnice in krompir morda niso krive za razvoj DKM. Slednja je sledila sibirskim haskijem, ki so se prehranjevali s 45 % celih “sestavin stročnic” (kategorija rastlin, ki vključuje grah, lečo, čičeriko in suhi fižol) v prehrani brez žitaric. Pomembno: Sibirski haskiji nimajo genetske nagnjenosti k DKM, hkrati pa je raziskava trajala le 20 tednov.

V teh raziskavah se “tradicionalna” dieta razume kot prehrana ljubljenčkov z briketi, polnimi sestavin iz moke, gensko spremenjenih žitaric, kamor se uvršča koruza, sintetičnih vitaminov, konzervansov in drugih potencialno nevarnih dodatkov. Medtem ko lahko opisana hrana prepreči razvoj DKM, lahko na drugi strani povzroči nešteto drugih zdravstvenih težav.

Previdno pri zaključkih

Od leta 2021 do 2022 so se prihodki od prodaje pasje hrane brez žitaric zmanjšali za 60 milijonov dolarjev. Hkrati so se leta 2019 močno povečali prihodki od prodaje pasje hrane, ki vsebujejo žitarice. Ti so se od leta 2020 do leta 2021 še dodatno zvišali za 700 milijonov dolarjev.

6. februarja 2023 je bila vložena skupinska tožba proti Hill’s Pet Food, Fundaciji Morris Animal, Inštitutu Mark Morris, dr. Lisi Freeman (Univerza Tufts), dr. Joshui Sternu (UC Davis) in dr. Darcy Adin (Florida) ter ostalim. Obtožuje jih vpletenosti v “nezaslišano, obsežno in škodljivo kampanjo koordiniranega, v dobiček usmerjenega, lažnivega znanstvenega neresničnega obveščanja s strani multinacionalke” s ciljem prepričati veterinarje in lastnike hišnih ljubljenčkov (lažno – po tožbi), da so hrane za pse brez žitaric nevarne in povezane s srčno boleznijo pri psih.

Podjetje Hill’s Pet Food (v lasti Colgate-Palmolive) se promovira kot hrana številka ena po priporočilih veterinarjev v ZDA. Zato je seveda tesno povezano z veterinarsko akademsko skupnostjo, deloma tudi zaradi financiranja učiteljskih pozicij na veterinarskih fakultetah. Tožba podaja podrobnosti o tem, kako naj bi obtoženi izdelali popoln načrt, ki povezuje hrano za pse brez žitaric z nastankom srčne bolezni pri psih.

Med brskanjem po obremenilnih spisih smo naleteli na dokazno gradivo (Lawsuit Claims Hill’s Pet Food And Veterinarians Fabricated Grain-Free Diet Scare), vezano na protokol poročanja FDA, ki ga je spisal eden od sodelujočih veterinarjev v preiskavi. Navaja, da je protokol določal poročanje FDA samo v primeru, če je pozitiven pes na DKM užival hrano, ki je ni proizvajalo podjetje Hills oz. ostala dva največja proizvajalca. S tem je lažno ustvarjal povezavo bolezni z butičnimi pasjimi hranami, ne glede na vsebnost žitaric.

Primarna in sekundarna kardiomiopatija in DKM

Primarna DKM opisuje diagnozo srčnega popuščanja pri psih, ki so genetsko nagnjenih k tej bolezni. Sekundarna DKM opisuje s prehrano povezane diagnoze obolenja pri pasmah, ki tradicionalno niso nagnjene k DKM. Raziskovalci še vedno ne vedo natančno, kaj povzroča sekundarno DKM, a se stanje na tem področju izboljšuje. Sprva so bile krive diete brez žitaric. A je nadaljnja preiskava pokazala, da so nekatere diete brez žitaric brez škodljivih učinkov. Pogosteje so prizadeti psi, hranjeni s komercialnimi dietami brez žitaric, ki vsebujejo stročnice. Grah je najpogosteje omenjena stročnica na zatožni klopi. Preprost odgovor morda tiči v dejstvu, da se v recepturah za pse najpogosteje uporablja. Soja, pogosta sestavina pasje hrane, ni bila povezana s sekundarno DKM. Obstaja možnost, da sta v zgodbo vpletena krompir in sladki krompir, vendar sta bila vključena v manj proučevanih diet brez žitaric. Je bolezen lahko posledica slabe kakovosti beljakovin ali le stročnice in krompir nekako motijo vnos in proizvodnjo tavrina v telesu? Natančen mehanizem srčnega popuščanja in resnična povezava bolezni s hrano brez žitaric nista znana. Zato sta na tej točki le plod ugibanj.

Medtem pa …

AKC Canine Health Foundation (CHF) nadaljuje financiranje raziskav te zapletene težave, pri čemer potekajo raziskave, ki jih financira CHF, v več ustanovah. Ena od raziskav, ki jo je financiral CHF, je vključevala sodelovanje s strokovnjaki na Univerzi Florida, Univerzi Tufts, Univerzi Wisconsin-Madison in Univerzi Kalifornije v Davisu. Njen cilj je preveriti DKM pri veliki populaciji psov brez kliničnih znakov bolezni srca s posebnim poudarkom na malih angleških hrtih, zlatih prinašalcih, dobermanskih pinčih in pritlikavih šnavcerjih. V raziskavi primerjajo izvide ultrazvokov ter koncentracije krvnih biomarkerjev in tavrina ter beležijo zgodovino prehrane vsakega vključenega psa. Raziskava se je začela leta 2019 in se bo zaključila marca 2024.

Pod črto

Kar potrebujemo za razjasnitev stanja, so neodvisne laboratorijske raziskave in znanstveniki, ki preučujejo problem. Na koncu gre za financiranje raziskav.

Raziskave, ki vključujejo večje število pasem in večje vzorčne skupine, so nujno potrebne, da bi bolje razumeli, ali obstajajo povezave med potencialnimi etiologijami (kot je prehrana) in razvojem DKM za celotno populacijo psov. Glede na dokazno gradivo se lahko zgodi, da bo tožba dokazala, da gre za ogromno prevaro, ki jo je izvedla velika skupina tako ali drugače povezanih posameznikov. Njen cilj je bil povečanje dobička, ne pa dobrobit ljubljenčkov. In če pasji in mačji lastniki tega ne bodo “kaznovali” s spremembo izbire hran, bo to še en dokaz, kaj vse si lahko privoščijo najbogatejše korporacije na svetu.

Deli objavo

Podobne vsebine