Mokra hrana za pse (konzerve za pse) se praviloma uvršča med dopolnilno hrano suhi pasji hrani. Poglavitna lastnost mokre pasje hrane v pločevinkah je, da vsebuje večje količine vlage. Zato se mokra hrana za pse toplo priporoča psom, ki dnevno ne užijejo zadostnih količin tekočine. Konzerve za pse se namreč odlično obnesejo pri ustrezni hidraciji preberi več >

psa, ob tem pa kuža z obrokom ne prejme večjega števila kalorij od priporočenih.

Mokro pasjo hrano naj bi v prehrano svojih psov vključili tudi vsi lastniki starejši psov. Psi seniorji z leti izgubijo ostrino vonja. Zato lahko s pasjimi konzervami v svoje telo vnesejo ustrezne količine vode in hranil, saj ima konzervirana pasja hrana močnejši okus in vonj. Zato mokra hrana za pse še posebej ustreza spremenjenim čutilom starejših psov. Enak učinek ima mokra hrana za pse na neješče pse, ki okrevajo po zdravstvenih posegih ali se borijo z različnimi boleznimi, ki jim jemljejo voljo do hrane. Z mokro hrano za pse bo tak kuža dobil vse potrebne beljakovine, vitamine in minerale ter pomembno količino vode. Torej vse bistvene sestavine zdrave prehrane psa, ki mu bodo pomagale k hitrejšemu okrevanju oz. boju z boleznijo.

Naši kosmatinci se po vihanju noskov nad različnimi sestavinami v mokri hrani za pse ne razlikujejo veliko od svojih izbirčnih lastnikov. Zato smo za pse »z izbranim okusom« v ponudbo mokrih pasjih hran vključili prav posebno hrano, bogato s hladno opranimi zelenimi vampi. Zeleni vampi v mokri pasji hrani so novost, ki na naraven način vzpodbudi zanimanje psov za hrano. Predstavljajo naravno različico potencialno nevarnim sintetičnim ojačevalcem okusa, ki so stalnica v konzervirani hrani za pse iz množične proizvodnje. Mokra hrana za pse, obogatena z zelenimi vampi, vzbuja tek tudi bolnim kužkom. Zato smo izjemno veseli, da lahko lastnikom izbirčnih ali kakor koli drugače neješčih psov ponudimo vrhunske konzerve z vedno bolj cenjenimi in iskanimi zelenimi vampi iz ekološke reje, ki na naraven način vzpodbujajo apetit.

Nikar se ne pustite zavesti marketinškim prijemom proizvajalcev cenenih mokrih hran za pse. Te vsebujejo večje količine ogljikovih hidratov od potrebnih. Psi so že od nekdaj mesojede živali! Le da so prilagodili svoj prebavni sistem prehrani človeka, saj so njegov zvesti spremljevalec že več kot 30.000 let. Ravno zato je pasji prebavni trakt sposoben predelati manjše količine ogljikovih hidratov. V osnovi so še vedno strogi karnivorji. Dokaze za to trditev najdete v njihovi obliki zobovja, ki je prilagojeno trganju mesa (in ne žvečenju, kot pri prežvekovalcih). Ne preseneča, da večina mokrih pasjih hran na Hov-Hov.si spletnih policah močno odstopa od ponudbe konkurenčnih trgovcev. Mokra hrana za pse iz naše ponudbe se odlikuje po višji vsebnosti beljakovin mesnega izvora. Ta podatek je lastnikom psov, ki jih ne želijo hraniti pretežno z beljakovinami rastlinskega izvora, izjemno pomemben. Rastlinske beljakovine se v pasjo hrano dodajajo v večjih količinah, ker močno pocenijo izdelek, a psa žal ne oskrbijo s potrebnimi hranili.

Izbor proizvajalcev mokre hrane za pse bistveno vpliva na kakovost sestavin, zato mu posvečamo velik del naše pozornosti. Natančen pregled deklaracij v Hov-Hov.si spletni ponudbi, kjer se nahajajo opisi sestavin po posamezni vrsti konzerve ali mesnih vrečk, vam razkrije pomembno lastnost, po kateri se kakovostna mokra hrana za pse ločuje od manj kakovostnih na tržišču. Kakovostna mokra hrana za pse ima na deklaraciji natančno poimenovane sestavine (primer: splošen opis sestave mokre pasje hrane z generičnimi poimenovanji „meso, mesna moka, stranski mesni proizvodi ali perutnina“ nadomešča natančen opis, kamor uvrščamo primer opisov „piščančje meso ali meso divjega prašiča“). Obolevanje psov za različnimi oblikami alergij je v zadnjih letih močno poraslo, kar močno obremenjuje lastnike v čustvenem in finančnem smislu.  Psi so vedno bolj občutljivi na alergene sestavine v hrani in okolju. Proizvajalci pasje hrane se zato skušajo prilagoditi porastu alergijskih reakcij psov z dodajanjem nestandardnih virov mesnih beljakovin v svoje recepture. Ne preseneča, da je ta trenutek jelenovo meso (divjačina) najbolj cenjen in iskan beljakovinski mesni vir. Mokra hrana za pse z jelenovim mesom se uvršča med nealergene, torej hrane, kjer lastniki praktično ne poročajo o alergijskih odzivih. Povpraševanje zato že nekaj let presega ponudbo, kar se odraža v višji ceni od ostalih hran v naši ponudbi. Vsem lastnikom psov, ki trpijo zaradi alergij ali intoleranc, toplo priporočamo razmislek in vključitev divjačine v hrano svojega psa. Še posebej, če je kuža alergik.  Morda boste na koncu ugotovili, da vam stabilno zdravje svojega kosmatega prijatelja odtehta skrbi in stroške, ki jih imate zaradi pogostih obiskov izbranega veterinarja in nakupa zdravil. Na lestvici popularnosti se visoko uvrščajo tudi recepture, kjer prevladuje jagnječje meso, morska in nekatere sladkovodne ribe (skuša, slanik, iverka, postrv), meso divjega prašiča, raca, prepeličje meso, goveje meso

Na tržišču lahko najdete raznoliko paleto ponudnikov mokre hrane za pse, ki se med sabo razlikujejo po sestavi in količini vlage. Spletni nakupovalnik Hov-Hov.si Celje svojim kosmatim »strankam« ponuja obe izvedbi mokre pasje hrane:

 • konzerve za pse, ki se uvrščajo med najbolj popularne in prodajane dopolnilne mokre hrane za pse, in
 • mesne vrečke za pse (mousse za pse), ki zaradi načina pakiranja oz. priročne uporabe vedno bolj pridobivajo na popularnosti tako na potovanjih kot na pasjih razstavah ali daljšem sprehodu.

Mokra hrana za pse ima vrsto prednosti pred suho. Praviloma je dosti okusnejša od briketov in vsebuje veliko beljakovin in maščob. Kužki, ki imajo težave z zobmi, jo lažje zaužijejo. Mnogo lastnikov jo uporablja kot slasten posip po vrhu najljubše suhe hrane psa, saj zvišuje njegovo zanimanje za hrano. Slabost pasjih konzerv se kaže v njihovem vplivu na povečanje telesne teže psa, po odprtju se morajo hitro porabiti, drugače se pokvarijo, in cenovno so zahtevnejše od svoje suhe različice.

Ob izboru mokre hrane za pse priporočamo previdnost, saj lahko vsebujejo potencialno nevarne kemikalije. Te lahko psu na dolgi rok škodijo. Izpostavili bi sintetične dodatke, kamor se uvrščajo zgoščevalci mokre pasje hrane, konzervansi, ojačevalci okusa in barvila. Bodite pozorni na sledeče dodatke v konzervah za pse:

 • Kemični antioksidanti, kot npr. BHA, BHT, etoksikvin. Raziskave so namreč pokazale soodvisnost med vnosom tovrstnih sestavin ter nekaterimi spremembami v organih živali, ki so jih zaužile. Še posebej pri večjih odmerkih. Literatura navaja negativne stranske učinke, kot npr.: vpliv na imunski sistem, vpliv na metabolizem lipidov ter raven vitamina E, spodbujanje nastanka karcinoma želodca, mehurja, ščitnice in pljuč, pospešitev nastanka hiperplazije in želodčne citotoksičnosti, hipertrofijo ščitnice, nadledvične žleze in pljuč … Omenjene sintetične dodatke boste našli v večini mokrih pasjih hran multinacionalk, ki obvladujejo svetovni trg hrane za male živali. V teh zaradi prihodkovnih pritiskov proizvajalec žal ni toliko fokusiran na kakovost, ampak na večjo količino in nižjo ceno.
 • Kemična konzervansa BPA (bisfenol A) in njegov, znova umetni, nadomestek BPS (bisfenol S), ki se uporabljata kot plastifikatorja embalaže. Ker se mnoge raziskave potrdile nevaren vpliv BPA na zdravje uporabnikov, so se podjetja prilagodila in to nevarno kemikalijo zamenjala z drugo, ki se žal tudi uvršča med škodljive; BPS. Zato priporočamo izjemno previdnost pri nakupu izdelkov, kjer proizvajalec na embalaži oglašuje, da so »BPA free«. Morda so jo je le nadomestili z drugo, manj poznano, a enako škodljivo za zdravje psov; BPS.
 • Sladila, kot npr. saharoza (namizni sladkor) in visoko fruktozni koruzni sirup (glikemični indeks ima okoli 58, zato povzroča visoko odvisnost, večino sirupa se izdela iz GSO koruze). Obe sladili se uvrščata med najmanj zdrave in močno vplivata na odvisnost in povečanje telesne teže psa.
 • Umetna barvila, kot npr. FD&C rdeče št. 3 (eritrozin E 127). Omenjeno umetno barvilo vsebuje visoko količino joda in je lahko izvor nastanka alergij pri psih in težav pri delovanju ščitnice.

Zato imamo v Hov Hov prodajnem programu mokro hrano za pse v pločevinkah, ki so popolnoma (100 %) brez škodljivih sestavin. Proizvajalec se je tu še posebej potrudil, saj je izvrstno hrano pakiral v pločevinke, ki niso premazane s kemikalijo bisfenol A (BPA). Ta lahko po nekaterih raziskavah negativno vpliva na hormonsko ravnovesje oz. delovanje žlez z notranjim izločanjem.

Kvalitetna mokra hrana za pse se presoja po sledečih kazalnikih:

 • ne vsebuje potencialno karcenogenih kemičnih konzervansov,
 • ne vsebuje splošno poimenovanih mesnih virov (primer: namesto generičnega poimenovanja meso in mesni stranski proizvodi je na deklaraciji mokre hrane za pse navedeno natančno poimenovanje jagnječje meso, jagnječja jetra, skuša …),
 • ne vsebuje potencialno nevarnih umetnih barvil,
 • ne vsebuje splošno poimenovanih maščob (primer: namesto generičnega poimenovanja rastlinsko olje je na deklaraciji mokre hrane za pse navedeno natančno poimenovanje lososovo olje),
 • vsebuje nadstandardno količino mesnih beljakovin,
 • ima ustrezno ravnovesje med maščobami in beljakovinami (1 : 2),
 • vsebuje zmerno količino ogljikovih hidratov,
 • ima višjo ceno! Nizka cena je praviloma pokazatelj slabše kakovosti in nakazuje, da izbrana mokra hrana za pse vsebuje sestavine, ki jih ne želite videti na krožniku svojega psa in so v nasprotju s čudovitimi reklamnimi sporočili proizvajalca.
 • nima veliko odpoklicev s strani tržnih inšpektorjev zaradi neskladne dejanske sestave v primerjavi z navedenimi na deklaraciji, preseženih vrednosti škodljivih sestavin (kadmij, živo srebro, cink …) in vsebnosti patogenih bakterij (e.coli, salmonela, listeria …) in ni periodično tarča sodnih obravnav zaradi škodljivega vpliva na zdravje psov.

Hov-Hov ponudba pasjih konzerv temelji na recepturah, usklajenih z delovanjem in potrebami pasjega organizma. Zato mokra hrana za pse iz naše ponudbe ne vsebuje težje prebavljivih žitaric oz. so dodane le v manjših količinah. Nižja stopnja ogljikovih hidratov se uvršča v eno pomembnejših lastnosti mokre pasje hrane višje in visoke kakovosti. Psi moderne dobe so dosti bolj povezani s človekom kot so bili kadar koli prej v zgodovini sobivanja človeka s psom. Vse bolj jih uvrščamo med družinske člane, kar vpliva na spremenjen pogled lastnikov na pasjo prehrano. Prehranske sestavine, ki pridobivajo na vrednosti v prehrani lastnikov, se vedno pogosteje pojavljajo v prehrani psov. V to kategorijo se uvrščajo sadje in zelenjava, bogata z vitamini in minerali. Hov-Hov.si ponudba mokre hrane za pse sledi novostim v prehrani ljubljenčkov. Zato je ponudba konzervirane hrane za pse obogatena z ekskluzivnimi recepturami, ki vsebujejo bučo, jabolko, borovnice ali granatno jabolko.

Mokra pasja hrana iz Hov-Hov spletnih polic ustreza prehranskim potrebam psov vseh pasem, velikosti in obdobij starosti (mladiči, odrasli psi, starejši psi – seniorji). Za zahtevnejše kužke smo ponudbo obogatili s pasjimi konzervami, bogatimi z mesom morskih in sladkovodnih rib. Te so še posebej priporočljive za pse s težavami s kožo ali dlako, saj vsebujejo višje vsebnosti izjemno pomembnih in vse prevečkrat prezrtih omega 3 maščob. Psom seniorjem je na voljo vrhunska kakovostna mokra hrana za pse, ki vsebuje zelenouste školjke iz morij okoli Nove Zelandije. Zelenouste školjke se uvrščajo med najbolj naravne vire glukozamina in hondroitina v prehrani ljudi in psov. Na popolnoma naraven način ščitijo sklepe psov pred prehitro obrabo – artritisom. Pozor! Artritis pri psih je pogosto obolenje psov večjih pasem ali prekomerno težkih psov, kar pomeni, da vedno pogosteje ogroža tudi pretežke kužke malih ali srednje velikih pasem.

Mokra hrana za pse se po odprtju hitro pokvari. Čas, v katerem naj bo psu na voljo, naj ne preseže 30 minut. Po tem času morebitne ostanke odstranite in shranite v hladilnik ter jih psu ponovno ponudite pozneje. Vso pasjo hrano iz pločevinke, ki je ne boste postregli, hranite v zaprti stekleni ali keramični posodi v hladilniku. Na ta način bo počaka največ tri dni. Po treh dneh priporočamo, da jo zavržete.

Mokra pasja hrana, ki jo lahko najdete na trgu, je zaradi naraščajoče popularnosti lastništva psov izjemno široka in velikokrat neveščemu poznavalcu sestavin kaotična. Zato se nikar ne mučite s presojo kakovosti in sestavin, ampak nas pokličite. Ni vsaka receptura primerna za vse pse. Sploh, če se kužki bojujejo s prekomerno težo, z vrsto alergij, intoleranc ali drugih bolezni. Stopite v kontakt z nami. Namesto vas bomo preučili recepture in poiskali hrano, ki bo najbolj ustrezala prehranskim potrebam vašega psa. Pomagali vam bomo z nasveti, usmeritvami in ostalimi bistvenimi informacijami, ki jih potrebujete ob prehodu na mokro hrano, ki je vaš kuža do sedaj ni bil vajen. Mokra hrana za pse je žal velikokrat polna mašil – nepotrebnih ogljikovih hidratov – in umetnih kemikalij, ki ji dajejo potrebno vlago, gostoto, barvo in želeno trajnost. Opozorili vas bomo na morebitne zaplete ob prehodu, ki jih opažajo predvsem lastniki psov, ki so bili do sedaj vajeni hrane, bogate z ogljikovimi hidrati in umetnimi ojačevalci okusov.

Napredno iskanje s filtri