Osrednji del ponudbe Spletnega nakupovalnika Hov-Hov.si Celje predstavlja suha hrana za pse višje in visoke kakovosti. Mnogi lastniki psov v svojih natrpanih urnikih ne najdejo časa, da bi svojemu psu sami pripravljali hrano, usklajeno s potrebami pasjega organizma. Zato smo v svojo ponudbo suhih hran za pse vključili blagovne znamke, preberi več >

ki sledijo ustroju pasjega organizma. Če poenostavimo, v naši ponudbi pasjih briketov ne boste našli receptur, bogatih z ogljikovimi hidrati in splošno (nenatančno) poimenovanimi sestavinami. Potrudili smo se in za vas prebrali in preverili proizvajalce. V našem asortimanu prednjači suha pasja hrana manjših proizvajalcev iz Evrope, ZDA in Kanade. Vsi se odlikujejo po tem, da se ukvarjajo izključno s proizvodnjo hrane za pse, zato je njihov poudarek na kakovosti sestavin in receptur večji od množične proizvodnje (multinacionalk) hran za ljubljenčke, imajo manj odpoklicev hran in veljajo za bolj zaupanja vredne proizvajalce.

Kakovostna suha hrana za pse je že zdavnaj prerasla klasično ponudbo briketov, za katere je značilna priprava / segrevanje sestavin na visokih temperaturah (150º C) v ekstruderjih. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj popularnih pasjih hran po neklasičnem načinu priprave:

 • Na zraku sušena hrana za pse se uvršča med najbolj zdrave pasje hrane na tržišču. Postopek sušenja temelji na počasnem segrevanju sestavin. Zato končni produkt segrevanja ne opisujemo z nazivom briketi za pse, ampak govorimo o na zraku sušenih kosih mesa. Razlika v pripravi je vidna tudi iz same oblike pasje hrane (manjši koščki sušenega mesa). Od proizvodnje pasjih briketov, izdelanih na visokih temperaturah, ki uničujejo vitamine in minerale v sestavinah, se razlikuje po v celoti (100 %) ohranjenih prehranskih vrednostih vseh sestavin, ki jih vsebuje.
 • Hladno stiskana hrana za pse ali peleti za pse (peletirana hrana) je stiskana na temperaturi okoli 75º C, zato ohranja večino vitaminov in mineralov.
 • Surova hrana za pse vrača prehrano psov k njihovim prednikom volkovom. Ti so se prehranjevali s celim plenom: mišicami uplenjene živali, drobovino in kostmi. Med večje izzive surove prehrane psov spada neoporečnost mesa, ki ni toplotno obdelano. Zaradi tega obstaja določeno tveganje okužbe psa s patogenimi bakterijami, kot so salmonela, e.coli ali listerija.
 • Zamrznjena hrana za pse predstavlja varnejšo obliko surove hrane za pse, saj naj bi proizvajalec jamčil za neoporečnost sestavin. Odpoklici te vrste hran v svetu zaradi okužb z bakterijami nakazujejo potrebno previdnost lastnikov psov pri izbiri ponudnika.
 • Liofilizirana pasja hrana temelji na posebnem postopku sušenja z zamrzovanjem, zaradi česar ohrani večino vitaminov in mineralov.

Psi so mesojede živali, ki so v dolgih obdobjih sobivanja s človekom razvili sposobnost uživanja in predelave manjših količin ogljikovih hidratov. A v osnovi so še vedno mesojede živali, kar je najenostavneje razvidno iz oblike pasjega zobovja. Zato večina pasjih briketov v naši ponudbi odstopa od konkurence ravno po višji vsebnosti mesnih beljakovin.

Pri izbiri blagovnih znamk suhe hrane za pse smo posebno pozornost posvetili sestavinam. Ob podrobnejšem ogledu sestave posameznih vrst pasjih briketov v Hov-Hov.si ponudbi boste opazili, da jih odlikuje natančno poimenovanje, značilno za hrano višje kakovosti (primer: namesto splošnega opisa sestave suhe hrane za pse s poimenovanjem meso, mesna moka ali perutnina boste našli natančne opise, kot npr. jagnječje meso ali piščanec). Zaradi izjemnega porasta težav z alergijami psov vedno več lastnikov v prehrano svojega psa vključuje nove beljakovinske vire. Med njimi bi posebej izpostavili jelenovo meso (divjačina), ki se po kakovosti uvršča med najboljše, najmanj alergene in cenovno najbolj zahtevne mesne beljakovinske vire v pasji hrani. Vse bolj cenjena suha hrana za pse vsebuje jagnječje meso, ribe (morske in sladkovodne), meso divjega prašiča, račje meso, goveje meso …

Najbolj iskana in priljubljena hrana za pse vsebuje piščančje meso. Piščanec kot najpopularnejša mesna sestavina v suhi pasji hrani kraljuje ravno zaradi svoje visoke stopnje biološke vrednosti (BV 79). Biološka vrednost mesnega vira beljakovin lastniku psa pove, koliko navedenih odstotkov beljakovin je njegov kuža sposoben predelati in porabiti. Čeprav določena suha hrana za psa vsebuje 25 % surovih beljakovin, vseh pes ne zmore uporabiti. Prebavljivost beljakovin, ki jo poseduje izbrana hrana za pse, imenujemo biološka razpoložljivost ali biološka vrednost (BV).

Večina proizvajalcev pasjih briketov iz naše ponudbe razume delovanje pasjega organizma, zato je iz svojih receptur umaknila žitarice oz. jih je dodala v manjših količinah. V ospredje zdrave prehrane ljudi se znova vračajo t. i. pražita. Ker je pes v 21. stoletju dosti bolj povezan s človekom kot kadar koli prej, vse bolj pridobiva status člana družine. Dojemanje psa kot družinskega člana vpliva na pogled lastnikov na njegovo prehrano. Hrane, ki pridobivajo na vrednosti v človeški prehrani, se vključujejo tudi v prehrano psov. Zato vsebuje vse bolj popularna hrana za pse pražita, ki so že sama po sebi bogata z mikrohranili. Pražita imajo zaradi svoje prvobitnosti in primarnosti na telo bolj zdravilen in blagodejen učinek od sodobnih žitaric (pšenica, koruza …). Hov-Hov.si ponudba suhe hrane za pse sledi spreminjajočim se trendom v prehrani ljubljenčkov. Zato smo v ponudbo briketov za pse vključili nekaj ekskluzivnih receptur z npr. piro in kvinojo.

Suha pasja hrana iz Hov Hov ponudbe pokriva prehranske potrebe psov vseh pasem, velikosti in starostnih obdobij (mladiči, odrasli psi, psi seniorji). Za zahtevnejše kužke smo ponudbo obogatili z briketi s prilagojenimi recepturami. Hov-Hov.si hrana za pse pokriva prehranske potrebe aktivnejših psov (delovni psi …) in psov z zdravstvenimi težavami. Psom seniorjem smo namenili posebno pozornost. Izpostavili bi izjemno pasjo hrano, ki vsebuje zelenouste školjke – naraven vir glukozamina in hondroitina. Taka hrana za pse na popolnoma naraven način ščiti sklepe psov pred prehitro obrabo.

Niso vsi psi ješči. Med pasjimi lastniki najdemo mnogo gurmanov, naši kosmatinci pa se pri vihanju noskov od lastnikov včasih prav nič ne razlikujejo. Hrana za pse, ki je prilagojena zahtevnejšim psom, ki se težko odločijo, katera receptura jim odgovarja, vsebuje bogato količino hladno opranih zelenih vampov. Zeleni vampi v hrani so manjša novost. Kužkom izjemno teknejo, zato se recepturam z dodanimi zelenimi vampi težko uprejo. Zeleni vampi se uvrščajo v zdrav in popolnoma naraven nadomestek umetnih ojačevalcev okusov. Ti so žal stalnica v suhi pasji hrani iz množične proizvodnje. Hrana za pse, obogatena z zelenimi vampi, vzbuja tek tudi neješčim kužkom, zato smo izjemno veseli, da jo lahko ponudimo našim kosmatim »strankam«.

Tudi na pse s prekomerno težo nismo pozabili. Ljubezen gre skozi želodec in mnogi pasji lastniki se težko uprejo prosečim pasjim očem. Prekomerno hranjenje, hranjenje z mize in pasji priboljški so odraz naše ljubezni do psov. Ti hitro povzročijo povišano težo psa nad zdravo mejo. Mnogi proizvajalci suhe hrane za pse so zaznali zdravstvene težave, ki ogrožajo predebele kužke. Zato so oblikovali recepture z manj kalorijami. Ne glede na to, katera hrana za pse iz naše ponudbe vas je najbolj prepričala, toplo priporočamo upoštevanje priporočenih dnevnih količin hrane za pse, ki so sestavni del embalaže in predstavitve vsake pasje hrane na naši spletni strani. Tudi redni sprehodi in igra s psom pomagajo ohranjati psu idealno telesno težo.

Ob izbiri blagovnih znamk suhih hran za pse smo posebno pozornost posvetili nepotrebnim sintetičnim dodatkom, kamor se uvrščajo ojačevalci okusa, barvila, konzervansi … Kvalitetna pasja hrana se namreč presoja tudi po količini potencialno nevarnih umetnih dodatkov. Med našimi najvišje ocenjenimi hranami za pse boste našli hrano z najboljšimi ocenami v svetovnem merilu, ki je posebno pozornost posvetila naravnim sestavinam od samega začetka vzreje/gojenja virov, ki jih uporablja v recepturi, do končnega proizvoda. Odlikuje jo etično in trajnostno naravnano kmetovanje, prepoved uporabe antibiotikov v živinoreji, prosta reja in stroga kontrola sestavin, predelave in celo embalaže.

Briketi za pse se po velikosti razlikujejo glede na življenjsko obdobje psa, ki ga pokrivajo. Praviloma je suha pasja hrana za mladiče prilagojena njegovemu zobovju (manjši briketi). Pakiranja hran so torej usklajena s starostjo, velikostjo oz. pasmo psa. V naši ponudbi boste našli pasjo hrano v 800-gramskih do 17-kilogramskih pakiranjih. Če je le mogoče, vsem lastnikom psov toplo priporočamo nakup večjih pakiranj, saj z rastjo količine pakiranja pada cena izbrane pasje hrane.

Upamo si trditi, da vas obisk naše spletne trgovine ne bo razočaral in da boste med našo izbrano ponudbo našli brikete za pse, ki bodo zadovoljili prehranske potrebe vašega kosmatega člana družine. Še posebej, če se vaš kuža bojuje z vrsto zdravstvenih težav, povezanih z alergijami, težavami s kožo ali dlako, ali okreva po operativnem posegu.

Naj vam bo vodilo pri izbiri hrane dejstvo, da kvalitetna suha hrana za pse:

 • vsebuje najmanj 60 % mesa (in organov),
 • sledi natančnemu poimenovanju sestavin v pasji hrani (namesto opisa mesna moka ima opis piščančja moka),
 • ne vsebuje veliko t. i. mašil. Proizvajalci dodajajo hrani za pse koruzo, pšenico, krompir …, da bi jo pocenili, ne obogatili.
 • v svoje recepture ne vključuje visokih količin ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom. Hrana za za pse, bogata z ogljikovimi hidrati, vodi v prekomerno težo psov. Prekomerna teža je povod za razvoj vrste hudih zdravstvenih težav psov, od sladkorne bolezni do obrabe sklepov – artritis.
 • ne vsebuje sintetičnih ojačevalcev okusa, konzervansov, zgoščevalcev, sladkorjev, presežnih vrednosti soli …
 • ni poceni! Tudi izjemno nizka cena je lahko signal, da izbrana pasja hrana ni to, kar obljublja na embalaži ali v bleščeči reklami,
 • ni vpletena v sodne postopke in afere zaradi zdravstvenih težav psov in nima veliko ali kar nič odpoklicev,

Morda se v široki ponudbi suhih pasjih hran na trgu ne znajdete najbolje. Morda težko presojate kakovost ali ne veste, katera hrana za pse bi najbolj ustrezala prehranskim potrebam vašega kosmatinca. Nikar ne skrbite. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri zdrave in kvalitetne pasje hrane, ki bo najbolje podpirala organizem vašega psa. Opremili vas bomo z vsemi potrebnimi informacijami o prehodu na novo hrano. Na voljo vam bomo za vse dodatne informacije, povezane z morebitnimi posebnimi prehranskimi zahtevami vašega psa, novostmi iz področja sestav pasje hrane ali morebitnimi težavami ob prehodu.

Napredno iskanje s filtri