Mokra hrana za pse (konzerve)

Mokra hrana za pse (konzerve za pse) se praviloma uvršča med dopolnilno hrano suhi pasji hrani. Poglavitna lastnost mokre pasje hrane v pločevinkah je, da vsebuje večje količine vlage. Zato se njihova uporaba še posebej priporoča psom, ki dnevno ne užijejo zadostnih količin vode. Konzerve za pse se namreč odlično obnesejo pri ustrezni hidraciji preberi več >

psa, brez da bi kuža z obrokom prejel večje število kalorij od priporočenih.

Mokro pasjo hrano naj bi v prehrano svojih psov vključili tudi vsi lastniki starejši psov. Psi seniorji z leti izgubijo ostrino voha. Zato lahko s pasjimi konzervami v svoje telo prejmejo ustrezne količine vode in hranil, saj ima konzervirana pasja hrana močnejši okus in vonj. To še posebej ustreza spremenjenim čutilom starejših psov. Enak učinek ima na neješče pse, ki okrevajo po zdravstvenih posegih ali se borijo z različnimi boleznimi, ki jim jemljejo voljo do hrane. Z mokro hrano za pse bo tak kuža dobil vse potrebne beljakovine, vitamine in minerale ter določeno količino vode. Torej vse bistvene sestavine zdrave prehrane psa, ki mu bodo pomagale k hitrejšemu okrevanju oz. boju z boleznijo.

Naši kosmatinci se po vihanju noskov nad različnimi sestavinami v mokri hrani za pse ne razlikujejo veliko od svojih izbirčnih lastnikov. Zato smo za pse »z izbranim okusom« v ponudbo mokrih pasjih hran vključili prav posebno hrano, bogato s hladno opranimi zelenimi vampi. Zeleni vampi v mokri pasji hrani so novost, ki na naraven način vzpodbudi zanimanje psov za hrano. Predstavljajo naravno različico potencialno nevarnim sintetičnih ojačevalcem okusa, ki so stalnica v konzervirani hrani za pse iz množične proizvodnje. Mokra hrana za pse, obogatena z zelenimi vampi, vzbuja tek tudi neješčim kužkom. Zato smo izjemno veseli, da lahko lastnikom izbirčnih ali neješčih psov ponudimo vrhunske konzerve z vedno bolj cenjenimi in iskanimi zelenimi vampi iz ekološke reje, ki na naraven način vzpodbujajo tek.

Nikar se ne pustite zavesti marketinškim prijemom proizvajalcev cenenih mokrih hran za pse, ki vsebujejo večje količine ogljikovih hidratov. Psi so mesojede živali! V dolgih obdobjih sobivanja s človekom so razvili sposobnost uživanja in predelave manjših količin ogljikovih hidratov. A v osnovi so karnivorji, kar dokazuje tudi njihovo za trganje oblikovano zobovje. Zato večina mokrih pasjih hran v Hov Hov ponudbi odstopa od konkurence po višji vsebnosti beljakovin mesnega (ne rastlinskega) izvora.

Pri izbiri proizvajalcev mokre hrane za pse so sestavine deležne naše posebne pozornosti. Ob podrobnejši proučitvi sestave posameznih vrst konzerv in mesnih vrečk v Hov-Hov.si ponudbi boste opazili, da jih odlikuje natančno poimenovanje, značilno za hrano višje kakovosti (primer: namesto splošnega opisa sestave hrane za pse z generičnimi opisi meso, mesna moka, klavniški odpadki ali perutnina boste našli natančne opise, kot npr. goveje meso ali raca). Vedno več lastnikov se srečuje z vrsto raznolikih alergijskih reakcij psa na prehranske in okoljske alergene. Zato so novi beljakovinski viri vedno bolj iskani in cenjeni. Med njimi bi posebej izpostavili jelenovo meso (divjačina), ki se trenutno po kakovosti uvršča med vrhunske oz. najboljše mesne vire, ki so najmanj alergeni in cenovno najbolj zahtevni v mokri pasji hrani. Vse bolj cenjena mokra hrana za pse vsebuje jagnječje meso, ribe (morske in sladkovodne), meso divjega prašiča, račje meso, prepeličje meso, goveje meso

Na tržišču lahko najdete raznoliko paleto ponudnikov mokre hrane za pse, ki se med sabo razlikujejo po sestavi in količini vlage. Spletni nakupovalnik Hov Hov Celje svojim kosmatim »strankam« ponuja obe izvedbi mokre pasje hrane:

 • konzerve za pse, ki se uvrščajo med najbolj popularne in prodajane dopolnilne mokre hrane za pse in
 • mesne vrečke za pse (mousse za pse), ki zaradi načina pakiranja oz. priročne uporabe vedno bolj pridobivajo na veljavi tako na potovanjih kot na pasjih razstavah ali daljšem sprehodu.

Mokra hrana za pse ima vrsto prednosti pred suho. Praviloma je dosti okusnejša od briketov in vsebuje veliko beljakovin in maščob. Kužki, ki imajo težave z zobmi, jo lažje zaužijejo. Mnogo lastnikov jo uporablja kot slasten posip po vrhu najljubše suhe hrane psa, saj zvišuje njegovo zanimanje za hrano. Slabost pasjih konzerv se kaže v njihovem vplivu na povečanje telesne teže psa, po odprtju se morajo hitro porabiti, drugače se pokvarijo in cenovno so zahtevnejše od svoje suhe različice.

Ob izboru mokre hrane za pse priporočamo previdnost, saj lahko vsebujejo potencialno nevarne kemikalije, ki lahko psu na dolgi rok škodijo. Izpostavili bi sintetične dodatke, kot so zgoščevalci mokre pasje hrane, konzervansi, ojačevalci okusa in barvila. Bodite pozorni na sledeče dodatke v konzervah za pse:

 • Kemični antioksidanti, kot npr. BHA, BHT, etoksikvin. Raziskave so namreč pokazale soodvisnost med vnosom tovrstnih sestavin ter nekaterimi spremembami v organih živali, ki so jih zaužile. Še posebej pri večjih odmerkih. Literatura navaja negativne stranske učinke, kot npr.: vpliv na imunski sistem, vpliv na metabolizem lipidov ter raven vitamina E, spodbujanje nastanka karcinoma želodca, mehurja, ščitnice in pljuč, pospešitev nastanka hiperplazije in želodčne citotoksičnosti, hipertrofijo ščitnice, nadledvične žleze in pljuč … Omenjene sintetične dodatke boste našli v večini mokrih pasjih hran iz množične proizvodnje, kjer proizvajalec ni toliko fokusiran na kakovost, ampak bolj na količino in ceno.
 • Kemična konzervansa BPA (bisfenol A) in njegov, znova umetni, nadomestek BPS (bisfenol S), ki se uporabljata kot plastifikatorja embalaže. Ker se mnoge raziskave potrdile nevaren vpliv BPA na zdravje uporabnikov, so se podjetja prilagodila in to nevarno kemikalijo zamenjala z drugi, ki se žal tudi uvršča med škodljive; BPS. Zato priporočamo izjemno previdnost pri nakupu izdelkov, kjer proizvajalec na embalaži oglašuje, da so »BPA free«. Morda so jo je le nadomestili z drugo, manj poznano a enako škodljivo za zdravje psov; BPS.
 • Sladila, kot npr. saharoza (namizni sladkor) in visoko fruktozni koruzni sirup (glikemični indeks ima okoli 58, zato povzroča visoko odvisnost, večino sirupa se izdela iz GSO koruze). Obe sladili se uvrščata med najmanj zdrave in močno vplivata na odvisnost in povečanje telesne teže psa.
 • Umetna barvila, kot npr. FD&C rdeče št. 3 (eritrozin E 127). Ta vsebuje visoko količino joda in je lahko izvor nastanka alergij pri psih in težav pri delovanju ščitnice.

Zato imamo v Hov Hov prodajnem programu mokro hrano za pse v pločevinkah za psa, ki je popolnoma (100 %) naravna. Proizvajalec se je še posebej potrudil, saj izvrstno hrano pakira v pločevinke, ki niso premazane s kemikalijo bisfenol A (BPA). Ta po nekaterih raziskavah lahko negativno vpliva na hormonsko ravnovesje oz. delovanje žlez z notranjim izločanjem.

Kvalitetna mokra hrana za pse se presoja pa sledečih kazalnikih:

 • ne vsebuje potencialno karcenogenih kemičnih konzervansov,
 • ne vsebuje splošno poimenovanih mesnih virov (primer: namesto generičnega poimenovanja meso in mesni stranski proizvodi je na deklaraciji mokre hrane za pse navedeno natančno poimenovanje jagnječje meso, jagnječja jetra, skuša …),
 • ne vsebuje potencialno nevarnih umetnih barvil,
 • ne vsebuje splošno poimenovanih maščob (primer: namesto generičnega poimenovanja rastlinsko olje je na deklaraciji mokre hrane za pse navedeno natančno poimenovanje lososovo olje),
 • vsebuje nadstandardno količino mesnih beljakovin,
 • ima ustrezno ravnovesje med maščobami in beljakovinami (1 : 2),
 • vsebuje zmerno količino ogljikovih hidratov,
 • ni poceni! Tudi izjemno nizka cena je lahko signal, da izbrana mokra pasja hrana ni to, kar obljublja na embalaži ali v bleščeči reklami,
 • ni vpletena v sodne postopke in afere zaradi zdravstvenih težav psov in nima veliko ali kar nič odpoklicev.

Hov-Hov ponudba pasjih konzerv temelji na recepturah, ki so usklajene z delovanjem in potrebami pasjega organizma. Zato večina receptur ne vsebuje težje prebavljivih žitaric oz. so dodane le v manjših količinah. Nižja stopnja ogljikovih hidratov se uvršča v eno pomembnejših lastnosti mokre pasje hrane višje in visoke kakovosti. Psi moderne dobe so dosti bolj povezani s človekom kot kadar koli prej v zgodovini človeštva. Vse bolj jih uvrščamo med družinske člane, kar vpliva na spremenjen pogled lastnikov na pasjo prehrano. Prehranske sestavine, ki pridobivajo na vrednosti v prehrani lastnikov, vedno bolj pridobivajo vrednost v prehrani psov. V to kategorijo se uvrščajo sadje in zelenjava, bogata z vitamini in minerali.  Hov-Hov.si ponudba mokre hrane za pse sledi novostim v prehrani ljubljenčkov. Zato je ponudba konzervirane hrane za pse obogatena z ekskluzivnimi recepturami, ki vsebujejo npr. bučo, jabolko, borovnice ali granatno jabolko.

Mokra pasja hrana iz Hov-Hov spletnih polic ustreza prehranskim potrebam psov vseh pasem, velikosti in obdobij starosti (mladiči, odrasli psi, starejši psi – seniorji). Za zahtevnejše kužke smo ponudbo obogatili s pasjimi konzervami, bogatimi z mesom morskih in sladkovodnih rib. Te so še posebej priporočljive za pse s težavami s kožo ali dlako, saj vsebujejo višje vsebnosti izjemno pomembnih omega 3 maščob. Psom seniorjem je na voljo vrhunska, kakovostna mokra pasja hrana, ki vsebuje zelenouste školjke iz morij okoli Nove Zelandije. Zelenouste školjke se uvrščajo med najbolj naravne vire glukozamina in hondroitina v prehrani ljudi in psov. Na popolnoma naraven način ščitijo sklepe psov pred prehitro obrabo, pogostim obolenjem pri psih večjih pasem ali prekomerno težkih psih.

Mokra pasja hrana je po odprtju hitro pokvarljiva. Čas, v katerem naj bo psu na voljo, naj ne preseže 30 minut. Po tem času morebitne ostanke odstranite in shranite v hladilnik ter jih psu ponovno ponudite pozneje. Vso pasjo hrano iz pločevinke, ki je ne boste postregli, shranite v zaprto stekleno ali keramično posodo v hladilniku, kjer lahko počaka največ tri dni. Po treh dneh je najbolje, da jo zavržete.

Ponudba mokrih hran za pse na trgu je zaradi naraščajoče popularnosti lastništva psov izjemno široka in včasih neveščemu poznavalcu sestavin kaotična. Če se v njej ne znajdete najbolje, nas pokličite. Ni vsaka receptura primerna za vse pse. Sploh, če se kužki bojujejo s prekomerno težo, z vrsto alergij, intoleranc ali drugih bolezni. Stopite v kontakt z nami. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri zdrave in kvalitetne mokre pasje hrane, prilagojene potrebam ravno vašega psa. Opremili vas bomo z vsemi potrebnimi informaciji o prehodu na novo mokro hrano in možnih zapletih, pogostih pri psih, ki so bili do sedaj vajeni hrane, bogate z ogljikovimi hidrati.

V nakupovalno košarico ste dodali: