5 razlogov, zakaj je hranjenje z obroki boljše od vedno polne posode

Nazaj na Blog

5 razlogov, zakaj je hranjenje z obroki boljše od vedno polne posode

Prednosti hranjenja psa s posameznimi obroki v primerjavi z vedno polno posodo.

Lastništvo psa je povezano z odgovornostjo in sprejemanje vrste pomembnih odločitev:

  • Katere metode vzgoje psa naj uporabim?
  • Kateri pripomočki za trening so primerni za mojega psa?
  • Katere igrače so najboljše?

Stvari se še bolj zapletejo, ko se dotaknete vprašanj, povezanih s hrano:

Slednje vprašanje najbolj bega lastnike psov. Tudi v primeru, da ste sprejeli odločitev, da ima pes ves dan polno posodo s hrano, imate na voljo dve izvedbi:

  1. zjutraj nasujete v posodico dnevno količino hrane ali
  2. pazite, da je pasja posoda ves dan polna do roba. V bistvu svojemu psu omogočite “kolikor lahko pojem” obrok podnevi in ponoči in pes lahko je, kadar hoče in kolikor zmore.

Največkrat se lastniki odločijo za vedno polno posodo zaradi priročnosti. Nekateri zagovorniki vedno polne posode s hrano so prepričani, da s tem preprečujejo nastanek t. i. straženja hrane. To vedenje je pogosto pri posvojenih psih, ki so v času pred posvojitvijo velikokrat trpeli lakoto. V resnici nenehno polna posoda ustvarja stres pri psih čuvajih, saj pri njih ustvarja občutek, da morajo nenehno stražiti svoj “all you can eat bife”.

Bistvo dobrega in odgovornega lastnika psa temelji na odločitvah, ki koristijo psu, čeprav niso najbolj priročne. Mnogi strokovnjaki za živali so si enotni, da je hranjenje z obroki boljša izbira od vedno polne posode. V nadaljevanju bomo navedli najpomembnejše razloge:

1. Obroki pomagajo psu pri učenju in ohranjanju čistoče.

Preprosto povedano, če ne veste, koliko in kdaj je pes jedel, težko predvidite, kdaj mora na potrebo. Še posebej pride nadzor nad hranjenjem v poštev pri mladičkih ali na novo posvojenih psih.

Pasje dosledno hranjenje po urniku je lastnikom v veliko pomoč pri sprejemanju odločitev, kdaj mora kuža na potrebo. Prav tako na ta način lažje ustvarijo dnevno rutino, ki se ji da enostavno slediti. Še bolje je, če se pes navadi hranjenja v nekem določenem časovnem okviru (med 17.00 in 17.30 uro), ne ob točno določeni uri. S tem se mu zmanjša stres pričakovanja na hrano ob uri (sploh, če gre kaj narobe), prosjačenja in zahtevanja hrane.

2. Apetit je pomemben pokazatelj zdravstvenega stanja psa.

Pomanjkanje teka je praviloma prvi znak težav z zdravjem. V primeru, da ima pes ves dan polno posodo, boste težje opazili spremembe v apetitu. Če ima pes navado, da poje svoj obrok v določenem časovnem okviru, to pomeni, da boste lažje diagnosticirali spremembo, ko se bo v “svojem času” za obrok odmaknil od posode. Tako boste takoj zaznali, da s psom nekaj ni v redu in ga pravočasno odpeljali na pregled k veterinarju. Obenem boste lahko veterinarju natančno poročali, koliko časa je vaš kuža neješč, kar bi ob vedno polni posodi izjemno težko.

3. Vedenje ob hranjenju, ko je v hiši prisotnih več psov.

Vedno polne posode onemogočajo sledenje dnevnim vnosom hrane po posameznih psih. Prav tako se vam lahko hitro zgodi, da bolj samozavestni, odločnejši psi prevzamejo nadzor nad vsemi posodami s hrano. Lastnik pravilno opazi, da nekaj ni v redu, šele takrat, ko določen pes/psi začnejo izgubljati na teži. Dlje kot psu omogočamo izvajanje neželenega vedenja, težje ga tega odvadimo.

Če imate pri hiši več psov, je dobro, da jih navadite, da se ob hranjenju posvetijo le svoji posodi in ne motijo ostalih psov pri jedi. Morda se vam bo zdelo, da je psu, ki ga ob hranjenju moti pasji kolega, popolnoma vseeno, a vdor na njegov teritorij lahko vodi do napadalnega odziva. Sploh, če se neželeno poseganje v prostor za hranjenje drugega psa zgodi na dan, ko se ta ne počuti dobro ali se okoli njega dogajajo druge stresne stvari.

Psi naj se med jedjo prijazno opominjajo, da se držijo svoje posode in prostora za hranjenje. Ustrezno vedenje ob hranjenju vam bo še kako prišlo prav, če bo kateri izmed pasjih članov zbolel in bo primoran uživati posebno dieto.

4. Obroki so higiensko bolj neoporečni in preprečujejo obiske neželenih obiskovalcev.

Mravlje so iznajdljiva bitja, ki hitro najdejo pot do hrane. Vedno polna posoda je odprto povabilo za mravlje in ostale neželene insekte, česar si nikakor ne želite.

5. Obroki so lahko dragocena oblika treninga pri osvajanju življenjskih veščin.

Na žalost zna biti splet poln slabih nasvetov o prehranskih ritualih psov. Večina jih bazira na napačnem prepričanju, da si morajo lastniki z nadzorom nad hrano in časom hranjenja utrditi dominanten položaj nad psom. Nekateri nasveti so naravnost smešni! Eni zatrjujejo, da morajo hrano najprej pojesti lastniki, šele za tem jo lahko prejme pes. Pes ga mora med tem početjem opazovati. Ali še huje in celo nevarno, da je potrebno v pasji obrok pljuvati ali ga psu med hranjenjem naključno jemati stran. Namen teh priporočil je sporočiti psu, da ste vi, lastnik, njegov gospodar, in da je hrana, ki jo dajete psu, v bistvu vaša hrana. Vi ste le tako prijazni, da jo delite s svojim psom.

Te ideje so zelo lahkomiselne in popolnoma nepotrebne, saj lahko v najslabšem primeru povzročijo, da izgubite zaupanje svojega psa ali da pes oblikuje neželeno vedenje.

Vaš cilj ne bi smel biti, kako psu pokazati, da ste vi glavni v hiši. Vaš cilj bi moral temeljiti na učenju psa, kako naj se vede v človeški družbi.

Vir:  5 Reasons NOT to Free-Feed Your Dog, Stephanie Colman, 2018

Deli objavo

Nazaj na Blog
0