Kaj mora vsebovati deklaracija na pasji in mačji hrani in kako jo tolmačimo

Nazaj na Blog

Kaj mora vsebovati deklaracija na pasji in mačji hrani in kako jo tolmačimo

Mnoge raziskave opozarjajo, da se je v zadnjih letih povprečen pasji lastnik močno spremenil. Vedno bolj ga zanima, kaj vsebuje hrana za psa, katere sestavine so dobre in katere slabe v pasji hrani in kakšno naj bi bilo optimalno razmerje med živalskimi beljakovinami in ogljikovimi hidrati (OH). A večina se še vedno spopada z deklaracijo, iz katere ne zna razbrati koristnih informacij za dobrobit svojega ljubljenčka. Zato upamo, da bomo s prispevkom Kaj mora vsebovati deklaracija na pasji in mačji hrani in kako jo tolmačimo pomagali vsem, ki si želite bolje obvladovati prehrano svojega psa ali mačke. 

Kaj je pokazala raziskava o prehranjevanju psov in mačk v Sloveniji

Raziskava za potrebe oblikovanja priročnika za pasje in mačje lastnike Lačen kot pes in mačka je pokazala, da kar neverjetnih 80 % lastnikov meni, da svojega ljubljenčka ustrezno prehranjuje. Vzorec vprašanih je vseboval 727 lastnikov psov in mačk, anketa je bila izvedena v maju 2018. Raziskavo je preučila skupina veterinarjev in ugotovila sledeče pomanjkljivosti lastnikov:

  • Lastniki so premalo informirani.
  • Imajo napačne predstave o količinah hrane za pse in mačke.
  • Debelost opravičujejo z lepoto.
  • Ne zadostijo prehranskim potrebam ljubljenčka.

41 % veterinarjev je zaznalo, da večina lastnikov še vedno zmotno hrani svoje ljubljenčke z ostanki z mize.  85 % lastnikov opazi napise na embalaži, kot so premium, gourmet ali naravno. Le 58 % zase trdi, da jih razume. 60 % lastnikov psov svoje ljubljenčke dnevno hrani s suho hrano. Pri mačkah se procent giblje okoli dobre polovice. 

Zanimivo je, da pasji in mačji lastniki v povprečju najbolj cenijo kakovost sestavin v hrani za svojega ljubljenčka. Pomembno jim je priporočilo veterinarja ali rejca, šele na tretjem mestu je cena.

Obvezne informacije na deklaraciji hrane za ljubljenčke v ZDA

Ameriško združenje za kontrolo kakovosti krme (AAFCO) predpisuje sledeče informacije, ki jih mora vsebovati vsaka pasja ali mačja hrana (deklaracija na hrani za pse in mačke):

  • komu je namenjena,
  • količino pakiranja,
  • utemeljitev trditev o izdelku ali primerjav,
  • naziv izdelka (z upoštevanjem pravil 95 %, 25 %, z/s ali hrana z okusom),
  • zajamčeno analizo,
  • navedbo sestavin,
  • navedbo zdravil in dodatkov v hrani za ljubljenčke,
  • izjavo o ustreznosti hranilne vrednosti,
  • navodilo za hranjenje,
  • izjavo o vsebnosti kalorij,
  • pojasnilo izrazoslovij,
  • podatek o proizvajalcu ali distributerju.

Kaj mora vsebovati t. i. zajamčena analiza v ZDA in kaj nam pove

Informacije, ki morajo biti razvidne iz ZAJAMČENE ANALIZE  na vsaki hrani za pse in hrani za mačke (guaranteed analysis):

  • surove beljakovine v minimalni količini (%),
  • surove maščobe v minimalni količini (%),
  • surove vlaknine v maksimalni količini (%),
  • vlaga v maksimalni količini (%).

Iz zajamčene analize morajo biti razvidne tudi sestavine iz trditev na posamezni recepturi, kot na primer “hrana za pse z nizko vsebnostjo maščob” ali “hrana za mačke z dodanim glukozaminom in hondroitinom”. To pomeni, da mora deklaracija na pasji ali mačji hrani vsebovati podatek o najvišjem odstotku maščob v hrani oz. vsebnost dodatkov, ki niso običajni v zajamčeni analizi, kot so glukozamin, hondroitin, omega 3 maščobne kisline in ostala hranila.

Kako podjetja izračunajo podatke za zajamčeno analizo na deklaraciji hrane za pse in mačke?

Večina podjetij, ki navaja podatke na zajamčeni analizi, izvede t. i. neposredno analizo. Neposredna analiza predstavlja oceno hranilne vsebnosti in odstotkov vlage, surovih beljakovin, surove maščobe, pepela in surovih vlaknin v izbrani recepturi pasje ali mačje hrane. Vsebnost ogljikovih hidratov se izračuna tako, da se navedene izmerjene hranilne snovi odštejejo od 100 %.

Podjetja, ki opravijo poglobljeno analizo vsebnosti hranil, bodo na embalaži izbrane recepture hrane za pse ali hrane za mačke navedla t. i. TIPIČNO ANALIZO; dejansko povprečno vsebnost hranil kot rezultat več analiz v primerjavi z največjim in najmanjšim odstotkom. Podjetja, ki izvajajo tipično analizo, lahko te informacije objavijo v brošuri o izdelku ali na svoji spletni strani. Moda jih boste morali posebej zaprositi za te informacije.

Kako med sabo primerjati zajamčene analize različnih hran (receptur) za pse in mačke?

Vrednosti hranljivih snovi v izbrani hrani za pse ali mačke so podane v deležih (npr. %) na kilogram suhe snovi. Pretvorbo na osnovi suhe snovi izvedemo brez upoštevanja vsebnosti vlage v hrani. Primer pretvorbe v treh korakih:

PRIMER PRERAČUNA ZA MOKRO HRANO za pse ali mačke z upoštevanjem surovih beljakovin:

  1. Najprej izračunajte % suhe snovi v hrani (100 % minus odstotek navedene vlage). Primer: izbrana mokra hrana za pse vsebuje najmanj 5 % surovih beljakovin in največ 75 % vlage. Hrana torej vsebuje 25 % suhe snovi.
  2. 5 delite s 25 in dobite rezultat 0,2.
  3. Tega pomnožite s 100 = 20 %.

PRIMER PRERAČUNA ZA SUHO HRANO za pse ali mačke z upoštevanjem surovih beljakovin:

  1. Najprej izračunajte % suhe snovi v hrani (100 % minus odstotek navedene vlage). Primer: izbrana suha hrana za pse vsebuje najmanj 20 % surovih beljakovin in največ 10 % vlage. Hrana torej vsebuje 90 % suhe snovi.
  2. 20 delite z 90 in dobite rezultat 0.222.
  3. Tega pomnožite s 100 = 22,2 %.

REZULTAT:

Izbrana suha hrana za pse – briketi za pse – vsebuje več surovih beljakovin (22,2 %) na osnovi suhe snovi od mokre.

Pretvorba najvišjih (maksimum) in najnižjih (minimum) vsebnosti hranil iz zajamčene analize v suho snov vam omogoči, da lahko vsako hrano za pse in mačke v kakršni koli obliki primerjajte med sabo.

Obvezne informacije na deklaraciji hrane za ljubljenčke v EU

EVROPSKA UNIJA (Uredba 767/2009) prav tako predpisuje informacije, ki jih mora vsebovati vsaka pasja ali mačja hrana (deklaracija na hrani za pse in mačke). Med njimi predstavljamo najbolj zanimive za kupce hrane za ljubljenčke:

  • opis izdelka (hrana za hišne živali),
  • živalske vrste (komu je hrana namenjena; hrana za pse, hrana za mačke),
  • navodilo za pravilno uporabo, ki mora vsebovati opozorilo, da morate ljubljenčku stalno zagotavljati svežo vodo (potrebno dnevno količino hrane glede na velikost, starost in življenjski slog),
  • navedba posamičnih sestavin v padajočem vrstnem redu glede na težo (lahko je navedena v %),
  • dodatke s polnim nazivom (npr. vitamine, konzervanse, barvila, ojačevalce okusa …),
  • analitske sestavine (vsebnost vlage se navaja, kadar presega 10 % pri rudninski krmni mešanici, ki vsebuje organske snovi, in kadar presega 14 % pri drugi krmi, pepel se navaja, kadar presega 2,2 %, surove beljakovine, surove vlaknine, vsebnost maščob),
  • energijska in proteinska vrednost (sta lahko navedeni),
  • poslovni naslov (ime podjetja in naslov nosilca poslovanja s krmo, ki je zadolžen za označevanje). Navedba porekla države je prostovoljna.
  • orodja sledljivosti (embalaža mora vsebovati številko serije ali lota in ime proizvajalca, če oseba, odgovorna za označbo, ni proizvajalec),
  • neto težo,
  • minimalni rok skladiščenja (uporabno najmanj do …),
  • informacije za kupce glede sestave (e-naslov, telefonska številka, spletno mesto …).

Smernice za komercialno proizvedeno hrano za pse in mačke, ki zajemajo priporočila glede vsebnosti hranil, vnosa energije, navodila za hranjenje, so objavljene na spletni strani FEDIAF (European Pet Food Industry). To je združenje, ki zastopa proizvajalce hrane za hišne živali v Evropi. 

Kaj pomenijo posamezne trditve o hrani na embalaži

V nadaljevanju bomo tolmačili trditve na embalaži, ki se dotikajo beljakovinskega vira PIŠČANEC in zelenjavnega vira KORENJE. Velja za vse oblike živalskih beljakovin in zelenjave.

1. »Okus ali aroma piščanca« pomeni, da je v hrani 0 % piščančjega mesa, dodana je le aroma.

2. Trditev »z okusom piščanca« pomeni, da izbrana hrana za ljubljenčka vsebuje več kot 0 % in manj kot 4 % piščanca.

3. Opis hrane »s piščancem« pomeni, da vsebuje najmanj 4 % piščanca.

4. »Bogato s piščancem« pomeni, da hrana vsebuje najmanj 14 % piščanca.

5. Opis hrane z »chicken dinner ali piščančji obrok ali piščanec« pomeni najmanj 26 % piščanca. Če piše »goveji in piščančji
obrok«, to pomeni najmanj 26 % govedine in najmanj 26 % piščanca.

6. Trditev »samo piščanec« pomeni samo piščanec, brez drugih sestavin, razen dovoljenih dodatkov in vode (ta je nujna
zaradi obdelave).

7. Trditev na hrani »manj maščob« pomeni najmanj 15 % manj maščobe kot v običajnem izdelku.

8. Opis »meso in živalski derivati« pomeni vse mesnate in kostne dele živali iz klavnic.

9. Zapis na hrani »4 % korenja (svežega ali zamrznjenega)« pomeni 0,45 % sušenega korenja.

Zavajanje kupcev z razbijanjem sestavin na deklaraciji pasje in mačje hrane

Dejstvo, da vedno več lastnikov prebira deklaracije in jih želi razumeti, se je dotaknilo tudi velikih proizvajalcev. Ti so hitro ugotovili, da “pošten” opis sestavin, ki jasno navaja vedno manj priljubljeno presežno količino ogljikovih hidratov (OH) v hrani za ljubljenčke, lastnike odvrača od nakupa. Zato so se domislili razbijanja sestavin na deklaraciji. Razbijanje sestavin jim omogoča prikrivanje dejanskih količin OH v recepturah. V nadaljevanju bomo pojasnili “razbijanje” na dveh primerih. Katero hrano bi kupili?

1. Primer poštenega opisa sestave hrane za ljubljenčke: 

Jelenovo meso in organi (meso, vampi, srce, pljuča, jetra, ledvice, kosti) 95 %, novozelandske zelenouste školjke, inulin, posušene haloge, peteršilj.

2. Primer RAZBIJANJA sestavin – ogljikovih hidratov:

Perutninske beljakovine (posušene), riž, živalska maščoba, pšenica, pšenična krmna moka, koruzna krmna moka, izolat rastlinskih beljakovin*, živalske beljakovine (hidrolizirane), krma iz koruznega glutena, koruza, lignoceluloza, posušeni pesni rezanci, ribje olje, sojino olje, kvasovke in njihovi deli, minerali, indijski trpotec (lupine in semena), frukto-oligosaharidi, boragino olje, moka iz cvetov žametince (vir leutina), hidrolizat rakov (vir glukozamina), hidrolizat hrustanca (vir hondroitina).

Tolmačenje razlik med opisom sestave izbrane pasje hrane

Kot smo pojasnili, so leta opozarjanja prehranskih strokovnjakov o zdravi hrani za ljubljenčke naletela na pozitiven odziv. Lastniki psov in mačk so začeli brati deklaracije in pazljiveje sprejemati odločitve o nakupu. Te niso več temeljile le na lepi reklami, embalaži in dovoljenjih hrane za promet. In boj za kupce se je začel ali, recimo raje, zavajanje kupcev je dobilo krila.

Ker se proizvajalci zavedajo, da kupci pričakujejo na prvem mestu opisa sestave na embalaži mesni vir, oba primera sledita tem pričakovanjem. Zaplete se v primeru 2, saj hrana vsebuje dosti več OH, kot bi jih želeli kupiti bolje informirani lastniki. Zato se je proizvajalec zatekel k prodajnemu triku; razbijanju sestavin.

  • PŠENICA. Namesto da bi proizvajalec rastlinski vir OH pšenico navedel le enkrat, jo navaja pod različnimi nazivi: pšenica in pšenična krmna moka.
  • KORUZA. Koruza se na deklaraciji opisuje kar s tremi nazivi: koruzna krmna moka, krma iz koruznega glutena in koruza!

Medtem se sestava hrane iz primera 1 drži pravil t. i. čiste deklaracije. Vse sestavine so jasno in predvsem pošteno navedene, brez razbijanja sestavin in s tem želje po zavajanju kupcev.

Ostali primeri razbijanja sestavin v hrani za ljubljenčke

  • RIŽ: riž, pivovarski riž, polnozrnati rjavi riž, riževi otrobi …
  • KROMPIR: posušen krompir, krompirjev škrob, krompirjeve beljakovine, krompirjeva moka …
  • GRAH: grah, grahova moka, grahove beljakovine …
  • LEČA: leča, rdeča leča, zelena leča.

Zakaj proizvajalci hrane za ljubljenčke drobijo sestavine na deklaracijah

Nobena skrivnost ni, da psi in mačke najbolje uspevajo ob hrani, bogati z mesom. Slednje v celoti velja za mačke. A ravno meso v sestavi hran za ljubljenčke je krivo za drobljenje. Meso je draga sestavina. Da bi pocenili hrano, proizvajalci v svoje recepture dodajajo bolj ali manj kakovostne rastlinske vire, ki so poceni. Mednje se uvrščajo koruza, pšenica, soja, riž, krompir … Da bi prikrili pomanjkljivosti svojih receptur, so embalaže hrane, spletne strani proizvajalcev in reklamna sporočila polna čudovitih trditev o superiornosti sestave in njene usklajenosti z vsemi potrebami psov in mačk. A dajmo se malo ustaviti, premisliti in si odgovoriti, kaj tako dobrega lahko pes ali mačka prejmeta iz hrane, bogate z npr. koruzo ali pšenico?

Pod črto

Tudi če nabavite hrano za psa, ki ima na prvem mestu sestave navedeno npr. piščančje sveže meso (70 %), sledijo pa mu riž, koruzne beljakovine, ječmen in polnozrnata pšenica, niste kupili hrane, bogate z mesom. Sveže meso je od navedenih sestavin res najtežje in se zato po zakonodaji navaja na prvem mestu na sestavi. A po procesu sušenja v ekstruderjih voda v njem izhlapi. Po tem postopku po teži prevladajo OH, ki so bili pred procesom predelave navedeni na drugem, tretjem, četrtem mestu! Zakaj? Ker vsebuje sveže piščančje meso cca 70 % vlage! Ko vlaga v mesu v postopku predelave na visokih temperaturah izhlapi, po teži prevladajo ostale sestavine, ki so bile pred postopkom predelave navedene na nižjih mestih v sestavi.

Pred nakupom vedno preverite količino vlage v suhi hrani ljubljenčka. Praviloma se giba okoli 10 %. Torej je hrana v procesu sušenja izgubila najmanj 60 % vode. Sedaj razumete?

Pa še nekaj. Hrana brez žitaric ni nujno hrana brez OH. Žitarice v sestavi so velikokrat nadomeščene z visokimi količinami krompirja ali stročnic, ki predstavljajo le drugačno obliko OH.

Še enkrat: Naše živali si ne izbirajo hrane same. Lastniki odgovarjamo za njihovo prehrano. Bolje kot smo informirani, težje se pustimo zavesti reklamam in bolj kakovostno hrano smo sposobni kupiti za svoje ljubeče kosmate življenjske sopotnike. Saj si jo zaslužijo, kaj ne?

Povzeto po: 
How to interpret pet food labels

VETgirl Veterinary Continuing Education Blog

Kodeks dobre prakse označevanja za hrano za hišne živali

Ingredient Splitting In The Pet Food Industry

Deli objavo

Nazaj na Blog
0