Slab zadah pri psu

Nazaj na Blog
Psu veterinar ščetka zobe.

Slab zadah pri psu

Pasji poljubčki so za večino pasjeljubcev nekaj običajnega. Kuža se odzove na približanje naše glave k njegovemu gobčku z veselim lizanjem in mljaskanjem po obrazu. Večini lastnikov se to početje zdi naravno in ljubko. Razen, ko slab zadah pri psu uniči vso idilo pasjih poljubčkov!

V nadaljevanju bomo pojasnili, kaj botruje nastanku slabega pasjega zadaha in kdaj morate začeti z ukrepi, da do njega sploh ne pride. Pojasnili bomo, kako se lotite neprijetne težave in s čim.

Kako ustrezno skrbeti za pasje zobovje in zakaj je to pomembno

Slab zadah pri psu je najpogosteje posledica obolenj zobovja. Kar 80 % psov, starejših od treh leti, ima določeno obliko zobnih bolezni! Občasno je vzrok za neprijeten zadah dosti bolj nevaren. Slab zadah nikoli ni nekaj normalnega, zato je pravočasno ukrepanje zelo pomembno za pasje zdravje.

Pomembno je, da se pravočasno lotite skrbi za ustno higieno psa. Vaše delo se začne z izbiro PSOM PRILAGOJENE zobne kreme. Nikar ne uporabljate zobnih krem za ljudi, saj so psom strupene. Lahko nabavite zobno ščetko za pse ali uporabite mehko otroško zobno ščetko. Postopke čiščenja pričnite s seznanitvijo psa s pripomočki za nego zobovja. Malo zobne paste za pse stisnite na prst in jo ponudite v okušanje psu. Vsebujejo sestavine, ki so psom okusne. Če bo kuža pasto dobro sprejel, skušajte s pasto na prstu podrgniti po njegovih zobeh.

Nekateri psi ne marajo, da jim karkoli dajete v gobček. Zato bodite potrpežljivi. Počasi boste prišli do točke, ko boste lahko psu oščetkali zobovje z zobno ščetko in zobno pasto za pse.

Vzroki za slab zadah iz pasjega gobčka

Slab zadah pri psih lahko povzročijo:

  • Obolenja zobovja, kamor se uvrščajo kopičenje zobnega kamna, okužbe dlesni in abscesi zobnih korenin.
  • Okužbe dihalnih poti v pljučih, sinusih ali sapniku.
  • Stomatitis (vnetje v ustih), ki ga lahko povzročijo okužbe, alergije ali uživanje nečesa, kar draži usta.
  • Tujek v ustni votlini (košček kosti ali palice).
  • Prebavne motnje zaradi vnetij, tujka v črevesju, okužbe s paraziti.
  • Dieta, ki temelji izključno na hrani za pse, bogati z ribami.
  • Jetrna obolenja pri psih.
  • Diabetes pri psih.
  • Tumorji oz. tvorbe v ustni votlini psa se pogosto vnamejo in tvorijo slab zadah.

Kako pogosto je potrebno psu čistiti zobe

Če psu želite res dobro, potem je odgovor VSAK DAN. Tudi ljudje naj bi si zobe umivali najmanj dvakrat na dan. Zakaj bi bilo pri psih drugače? Z rednim vsakodnevnim ščetkanjem boste preprečili nastanek ali hiter razvoj paradontalnih bolezni, ki močno načnejo kakovost življenja ljubljenčkov. Prav tako se boste izognili dragim veterinarskim posegom čiščenja zobnega kamna, ki se izvajajo v anesteziji. Če zaradi različnih vzrokov vsakodnevno čiščenje pasjega zobovja ni mogoče, bo pomagalo tudi čiščenje nekajkrat na teden (vsaj 2 do 3-krat na teden). Večina psov čez čas sprejme ščetkanje, kar pri mačkah ni pravilo.

Za vse pasje lastnike, ki potrebujete več informacij in navodil, kako se lotiti ščetkanja, prilagamo povezavo na video, ki vam bo pomagal pri tem pomembnem opravilu nege psa: Dental health, How to brush your pets teeth.

Pes ne dovoli ščetkanja zob. Kaj sedaj?

Drži, da so psi močno učljiva bitja in da trening s pozitivno motivacijo dela čudeže. A nekateri psi ne bodo dovolili, da jim s “čudno palico”, ki ni za igranje, dregate v ustno votlino. Takrat se boste morali zadeve lotiti drugače. Ker se industrija pripomočkov za ljubljenčke zaveda pomena zdravega zobovja na splošno dobro počutje psov, imate na voljo vrsto različnih pripomočkov:

Priboljški za nego pasjih zob se med sabo razlikujejo po obliki in sestavi. Na trgu boste našli priboljške za nego pasjega zobovja v obliki kosti, zobne ščetke, palčk. BODITE POSEBEJ POZORNI NA SESTAVO! Ravno v izdelkih za nego zobovja se velikokrat skrivajo ogromne količine umetnih konzervansov, barvil in stabilizatorjev. V hov-hov.si boste našli pasje priboljške, ki so POPOLNOMA BREZ umetnih dodatkov, zato jih lahko brez skrbi ponudite svojemu psu.

Posebnost hov-hov.si ponudbe je jelenova krača z Nove Zelandije. Bogata je z vitamini in minerali, psi jo obožujejo, glodanje krače pa jih konkretno zaposli in hkrati očisti zobne obloge.

Geli za obzobno higieno vam bodo pomagali ohraniti zdravo pasje zobovje brez ščetkanja.

Spreji oz. razpršila in pene za odstranjevanje zobnega zadaha naj bi po trditvah proizvajalcev uspešno odstranjevali zobne obloge, ostanke hrane in uničevali bakterije.

Dentalni prah za pse se uporablja kot prehranski dodatek, ki se dodaja hrani psa.

Vse ste poskusili, a pes ima še vedno slab zadah

Trdovraten slab zadah je lahko rezultat resnega obolenja. Zato je obisk veterinarske postaje nujen, da ugotovite vzrok in čim prej pričnete z ustrezno terapijo. Pomnite, da je zgodnje privajanje psa na ustno higieno bistveno. Zato začnite psu ščetkati zobe že ko je še mladiček.

Slab pasji zadah je lahko posledica spremembe prehrane. Slab zadah pri psu lahko povzročajo določene sestavine ali intolerance na določene sestavine v pasji prehrani. Čeprav se mokra hrana za pse toplo priporoča, saj vsebuje dodatne količine vlage, je lahko vzrok slabega pasjega zadaha. Delci hrane se lažje zataknejo med zobovje in omogočijo razvoj bakterij.

Nekateri strokovnjaki svetujejo, da psu vsak dan ponudite žlico navadnega probiotičnega jogurta. Seveda, če jo bo pasja prebava dobro prenesla.

Včasih boste k težavi morali pristopati z več različnimi tehnikami. Pomembno je, da jo pravočasno zaznate in pristopite k reševanju. V vsakem primeru vam želimo veliko uspeha in prijetnih pasjih poljubčkov.

Povzeto po: Gosh your breath stinks!, ThatPetBlog,

Brushing Your Dog’s Teeth, vcahospitals

Pet dental care, AVMA

Battling bad dog breath, ThatPetBlog

Deli objavo

Nazaj na Blog
0