Kožni rak pri psih

Nazaj na Blog

Kožni rak pri psih

Benigni tumor pri psih (nenavadno kožno spremembo) najpogosteje opazijo lastniki med nego. A vsaka nenavadna kožna bulica še ni kožni rak. Lahko je neškodljiv hemangiom ali smrtno nevaren in agresiven rak pri psih – hemangiosarkom. Tumor se kaže kot pigmentna sprememba na koži, ki je na prvi pogled podobna s krvjo napolnjenem odtisu – modrici, modrikaste do črne barve. Benigni tumor lahko tudi raste in postaja bolj nagnjen k poškodbam in infekciji. Ni znano, kaj povzroča nastanek hemangioma na koži.

Kožni rak najbolj ogroža pasme s tanjšo in svetlo kožo. Najpogosteje se pojavi po trebuhu in nogah in na predelih z manjšo poraščenostjo.

Najustreznejši ukrep ob zaznani kožni spremembi je kirurška odstranitev opisane tvorbe pri izbranem veterinarju.

Znaki kožnega raka pri psih

Vsaka nova tvorba naj bo povod za obisk veterinarja. Najverjetneje je nenevarna; benigna. Žal vedno obstaja možnost za slabšo varianto. Poleg tega so velikokrat določene vrste kožnega raka pojavijo šele, ko so že napadle notranje organe, zato je hiter odziv bistvenega pomena za preživetje psa. Poleg klasičnih znakov kožnega raka v obliki ran, ki se nikakor nočejo zaceliti, morate biti pozorni še na krvavitve, spremembo barve, luskavost, otekanje, srbečico, zatekanje ali bradavicam podoben videz.

Postavljanje diagnoze

Nekaj drži kot pribito. Hemangiomi niso maligni! Težava je v tem, da so izjemno podobni agresivni obliki raka hemangiosarkomu. Praviloma se je ob diagnozi hemangiosarkoma rak že razširil po pasjih organih. Biopsija je najboljši način za diagnosticiranje tipa tumorja. Rezultat biopsije potrdijo ali izključijo kožnega raka. Čakanje, da tvorba izgine sama od sebe, se močno odsvetuje. Čim prej se znamenje ustrezno diagnosticira, prej se lahko začne zdravljenje.

Prehrana psov obolelih za rakom

Raziskave so potrdile, da morajo psi z rakom uživati čim manj ogljikovih hidratov in čim več zdravih maščob (omega 3). Hrano za pse z večjo vsebnostjo maščob povezujejo s počasnejšo rastjo tumorjev in izboljšano toleranco glukoze. Raziskave nakazujejo, da pasja hrana, ki vsebuje veliko n-3 maščobnih kislin, še posebej EPA in DHA, zavira rast tumorskih celic. Zadostna količina maščob v pasji hrani bo obolelim psom zagotovila zadostno količino energije, ki jo potrebujejo za boj z boleznijo. Tudi količina beljakovin v pasji hrani naj bo višja od tiste pri zdravem odraslem psu. Oboleli psi z rakom imajo spremenjen metabolizem beljakovin in trpijo zaradi izgube mišične mase. Zato se še posebej priporoča hrana, ki vsebuje meso prosto pašnih živali in je dobro prebavljiva. V skupino hran, ki pomagajo obolelemu psu za rakom, da se čim bolje spopade z boleznijo in okreva, sodijo meso, hrustanec in organi govedi, ovac, jelenovega mesa (divjačina), morskih rib in morskih sadežev. Seveda se razume, da naj sestavine za pasjo hrano izvirajo iz tistih virov, ki so namenjeni prehrani ljudi. Klavniški ostanki, crkovine in ostalo meso slabe kakovosti bodo le poslabšali zdravstveno stanje psa.

Najugodnejši čas dodajanja beljakovin v hrano je neposredno po končani terapiji (kemoterapija, operacija …), saj v tem času zmanjšujejo posledice posegov na psu. Enak vpliv na pasje okrevanje imajo antioksidanti, ki jih dodajamo pasji prehrani takoj pa zaključku posegov, saj ščitijo zdrave celice pred snovmi, ki jih izločajo obolele – tumorske celice.

Katere blagovne znamke hrane izbrati?

V našem prodajnem programu je nekaj IZVRSTNIH HRAN za pse, ki ustrezajo prehranskim potrebam psov z rakom (Orijen, Acana, N & D …). Vse so BOGATE z BELJAKOVINAMI in zdravimi MAŠČOBAMI. Ob okrevanju potrebuje pes dobro prehransko podporo, zato upravičeno izpostavljamo najboljšo iz naše ponudbe. Na zraku sušena hrana za pse ZiwiPeak je najbogatejša z beljakovinami vrhunske kakovosti in načina priprave. Recepture pasje hrane ZiwiPeak so raznolike in prilagojene psom vseh pasem in vseh življenjskih obdobij. Obolelim psom še posebej priporočamo vse recepture, ki vsebujejo jelenovo meso, jagnječje meso, piščančje meso, morske sadeže oz. ribe in jagnječje vampe.

Hrana za pse Ziwi DOKAZANO podpira organizem psov z rakom po okrevanju od medicinskih posegov ali težjih bolezni (hude alergije, težave s prebavnim traktom …).

Povzeto po:

Hemangioma with dogs, WholeDogJournal

Prehrana psov obolelih za rakom, M. Pance

Deli objavo

Nazaj na Blog