Kožni rak pri psih

Nazaj na Blog

Kožni rak pri psih

Benigni tumor pri psih (nenavadno kožno spremembo) najpogosteje opazijo lastniki med nego. A vsaka nenavadna kožna bulica na psu še ni kožni rak. Lahko je neškodljiv hemangiom ali smrtno nevaren in agresiven rak pri psih – hemangiosarkom. Tumor se kaže kot pigmentna sprememba na koži, ki je na prvi pogled podobna s krvjo napolnjenem odtisu – modrici, modrikaste do črne barve. Benigni tumor lahko tudi raste in postaja bolj nagnjen k poškodbam in infekciji. Ni znano, kaj povzroča nastanek hemangioma na koži.

Kožni rak najbolj ogroža pasme s kratko in svetlo kožo. Najpogosteje se pojavi po trebuhu in nogah oz. na predelih z manjšo poraščenostjo.

Najustreznejši ukrep ob zaznani kožni spremembi je kirurška odstranitev opisane tvorbe pri izbranem veterinarju.

Znaki kožnega raka pri psih

Vsaka nova tvorba naj bo povod za obisk veterinarja. Najverjetneje je nenevarna; benigna. Žal vedno obstaja možnost za slabšo varianto. Poleg tega velikokrat določene vrste kožnega raka pokažejo znake obolenja, ko so že napadeni notranji organi psa. Zato je hiter odziv lastnika ob sumljivi tvorbi na koži psa bistvenega pomena za preživetje psa. Poleg klasičnih znakov kožnega raka v obliki ranic, ki se nikakor nočejo zaceliti, morate biti pozorni še na krvavitve, spremembo barve, luskavost, otekanje, srbečico, zatekanje ali bradavicam podoben videz.

Postavljanje diagnoze

Nekaj drži kot pribito. Hemangiomi niso maligni! Težava je v tem, da so izjemno podobni agresivni obliki raka hemangiosarkomu. Praviloma se je ob diagnozi hemangiosarkoma rak že razširil po pasjih organih. Biopsija je najboljši način za diagnosticiranje tipa tumorja. Rezultati biopsije potrdijo ali izključijo kožnega raka. Čakanje oz. pričakovanje, da tvorba izgine sama od sebe, se močno odsvetuje. Čim prej se znamenje ustrezno diagnosticira, prej se lahko začne zdravljenje in večje možnosti za ozdravitev ima pes.

Prehrana psov obolelih za rakom

Raziskave so potrdile, da morajo psi z rakom uživati čim manj ogljikovih hidratov in čim več zdravih maščob (omega 3). Hrano za pse z večjo vsebnostjo maščob povezujejo s počasnejšo rastjo tumorjev in izboljšano toleranco glukoze. Raziskave nakazujejo, da pasja hrana, ki vsebuje veliko n-3 maščobnih kislin, še posebej EPA in DHA, zavira rast tumorskih celic. Zadostna količina maščob v pasji hrani bo obolelim psom zagotovila zadostno količino energije, ki jo potrebujejo za boj z boleznijo.

Omega 3 maščobne kisline igrajo pomembno vlogo v pasji prehrani, saj podpirajo vse glavne telesne funkcije psa. Telo jih v zadostnih količinah ni sposobno proizvesti samo, zato je bistvenega pomena, da jih pes zaužije v ustreznih količinah s prehrano. Omega-3 maščobne kisline so bistvene za regeneracijo in delovanje telesnih celic in dober imunski sistem psa.

Tudi količina beljakovin v pasji hrani naj bo višja od tiste pri zdravem odraslem psu. Oboleli psi z rakom imajo spremenjen metabolizem beljakovin in trpijo zaradi izgube mišične mase. Zato se še posebej priporoča hrana, ki vsebuje meso najvišje kakovosti, kamor se uvršča meso prosto pašnih živali, in je dobro prebavljiva. V skupino hran, ki pomagajo obolelemu psu za rakom, da se čim bolje spopade z boleznijo in okreva, sodijo meso, hrustanec in organi govedi, ovac, jelenovega mesa (divjačina), morskih rib in morskih sadežev. Seveda se razume, da naj sestavine za pasjo hrano izvirajo iz virov, ki so namenjeni prehrani ljudi. Klavniški ostanki, crkovine in ostalo meso slabe kakovosti bodo le poslabšali zdravstveno stanje psa ali pa k njegovemu izboljšanju ne bodo doprinesli prav veliko.

Najugodnejši čas dodajanja beljakovin v hrano je neposredno po končani terapiji (kemoterapija, operacija …). V tej fazi kakovostne mesne beljakovine zmanjšujejo posledice posegov na psu. Enak vpliv na pasje okrevanje imajo antioksidanti, ki jih dodajamo pasji prehrani takoj pa zaključku posegov, saj ščitijo zdrave celice pred snovmi, ki jih izločajo obolele – tumorske celice.

Katere blagovne znamke hrane za pse izbrati?

V našem prodajnem programu je nekaj IZVRSTNIH HRAN za pse, ki ustrezajo prehranskim potrebam psov z rakom (Orijen, Acana, Platinum, N & D …). Popolnoma vse so BOGATE z BELJAKOVINAMI in zdravimi MAŠČOBAMI. Ob okrevanju potrebuje pes dobro prehransko podporo, zato upravičeno izpostavljamo najboljšo iz hov-hov.si ponudbe. Na zraku sušena hrana za pse ZiwiPeak je najbogatejša z beljakovinami vrhunske kakovosti in načina priprave. Recepture pasje hrane ZiwiPeak so raznolike in prilagojene psom vseh pasem in vseh življenjskih obdobij. Obolelim psom še posebej priporočamo vse recepture, ki vsebujejo jelenovo meso, jagnječje meso, piščančje meso, morske sadeže oz. ribe in jagnječje vampe.

Hrana za pse Ziwi DOKAZANO podpira organizem psov, obolelih z rakom, psov po okrevanju od medicinskih posegov ali psov, ki se spopadajo z težjimi obolenji (hude alergije, težave s prebavnim traktom …).

Povzeto po:

Hemangioma with dogs, WholeDogJournal

Prehrana psov obolelih za rakom, M. Pance

Dog Cancer Diet, CC Holland

Deli objavo

Nazaj na Blog
0